Hopp til innhold

Sikret Norges første VM-gull på 24 år: – Han har gjort alt riktig hele veien

CORTINA/OSLO (NRK): I en nervepirrende slalåmkonkurranse var Sebastian Foss Solevåg best av samtlige i en dramatisk andreomgang og sikret VM-gull. Henrik Kristoffersen tok bronsen.

Foss-Solevåg

VERDENSMESTER: Sebastian Foss Solevåg jubler voldsomt etter å ha kjørt ned til foreløpig ledelse og det som skulle bli VM-gull i Cortina.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Etter et helt VM uten kom endelig de individuelle medaljene for de norske alpinistene på avslutningsdagen.

En rørt og glad 29-åring kom gråtende til intervjuet med NRK etter seieren.

– I dag griner jeg. Å, fy faen, sier en strålende blid Solevåg.

Han holdt kontroll på nervene og tok gullet foran østerrikske Adrian Pertl og Henrik Kristoffersen. Dermed tok Solevåg sin andre seier for året – og i karrieren på toppnivå – i et VM.

En rollemodell for lagkameratene

Solevåg ble den første norske verdensmesteren i slalåm siden Tom Stiansen i Sestriere i 1997 og bare den fjerde totalt.

– Jeg ønsket det så innmari på hans vegne, det er så herlig å få han med i klubben til meg og Kjetil, sier Stiansen.

Den tidligere alpinisten mener dedikasjonen til Foss Solevåg gjorde dagens triumf mulig.

Tom Stiansen Sestriere

Tom Stiansen tok Norges forrige VM-gull i slalåm for 24 år siden.

Foto: Call Tørnstrøm / NTB

– Jeg gikk en del randonee med han da koronaen slo til. Det var eneste treningen som var å gjøre. Sebastian gikk på rando opp, så hadde han slalåmskiene og støvlene i sekken. Så fikk han kjørt noen friturer bare for å få kjørt litt. Det gikk jo ikke noen heiser i det hele tatt. Da tenkte jeg at han her er dedikert, forteller Stiansen til NRK.

– Han har gjort alt riktig i alle ledd og vært villig til å gå hele veien. Det fikk han betalt for i dag.

For landslagskameratene Atle Lie McGrath og Lucas Braathen, som satt skadet hjemme i NRKs VM-studio, haglet det med lovord om hva Solevåg betyr for det norske laget.

– Han har vært en rollemodell. Jeg husker jeg trente ved siden av ham i familiebakken i Hafjell da jeg var 14 år gammel og så opp til ham, sier en rørt McGrath om Foss Solevåg.

– Han har hjulpet så mye på mentale ting, på utstyrsfronten. Han har kommet med tips som ingen andre kan komme med. Det setter jeg utrolig pris. Når en slik kar tar VM-gull føles det så ufattelig fortjent.

De to lagkameratene var i skyene da Foss Solevåg tok gullet:

Da studio fikk snakke med Solevåg fikk McGrath gitt hyllesten rett til VM-gullvinneren selv.

– Du har betydd så utrolig mye for oss. Tatt oss med inn på laget, vist oss veien. Du har vist at det å jobbe så godt over lang tid, det gir resultater, sier McGrath.

– En 29-åring kan gjøre dette

Til sine unge, skadde lagkamerater hadde Foss Solevåg følgende oppfordring.

Sebastian Foss Solevåg, VM i Cortina 2021, gull

En smørblid Solevåg møtte NRK etter gullet.

Foto: Tommy Barstein / NRK

– En 29-åring kan gjøre dette. Dere har ekstremt mange år igjen. Jeg skal holde ut så lenge jeg kan.

Det har nemlig ikke vært strake veien til verdenstoppen for Solevåg. I mange sesonger var han kjent for å være for ustabil og at han hadde for mange utkjøringer.

De to siste sesongene har ting blitt annerledes. Over den samme tidsperioden har han flest topp-10-plasseringer i slalåm av samtlige.

I Flachau i januar kom endelig hans første seier i verdenscupen. I dag fulgte han opp med VM-tittelen.

– Det er lagt litt stein på stein. Vi har sett tidligere i sesongen at folk har levert. Andreomgangen til Sebastian er en verdensmester verdig, sier sportssjef Claus Ryste.

Selv sier Solevåg at han har jobbet langsiktig mot nettopp dette målet.

– Kjøringen har vært der over tid, men det er endelig nå jeg har fått den stabiliteten og kan konkurrere om seieren i hvert eneste renn. Det har alltid vært planen. Nå har vi fått arbeidsro, som gjør at jeg kan fokusere mye på min egen skikjøring.

Skryter av gullvinneren

Henrik Kristoffersen sikret seg en bronsemedalje på mesterskapets siste dag. Han fikk en tøff start i andre omgang og hang etter i flere porter på rad i det øverste henget.

VM i alpint, Cortina 2021

To norske medaljører gir hverandre en god klem etter oppturen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Men i det nederste partiet satte han voldsom fart og kjørte ned til en soleklar ledelse. Det overrasket han litt.

– Jeg trodde ikke det var så bra da jeg kom i mål. Jeg var 76 hundredeler foran, du kan ikke ikke juble da. Jeg gjorde et par feil helt på toppen. Det var litt halvveis, men hallo. Pallen er pallen, så det er bra, sier han.

Men først og fremst gir han skryt til dagens verdensmester.

– Det er utrolig sterkt kjørt av Sebastian. Vi har bodd ganske mange dager på hotellrom sammen og kjørt veldig mange renn sammen. Jeg trives veldig godt sammen med Sebastian. Han er en utrolig flott fyr. Det er den andre seieren hans, og det er en VM-medalje, så det er utrolig sterkt, sier Kristoffersen.

– Ble VM redda med medaljene dere tok i dag eller?

– Ja, jeg vil nå si det. Det hadde vært kjedelig å reise herfra uten noen individuelle medaljer. Nå har vi tatt to, så det er i hvert fall flere enn null.

Sportsnyheter

Molde vant sjumålsdrama: Berisha hånet med «slanger» og falske sedler

Veton Berisha fikk ikke noe hyggelig gjensyn med Stavanger og Viking, men helt på tampen sikret Molde tre dramatiske poeng.

Siste nytt

 • Russisk politi anholdt over 100 Navalnyj-tilhengere

  Russisk politi anholdt søndag over 100 tilhengere av Aleksej Navalnyj, da de markerte den fengslede opposisjonspolitikerens 47-årsdag.

  Den uavhengige russiske menneskerettighetsgruppa OVD-Info skriver søndag kveld at 109 personer i 23 russiske byer er anholdt av politiet i forbindelse med at de foretok offentlige markeringer av Aleksej Navalnyjs 47-årsdag.

  Myndighetene har slått kraftig ned på alle tegn til opposisjon siden den russiske invasjonen av Ukraina. I de fleste byene var det en håndfull kritikere som ble anholdt av politiet.

  Aleksej Navalnyj soner en dom på elleve og et halvt års fengsel for korrupsjon og forakt for retten, anklager som han selv hevder er fabrikkert for å bringe ham til taushet i den russiske offentligheten.

  (NTB)

 • Ibrahimovic legger opp

  Det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic bekrefter at han setter punktum for sin unike fotballkarriere. Tidligere søndag rapporterte Aftonbladet at han takket av i Italia. – Familien min visste ikke at jeg skulle legge opp da vi våknet i dag. Jeg ville at alle skulle vite det samtidig, sier svensken på en pressekonferanse sent søndag kveld.

  – Det er trist, for dette har vært hele livet mitt, fortsetter han.

  Zlatan
  Foto: AP
 • Zlatan Ibrahimovic (41) ser ut til å legge opp

  Det svenske fotballikonet Zlatan Ibrahimovic synes å gi seg som profesjonell fotballspiller, melder blant andre Aftonbladet.

  Svenskens kontrakt med AC Milan går ut etter sesongen, og etter sesongavslutningen mot Hellas Verona søndag, antydet han tydelig at han vil legge skoene på hylla.

  – Det er på tide å ta farvel med fotballen, men ikke med dere, sa han til klubbens fans, ifølge Aftonbladet. Avisa skriver videre at Zlatan og klubben skal holde pressekonferanse senere søndag kveld. Oppholdet i klubben er svenskens andre.

  – Så mange følelser og minner på denne arenaen. Første gangen jeg kom til Milan, ga dere meg lykke, den andre gangen ga dere meg kjærlighet. Dere har tatt meg imot med åpne armer og fått meg til å føle meg som hjemme. Jeg kommer til å være Milan-supporter livet ut, sa Zlatan videre.

  41-åringen har spilt for flere av Europas aller største klubber og vunnet en lang rekke titler.

  (NTB)

  Svenske Zlatan Ibrahimovic (41) annonserte søndag kveld at han trekker seg fra fotballen.
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
NRK forklarer: Rasismeskandalen i Spania 02:41
Neste