Hopp til innhold

Tror Braathen får stjernestatus i Brasil: – En perfekt kombinasjon

De øverste lederne for vinteridrett i Brasil er overlykkelige og tror Lucas Braathen kan endre snøsport for alltid i det eksotiske landet.

Braathen

SAMBA DE JANEIRO! Lucas Braathen skal danse seg nedover slalåmbakken igjen, denne gangen for Brasil.

Foto: NTB

– Vi tror Lucas er en type idrettsutøver som kan endre en hel nasjons følelse for sport, sier Brasils alpinsjef Pedro Cavazzoni til NRK.

– Han kan bygge en langvarig arv for ski og omforme snøsport i Brasil på en måte veldig få har gjort før ham, fortsetter han.

Torsdag fortalte Braathen om veien tilbake som alpinist, og han innledet pressekonferansen i Salzburg med å snakke portugisisk.

– Vi er her i dag fordi jeg vender tilbake til skisporten for å representerte Brasil. Jeg vil vise at alt er mulig, sa Braathen på Brasils offisielle språk.

– Jeg er optimistisk, lidenskapelig og stolt over å kunne representere Brasil i verdenscupen, OL og VM, fortsatte nordmannen på portugisisk, før han senere repeterte det på engelsk:

Cavazzoni forteller at han er kjempeglad for at Lucas Braathen, som har brasiliansk mor og mellomnavnet Pinheiro, har valgt å kjøre for Brasil.

– Han er en alpinist i verdensklasse som har et stort potensial for å gjøre store ting og etterlate seg et betydelig merke i skiverden – og ikke minst for brasiliansk snøsport, sier den brasilianske alpinsjefen.

– Hans talent kombinert med karismaen har potensial til å knuse alle barrierer for snøsport i Brasil, fortsetter han.

På pressekonferansen i østerrikske Salzburg var også Skipresidenten i Brasil, svenske Anders Pettersson, som også var veldig positiv til å få Braathen over i sine rekker.

– Jeg tror at antall følgere (på Instagram) kommer til å øke. Brasil er et land som liker sport – uansett om det er sommer eller vinter. Er det en brasilianer som er dyktig, kommer han alltid til å få støtte fra den brasilianske befolkningen, sier Pettersson til NRK.

Lucas Braathen og Anders Pettersson

NYTT LAG: Lucas Braathen (til venstre) omfavner Brasils skipresident Anders Pettersson under pressetreffet i Salzburg.

Foto: BARBARA GINDL / AFP

Neymar-sammenligning

Brasil har hatt mange legendariske idrettsutøvere gjennom historien, spesielt i nasjonsporten fotball.

Én av dem er fotballstjernen Neymar, som blant annet har spilt for Barcelona og PSG.

– Kan han bli skisportens Neymar?

– Hvorfor ikke, sier Pettersson og ler.

Neymar for Brasil

BRASILS SUPERSTJERNE: Neymar.

Foto: ADRIANO MACHADO / Reuters

– Det er mye mulig. Han har den uvanlige kombinasjonen av at han både er karismatisk og en dyktig alpinist. Det liker brasilianere. Det er en perfekt kombinasjon, fortsetter han.

Mangel på oppmerksomhet

NRK er på plass i Sør-Amerika og har snakket med flere journalister i de største avisene i Brasil.

– For å være helt ærlig, så får ikke vinteridrett oppmerksomhet her slik som andre idretter får, sier Vitor Seta, sportsjournalist i O Globo til NRK.

– Det er forståelig med tanke på det tropiske været, begrunner han.

Brasil har aldri tatt en medalje i vinter-OL, men har en bronsemedalje fra snowboard i ungdoms-OL.

– Selvfølgelig forventer vi gode resultater, kanskje Brasils første medalje i seniorklassen? spør Seta retorisk.

Den brasilianske sportsjournalisten Vitor Seta forteller at fansen i landet elsker utøvere som velger å konkurrere for Brasil foran et annet land.

KLAR FOR Å DEKKE BRAATHEN: Den brasilianske sportsjournalisten Vitor Seta.

Foto: Ana Branco/O Globo

– Men personlig synes jeg det viktigste er hvordan en superstjerne som Lucas kan hjelpe oss å utvikle skisporten vår. Det handler om å nå nye nivåer på treninger, få mer struktur, offentlig oppmerksomhet og å utvikle unge talenter, sier han.

Siden Brasil ikke har snø, reiser pengesterke brasilianere med fly til Valle Nevado i Chile, Bariloche i Argentina eller Aspen i USA for å stå på ski.

– Til syvende og sist er et godt resultat fra ham en rask måte å tenne den brasilianske lidenskapen for en idrett, sier Seta og viser til hvordan rullebrettkjører Rayssa Leal (16) gjorde idretten sin mer populær etter å ha tatt sølv i sommer-OL i Tokyo i 2021.

Les også Fra «Lucas fra Hokksund» til «Pinheiro the Brasileiro»

Lucas Braathen fulgte slalåmen i Kitzbuehel i januar.

En-sifret merittliste

Første gang Brasil stilte med en utøver i vinter-OL var i 1992.

– Det ser ut til at vinteridretten vokser, og ungdoms-OL i Gangwon er et eksempel på det, sier Vitor Seta.

Der tok nemlig Brasil sin første medalje i vinteridrett noensinne, da den 17 år gamle snowboardkjøreren Zion Bethonico endte med bronsemedaljen.

South Korea Snowboard Youth Olympic Games

BRASILIANSK VINTERMEDALJE: Bronsevinner Zion Bethonico (til høyre) på pallen i ungdoms-OL i januar. Gullet gikk til franske Jonas Chollet (i midten), mens Anthony Shelly fra Canada tok sølv.

Foto: Ahn Young-joon / AP

I tillegg gjorde Brasil det bra i kjelkegrenene bob og skeleton, og i kortbaneløp på skøyter. Dét, samt Lucas Braathens overgang til Brasil, har tatt interessen for vinteridretten til en ny høyde, mener Seta.

«Dette er bare begynnelsen», lover Det brasilianske snøsportforbundet, «Confederação Brasileira de Desportos na Neve» (CBDN) på Instagram.

– Jeg tror dette kan løfte brasiliansk vintersport. Vinner Lucas Braathen gull i OL eller et VM, vil vintersport trolig bli mye mer kjent i Brasil, sier Flávio Dilascio, journalist i Globos sportsavdeling, som er størst på sportsnyheter i Brasil.

I et intervju i avisa onsdag, sa Braathen selv at han føler på glede og kjærlighet ved å skulle representere Brasil.

Sportsjournalist Flávio Dilascio i sportsseksjonen til TV-kanalen Globo tror Lucas Braathen kan gjøre vinteridretter mye mer populært i Brasil.

I VINTER-OL: Sportsjournalist Flávio Dilascio i sportsseksjonen til TV-kanalen Globo tror Lucas Braathen kan gjøre vinteridretter mye mer populært i Brasil. Her er Dilascio på plass og dekker curling under vinter-OL i Beijing i 2022.

Foto: Privat

– Bronsen i Gangwon har ikke hatt noen stor innvirkning i Brasil, men den var en vekker. Landet kan utvikle seg i vinteridrettene dersom det satses på utøverne våre, sier Dilasci.

– Dette er et stort skritt på veien for at vi skal utvikle oss. Brasil trenger atleter på toppnivå for å bli sterke i vinteridretter internasjonalt, sier sportsjournalisten.

Sportsnyheter

Tar æren for gedigen Selnæs-tabbe: – Den er jeg veldig fornøyd med

Det gikk fullstendig galt for Rosenborg-veteran Ole Selnæs foran et fullsatt Lerkendal. Etter Selnæs-tabben gikk det fra vondt til verre for Rosenborg mot ustoppelige Bodø/Glimt.

Siste nytt

  • VAR-drama da Aston Villa snublet mot Chelsea

    Det ble 2-2 mellom Aston Villa og Chelsea på Villa Park lørdag kveld, etter en opphenting fra bortelaget. VAR sørget for at Chelsea ikke stakk av med seieren.

    Dermed tapte Villa viktige poeng i kampen om Mesterliga-plass. De ligger foreløpig som nummer fire, med tre kamper mer spilt, og syv poeng foran Tottenham på 5. plass.

    Aston Villa tok ledelsen allerede etter fire minutter. Marc Cucurella var uheldig og scoret selvmål.

    Et kvarter ut i kampen scoret Chelsea-spiss Nicolas Jackson, men etter en VAR-sjekk ble scoringen annullert for offside. Senere i omgangen var Jackson nære på med en heading, men denne gangen var det stolpen som hindret utligningen for Chelsea.

    I stedet var det Aston Villa som doblet ledelsen med et langskudd fra Morgan Rogers.

    Det tok 62 minutter før bortelaget fikk sin uttelling. Chelsea vant ballen etter høyt press og Noni Madueke curlet ballen i lengste hjørne og reduserte for gjestene.

    Og Chelsea var ikke ferdig. Ti minutter før slutt vartet Conor Gallagher opp med en nydelig utligning for gjestene.

    Cole Palmer var centimeter unna å sende Chelsea i ledelsen på overtid, men Robin Olsen reddet ut til hjørnespark.

    Hjørnesparket endte opp hos Axel Disasi, som trodde han sluttførte snuoperasjonen da han scoret 3-2 med en heading via Olsen. VAR ville dog ha et ord med i laget, og annullerte scoringen for en dytt i forkant.

    Chelsea blir med det værende på niendeplass, 19 poeng bak Villa.

    Gallagher
    Foto: Reuters
  • Ruud enkelt videre i Madrid

    Casper Ruud lå under 0-2 i første sett, men deretter dominerte kan kampen mot Miomir Kecmanovic i 2. runde av ATP 1000-turneringen i Madrid.

    Dette er en av de mest prestisjetunge turneringene utenom de fire Grand Slam-turneringene.

    Ruud vant kampen 6-4, 6-1.

    I neste runde venter britiske Cameron Norrie, som slo brasilianske Joao Fonseca 6-1, 6-4.

    – Jeg nyter virkelig å være på grusen, det er min favorittid av sesongen. Nå er vi tilbake på grusen i Europa og det liker jeg godt. Det var ikke lett i dag. Det var en litt trøblete start og det tok tid å bli vant til det. Jeg er fornøyd med prestasjonen, sa Ruud etter seieren.

    (NTB/NRK)

    Casper Ruud Madrid
    Foto: Ana Beltran / Reuters
  • Leverkusen unngikk sesongens første tap – utlignet på overtid

    Nok en gang kunne Leverkusen puste lettet ut etter et utligningsmål på overtid. Den ubeseirede rekken strekker seg til 46 kamper med 2-2 mot Stuttgart.

    Leverkusen har hatt som vane å redde seg fra tap med flere overtidsscoringer denne sesongen, men det så ikke ut til at det skulle gjenta seg mot Stuttgart. Gjestene ledet 2-1 da Leverkusen fikk frispark over tilleggstiden.

    I feltet dukket Robert Andrich opp og banket ballen i mål til ellevill jubel.

    Leverkusen sikret seriegullet tidligere i april. Det er klubbens aller første Bundesliga-tittel.

    Chris Führich og Deniz Undav sørget for at Stuttgart ledet 2-0 etter en snau times spill før Amine Adli reduserte like etterpå.

    Leverkusen kan fortsatt vinne både europaligaen og den tyske cupen i tillegg til Bundesliga. Det gjenstår maksimalt sju kamper for laget. De møter Roma i semifinalen i europaligaen og Kaiserslautern i cupfinalen.

    Alonso var tidligere i sesongen ønsket både som ny manager i både Liverpool og Bayern München, men han har valgt å bli i Leverkusen også neste sesong. (NTB)

    Bayer Leverkusen
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal