Hopp til innhold

Tyskland-helten feiret med hjertetegn foran Ungarn-tilskuerne

Leon Goretzka har ofte uttrykt støtte til LHBT-samfunnet. Da han sendte Tyskland videre og Ungarn hjem, viste han hjertetegnet til det ungarske publikummet.

Goretzka tok umiddelbart fart og løp mot målet der han nettopp hadde satt inn den viktige 2-2-scoringen.

Mens tyskerne på tribunen jublet, viste han hjertetegnet opp til ungarerne, som stod på kortsiden bak målet.

«Spre kjærlighet», skriver Goretzka på Instagram med emoji av regnbueflagget:

Goretzka
Foto: Skjermdump tatt 23.06.2021 klokken 23.52 / Instagram

Goretzka har flere ganger uttrykt sin støtte til LHBT-samfunnet. Senest tirsdag kommenterte han Uefas nei til en regnbuemarkering i München.

– Vi i fotballverdenen ønsker å bekjempe rasisme og homofobi med mangfold, sa Goretzka, ifølge tyske Bild.

Derfor var nok Goretzka ekstra motivert før Ungarn-kampen etter at Uefa stod fast ved sin avgjørelse. Bare noen dager tidligere hadde Ungarns folkevalgte vedtatt en sterkt kritisert lov mot «promotering av homofili».

Pangstart

Det skulle bli et rotterace av de sjeldne i gruppe F, som tidlig ble døpt «dødens gruppe».

Så lenge Portugal ikke slo Frankrike, trengte Tyskland bare ett poeng for å være sikret avansement.

Men det ble langt vanskeligere enn noen hadde forestilt for seg.

Mot spillets gang tok Ungarn ledelsen allerede etter elleve minutter ved kaptein Ádám Szalai, som stanget et utsøkt innlegg fra Roland Sallai forbi Manuel Neuer:

Da forstod Tyskland alvoret, men med unntak av ti intensive minutter med to enorme sjanser, slet tyskerne stort med å trenge gjennom den ungarske muren.

Hvittrøyene la seg dypt og ventet på overganger, mens Tyskland hverken hadde tempo eller presisjon nok til å tre seg gjennom.

Det måtte faktisk en stor keepertabbe til for å gi tysk jubel. Péter Gulácsi feilberegnet et innlegg totalt, og dermed fikk Kai Havertz en enkel jobb:

Den tyske roen hadde imidlertid ikke rukket å legge seg før ungarerne rystet Tyskland – igjen.

Etter noen trekk fra avspark nådde ballen til slutt András Schäfer, som fosset gjennom forsvaret og sendte Ungarn i ledelsen.

På dette tidspunktet, med 2-2 mellom Frankrike og Portugal, var Ungarn videre og Tyskland ute. Stressede tyskere havnet også i ordentlig tidstrøbbel, men seks minutter før full tid eksploderte arenaen i München.

Innbytter Leon Goretzka fanget opp en retur og hamret ballen i det nærmeste hjørnet:

Tyskland møter England

Den nøytrale seeren hadde nok et lite håp om at Goretzka og co. skulle slå tilbake, fordi nå venter et gigantoppgjør i åttedelsfinalen.

Tyskland, som nummer to i gruppa, skal nemlig måle krefter mot England, som vant gruppe D.

Det er blant annet en reprise av EM-semifinalen i 1996, der Tyskland slo britene etter straffesparkkonkurranse på Wembley.

Nå barker rivalene sammen på nettopp Wembley 29. juni.

Badet i regnbuefarger

Det ble altså en svært spesiell opptakt til denne avgjørende EM-kampen.

Tyskland og München ønsket å ha regnbuelys på stadion for å vise støtte til LHBT-samfunnet, men Uefa sa nei på grunn av det de mente var en «politisk kontekst».

Ungarns folkevalgte vedtok nemlig en sterkt kritisert lov mot «promotering av homofili» i forrige uke.

Eintracht

STØTTE: Eintracht Frankfurt lyste opp hele stadion onsdag ettermiddag.

Foto: EINTRACHT FRANKFURT STADION GMBH / Reuters

Uefas avgjørelse vakte enorme reaksjoner, og spenningsmomentet før kampen var om og eventuelt hvordan München, klubber og spillere likevel ville markere.

Noen timer før kampstart lyste både Hamburger SV og Eintracht Frankfurt opp stadionene på samme måte som München planla.

Samtidig hadde mange blant publikum med prideflagg og andre regnbueeffekter for å vise sin støtte til LHBT-samfunnet.

Så, like før kampstart, stormet en tilskuer banen med regnbueflagg under Ungarns nasjonalsang. Banestormeren ble «taklet» og tatt hånd om av sikkerhetsvakter.

Tyskland

FARGERIKE: Mange tyske supportere kledde seg i regnbuefarger før oppgjøret mot Ungarn.

Foto: KERSTIN JOENSSON / AFP

Siste nytt

  • Leicester rykket opp igjen til Premier League

    Leeds tapte hele 0-4 borte mot Queens Park Rangers fredag kveld. Dermed ser det ut til at et direkte opprykk glipper for den tradisjonsrike klubben, mens Leicester kan feire retur til Premier League neste sesong.

    Etter fredagens kamp har Leeds fire poeng opp til Leicester, men kun én kamp igjen å spille. Leicester har på sin side to kamper igjen å spille.

    For Leeds' del jakter Ipswich Town like bak. De er ett poeng bak Leeds, men har spilt to kamper mindre. Dermed vil fem poeng på de siste tre kampene sikre et opprykk for Ipswich.

    For Leicester ble oppholdet på nest øverste nivå i engelsk fotball kortvarig. Klubben som vant Premier League i 2016, rykket ned fra Premier League i fjor.

    Seieren til Queens Park Rangers gjør at de har sikret plassen på nest øverste nivå.

    Leicester
    Foto: AP
  • Medier: Liverpool og Feyenoord enige om Slot-overgang

    Arne Slot blir etter alt å dømme arvtakeren til Jürgen Klopp som Liverpool-manager. Ifølge flere medier har Feyenoord gått med på å slippe ham.

    Det skjer etter at Slot torsdag bekreftet at han ønsket seg til Liverpool.

    – Jeg vil gjerne til Liverpool. Nå venter jeg på å se om klubbene kommer til enighet. Jeg er veldig trygg på det, sa Slot til ESPN.

    Nå melder flere medier, blant dem The Athletic, at klubbene har kommet fram til en kompensasjon for nederlenderens tjenester. Også nederlandske medier hevder at Slot nærmer seg Liverpool-jobben.

    Liverpool har vært på managerjakt siden Klopp i vinter varslet at han kom til å gi seg ved sesongslutt. Tyskeren hadde egentlig to år igjen av kontrakten.

    I Nederland er 45-årige Slot kjent for å stå for en offensiv og energisk spillestil. Han ledet i fjor Feyenoord til serietittelen og fulgte i år opp med å vinne cupen.

    Slot tok for to år siden Rotterdam-laget til finalen i Serieligaen. Han leverte også sterke resultater som AZ Alkmaar-trener. (NTB)

    Arne Slot
    Foto: AFP
  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal