Hopp til innhold

Reagerer på pressen etter finalen: – Lei av at det er så lett for små mennesker å få oppmerksomhet

Yaw Ihle Amankwah mener mediene gir nettroll for mye plass, mens Gary Neville tar et oppgjør med de engelske toppolitikerne etter søndagens rasismeutbrudd mot Englands fotballspillere.

Yaw Ihle Amankwah

REAGERER: Det overrasket ikke Stabæk-spiller Yaw Ihle Amankwah at dagen etter EM-finalen ble full av saker om rasisme. 33-åringen reagerer på medienes håndtering av rasismen som spres på sosiale medier.

Foto: Berit Roald / NTB

Stabæk-spiller Yaw Ihle Amankwah og tidligere England- og Manchester United-spiller Gary Neville er ikke spesielt overrasket over at flere av de engelske spillerne har blitt utsatt for rasisme etter søndagens EM-finaletap.

Begge har sett seg lei på at problemet ikke tas ved røttene, og ønsker å rette kritikk mot flere enn bare de som skriver rasistiske kommentarer på sosiale meier.

Jeg begynner å bli lei av at det skal være så lett for små mennesker å få oppmerksomhet. Ubetydelige folk med falske profiler, de fortjener ikke å få den plassen de får, sier Amankwah til NRK.

Mener media bør håndtere det annerledes

Han sier at det er tragisk, men dessverre forutsigbart.

– Syns du at media angriper dette på feil måte?

Eliteserien i fotball 2021: Viking - Stabæk (3-3)

Yaw Ihle Amankwah

Foto: Carina Johansen / NTB

– Ja, det syns jeg absolutt. De som skriver dette er totalt ubetydelige mennesker. Så hvorfor skal noe av det de sier eller gjør i denne verden få betydning?

Marcus Rashford, Jadon Sancho og Bukayo Saka har fått høre det på sosiale medier etter at de ikke skåret i straffesparkkonkurransen mot Italia.

19 år gamle Saka, som bommet på den siste og avgjørende straffen, er den som har fått mest kommentarer etter kampen.

– Saka må i utgangspunktet vært på det ultimate bunnpunkt i livet, så kommer dette på toppen. Det er synd hvis disse helt ubetydelige menneskene skal få en rolle i hans liv.

– Vi har en statsminister som sier det OK

Neville forteller at han så rasismestormen komme lenge før det smalt, og at han forventet å våkne til overskrifter preget av rasisme dagen etter EM-finalen.

Laster Twitter-innhold

– Våre øverste statsledere latterliggjorde spillerne som forsøkte å forklare at de går ned på et kne mot rasisme, men også for likestilling, sier han.

– Vi hadde flere politiske ledere, inkludert statsministeren, som sa at det var OK for det engelske folk å bue på dem for å gjøre dette, fortsetter han.

Neville sier at det er her man finner røttene til problemet. I det offentlige ordskiftet blant engelske politikere.

Gary Neville

Gary Neville mener politikerne som nå gir sin støtte bør se seg selv i speilet.

Foto: Jose Jordan / AFP

– Det starter på toppen. Om foreldre gjør noe, så vil barna gjøre det samme. Så hvorfor blir vi fortsatt overrasket når dette skjer, sier han spørrende.

46-åringen trekker spesielt frem ordskiftet under Brexit-debatten i England, hvor Boris Johnson sa at muslimske kvinner med burka så latterlige ut og at de lignet på postkasser.

– Det er fordi rasismen finnes og at vi har en statsminister som sier at muslimske kvinner ser ut som postkasser, sier en frustrert Gary Neville til Sky Sports mandag.

Amankwah er enig i kritikken Neville kommer med.

– Se på politikerne som nå fordømmer rasismen på Twitter. Hva gjør de egentlig i sitt daglige virke for å motvirke rasisme? Hva gjør de med egen retorikk?

– De har vært sterkt medvirkende i utbredelse av den retorikken, svarer han på sitt eget spørsmål, legger han til.

Southgate kaller det utilgivelig

Englands landslagstrener Gareth Southgate går hardt ut mot rasismen noen av de engelske spillerne har opplevd etter straffemissene mot Italia.

– At noen av de blir utsatt for rasisme er utilgivelig, sa han på en pressekonferanse mandag.

Gareth Southgate og Bukayo Saka

Gareth Southgate holdt rundt Bukayo Saka i over et minutt etter at resultatet fra straffesparkkonkurransen var klart.

Foto: Laurence Griffiths / AP

England-spillerne har tatt standpunkt mot rasisme hele turneringen ved å gå ned på kne før hver kamp. Southgate sier at noe av rasismen kommer fra innad i England.

– Noe av det har kommet fra utlandet, men noe av det kommer også fra dette landet, fortsatte han.

– Vi må forsikre de om at vi er der for dem, og i samråd med klubbene ta vare på disse guttene, sa Southgate.

Siste nytt

 • Lagkamerater i slagsmål etter VM-tap

  Det gikk hardt for seg for enkelte på Malis kvinnelandslag i basketball etter et nederlag i VM-sluttspillet i Australia. To spillere havnet i slåsskamp.

  De spesielle scenene oppsto like etter kampslutt. Serbia-spiller Sasa Cado var midt i et intervju da det brøt ut fullt drama bak henne for åpent TV-kamera.

  Man kunne plutselig se knyttnever fly gjennom lufta. Tre ganger slo Salimatou Kourouma etter en lagkamerat før andre Mali-spillere skilte dem fra hverandre.

  – Vi vil gjøre det helt klart at dette absolutt ikke er bilder vi ønsket å formidle. Spillerne angrer dypt på oppførselen, skriver Mali om hendelsen, ifølge Aftonbladet.

  Det internasjonale basketballforbundet (Fiba) har åpnet disiplinærsak. Så snart nødvendige undersøkelser er gjort, vil det komme eventuelle sanksjoner.

  Mali tapte mandagens kamp 68-81.

  Mali-spillere før kampen mot Serbia i VM
  Foto: BRENDON THORNE / AFP
 • Southgate forsvarer Maguire-valg

  England-trener Gareth Southgate mottok kritikk for valget av Harry Maguire og Luke Shaw i lagoppstillinga mot Tyskland mandag kveld, på grunn av lite spilletid på klubblag.

  Etter kampen viste han sin støtte for spillerne, men erkjente at han vil vurdere å ta de ut om situasjonen ble «uholdbar».

  – Det vil alltid vekke debatt. Men jeg tror at vi i disse stundene må støtte våre beste og mest erfarne spillere, med mindre vi er i en situasjon der det er nesten uholdbart og umulig å velge dem, sa Southgate på pressekonferansen etter kampen.

  Mandag opplevde Maguire igjen at England-fansen buet da navnet hans ble lest opp over høytaleranlegget.

  UEFA Nations League - Group C - England v Germany
  Foto: CARL RECINE / Reuters
 • Beklager etter støtende video: Tilbake i troppen

  Nord Irlands Conor McMenamin ble kort tid før kamp mot Kosovo lørdag, fjernet fra troppen etter at en video av ham gikk viralt på sosiale medier.

  I videoen skal McMenamin sunget slagord i støtte for IRA (Den irske republikanske armé).

  Nå beklager han seg, og er tilbake i troppen mot Hellas tirsdag.

  – Videoen ble laget for mange år siden. Jeg er lei meg og jeg angrer. Vi gjør alle feil, sier McMenamin.

  Han fikk sin debut for landslaget i juni i år.

  UEFA Nations League - Group J - Cyprus v Northern Ireland
  Foto: YIANNIS KOURTOGLOU / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste