Hopp til innhold

Transkvinne utsatt for hets etter seier – nå kan reglene endres

Austin Killips' etappeseier i Tour of the Gila er den største seieren vunnet av en transkvinne i et sykkelritt. Men triumfen hadde sin bakside for Killips, som har mottatt mengder med hets i etterkant.

cDP-0EsxsGA

PÅ PALLEN: Austin Killips (t.h) med Marion Norbert Riberolle og Denise Betsema på podiet etter et ritt tidligere i år.

Foto: SipaUSA

Etter at hun krysset målstreken først i den femte etappen, ventet det ikke bare skryt og hyllest på den andre siden. I stedet har mye handlet om reglene som styrer hennes deltakelse.

Debatten på sosiale medier ble så opphetet at Tour of the Gila valgte å stenge alle kommentarfelt som handlet om kvinnenes ritt.

– Jeg følte at det var personlige angrep som var dypt upersonlige, sier Killips til Cyclingnews.

– Ikke ulikt doping

Der de internasjonale forbundene i blant annet svømming og friidrett har bestemt at transkvinner som har gjennomgått mannlig pubertet ikke får delta i kvinneklassen på det øverste nivået, har Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) andre regler.

Som transkvinne i sykkelsporten får man delta selv om en har gjennomgått mannlig pubertet, så lenge testosteronnivået er på under 2,5 nanomol per liter de siste to årene.

Disse reglene er det flere som er opprørte over.

– Jeg vil argumentere for at å gå fra herre- til kvinneklassen i sykling ikke er ulikt doping, skriver tidligere syklist og OL-sølvvinner Alison Sydor på Twitter.

Hun hevder at regelverket som omhandler transkvinner ikke er rettferdig for de som er biologiske kvinner. En annen tidligere syklist, Inga Thompson, er også knallhard i sin dom over reglene.

– Dette understreker virkelig problemene som kvinner i sykkelsporten står overfor. Vi har flere enn 50 transkvinner i idretten vår. Det som skjer i bakgrunnen er at kvinner bare forsvinner sakte bort. De tenker 'hvorfor gidde når det ikke er rettferdig'?, sier Thompson til The Telegraph.

Les også: Omdiskuterte Emily fekk truslar etter kommentaren til statsministeren – no er ho nominert til pris

Emily Bridges og Boris Johnson
Emily Bridges og Boris Johnson

– Verre enn for 10 år siden

Killips startet som syklist i 2019 – før hun begynte på hormonbehandling som hun nå går på. USA Cycling har bekreftet at Killips er godt innenfor testosteronnivåene med tanke på UCIs regelverk.

I et intervju med Cyclingnews åpner Killips opp om debatten som virkelig tok fyr etter hennes seier. Hun sier hun ikke helt vet hvordan hun skal navigere i denne diskusjonen.

– På noen måter er ting verre enn det var for 10 år siden, vi er et reelt, politisk mål for en skummel politisk bevegelse, sier hun til Cyclingnews.

Hun er bekymret for hvordan ting utvikler seg.

– Jeg er bekymret for at vi definerer kvinnelighet for snevert, og tar fra oss retten til å konkurrere mot mennesker som historisk har vært marginalisert og hvis atletiske suksess historisk sett har blitt undergravd av en beregning som brukes til å presse dem ut, sier Killips.

– Dette er virkelig det største bekymringspunktet jeg har, og det er en utvikling jeg er urolig for. Jeg vet at det er dialog rundt det, men jeg vil håpe det gjøres mer kritisk vitenskapelig arbeid rundt det.

Les også: Draumen om toppsatsing blei knust: – Det var urettferdig

Nathaporn
Nathaporn

Åpner for endring

NRK konfronterte UCI med noe av kritikken som kom i bakkant av Killips' seier, og forbundet stod støtt i sitt regelverk.

– UCI anerkjenner at transkjønnede utøvere ønsker å konkurrere i samsvar med sin kjønnsidentitet, skriver forbundet i en e-post til NRK.

– UCI-reglene er basert på den nyeste, vitenskapelige kunnskapen, og har blitt innført på en konsistent måte. UCI fortsetter å følge utviklingen av vitenskapelige funn og kan endre reglene i fremtiden etter hvert som den vitenskapelige kunnskapen utvikler seg.

Men få dager etter kom forbundet med en pressemelding, der de skriver at de har bestemt seg for å gjenåpne diskusjonen rundt deltakelse av transkjønnede utøvere i sine sykkelarrangementer.

UCI har hatt styremøte denne uken, og der ble det bestemt at de skal analysere den nåværende situasjonen.

I august vil det bli debattert nok en gang, og der vil også en eventuell avgjørelse tas.

De sier de fremdeles vil ta vare på transkjønnede utøveres ønske om å drive med sykling, men at de også vil lytte til bekymringene.

– UCI hører også på stemmene til kvinnelige utøvere og deres bekymringer om like konkurransevilkår, og vil ta alle elementer til betraktning, inkludert utviklingen i vitenskapen, skriver de i pressemeldingen.

Takker for støtten

Til tross for kritikken og oppstyret den siste tiden, takker Killips for støtten hun har fått.

– Etter en uke med tull på internett er jeg ekstra takknemlig for alle i feltet og idretten som fortsetter å bekrefte at Twitter ikke er det virkelige liv. Jeg elsker mine kollegaer og konkurrenter, og jeg er takknemlig for enhver mulighet jeg får til å lære og vokse både som person og utøver sammen i løypa, skrev hun på Instagram etter seieren.

I kommentarfeltet i hennes eget innlegg har det strømmet til med støtteerklæringer, både fra familie, sykkelkolleger og fans.

Les også: I harnisk etter transkvinne-nekt i friidrett: – Det er hyklersk

Transkvinne Friidrett
Transkvinne Friidrett

Siste nytt

 • Verdenslaget vant Laver Cup

  Verdenslaget fullførte utklassingen av Europa i Laver Cup i tennis med seier i doublekampen som innledet søndagen.

  Ben Shelton og Frances Tiafoe slo Hubert Kurkacz og Andrej Rublev 7-6 (74), 7-6 (7-5). Dermed kan ikke de tre gjenstående singlekampene berge Europa-laget fra tap.

  USA har vunnet åtte av de ni første oppgjørene i prestisjeduellen. Casper Ruuds seier over Tommy Paul lørdag er eneste lyspunkt for de europeiske tennisspillerne.

  Det gis ett poeng for seier første dag, to annen dag og tre tredje dag. Med 13-2 til Verdenslaget etter søndagens doublekamp vil tre europeiske seirer bare gi ni poeng til.

  Casper Ruud er satt opp mot Taylor Fritz i den første singlekampen søndag. (NTB)

  Z1smcaGNZ0o
  Foto: AP
 • Real Madrid tapte byderbyet – ned fra tabelltoppen

  Real Madrid gikk på sitt første poengtap i La Liga i høst da Atlético vant byderbyet i den spanske hovedstaden 3-1.

  Alvaro Morata og Antoine Griezmann ga hjemmelaget to måls ledelse med hver sin scoring før det var spilt 20 minutter.

  Toni Kroos skapte ny spenning med sitt reduseringsmål. Real Madrid jublet et øyeblikk for utligning rett før pause, men Antonio Rüdiger var offside i forspillet før Eduardo Camavinga satte ballen i mål.

  Morata økte ledelsen rett etter sidebytte, med sitt annet hodemål i kampen.

  Tapet gjør at Real Madrid falt til 3.-plass, ett poeng bak Barcelona og sensasjonslaget Girona. De har begge 16 poeng på seks kamper. (NTB)

  jPJnz7bo2oE
  Foto: AP
 • Østigård holdt nullen med Napoli

  Leo Skiri Østigård spilte hele kampen da Napoli spilte 0-0 mot Bologna i Serie A søndag. Målgarantisten Victor Osimhen bommet på straffe.

  Straffemuligheten kom etter 72 minutter, men den ellers så sikre nigerianeren skjøt utenfor. Straffen kom etter at Riccardo Calafori handset inne i 16-meteren.

  Før det hadde både Osimhen og den georgiske vingstjernen Khvicha Kvaratskhelia skapt muligheter for Napoli uten å score.

  Den norske midtstopperen har til vanlig måttet ta til takke med benkeplass for den regjerende seriemesteren, men skader i forsvaret har gitt ham sjansen. (NTB)

  zw8ekksJibs
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ustoppelige Pellegrino 00:35
Neste