Hopp til innhold

Braathen avslører Svindal-tips før comeback: – Tok en lang samtale

Lucas Pinheiro Braathen gjør comeback som alpinist. Ifølge Braathen startet veien mot comebacket i januar og med et tips fra Aksel Lund Svindal.

Braathen Svindal

FIKK RÅD: Braathen forteller om et hjemmebesøk hos Aksel Lund Svindal.

Foto: NTB

– Vi var sammen i tre-fire timer, sier Lucas Braathen om møtet med Svindal tidligere i vinter.

Torsdag holdt Braathen pressekonferanse i Salzburg for å fortelle om comebacket som alpinist for Brasil. På pressekonferansen der snakket han blant annet om han hadde fått tips fra «Aksel».

Til NRK bekrefter Braathen at det er snakk om den tidligere alpinstjernen Aksel Lund Svindal, og utdyper:

– Aksel har alltid vært veldig, veldig gavmild på å gi meg tips og råd helt siden jeg kom til europa- og verdenscupen. Noe jeg setter veldig pris på. Vi tok en lang samtale om alle forskjellige muligheter, sier han, og fortsetter:

– Hva jeg hadde følt, hva han har følt i sine konflikter sine opp gjennom. Og hvordan han har dvelet med det, i forhold til hvordan jeg har gjort det.

– Han ga meg et tips og som jeg endte opp med å gjøre. Det var å putte seg i en posisjon denne vinteren hvor du, ja, du vender ryggen til døra, men du lukker den ikke. Som gjør at hvis du vil returnere til sporten, så handler det bare om å trykke på en knapp. Det endte opp med å bli tilfellet.

Etter hjemmebesøket hos Svindal, tok Braathen kontakt med Atomic, og siden startet de opp med skitesting i vinter. Det ble en vei inn igjen i idretten for 23-åringen.

For ordens skyld: Svindal er programleder for NRK-programmet Mesternes Mester.

Braathen

BRASIL: Lucas Braathen fortsetter karrieren for Brasil.

Foto: NTB

– Føltes ganske fjernt

Braathen la opprinnelig opp 27. oktober i fjor. Men gradvis kom lysten til å returnere til idretten.

– Det føltes ganske fjernt å returnere til idretten i det øyeblikket (da han la opp). Da jeg kom tilbake til Norge, så brukte jeg tid med familien min og så booket jeg en enveisbillett til Brasil, sier Braathen på en pressekonferanse i Salzburg.

Han forklarer at han dro til en øy utenfor São Paulo, hvor han isolerte seg.

– Gradvis ble det mer og mer vanskelig å se på rennene, uten å være en del av showet, sier Braathen.

Før han la opp i oktober, fikk han beskjed fra samarbeidspartnerne sine at de ville støtte ham hvis det skulle bli aktuelt med et comeback. Det fulgte han opp tidligere i år.

– På et tidspunkt i januar snakket jeg med partnerne mine og så gikk vi videre med å ta kontakt med det brasilianske forbundet. Plutselig hadde jeg muligheten til å utøve sporten jeg elsker, men samtidig få uttrykke hvem jeg er.

Har frigitt lisensen

Sportssjef i alpint, Claus Ryste, sier til NRK at han er glad for å se Braathen tilbake i skisporten:

– Vi skulle gjerne hatt han på det norske laget. Vi må samtidig respektere det valget om at han har gått til Brasil og de mulighetene han får der. Når det gjelder comebacket nå, så ser vi at han har fått unike kommersielle og sportslige muligheter i Brasil, og han var veldig klar på det valget at det var det han ønsket.

Claus Ryste

SPORTSSJEF: Claus Ryste.

Foto: Gunnar Grindstein / NRK

Både Braathen og Norges Skiforbund bekrefter at han fikk frigitt lisensen sin fra det norske Skiforbundet, og at han dermed tar med seg FIS-poengene sine til Brasil.

– Vi har på forespørsel om nasjonsbytte frigitt Lucas sin FIS-lisens. Det er endelig opp til FIS Council å godkjenne nasjonsbyttet, men det tror vi er en formalitet. Vi ser frem mot å konkurrere mot Lucas i løypene til vinteren, uttalte Ryste i en pressemelding fra Skiforbundet.

– Det viktigste for oss at han kommer tilbake på ski og derfor var det aldri en diskusjon om å komme tilbake til Norge, forteller Ryste til NRK.

lucas braathen 3.-plass kitzbühel

DEN GANG DA: Braathen feirer sammen med laget og støtteapparat etter på 3.-plassen i slalåm i Kitzbühel i januar i fjor.

Foto: NTB

Han sier at det ikke har vært noen kontakt med dere frem til det å få frigitt den lisensen?

– Nei, han har ikke vært i mye i dialog mot oss om det nei. Han kom for cirka 14 dager siden tydelig tilbake i forhold til Brasil. Og det var veldig klart fra han sin side.

Hvor hardt har dere jobbet for å få han tilbake?

– Vi har tatt litt kontakt, men han har samtidig vært tydelig på at han har lagt opp og ikke ønsker noe kontakt tilbake.

Skipresident Tove Moe Dyrhaug sier i pressemeldingen at de er glad for at Braathen nå vender tilbake og tar samtidig selvkritikk.

– Da Lucas offentliggjorde at han skulle legge opp, var alle enige om at det var mange år for tidlig, og vi erkjente at det helt sikkert var ting vi kunne håndtert bedre, sier Dyrhaug.

Se opptak av hele pressekonferansen her:

– Veldig konstruktive og positive samtaler

På pressekonferansen fortalte Braathen videre om samtalene han har hatt med de tidligere lagkameratene på det norske laget.

– Det har vært mest tårer, og dessverre mest tårer fra min side. Det var like vakkert som det var sårt å gå igjennom de samtalene. Det sier litt om alle de personligheten som jeg har fått lov til å dele denne reisen med, sier Braathen til NRK.

– De har sagt at de ikke vil at dette skal gå utover noe vennskap, og til syvende og sist så er det det som er det aller, aller viktigste for meg. Det er jeg veldig, veldig takknemlig for.

23-åringen sier han ikke har hatt noen dialog med det norske forbundet, før faren hans kontaktet forbundet for rundt halvannen uke siden.

– Det var egentlig bare veldige konstruktive og positive samtaler, sier Braathen.

– Som Claus (Ryste) sa: Det er ikke hans jobb å forhindre folk å stå på ski. Han ville la meg få ta med meg FIS-poengene mine, så jeg kunne komme så nærme der jeg slapp som mulig og kunne komme tilbake til sporten. Det er noe jeg setter veldig pris på, sier Braathen.

Alpinisten er også tydelig at han er innforstått med at han ikke vil få muligheten til å trene med det norske landslaget fremover.

– Det er helt åpenbart at når man tar det valget, så er det det man velger. Det er sånn det er for Henrik Kristoffersen også. Han gikk jo ut av den gruppen, og det betyr at han ikke trener med de. Det er klart at det gjelder det for meg òg. Så enkelt er det, sier Braathen.

La opp for 132 dager siden

Tårene trillet da Braathen i fjor høst fortalte at han var ferdig som alpinist. Foran verdenscupåpningen i Sölden hadde Braathen vært i hardt vær etter en kampanje for det svenske klesmerket J. Lindeberg.

Lagkompiser ble skuffet og Braathen beklaget også overfor alpinlandslagets sponsor Helly Hansen i et oppvaskmøte.

Bakteppet var og er at landslagsalpinistene i lengre tid har vært i konflikt med Skiforbund rundt landslagsavtalen og utøvernes «image rights», en sak som blant andre Braathen frontet.

Skiforbundet varslet en bot til Braathen for Lindeberg-kampanjen. Dagen etter kom beskjeden, på en pressekonferanse i Braathens egen regi i Sölden:

– Jeg legger opp. Jeg er ferdig, sa 23-åringen 27. oktober i fjor, 132 dager siden.

Nå er han tilbake.

null
Spiller nå
Scorer fra egen banehalvdel (!) 00:28
Neste

Siste nytt

  • Vålerenga serieledere etter derby-seier

    Vålerenga har hatt en knallsterk start på sesongen og fortsatte den gode formen da de slo byrival Lyn 3-1 på hjemmebane lørdag. Dermed er Vålerenga à poeng med Rosenborg på toppen av tabellen i Toppserien.

    – Det er klasse. Derbyseier og vi viser hvem som er kongen, sier Vålerenga-kaptein Janni Thomsen til NRK etter kampen.

    Hjemmelaget styrte kampen fra start og tok ledelsen etter 36 minutter, da Michaela Kovacs satte en retur enkelt i mål. Seks minutter sener doblet Tilde Lindwall ledelsen etter et innlegg fra Thea Bjelde.

    – Det er flott spill. Der går det fort og Lyn er sjanseløse, rett og slett, sa NRKs kommentator Patrick Steen Rowlands om Vålerengas 2-0-scoring.

    Like etter pause reduserte Lyn-spiller Selma Hernes til 2-1. Vålerenga holdt likevel unna og økte ledelsen på ny ved Ronja Arnesen etter 69 minutter.

    – Det var ekstrem gøy. Det var et etterlengtet mål, så det var deilig, sier Arnesen til NRK etter å ha scoret sitt første mål i Toppserien.

    Lyn hadde lite å komme med etter Vålerengas 3-1 scoring. I stedet skaffet Arnesen straffe for hjemmelaget, men den satte Karina Sævik langt over. Likevel holdt Vålerenga unna og de tre poengene ble værende på Valle.

  • Kane rundet 400 karrieremål – slo egen rekord med måldobbel

    Bayern Münchens spydspiss Harry Kane scoret lørdag sitt 42. mål i alle turneringer denne sesongen og rundet med det 400 mål gjennom seniorkarrieren.

    Kane gjorde to mål i Bayerns 2-1-seier over Eintracht Frankfurt på hjemmebane. Kanes tidligere målrekord i én og samme sesong var 41 for Tottenham i 2017/18-sesongen.

    Ifølge statistikktjenesten Opta har 30-åringen dermed scoret 400 mål i sin seniorkarriere for klubb og landslag.

    Den engelske angriperen har levert svært godt etter overgangen til Bayern i fjor sommer og scoret lørdag sitt 35. seriemål. Med tre kamper igjen jakter han Robert Lewandowskis Bundesliga-rekord på 41 scoringer.

    Leverkusen har allerede sikret seg ligatittelen, men Bayern skal om kort tid spille semifinale i mesterligaen mot Real Madrid. Lørdag fikk tyskerne en smell da midtbaneprofilen Konrad Laimer måtte forlate banen med en skade etter en snau halvtime.

    Bundesliga - Bayern Munich v Eintracht Frankfurt
    Foto: Angelika Warmuth / Reuters
  • Norges ishockeykvinner klare for elite-VM for første gang på 28 år

    De norske ishockeykvinnene tok seg til elite-VM neste år ved å gå ubeseiret gjennom 1. divisjon i Klagenfurt. Lørdag slo laget Sør-Korea med 8-0.

    HV71-spiller Tea Løkke Nyberg (bildet) scoret to av de norske målene, mens Emma Bergesen, Emilie Kruse, Iben Tillman, Madelen Haug Hansen, Andrea Dalen og Une Bjelland scoret ett hver i storseieren.

    Norge vant alle sine kamper i Østerrike, hvor tre av seirene har kommet på straffer.

    – Dette er en ufattelig deilig seier for hele den norske ishockeyfamilien, men selvfølgelig først og fremst for jentene selv, sa Norges ishockeypresident Tage Pettersen til hockey.no etter at opprykket var sikret.

    Norge vant 1. divisjon, gruppe A foran Ungarn som slo Frankrike i sin siste kamp. Mesterskapet neste år spilles i Tsjekkia. Det er første gang siden 1997 at de norske ishockeykvinnene spiller med de beste. (NTB)

    Tea Løkke Nyberg
    Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal