Hopp til innhold

Sikret Norges første VM-gull på 24 år: – Han har gjort alt riktig hele veien

CORTINA/OSLO (NRK): I en nervepirrende slalåmkonkurranse var Sebastian Foss Solevåg best av samtlige i en dramatisk andreomgang og sikret VM-gull. Henrik Kristoffersen tok bronsen.

Foss-Solevåg

VERDENSMESTER: Sebastian Foss Solevåg jubler voldsomt etter å ha kjørt ned til foreløpig ledelse og det som skulle bli VM-gull i Cortina.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Etter et helt VM uten kom endelig de individuelle medaljene for de norske alpinistene på avslutningsdagen.

En rørt og glad 29-åring kom gråtende til intervjuet med NRK etter seieren.

– I dag griner jeg. Å, fy faen, sier en strålende blid Solevåg.

Han holdt kontroll på nervene og tok gullet foran østerrikske Adrian Pertl og Henrik Kristoffersen. Dermed tok Solevåg sin andre seier for året – og i karrieren på toppnivå – i et VM.

En rollemodell for lagkameratene

Solevåg ble den første norske verdensmesteren i slalåm siden Tom Stiansen i Sestriere i 1997 og bare den fjerde totalt.

– Jeg ønsket det så innmari på hans vegne, det er så herlig å få han med i klubben til meg og Kjetil, sier Stiansen.

Den tidligere alpinisten mener dedikasjonen til Foss Solevåg gjorde dagens triumf mulig.

Tom Stiansen Sestriere

Tom Stiansen tok Norges forrige VM-gull i slalåm for 24 år siden.

Foto: Call Tørnstrøm / NTB

– Jeg gikk en del randonee med han da koronaen slo til. Det var eneste treningen som var å gjøre. Sebastian gikk på rando opp, så hadde han slalåmskiene og støvlene i sekken. Så fikk han kjørt noen friturer bare for å få kjørt litt. Det gikk jo ikke noen heiser i det hele tatt. Da tenkte jeg at han her er dedikert, forteller Stiansen til NRK.

– Han har gjort alt riktig i alle ledd og vært villig til å gå hele veien. Det fikk han betalt for i dag.

For landslagskameratene Atle Lie McGrath og Lucas Braathen, som satt skadet hjemme i NRKs VM-studio, haglet det med lovord om hva Solevåg betyr for det norske laget.

– Han har vært en rollemodell. Jeg husker jeg trente ved siden av ham i familiebakken i Hafjell da jeg var 14 år gammel og så opp til ham, sier en rørt McGrath om Foss Solevåg.

– Han har hjulpet så mye på mentale ting, på utstyrsfronten. Han har kommet med tips som ingen andre kan komme med. Det setter jeg utrolig pris. Når en slik kar tar VM-gull føles det så ufattelig fortjent.

De to lagkameratene var i skyene da Foss Solevåg tok gullet:

Da studio fikk snakke med Solevåg fikk McGrath gitt hyllesten rett til VM-gullvinneren selv.

– Du har betydd så utrolig mye for oss. Tatt oss med inn på laget, vist oss veien. Du har vist at det å jobbe så godt over lang tid, det gir resultater, sier McGrath.

– En 29-åring kan gjøre dette

Til sine unge, skadde lagkamerater hadde Foss Solevåg følgende oppfordring.

Sebastian Foss Solevåg, VM i Cortina 2021, gull

En smørblid Solevåg møtte NRK etter gullet.

Foto: Tommy Barstein / NRK

– En 29-åring kan gjøre dette. Dere har ekstremt mange år igjen. Jeg skal holde ut så lenge jeg kan.

Det har nemlig ikke vært strake veien til verdenstoppen for Solevåg. I mange sesonger var han kjent for å være for ustabil og at han hadde for mange utkjøringer.

De to siste sesongene har ting blitt annerledes. Over den samme tidsperioden har han flest topp-10-plasseringer i slalåm av samtlige.

I Flachau i januar kom endelig hans første seier i verdenscupen. I dag fulgte han opp med VM-tittelen.

– Det er lagt litt stein på stein. Vi har sett tidligere i sesongen at folk har levert. Andreomgangen til Sebastian er en verdensmester verdig, sier sportssjef Claus Ryste.

Selv sier Solevåg at han har jobbet langsiktig mot nettopp dette målet.

– Kjøringen har vært der over tid, men det er endelig nå jeg har fått den stabiliteten og kan konkurrere om seieren i hvert eneste renn. Det har alltid vært planen. Nå har vi fått arbeidsro, som gjør at jeg kan fokusere mye på min egen skikjøring.

Skryter av gullvinneren

Henrik Kristoffersen sikret seg en bronsemedalje på mesterskapets siste dag. Han fikk en tøff start i andre omgang og hang etter i flere porter på rad i det øverste henget.

VM i alpint, Cortina 2021

To norske medaljører gir hverandre en god klem etter oppturen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Men i det nederste partiet satte han voldsom fart og kjørte ned til en soleklar ledelse. Det overrasket han litt.

– Jeg trodde ikke det var så bra da jeg kom i mål. Jeg var 76 hundredeler foran, du kan ikke ikke juble da. Jeg gjorde et par feil helt på toppen. Det var litt halvveis, men hallo. Pallen er pallen, så det er bra, sier han.

Men først og fremst gir han skryt til dagens verdensmester.

– Det er utrolig sterkt kjørt av Sebastian. Vi har bodd ganske mange dager på hotellrom sammen og kjørt veldig mange renn sammen. Jeg trives veldig godt sammen med Sebastian. Han er en utrolig flott fyr. Det er den andre seieren hans, og det er en VM-medalje, så det er utrolig sterkt, sier Kristoffersen.

– Ble VM redda med medaljene dere tok i dag eller?

– Ja, jeg vil nå si det. Det hadde vært kjedelig å reise herfra uten noen individuelle medaljer. Nå har vi tatt to, så det er i hvert fall flere enn null.

Siste nytt

  • Hoppkvinnene får utvidet skiflygingsrenn i Vikersund neste sesong: – Et veldig stort skritt

    Neste sesong skal for første gang 25 kvinnelige hoppere få delta i et skiflygningsrenn i Vikersund. Det blir også renn i Holmenkollen, tross VM i Trondheim.

    Det ble klart da hoppkomiteen i Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) hadde møte i slovenske Portoroz onsdag.

    – Vi er stolte over at vi får til en Raw Air-turnering også i VM-året i Trondheim, og vi gleder oss ekstra til å vise fram VM-heltene i Holmenkollen og Vikersund bare noen dager etter mesterskapet, forteller prosjektleder for turneringen, Ståle Villumstad.

    Til tross for at det skal arrangeres ski-VM i Trondheim mellom 28. februar og 9. mars, har også Holmenkollen fått hopprenn bare fire dager etter mesterskapet, på en torsdag.

    Forrige sesong satte Silje Opseth verdensrekord i Vikersund, og hun gleder seg nå over at 25 kvinner skal få delta i 2025. Denne sesongen var det 17. (NTB)

    Silje Opseth
    Foto: NTB
  • Kollaps for J17-landslaget i EM – åttemålstap mot Frankrike

    Norges J17-landslag har fått tøff medfart i EM-sluttspillet. Etter 0-3-tap for England i åpningskampen ble det en fryktelig 0-8-smell mot Frankrike onsdag.

    Frankrike er tittelforsvarer i J17-EM, men årets utgave virket ikke uoverkommelig sterk da det ble bare 3-2-seier over det svenske vertslaget som Norge slo i EM-kvalifiseringen i mars.

    Norge holdt 0-0 i en halv omgang på Malmö idrottspark, men så raknet det. To ganger i første omgang scoret motstanderen to ganger med to minutters mellomrom, og ved pause sto det 4-0.

    Så ble det ikke flere mål før det siste kvarteret, da innbytterne Rachael Adedini og Djenna-Léna Tene scoret fire ganger til. Adedini gjorde hattrick med mål i det 77. og 88. minutt og på overtid. (NTB)

  • Bruddseier i Giroen etter at Foss gikk i bakken: – For en skrell

    Franske Benjamin Thomas tok en overraskende seier på den 5. etappen av Giro d'Italia etter å ha sittet i brudd store deler av dagen.

    Onsdagens 178 kilometer lange etappe gikk fra Genova, over den 3.-kategoriserte stigningen Passo del Bracco, og inn til Lucca. Der ble det hele avgjort mellom de fire rytterne som hadde sittet i brudd.

    Thomas tok seieren foran danske Kasper Valgren, som ble nummer to. Italienske Andrea Pietrobon kompletterte pallen.

    – For et bruddkupp, for en skrell. Thomas vinner og tar Cofidis' første seier i årets sesong, sa Discovery-kommentator Theis Magelssen.

    77 kilometer fra mål ble det etablert et firemannsbrudd med blant andre Valgren. 50 kilometer senere gikk Tobias Foss og seks andre løpere i bakken, noe som sinket hovedfeltet betraktelig.

    – Han har det okey. Han var liutt opprørt i starten, men jeg er sikker på at det vil gå bra med ham. Enn så lenge er alt bra, sier Zak Dempster, sportsdirektør i Ineos-Grenadiers, om Foss i en video på X.

    Benjamin Thomas
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal