Kritikken hagler mot Uefas regnbuemelding: – Det er bare latterlig

Uefa svarte i dag på hvorfor de ikke ville la München lyse opp Allianz Arena med regnbuefarger. Men flere er kritiske til deres forklaring.

Jan Petter Saltvedt, Mina Finstad Berg, Gjert Moldestad

KRITISKE: Jan Petter Saltvedt, Mina Finstad Berg og Gjert Moldestad er ikke imponert over Uefas håndtering av regnbuemarkeringene.

Foto: NTB

Uefa skriver blant annet i sin melding at de respekterer regnbuefargene, og svarer også på de siste dagers massive kritikk med å skifte ut sitt eget profilbilde på Twitter med et med regnbuefarger.

– Det er bare helt latterlig, sier Gjert Moldestad, medlem i Norsk Supporterallianse.

Uefa har fått kritikk fra nærmest alle kriker og kroker etter at de nektet München å lyse opp Allianz Arena i regnbuefarger under kampen mellom Ungarn og Tyskland onsdag kveld. I tillegg vurderte organisasjonen å straffe Tyskland for å ha brukt et kapteinsbind med regnbuefarger.

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen reagerer på at Uefa velger å si nei til regnbuebelysning etter press fra den homofiendtlige regjeringen i Ungarn.

Fylte kommentarfeltene til Ungarns utenriksminister med regnbuer.

Onsdag ettermiddag sendte Uefa ut en pressemelding, hvor de svarer slik på kritikken:

– Noen har tolket det slik at Uefas beslutning om å avslå Münchens forespørsel om å opplyse arenaen i regnbuefarger er politisk. Men på den andre siden, så var forespørselen i seg selv politisk, og den var koblet til Ungarns fotballandslags tilstedeværelse på kveldens kamp i Tyskland, skrev Uefa på Twitter onsdag.

Det er dette svaret som nå utløser ny kritikk av Uefa.

– Jeg ser de (Uefa) skriver at «Uefa støtter regnbuen», men det gjør de ikke. Så lenge de ville bøtelegge Neuer, og så lenge de nekter München å få skru på regnbuefargene, så har de null respekt for det de fargene står for. Her har du det tyske landslaget som vil markere at fotballen er for alle, og at vi trenger mer åpenhet og inkludering … De skjønner åpenbart ingenting, sier Moldestad til NRK.

Også Uefas president Aleksander Ceferin har uttalt seg. Han kaller intitiativet for populistisk.

– Uefa kan ikke la seg bruke som et redskap av politikerne. Vi vil ikke la oss bruke i populistiske handlinger, sier Ceferin til Die Welt.

Ceferin understreker at Uefa «ikke er en homofobisk organisasjon».

Hungary Orban's Message

REGNBUEFARGET: Tyskland ville i utgangspunktet lyse opp Allianz Arena med regnbuefarger, men de fikk nei av Uefa.

Foto: Tobias Hase / AP

– Dette endrer null

Moldestad er på ingen måte imponert over Uefa. Han kaller deres melding for dobbeltmoralsk.

– Hvem prøver de å lure? Her reagerer mange på at fotballen stopper fotballen fra å ha regnbuefarger, og så kommer de med en uttalelse om at de har respekt for regnbuefargene? Så lenge de nekter tyskerne å markere, så kan de ikke gå ut med en sånn uttalelse, mener Moldestad.

Mange mener at Uefas motvilje mot å lyse opp fotballarenaen i regnbuefarger, henger sammen med at i Ungarn er det strenge lover mot det å promotere homofili. Det er for eksempel ingenting om homofili i skolebøkene. Dette er et lovverk som sakte, men sikkert har blitt implementert. Orbán hevder at dette er for å beskytte familieverdiene.

NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt fnyser også av Uefas uttalelse. Han mener det er for sent og at det er pinlig.

– Dette er en holdning de skulle hatt hele veien, men de har allerede vist sitt egentlige ansikt. Nå prøver de å skjule sitt sanne ansikt bak regnbuefargene, sier Saltvedt.

– Hjelper uttalelsen noe i det hele tatt?

– Nei, ingenting. Dette endrer null. De viser nok en gang at de bukker under for press, men de får ikke mer respekt av den grunn. De skal få ære for at de ufrivillig satte i gang noe som ble en veldig viktig og vakker markering.

Onsdag morgen, før Uefas regnbuemelding, skrev Saltvedt en kommentar om årsakene til og konsekvensene av Uefas nei til München.

Uefa

FORKLARTE SEG: Uefa måtte ut å forklare hvorfor de nektet München å lyse opp Allianz Arena.

Foto: Skjermdump / Uefa

Reagerer i sosiale medier

Reaksjonene har også haglet i sosiale medier. I kommentarfeltet på Uefas sider, er det mange som reagerer med sinne eller latterliggjøring. På den ene meldingen, der Uefa spør hvilken stadion leserne ville spilt på, er svaret nærmest utelukkende på Allianz Arena.

– «Vi synes at regnbueflagget er tipp topp og bruker det gjerne fordi det er upolitisk symbol for mangfold og inkludering. Med mindre noen vil bruke regnbuen i solidaritet for konkrete lhbtq+befolkninger som diskrimineres. Da må vi slå ned på det, fordi det er for politisk», skriver kommentator hos TV 2 Mina Finstad Berg på Twitter.

nWMQX6L8yhQ

REAGERER: TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg mener Uefa har håndtert situasjonen klønete.

Foto: TV 2 Øyvind Ganesh Eknes / TV 2

Hun utdyper overfor NRK.

– Jeg synes Uefa har håndtert dette veldig klønete. De har malt seg inn i et hjørne og kommer ikke noe godt ut av det. Det de jo sier med den meldingen er at de syns det er stas å pynte seg med regnbuen når det ikke er kontroversielt, men så fort det handler om konkrete ting; mennesker som utsettes for hat, undertrykkelse og diskriminering, så blir det for politisk, sier TV 2s sportskommentator.

– Tror du Uefa har rettet opp noe som helst inntrykk etter Twitter-meldingen?

– Nei, det tviler jeg på altså. Man ser jo også mange klubber markerer med regnbueflagg som viser at de ikke støtter det Uefa holder på med, sier Finstad Berg.

Spiller i kveld

Jan Åge Fjørtoft virker også å være kritisk til organisasjonens svar.

– Ok ..., skriver han i sin reaksjon på meldingen.

– Dette er et forsøk på å rette opp Uefa-skuten. Om det går? Tvilsomt, skriver fotballekspert Olof Lundh.

New York Times-journalist Tariq Panja tror heller ikke at Uefa gjør seg selv noen tjenester.

– Dette er en tung plass å være for Uefa å være i: De viser respekt for regnbuen, men samtidig forbyr å l lyse opp (stadion) på den andre siden, skriver han.

Kampen mellom Ungarn og Tyskland spilles onsdag kveld, og det knyttes spenning til hvordan tyskerne kommer til å markere Pride. De får ikke lov til å lyse opp arenaen, men flere tyske klubber har oppfordret til å farge sine egne arenaer i regnbuefarger likevel.

Siste nytt

 • Ruud endeleg i gang

  Casper Ruud er endeleg i gang med 2.-rundekampen mot Mario Vilella.

  Kampen skulle starta klokka 18.30, men blei utsett i over to timar på grunn av regn. Det var ei stund usikkert om det bille bli spel i kveld.

  Britain Wimbledon Tennis
  Foto: Alberto Pezzali / AP
 • LSK puster topplagene i nakken

  Et særdeles vellykket dobbeltbytte og en scoring av målmaskinen Thomas Lehne Olsen ga formsterke LSK 2-0-seier over Sarpsborg i Eliteserien onsdag.

  Lillestrøm sto med åtte seriekamper uten tap foran hengekampen på eget gress. Nå er rekken forlenget til ni. Samtidig klatret kanarifuglene til tredjeplass på tabellen.

  Opp til serietoer Bodø/Glimt skiller det kun ett poeng, mens ledende Molde har seks poeng til gode på mannskapet til Geir Bakke. LSK har samtidig én kamp til gode på begge.

  Thomas Lehne Olsen scoret det første, og har nå bare Moldes Ohi Omoijuanfo (15 mål) foran seg på toppscorerlista. Olsen har 12 mål.

  Det første målet i kampen kom fra innbytter Kaan Kairinens fot. Finnen kom inn i pausen og scoret nærmest umiddelbart.

  B_aef3N0KMg
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • Haugesund slo tilbake

  Laurdag blei Haugesund det einaste eliteserielaget som måtte seie takk for seg i cupen alt i 1. runde. I dag kom dei sterkt tilbake med 2-1 over Strømsgodset.

  Kristoffer Velde sende heimelaget i tet med eit hardt skot etter 26 minutt. 1-0 blei også omgangsresultatet.

  Timen var spela då Ibrahima Wadji dobla leiinga og såg ut til å gi Haugesund ein grei siger.

  Men berre ni minutt etterpå reduserte Fred Friday for Godset, som var nær utlikning på overtid.

  Haugesund kleiv opp til sjetteplass med sigeren, og er berre tre poeng bak sølplassen på den jamne tabellen.

  Kristoffer Velde
  Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal