Hopp til innhold

Kritikken hagler mot Uefas regnbuemelding: – Det er bare latterlig

Uefa svarte i dag på hvorfor de ikke ville la München lyse opp Allianz Arena med regnbuefarger. Men flere er kritiske til deres forklaring.

Jan Petter Saltvedt, Mina Finstad Berg, Gjert Moldestad

KRITISKE: Jan Petter Saltvedt, Mina Finstad Berg og Gjert Moldestad er ikke imponert over Uefas håndtering av regnbuemarkeringene.

Foto: NTB

Uefa skriver blant annet i sin melding at de respekterer regnbuefargene, og svarer også på de siste dagers massive kritikk med å skifte ut sitt eget profilbilde på Twitter med et med regnbuefarger.

– Det er bare helt latterlig, sier Gjert Moldestad, medlem i Norsk Supporterallianse.

Uefa har fått kritikk fra nærmest alle kriker og kroker etter at de nektet München å lyse opp Allianz Arena i regnbuefarger under kampen mellom Ungarn og Tyskland onsdag kveld. I tillegg vurderte organisasjonen å straffe Tyskland for å ha brukt et kapteinsbind med regnbuefarger.

Den tidligere fotballspilleren og TV-profilen Mads Hansen reagerer på at Uefa velger å si nei til regnbuebelysning etter press fra den homofiendtlige regjeringen i Ungarn.

Fylte kommentarfeltene til Ungarns utenriksminister med regnbuer.

Onsdag ettermiddag sendte Uefa ut en pressemelding, hvor de svarer slik på kritikken:

– Noen har tolket det slik at Uefas beslutning om å avslå Münchens forespørsel om å opplyse arenaen i regnbuefarger er politisk. Men på den andre siden, så var forespørselen i seg selv politisk, og den var koblet til Ungarns fotballandslags tilstedeværelse på kveldens kamp i Tyskland, skrev Uefa på Twitter onsdag.

Det er dette svaret som nå utløser ny kritikk av Uefa.

– Jeg ser de (Uefa) skriver at «Uefa støtter regnbuen», men det gjør de ikke. Så lenge de ville bøtelegge Neuer, og så lenge de nekter München å få skru på regnbuefargene, så har de null respekt for det de fargene står for. Her har du det tyske landslaget som vil markere at fotballen er for alle, og at vi trenger mer åpenhet og inkludering … De skjønner åpenbart ingenting, sier Moldestad til NRK.

Også Uefas president Aleksander Ceferin har uttalt seg. Han kaller intitiativet for populistisk.

– Uefa kan ikke la seg bruke som et redskap av politikerne. Vi vil ikke la oss bruke i populistiske handlinger, sier Ceferin til Die Welt.

Ceferin understreker at Uefa «ikke er en homofobisk organisasjon».

Hungary Orban's Message

REGNBUEFARGET: Tyskland ville i utgangspunktet lyse opp Allianz Arena med regnbuefarger, men de fikk nei av Uefa.

Foto: Tobias Hase / AP

– Dette endrer null

Moldestad er på ingen måte imponert over Uefa. Han kaller deres melding for dobbeltmoralsk.

– Hvem prøver de å lure? Her reagerer mange på at fotballen stopper fotballen fra å ha regnbuefarger, og så kommer de med en uttalelse om at de har respekt for regnbuefargene? Så lenge de nekter tyskerne å markere, så kan de ikke gå ut med en sånn uttalelse, mener Moldestad.

Mange mener at Uefas motvilje mot å lyse opp fotballarenaen i regnbuefarger, henger sammen med at i Ungarn er det strenge lover mot det å promotere homofili. Det er for eksempel ingenting om homofili i skolebøkene. Dette er et lovverk som sakte, men sikkert har blitt implementert. Orbán hevder at dette er for å beskytte familieverdiene.

NRKs kommentator Jan Petter Saltvedt fnyser også av Uefas uttalelse. Han mener det er for sent og at det er pinlig.

– Dette er en holdning de skulle hatt hele veien, men de har allerede vist sitt egentlige ansikt. Nå prøver de å skjule sitt sanne ansikt bak regnbuefargene, sier Saltvedt.

– Hjelper uttalelsen noe i det hele tatt?

– Nei, ingenting. Dette endrer null. De viser nok en gang at de bukker under for press, men de får ikke mer respekt av den grunn. De skal få ære for at de ufrivillig satte i gang noe som ble en veldig viktig og vakker markering.

Onsdag morgen, før Uefas regnbuemelding, skrev Saltvedt en kommentar om årsakene til og konsekvensene av Uefas nei til München.

Uefa

FORKLARTE SEG: Uefa måtte ut å forklare hvorfor de nektet München å lyse opp Allianz Arena.

Foto: Skjermdump / Uefa

Reagerer i sosiale medier

Reaksjonene har også haglet i sosiale medier. I kommentarfeltet på Uefas sider, er det mange som reagerer med sinne eller latterliggjøring. På den ene meldingen, der Uefa spør hvilken stadion leserne ville spilt på, er svaret nærmest utelukkende på Allianz Arena.

– «Vi synes at regnbueflagget er tipp topp og bruker det gjerne fordi det er upolitisk symbol for mangfold og inkludering. Med mindre noen vil bruke regnbuen i solidaritet for konkrete lhbtq+befolkninger som diskrimineres. Da må vi slå ned på det, fordi det er for politisk», skriver kommentator hos TV 2 Mina Finstad Berg på Twitter.

nWMQX6L8yhQ

REAGERER: TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg mener Uefa har håndtert situasjonen klønete.

Foto: TV 2 Øyvind Ganesh Eknes / TV 2

Hun utdyper overfor NRK.

– Jeg synes Uefa har håndtert dette veldig klønete. De har malt seg inn i et hjørne og kommer ikke noe godt ut av det. Det de jo sier med den meldingen er at de syns det er stas å pynte seg med regnbuen når det ikke er kontroversielt, men så fort det handler om konkrete ting; mennesker som utsettes for hat, undertrykkelse og diskriminering, så blir det for politisk, sier TV 2s sportskommentator.

– Tror du Uefa har rettet opp noe som helst inntrykk etter Twitter-meldingen?

– Nei, det tviler jeg på altså. Man ser jo også mange klubber markerer med regnbueflagg som viser at de ikke støtter det Uefa holder på med, sier Finstad Berg.

Spiller i kveld

Jan Åge Fjørtoft virker også å være kritisk til organisasjonens svar.

– Ok ..., skriver han i sin reaksjon på meldingen.

– Dette er et forsøk på å rette opp Uefa-skuten. Om det går? Tvilsomt, skriver fotballekspert Olof Lundh.

New York Times-journalist Tariq Panja tror heller ikke at Uefa gjør seg selv noen tjenester.

– Dette er en tung plass å være for Uefa å være i: De viser respekt for regnbuen, men samtidig forbyr å l lyse opp (stadion) på den andre siden, skriver han.

Kampen mellom Ungarn og Tyskland spilles onsdag kveld, og det knyttes spenning til hvordan tyskerne kommer til å markere Pride. De får ikke lov til å lyse opp arenaen, men flere tyske klubber har oppfordret til å farge sine egne arenaer i regnbuefarger likevel.

Siste nytt

 • Forsvarstabbe sørget for ny Tottenham-nedtur

  Tottenham fortsetter å tape poeng i Premier League. Torsdag gikk laget sin femte kamp på rad uten seier i 1-2-tapet for West Ham på eget gress.

  Tottenham leverte en strålende sesongstart med ti kamper uten tap, men deretter har det gått tyngre for Ange Postecoglous menn. De står med fire tap på sine fem siste kamper, og de har tapt tre strake hjemmekamper. Noe av grunnen til det har vært skader og suspensjoner på sentrale spillere.

  De hvitkledde ligger på femteplass etter 15 kamper. Opp til serieleder og rival Arsenal skiller det ni poeng.

  Cristian Romero var torsdag tilbake fra en tre kamper lang suspensjon, og argentineren svarte med å sende hjemmelaget i ledelsen etter elleve minutter med en godt plassert heading.

  Etter hvilen kom gjestene ut med energi og seks minutter senere var lagene like langt. Jarrod Bowen plukket opp en retur og banket ballen i nettet.

  Tottenham presset for seier og kom til en stor sjanse 20 minutter før slutt. Men headingen til Richarlison strøk stolpen, og det skulle vise seg å koste fem minutter senere.

  Destiny Udogie sendte et horribelt tilbakespill til keeper Vicario, som kom ut og slo ballen unna foran en jaktende Bowen. Den gikk imidlertid bare til James Ward-Prowse, som skjøt i stolpen før han satte sin egen retur i mål.

  Med seieren har West Ham unngått nederlag i fire strake kamper, der to har endt med tre poeng.

  Tottenham skal møte Newcastle i neste runde, mens West Ham gjester Fulham.

  (NTB)

  4d20LNfRL54
  Foto: AP
 • Everton med kruttsterk seier over Newcastle etter dobbel Trippier-blemme

  Everton utnyttet grove forsvarsfeil hos Newcastle og tok seg over nedrykksstreken med 3-0-seier i Premier League.

  Det er en solid seier for Sean Dyches menn mot formsterke og normalt defensivt solide Newcastle. Everton hadde brent store sjanser, men det løsnet mot slutten da backen Kieran Trippier begynte å slurve på egen halvdel.

  78 minutter var spilt da han regelrett ga bort ballen til Dwight McNeil. Evertons venstreving avanserte framover og hamret ballen i nota til 1-0 fra 15 meters hold.

  Sju minutter senere gjentok miseren seg for Trippier. Han stresset og spilte ballen i beina på Jack Harrison, som fikk kranglet den med seg og serverte Abdoulaye Doucouré. Malieren var trygg og plasserte inn 2-0.

  Alexander Isak viste fram dribleferdigheter og kom nær redusering mot slutten, men var akkurat ikke rask nok til å få skutt på mål.

  Det var en av ganske få Newcastle-muligheter i kampen. Selv om gjestene hadde ballen mye, var Everton mer gjennombruddshissig og farligere kampen gjennom.

  Den aller største sjansen fikk Dominic Calvert-Lewin etter 38 minutter. Han vendte opp og blåste ballen høyt over mål fra fire meters hold.

  Da hjalp det at lagkameratene ordnet seier i annen omgang. Langt på overtid trillet innbytter Beto inn sitt første Premier League-mål.

  (NTB)

  GVzhZ9XSqeo
  Foto: AP
 • Dansk sjokktap for Japan: – Det så simpelthen komisk ut

  Danmark gikk på en real smell i første hovedrundekamp i håndball-VM på hjemmebane. Japan og norskfødte Sakura Kametani Hauge vant 27-26 i Herning.

  Danmark er sammen med Norge og Frankrike en av favorittene til å gå helt til topps i mesterskapet. I første kamp i hovedrunden måtte de tåle nederlag for et hardt kjempende Japan.

  Danske medier var alt annet enn barmhjertige med eget lag etter sjokktapet.

  – Hvor skal vi starte?

  – Det så simpelthen komisk ut.

  Det er deler av dommen som danske BT kom med etter kampslutt.

  I mål leverte Hauge, som går under navnet Sakura Kametani i Japan, en god prestasjon. 36-åringen er født i Bergen og spilte for en rekke norske lag før hun i 2018 gjorde overgang utenlands. Til daglig spiller hun i franske Besancon.

  Til pause sto det 12-12, men etter hvilen giret Japan opp og skaffet seg en god luke. På et punkt ledet de 21-17, og til slutt vant de 27-26 med et ellevilt siste angrep.

  Japans beste resultat i VM er sjuendeplass i 1965. I OL på hjemmebane i 2021 ble det 12.-plass.

  Danmark hadde kjørt over all motstand fram til hovedrunden. Foran hjemmepublikumet i Herning fikk de til tider bank i annen omgang.

  (NTB)

  3D74FjJXuas
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal