Hopp til innhold

Aamodt raste mot juryen før norsk gull: – Det er helt feil

CORTINA/OSLO (NRK): Svenskenes bestemann fikk kjøre om igjen etter en stor feil, men Norge sikret likevel et sensasjonelt VM-gull i lagkonkurranse.

Jubel med norsk gull.

JUBEL: Det norske laget kunne slippe jubelen løs etter å ha tatt mesterskapets første norske VM-medalje.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

For i den første finaleduellen mellom Norge og Sverige i lagkonkurransen i parallellstorslalåm, hvor hver nasjon stiller med to kvinner og to menn, ble det dramatikk. Sebastian Foss-Solevåg ble satt ut av Kristoffer Jakobsens manøver i deres duell. En oppgitt Foss-Solevåg slo ut med armene og kjørte ut til siden.

Så bestemte arrangøren seg for at de to skulle møtes igjen, og kjøre duellen på nytt.

KJETIL ANDRE AAMODT I ST. MORITZ

KRITISK: NRKs alpinekspert Kjetil André Aamodt var kritisk til at Sebastian Foss-Solevåg måtte kjøre på nytt.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Det er helt feil i mitt hode! Hvis Jakobsen har forstyrra Sebastian er det han som vinner duellen, sa Kjetil André Aamodt i NRKs VM-studio før det ble norsk gull og fortsatte:

– Enten må de la resultatet stå, ellers må de diske svensken.

Men Foss-Solevåg lot seg ikke affisere, tok svensken og førte Norge opp i ledelsen.

Og etter at Thea Louise Stjernesund vant sin duell, sørget Fabian Wilkens Solheim for at det ble gull til Norge med seier også i den siste duellen.

Dermed kunne laget bestående av bestående av Kristina Riis-Johannessen, Thea Louise Stjernesund, Sebastian Foss-Solevåg og Fabian Wilkens Solheim slippe jubelen løs.

BLE SATT UT: Foss-Solevåg ble satt ut og stoppet opp under sin duell i finalen.

– Jeg tenkte at den her tar jeg ikke sjansen på

Men før Solheim tok den siste duellen og sikret gullet, ble Foss-Solevåg kjørt opp igjen på snøskuter og stilte seg opp på nytt.

Slik beskrev han den første duellen mot Jakobsen:

– Du ser jo han som kommer ved siden av. Og jeg så at han kom på innerski og inn mot løypa mi. Så har jeg et ganske viktig renn på søndag, så jeg tenkte at den her tar jeg ikke sjansen på. Så jeg stopper opp, gikk rett bort til Markus Waldner og sa det her går ikke. Han var enig, så da ble det re-run, sa Foss-Solevåg og fortsatte:

VM i alpint, Cortina 2021

OMKJØRING: Sebastian Foss-Solevåg vant duellen han måtte kjøre på nytt.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Jeg ble jo hindret. Og er man i tvil på ting så har jeg lært at da skal man stoppe med en – gang sånn at det ikke blir noe diskusjon. Så, jeg tok den. Jeg risikerer ikke helsen min for det her.

Og til tross for at det ble en litt sur sølvmedalje for Sverige, var Jakobsen enig i hvordan det til slutt ble avgjort.

– Jeg kjørte litt langt i langsvingen, og jeg så at Sebastian stoppet. Jeg har ikke sett det igjen, men jeg synes det er rettferdig at det ble omkjøring.

For det norske laget som har hatt et stang-ut mesterskap så langt, var onsdagens gull en etterlengtet opptur.

– Jeg er helt sånn. Det klør i hele kroppen. Jeg klarer ikke å stå stille. Gull er helt sjukt, sa Thea Louise Stjernesund.

– Skuldrene blir lettere

For i tillegg til at det norske laget stod uten medaljer før onsdagens gull, kom den etterlengtede oppturen etter en kaotisk uke hvor blant annet Kjetil Jansrud måtte reise hjem fra VM og Timon Haugan skadet seg.

Twitter, Jansrud

DIKT: Kjetil Jansrud som måtte reise hjem fra VM, tok til Twitter for å gi en hyllest til gull-laget.

Foto: PRIVAT

– Skuldrene blir lettere nå som vi har medalje, konstaterte Fabian Wilkens Solheim etter gullet.

– Det er helt sinnssykt. Jeg merker jeg har ikke så mange ord egentlig. Det er bare kjempegøy. Jeg gleder meg til det synker litt mer inn. Det har vært fantastisk å kjøre som et lag. Vi sa det da vi gikk opp der og stod på pallen, at det her er det morsomste, å kunne stå her sammen, sa Kristina Riis-Johannessen etter at gullet var delt ut.

VM-gull i lagkonkurranse. F.v.: Sebastian Foss Solevåg, Thea Stjernesund, Fabian Wilkens Solheim og Kristina Riis-Johannessen.

GULL-GLIS: Det norske laget kunne juble for VM-gull i onsdagens lagkonkurranse i parallellstorslalåm.

Foto: Tommy Barstein / NRK

Men allerede før onsdagens lagkonkurranse kunne VM tatt enda en tung vending for det norske laget.

– Det var bare snakk om noen timer. Sportslig sett var det ikke noe påvirkning, men det er klart at alle blir litt stressa, man lyver hvis man sier at man ikke blir det, forteller sportssjef Claus Ryste til NRK.

Det var en i støtteapparatet som avla den positive koronatesten, som i etterkant viste seg å være en falsk positiv.

I verste fall kunne et positivt prøvesvar ført til at hele alpinlandslaget hadde måttet settes i karantene. Likevel forteller han om en relativt rolig gjeng med utøvere.

– De er opptatt av sitt, og ble ikke påvirket av det arbeidet de skulle gjøre denne gangen. Det ble håndtert og ble informert noen timer seinere om status. Nå har alle testet negativt og det dreiet seg om en falsk positiv, sier Ryste.

Siste nytt

 • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

  I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

  – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

  De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

  Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

  B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

  – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

  Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

  Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

  Kombinert
  Foto: NTB
 • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

  Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

  Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

  Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

  – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

  Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

  Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

  cLJZ5U40J_M
  Foto: NTB
 • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

  Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

  Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

  I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

  – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

  I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

  Sivert Mannsverk
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal