Hopp til innhold

Sikret Norges første VM-gull på 24 år: – Han har gjort alt riktig hele veien

CORTINA/OSLO (NRK): I en nervepirrende slalåmkonkurranse var Sebastian Foss Solevåg best av samtlige i en dramatisk andreomgang og sikret VM-gull. Henrik Kristoffersen tok bronsen.

Foss-Solevåg

VERDENSMESTER: Sebastian Foss Solevåg jubler voldsomt etter å ha kjørt ned til foreløpig ledelse og det som skulle bli VM-gull i Cortina.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Etter et helt VM uten kom endelig de individuelle medaljene for de norske alpinistene på avslutningsdagen.

En rørt og glad 29-åring kom gråtende til intervjuet med NRK etter seieren.

– I dag griner jeg. Å, fy faen, sier en strålende blid Solevåg.

Han holdt kontroll på nervene og tok gullet foran østerrikske Adrian Pertl og Henrik Kristoffersen. Dermed tok Solevåg sin andre seier for året – og i karrieren på toppnivå – i et VM.

En rollemodell for lagkameratene

Solevåg ble den første norske verdensmesteren i slalåm siden Tom Stiansen i Sestriere i 1997 og bare den fjerde totalt.

– Jeg ønsket det så innmari på hans vegne, det er så herlig å få han med i klubben til meg og Kjetil, sier Stiansen.

Den tidligere alpinisten mener dedikasjonen til Foss Solevåg gjorde dagens triumf mulig.

Tom Stiansen Sestriere

Tom Stiansen tok Norges forrige VM-gull i slalåm for 24 år siden.

Foto: Call Tørnstrøm / NTB

– Jeg gikk en del randonee med han da koronaen slo til. Det var eneste treningen som var å gjøre. Sebastian gikk på rando opp, så hadde han slalåmskiene og støvlene i sekken. Så fikk han kjørt noen friturer bare for å få kjørt litt. Det gikk jo ikke noen heiser i det hele tatt. Da tenkte jeg at han her er dedikert, forteller Stiansen til NRK.

– Han har gjort alt riktig i alle ledd og vært villig til å gå hele veien. Det fikk han betalt for i dag.

For landslagskameratene Atle Lie McGrath og Lucas Braathen, som satt skadet hjemme i NRKs VM-studio, haglet det med lovord om hva Solevåg betyr for det norske laget.

– Han har vært en rollemodell. Jeg husker jeg trente ved siden av ham i familiebakken i Hafjell da jeg var 14 år gammel og så opp til ham, sier en rørt McGrath om Foss Solevåg.

– Han har hjulpet så mye på mentale ting, på utstyrsfronten. Han har kommet med tips som ingen andre kan komme med. Det setter jeg utrolig pris. Når en slik kar tar VM-gull føles det så ufattelig fortjent.

De to lagkameratene var i skyene da Foss Solevåg tok gullet:

Da studio fikk snakke med Solevåg fikk McGrath gitt hyllesten rett til VM-gullvinneren selv.

– Du har betydd så utrolig mye for oss. Tatt oss med inn på laget, vist oss veien. Du har vist at det å jobbe så godt over lang tid, det gir resultater, sier McGrath.

– En 29-åring kan gjøre dette

Til sine unge, skadde lagkamerater hadde Foss Solevåg følgende oppfordring.

Sebastian Foss Solevåg, VM i Cortina 2021, gull

En smørblid Solevåg møtte NRK etter gullet.

Foto: Tommy Barstein / NRK

– En 29-åring kan gjøre dette. Dere har ekstremt mange år igjen. Jeg skal holde ut så lenge jeg kan.

Det har nemlig ikke vært strake veien til verdenstoppen for Solevåg. I mange sesonger var han kjent for å være for ustabil og at han hadde for mange utkjøringer.

De to siste sesongene har ting blitt annerledes. Over den samme tidsperioden har han flest topp-10-plasseringer i slalåm av samtlige.

I Flachau i januar kom endelig hans første seier i verdenscupen. I dag fulgte han opp med VM-tittelen.

– Det er lagt litt stein på stein. Vi har sett tidligere i sesongen at folk har levert. Andreomgangen til Sebastian er en verdensmester verdig, sier sportssjef Claus Ryste.

Selv sier Solevåg at han har jobbet langsiktig mot nettopp dette målet.

– Kjøringen har vært der over tid, men det er endelig nå jeg har fått den stabiliteten og kan konkurrere om seieren i hvert eneste renn. Det har alltid vært planen. Nå har vi fått arbeidsro, som gjør at jeg kan fokusere mye på min egen skikjøring.

Skryter av gullvinneren

Henrik Kristoffersen sikret seg en bronsemedalje på mesterskapets siste dag. Han fikk en tøff start i andre omgang og hang etter i flere porter på rad i det øverste henget.

VM i alpint, Cortina 2021

To norske medaljører gir hverandre en god klem etter oppturen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Men i det nederste partiet satte han voldsom fart og kjørte ned til en soleklar ledelse. Det overrasket han litt.

– Jeg trodde ikke det var så bra da jeg kom i mål. Jeg var 76 hundredeler foran, du kan ikke ikke juble da. Jeg gjorde et par feil helt på toppen. Det var litt halvveis, men hallo. Pallen er pallen, så det er bra, sier han.

Men først og fremst gir han skryt til dagens verdensmester.

– Det er utrolig sterkt kjørt av Sebastian. Vi har bodd ganske mange dager på hotellrom sammen og kjørt veldig mange renn sammen. Jeg trives veldig godt sammen med Sebastian. Han er en utrolig flott fyr. Det er den andre seieren hans, og det er en VM-medalje, så det er utrolig sterkt, sier Kristoffersen.

– Ble VM redda med medaljene dere tok i dag eller?

– Ja, jeg vil nå si det. Det hadde vært kjedelig å reise herfra uten noen individuelle medaljer. Nå har vi tatt to, så det er i hvert fall flere enn null.

Siste nytt

 • Medier: Manchester City og Leeds enige om overgang for Phillips

  Midtbanemann Kalvin Phillips ser ut til å signere for Manchester City. Seriemesterne og Leeds er enig om betingelsene, skriver flere engelske medier.

  Sky Sports skriver at klubbene er enige om en overgangssum på mellom 45 og 50 millioner pund, i underkant av 600 millioner kroner. Overgangen går ikke i orden før Phillips har blitt enig med City om sine personlige betingelser, samt komme seg gjennom den medisinske testen, skriver Sky Sports.

  Også BBC og The Athletic sitter på de samme opplysningene.

  Phillips står oppført med 214 kamper for barndomsklubben Leeds siden debuten i 2015.

  26-åringen vil fylle hullet etter Manchester City-kaptein Fernandinho som denne sommeren forlater klubben etter ni år i den lyseblå drakten.

  UEFA Nations League - Group C - Germany v England
  Foto: LEE SMITH / Reuters
 • Danmarks fotballkvinner slo Brasil i rekordkamp

  Det danske kvinnelandslaget i fotball slo Brasil 2-1 i Parken i København med 21.542 tilskuere på plass.

  Det er ny rekord, skriver nyhetsbyrået Ritzau. Innbytter Mille Gejl avgjorde på overtid etter at Brasil hadde utlignet like før ved Debinha. Vålerenga-spiller Janni Thomsen sendte danskene i føringen etter et kvarter.

  Norges kamp mot New Zealand på Ullevaal lørdag ligger også an til å bli rekord med tanke på solgte billetter. Rekorden lyder på 15.762 tilskuere og ble satt mot USA i en oppkjøringskamp til OL i Sydney i 2000.

  Onsdag venter Danmark i den siste testen for Norge før EM starter. Kampen spilles i Viborg.

  Vennskapskamp i kvinnefotball mellom Danmark og Brasil
  Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / NTB
 • Sjöströms 18. individuelle VM-gull

  Den svenske veteranen Sarah Sjöström tok fredag sitt fjerde strake VM-gull i 50 meter butterfly og sitt 18. individuelle VM-gull.

  Ho vann med tida 24,95 i langbanebassenget i Budapest og var heile 36 hundredelar framfor Melanie Henique frå Frankrike. Zhang Yufei frå Kina tok tredjeplassen 37 hundredelar bak svensken.

  – Det kjennest heilt fantastisk. Eg har vore i verdseliten i 50 meter butterfly i veldig mange år og i mange andre disiplinar òg, sa ho då ho møtte pressa med gullmedaljen rundt halsen.

  Sarah Sjöström
  Foto: FRANCOIS-XAVIER MARIT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste