Reagerer på pressen etter finalen: – Lei av at det er så lett for små mennesker å få oppmerksomhet

Yaw Ihle Amankwah mener mediene gir nettroll for mye plass, mens Gary Neville tar et oppgjør med de engelske toppolitikerne etter søndagens rasismeutbrudd mot Englands fotballspillere.

Yaw Ihle Amankwah

REAGERER: Det overrasket ikke Stabæk-spiller Yaw Ihle Amankwah at dagen etter EM-finalen ble full av saker om rasisme. 33-åringen reagerer på medienes håndtering av rasismen som spres på sosiale medier.

Foto: Berit Roald / NTB

Stabæk-spiller Yaw Ihle Amankwah og tidligere England- og Manchester United-spiller Gary Neville er ikke spesielt overrasket over at flere av de engelske spillerne har blitt utsatt for rasisme etter søndagens EM-finaletap.

Begge har sett seg lei på at problemet ikke tas ved røttene, og ønsker å rette kritikk mot flere enn bare de som skriver rasistiske kommentarer på sosiale meier.

Jeg begynner å bli lei av at det skal være så lett for små mennesker å få oppmerksomhet. Ubetydelige folk med falske profiler, de fortjener ikke å få den plassen de får, sier Amankwah til NRK.

Mener media bør håndtere det annerledes

Han sier at det er tragisk, men dessverre forutsigbart.

– Syns du at media angriper dette på feil måte?

Eliteserien i fotball 2021: Viking - Stabæk (3-3)

Yaw Ihle Amankwah

Foto: Carina Johansen / NTB

– Ja, det syns jeg absolutt. De som skriver dette er totalt ubetydelige mennesker. Så hvorfor skal noe av det de sier eller gjør i denne verden få betydning?

Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka har fått høre det på sosiale medier etter at de ikke skåret i straffesparkkonkurransen mot Italia.

19 år gamle Saka, som bommet på den siste og avgjørende straffen, er den som har fått mest kommentarer etter kampen.

– Saka må i utgangspunktet vært på det ultimate bunnpunkt i livet, så kommer dette på toppen. Det er synd hvis disse helt ubetydelige menneskene skal få en rolle i hans liv.

– Vi har en statsminister som sier det OK

Neville forteller at han så rasismestormen komme lenge før det smalt, og at han forventet å våkne til overskrifter preget av rasisme dagen etter EM-finalen.

Laster Twitter-innhold

– Våre øverste statsledere latterliggjorde spillerne som forsøkte å forklare at de går ned på et kne mot rasisme, men også for likestilling, sier han.

– Vi hadde flere politiske ledere, inkludert statsministeren, som sa at det var OK for det engelske folk å bue på dem for å gjøre dette, fortsetter han.

Neville sier at det er her man finner røttene til problemet. I det offentlige ordskiftet blant engelske politikere.

Gary Neville

Gary Neville mener politikerne som nå gir sin støtte bør se seg selv i speilet.

Foto: Jose Jordan / AFP

– Det starter på toppen. Om foreldre gjør noe, så vil barna gjøre det samme. Så hvorfor blir vi fortsatt overrasket når dette skjer, sier han spørrende.

46-åringen trekker spesielt frem ordskiftet under Brexit-debatten i England, hvor Boris Johnson sa at muslimske kvinner med burka så latterlige ut og at de lignet på postkasser.

– Det er fordi rasismen finnes og at vi har en statsminister som sier at muslimske kvinner ser ut som postkasser, sier en frustrert Gary Neville til Sky Sports mandag.

Amankwah er enig i kritikken Neville kommer med.

– Se på politikerne som nå fordømmer rasismen på Twitter. Hva gjør de egentlig i sitt daglige virke for å motvirke rasisme? Hva gjør de med egen retorikk?

– De har vært sterkt medvirkende i utbredelse av den retorikken, svarer han på sitt eget spørsmål, legger han til.

Southgate kaller det utilgivelig

Englands landslagstrener Gareth Southgate går hardt ut mot rasismen noen av de engelske spillerne har opplevd etter straffemissene mot Italia.

– At noen av de blir utsatt for rasisme er utilgivelig, sa han på en pressekonferanse mandag.

Gareth Southgate og Bukayo Saka

Gareth Southgate holdt rundt Bukayo Saka i over et minutt etter at resultatet fra straffesparkkonkurransen var klart.

Foto: Laurence Griffiths / AP

England-spillerne har tatt standpunkt mot rasisme hele turneringen ved å gå ned på kne før hver kamp. Southgate sier at noe av rasismen kommer fra innad i England.

– Noe av det har kommet fra utlandet, men noe av det kommer også fra dette landet, fortsatte han.

– Vi må forsikre de om at vi er der for dem, og i samråd med klubbene ta vare på disse guttene, sa Southgate.

Siste nytt

 • Bekrefter Anfield-utvidelse

  Liverpool vil fortsette arbeidet med å øke kapasiteten på hjemmebanen Anfield. 7000 ekstra seter skal etter planen stå klart til starten av 2023/24-sesongen.

  Det vil utvide kapasiteten til 61.000. Liverpools administrerende direktør Andy Hughes er glad for at det skjer etter mange års planlegging.

  – Vi trengte sikkerhet for at dette prosjektet skulle gå framover og er nå i posisjon til det. Vi begynte denne reisen i 2014 og er takknemlig overfor alle bidragene som har tatt prosjektet til dette stadiet, sier han.

  Liverpool-fans.
  Foto: Javier Soriano / AFP
 • Ronaldo passerte Messi

  Cristiano Ronaldo topper Forbes' ranking over verdens best betalte fotballspillere. Han jekket stjernerivalen Lionel Messi ned fra førsteplassen.

  Det amerikanske finansmagasinet Forbes lager hvert år en topp-ti-liste over fotballens mest gasjerte spillere.

  Ifølge Forbes tjener Ronaldo 125 millioner dollar (1,08 milliarder kroner) i året etter skiftet fra Juventus til Manchester United. Han inntar tetposisjonen selv om han gikk med på et markant lønnskutt før England-comebacket. 44 prosent av summen utgjør andre inntekter enn spillerlønn.

  Messi er oppført med høyere lønn, men har mindre sponsorutbetalinger enn Ronaldo. Totalt mener Forbes at han nå har en årsinntekt på 110 millioner dollar (953 millioner kroner).

  Argentineren ville fortsatt toppet rangeringen om han kunne spilt videre i Barcelona og håvet inn like mye som før. I august ble han Paris Saint-Germain-spiller for de neste to sesongene.

  Neymar er verdens tredje best betalte fotballspiller.

  World Cup - UEFA Qualifiers - Group A - Portugal v Republic of Ireland
  Foto: Pedro Nunes / Reuters
 • Sender kontrollører til OL

  Antidoping Norge opplyser at de vil sende kontrollører til OL i Beijing og Paralympics etter at kvaliteten på kontrollarbeidet er blitt bedre. Det sier leder for Antidoping Norge, Anders Solheim.

  – Vi har latt være å sende kontrollører fordi vi opplevde at kvaliteten på kontrollene ikke var god nok i 2014 i Sotsji og i 2016 i Rio de Janeiro, sier Solheim.

  Han opplyser at ITA (International Testing Agency) har innført en egen sertifiseringsordning for internasjonale kontrollører og at de har tatt over det overordnede ansvaret for testingen under OL.

  Håpet er at dette skal heve kvaliteten på kontrollarbeidet.

  Daglig leder Anders Solheim i Antidoping Norge informerer om Therese Johaug-saken på en pressekonferanse torsdag.
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal