Ungarsk minister om regnbue-nei: – Ledelsen i europeisk fotball har fortsatt sunn fornuft

Den ungarske utenriksministeren vekker oppsikt med sine uttalelser i kjølvannet av Uefas regnbue-nei på Allianz Arena.

3i-l0A_n8xk

REAKSJONER: Péter Szijjártó skaper reaksjoner med sine uttalelser etter at det ble kjent at Tyskland ikke får lyse opp Allianz Arena i regnbuens farger.

Foto: John Thys / AP

Det var spenning knytt om man i München skulle få lyse opp Allianz Arena i regnbuens farger, etter at ordføreren i byen la frem en forespørsel til Uefa for å vise støtte til LHBTQ+ samfunnet. Men den forespørselen ble avslått av forbundet, som mener at gesten har en «politisk kontekst».

– Gitt det spesifikke ønskets kontekst, en beskjed rettet mot en beslutning tatt av det ungarske parlamentet, må Uefa avslå det, heter det fra det europeiske forbundet.

Beslutningen i det ungarske parlamentet som Uefa viser til er at Ungarns folkevalgte nylig vedtok et forbud mot «promotering av homofili» overfor mindreårige. Forbudet omfatter blant annet filmer, reklame og skolemateriell.

– Det er ekstremt skuffende

Avgjørelsen om å nekte Tyskland å lyse opp stadion i regnbuefarger har falt i god jord hos utenriksministeren i nettopp Ungarn, Péter Szijjártó.

– Lederne i Uefa tok den rette avgjørelsen ved å ikke bidra til en politisk provokasjon mot Ungarn, sier han til nyhetsbyrået AFP.

– Takk Gud for at lederne i europeisk fotball fortsatt har sunn fornuft, legger han til.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt reagerer sterkt på både utsagnet og Uefas uttalelser.

rOIsuphweM4

REGNBUE: Dette kapteinsbindet ble gransket av Uefa, men de vurderte det so met symbol på mangfold og en del av en «god sak».

Foto: ALEXANDER HASSENSTEIN / Reuters

– Det er et ekstremt skuffende signal fra Uefa å gi etter for åpenbart politisk press. Det de sa så sent som i går var en markering av en god sak, og ikke noe med politikk å gjøre har i dag blitt noe annet, sier Saltvedt.

Han viser til at Tyskland-kaptein Manuel Neuers bruk av et regnbuefarget kapteinsbind først ble undersøkt av Uefa, som vurderte det som et symbol på mangfold of som en del av en «god sak».

– Dersom Ungarn skal få definere hva som gjelder av menneskerettigheter i Uefa, så kan man slukke lysene på mange arenaer i Europa, legger han til.

Også landslagsspiller Caroline Graham Hansen reagerer på avgjørelsen:

Graham Hansen på Twitter
Foto: Twitter: @CarolineGrahamH

Som et slags mottrekk til dette vedtaket har styrelederen i bundesligaklubben Eintracht Frankfurt Axel Hellmann oppfordret andre tyske klubber til å lyse opp sine arenaer i regnbuens farger.

– Hvis München ikke får lov, så gjør vi det, skriver Axel Hellmann, klubbens styreleder, på Twitter, sammen med oppfordringen.

I følge tyske medier skal ordføreren i München nå planlegge å gjøre en form for markering i byen, utenfor stadion.

– Farlig å blande sport og politikk

Forslaget om å innføre et forbud mot «promotering av homofili» ble vedtatt med 157 stemmer for og én stemme mot i nasjonalforsamlingen i Ungarn, som kontrolleres av statsminister Viktor Orbáns høyrepopulistiske parti Fidesz.

Ytre høyre-partiet Jobbik støttet også forslaget. Samtidig demonstrerte tusenvis mot loven utenfor nasjonalforsamlingen i Budapest.

Allerede da planene for Allianz Arena ble kjent uttalte den ungarske utenriksministeren seg.

– Det er ekstremt skadelig og farlig å blande sport og politikk, sa Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó til nyhetsbyrået MTI mandag.

XiCC2silgY8

AVSLÅTT: Slik ønsket ordføreren i München at Allianz Arena skulle se ut når Tyskland møter Ungarn i EMs gruppespill. Det ønsket ble avslått av Uefa.

Foto: ANDREAS GEBERT / AFP

NRKs Europa-korrespondent i Brussel, Simen Ekern, forklarer at den siste loven skriver seg inn i en konservativ dreining som har vart i flere år.

– De mener at ekteskap skal foregå mellom mann og kvinne, og dette brukes av Orbán om det de mener er sunne, ungarske verdier. På mange områder er det en måte å bygge et annet Ungarn på som skiller seg fra grunnverdiene om åpenhet og diversitet, sier Ekern.

– Dette kulminerer med den siste loven om homofili-propaganda. Den er så drøy at mange representanter fra EU har snakket om sanksjoner mot denne lovgivningen. Det er snakk om at enhver mulighet til å vise frem homofile er forbudt i skolen. Da er det snakk om at homofile personer blir regnet som illegal propaganda for homofili.

– Det knyttes også veldig opp mot pedofili. De kaller den for pedofili-loven. De vil gi inntrykk av at de beskytter barn mot homofile som egentlig er pedofile. Amnesty og andre menneskerettighetsorganisasjoner mener det er ødeleggende for det bidrar til hatkriminalitet og gjør livet deres ulevelig, forklarer Ekern.

Flere undersøkelser

Uefa har varslet at de skal se nærmere på flere «potensielt diskriminerende episoder» som har funnet sted under Ungarns kamper i EM.

Det skal blant annet omfatte apelyder og homofobiske bannere under kampene i Budapest.

Ungarn har som eneste vertsnasjon hatt fulle tribuner under EM. Ekern tror det er et populistisk grep.

– Han (Orbán) har vært opptatt å håndtere vaksinering og pandemi bra. Han mener at Ungarn har håndtert pandemien bedre enn Vest-Europa, selv om det egentlig er tvilsomt. Han er opptatt av å godkjenne andre vaksiner enn resten av EU. Bare det å arrangere EM, er viktig for ham. Dette kan minne litt om OL i Sotsji – at mesterskapet blir brukt på en annen måte, sier Ekern.

Sportsnyheter

Athletics - Men's 400m Hurdles - Round 1. Karsten Warholm

Warholm møter erkerivalen i semifinalen: – Kan hende de kunne tenkt seg å slippe

TOKYO/OSLO (NRK): Karsten Warholm virket både avslappet og tent i sitt første løp i OL. Nå er det klart at han møter sin største rival, Rai Benjamin, allerede i semifinalen.

Drs4U_QiSnQ8BIM
8BIM)

Borch takket Tuftes godterikrokodille-stunt etter OL-sølvet

Kjetil Borch rodde inn til et knallsterk OL-sølv i singelsculler. Etterpå fortalte han om øyeblikket da Olaf Tufte la en godterikrokodille på puta hans - og hvorfor det endret alt.

Siste nytt

 • Frankrike viste styrke

  Frankrike imponerte og kontrollerte Spania til 37-31-seier i Norges OL-gruppe i herrehåndball.

  Franskmennene ledet hele 18–12 ved pause og hadde siden et sikkert grep i 2.-omgangen. Norge tapte med ett mål mot spanjolene tidligere i turneringen.

  Seieren gjør at Frankrike har gode sjanser til å vinne puljen og møte nummer fire fra B-gruppen i kvartfinale.

  Norge møter franskmennene i siste kamp søndag. Det kan bli en duell om seieren i puljen. (NTB)

  Frankrike håndball
  Foto: Martin Bernetti / AFP
 • Svak avslutning av Hovland

  Viktor Hovland er fortsatt godt med i kampen om medaljene i OL-turneringen i Tokyo, men nordmannen skulle nok ønsket seg en litt bedre avslutning på fredagens andrerunde.

  Akkurat som i på åpningsrunden åpnet Hovland strålende. Etter åtte hull var Hovland allerede fire under par og spilte strålende golf, men så ble det tyngre.

  En bogey på hull ti og avslutningshullet, samt en lang rekke med par imellom, gjorde at Hovland gikk to under par totalt.

  Da Hovland gikk i mål var han på en delt 13. plass, fire slag bak ledende Carlos Ortiz fra Mexico.

  – Det gikk ikke hele veien inn i dag. Jeg følte jeg spilte mye bedre på de siste ti hullene enn det ser ut som på scorekortet. Jeg fikk dessverre ikke mye igjen for det, sier Hovland til NRK etter dag 2 av OL-golfen.

  – Hvorfor får du ikke full uttelling?

  – Det er noe som heter golf. Det er sånn det er, jeg kan ikke bestemme hvor ballen skal ende opp, sier Hovland.

  Nå gjenstår det to runder igjen av OL-golfen, som altså fullføres natt til lørdag og natt til søndag norsk tid.

  – Jeg må egentlig bare fortsette med det jeg driver med, jeg føler jeg er veldig nærme å få til et par bra runder. Jeg må bare være tålmodig og la de gode slagene komme, sier han.

  Det er fortsatt en del spillere som ikke har gått i mål. Blant dem er Kristian Krogh Johannessen som har en jobb å gjøre for å komme seg oppover på resultatlista i dag.

  Viktor Hovland
  Foto: Kazuhiro Nogi / AFP
 • Gull og olympisk rekord for McKeon

  Australske Emma McKeon satte ny olympisk rekord da hun tok gullet på 100 meter fri fredag.

  McKeon satte OL-rekord allerede i kvalifiseringen, men senket den ytterligere i finalen med 17 hundredeler. Nå lyder den på 51,96.

  rgMOoxPx-fA
  Foto: Jae C. Hong / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal