Aamodt raste mot juryen før norsk gull: – Det er helt feil

CORTINA/OSLO (NRK): Svenskenes bestemann fikk kjøre om igjen etter en stor feil, men Norge sikret likevel et sensasjonelt VM-gull i lagkonkurranse.

Jubel med norsk gull.

JUBEL: Det norske laget kunne slippe jubelen løs etter å ha tatt mesterskapets første norske VM-medalje.

Foto: Fabrice Coffrini / AFP

For i den første finaleduellen mellom Norge og Sverige i lagkonkurransen i parallellstorslalåm, hvor hver nasjon stiller med to kvinner og to menn, ble det dramatikk. Sebastian Foss-Solevåg ble satt ut av Kristoffer Jakobsens manøver i deres duell. En oppgitt Foss-Solevåg slo ut med armene og kjørte ut til siden.

Så bestemte arrangøren seg for at de to skulle møtes igjen, og kjøre duellen på nytt.

KJETIL ANDRE AAMODT I ST. MORITZ

KRITISK: NRKs alpinekspert Kjetil André Aamodt var kritisk til at Sebastian Foss-Solevåg måtte kjøre på nytt.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

– Det er helt feil i mitt hode! Hvis Jakobsen har forstyrra Sebastian er det han som vinner duellen, sa Kjetil André Aamodt i NRKs VM-studio før det ble norsk gull og fortsatte:

– Enten må de la resultatet stå, ellers må de diske svensken.

Men Foss-Solevåg lot seg ikke affisere, tok svensken og førte Norge opp i ledelsen.

Og etter at Thea Louise Stjernesund vant sin duell, sørget Fabian Wilkens Solheim for at det ble gull til Norge med seier også i den siste duellen.

Dermed kunne laget bestående av bestående av Kristina Riis-Johannessen, Thea Louise Stjernesund, Sebastian Foss-Solevåg og Fabian Wilkens Solheim slippe jubelen løs.

BLE SATT UT: Foss-Solevåg ble satt ut og stoppet opp under sin duell i finalen.

– Jeg tenkte at den her tar jeg ikke sjansen på

Men før Solheim tok den siste duellen og sikret gullet, ble Foss-Solevåg kjørt opp igjen på snøskuter og stilte seg opp på nytt.

Slik beskrev han den første duellen mot Jakobsen:

– Du ser jo han som kommer ved siden av. Og jeg så at han kom på innerski og inn mot løypa mi. Så har jeg et ganske viktig renn på søndag, så jeg tenkte at den her tar jeg ikke sjansen på. Så jeg stopper opp, gikk rett bort til Markus Waldner og sa det her går ikke. Han var enig, så da ble det re-run, sa Foss-Solevåg og fortsatte:

VM i alpint, Cortina 2021

OMKJØRING: Sebastian Foss-Solevåg vant duellen han måtte kjøre på nytt.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Jeg ble jo hindret. Og er man i tvil på ting så har jeg lært at da skal man stoppe med en – gang sånn at det ikke blir noe diskusjon. Så, jeg tok den. Jeg risikerer ikke helsen min for det her.

Og til tross for at det ble en litt sur sølvmedalje for Sverige, var Jakobsen enig i hvordan det til slutt ble avgjort.

– Jeg kjørte litt langt i langsvingen, og jeg så at Sebastian stoppet. Jeg har ikke sett det igjen, men jeg synes det er rettferdig at det ble omkjøring.

For det norske laget som har hatt et stang-ut mesterskap så langt, var onsdagens gull en etterlengtet opptur.

– Jeg er helt sånn. Det klør i hele kroppen. Jeg klarer ikke å stå stille. Gull er helt sjukt, sa Thea Louise Stjernesund.

– Skuldrene blir lettere

For i tillegg til at det norske laget stod uten medaljer før onsdagens gull, kom den etterlengtede oppturen etter en kaotisk uke hvor blant annet Kjetil Jansrud måtte reise hjem fra VM og Timon Haugan skadet seg.

Twitter, Jansrud

DIKT: Kjetil Jansrud som måtte reise hjem fra VM, tok til Twitter for å gi en hyllest til gull-laget.

Foto: PRIVAT

– Skuldrene blir lettere nå som vi har medalje, konstaterte Fabian Wilkens Solheim etter gullet.

– Det er helt sinnssykt. Jeg merker jeg har ikke så mange ord egentlig. Det er bare kjempegøy. Jeg gleder meg til det synker litt mer inn. Det har vært fantastisk å kjøre som et lag. Vi sa det da vi gikk opp der og stod på pallen, at det her er det morsomste, å kunne stå her sammen, sa Kristina Riis-Johannessen etter at gullet var delt ut.

VM-gull i lagkonkurranse. F.v.: Sebastian Foss Solevåg, Thea Stjernesund, Fabian Wilkens Solheim og Kristina Riis-Johannessen.

GULL-GLIS: Det norske laget kunne juble for VM-gull i onsdagens lagkonkurranse i parallellstorslalåm.

Foto: Tommy Barstein / NRK

Men allerede før onsdagens lagkonkurranse kunne VM tatt enda en tung vending for det norske laget.

– Det var bare snakk om noen timer. Sportslig sett var det ikke noe påvirkning, men det er klart at alle blir litt stressa, man lyver hvis man sier at man ikke blir det, forteller sportssjef Claus Ryste til NRK.

Det var en i støtteapparatet som avla den positive koronatesten, som i etterkant viste seg å være en falsk positiv.

I verste fall kunne et positivt prøvesvar ført til at hele alpinlandslaget hadde måttet settes i karantene. Likevel forteller han om en relativt rolig gjeng med utøvere.

– De er opptatt av sitt, og ble ikke påvirket av det arbeidet de skulle gjøre denne gangen. Det ble håndtert og ble informert noen timer seinere om status. Nå har alle testet negativt og det dreiet seg om en falsk positiv, sier Ryste.

Siste nytt

 • Godt utgangspunkt i historisk renn

  Det var en historisk begivenhet i Oberstdorf som åpnet en fullspekket VM-dag lørdag. Og de norske kvinnene leverte varene i hoppbakken.

  Status før langrennet senere i dag er at Mari Leinan Lund går ut tre sekunder foran Gyda Westvold Hansen i den historiske konkurransen.

  Westvold Hansen er bare tre sekunder bak teten, men føler nok at hun har mer inne enn det hun fikk vist i hoppbakken i dag.

  – Jeg henger med, men teknisk så gjør jeg ikke det jeg skal. Og da blir jeg litt skuffa, sa Westvold Hansen etter hopprennet.

  Leder Mari Leinan Lund var noe mer fornøyd med sitt hopp.

  – Det var veldig morsomt. Det blir et rotterace i langrennet. Jeg får bare prøve å henge og håpe på det beste til slutt, sier Lund.

  Marte Leinan Lund er 24 sekunder bak, mens Mille Moen Flatla starter 1.42 sekunder bak teten.

 • Løypene saltes

  Varmen og snøforholdene har mildt sagt vært et hett tema den første uka i Oberstdorf.

  Under torsdagens sprint med tidlig start, ble løypene saltet under prepareringen natten før. Det er ikke meldt like varmt i dag som de foregående dagene, men gradestokken er uansett på plussiden.

  Derfor er løypemannskapet nå i full gang med å laste salt på biler og snøskutere for å få ut i løypa før kvinnenes skiathlon som begynner 11.45.

  Med skibytte både hos kvinnene og herrene, blir det med andre ord en svært travel dag for smørerne i Oberstdorf i dag.

  Salting
  Foto: NRK
 • Kvadruppel bogey øydela for Hovland

  På 17 hol storspela Viktor Hovland i golfturneringa i Florida, og var på veg mot det heilt store. Då hadde han sju under par, inkludert fem strake birdiar, og åtte under par samanlagt etter to dagar. Han låg på sjetteplass.

  Men på det siste holet møtte han veggen. Han brukte åtte slag på par 4-holet, ein kvadruppel bogey. Sju under par blei til tre under for dagen.

  Han var likevel på 15-plass då han var ferdig med runden, men ikkje alle konkurrentane var ferdige.

Sendeplan

Kl. Program Kanal