Hopp til innhold

Transkvinne utsatt for hets etter seier – nå kan reglene endres

Austin Killips' etappeseier i Tour of the Gila er den største seieren vunnet av en transkvinne i et sykkelritt. Men triumfen hadde sin bakside for Killips, som har mottatt mengder med hets i etterkant.

cDP-0EsxsGA

PÅ PALLEN: Austin Killips (t.h) med Marion Norbert Riberolle og Denise Betsema på podiet etter et ritt tidligere i år.

Foto: SipaUSA

Etter at hun krysset målstreken først i den femte etappen, ventet det ikke bare skryt og hyllest på den andre siden. I stedet har mye handlet om reglene som styrer hennes deltakelse.

Debatten på sosiale medier ble så opphetet at Tour of the Gila valgte å stenge alle kommentarfelt som handlet om kvinnenes ritt.

– Jeg følte at det var personlige angrep som var dypt upersonlige, sier Killips til Cyclingnews.

– Ikke ulikt doping

Der de internasjonale forbundene i blant annet svømming og friidrett har bestemt at transkvinner som har gjennomgått mannlig pubertet ikke får delta i kvinneklassen på det øverste nivået, har Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) andre regler.

Som transkvinne i sykkelsporten får man delta selv om en har gjennomgått mannlig pubertet, så lenge testosteronnivået er på under 2,5 nanomol per liter de siste to årene.

Disse reglene er det flere som er opprørte over.

– Jeg vil argumentere for at å gå fra herre- til kvinneklassen i sykling ikke er ulikt doping, skriver tidligere syklist og OL-sølvvinner Alison Sydor på Twitter.

Hun hevder at regelverket som omhandler transkvinner ikke er rettferdig for de som er biologiske kvinner. En annen tidligere syklist, Inga Thompson, er også knallhard i sin dom over reglene.

– Dette understreker virkelig problemene som kvinner i sykkelsporten står overfor. Vi har flere enn 50 transkvinner i idretten vår. Det som skjer i bakgrunnen er at kvinner bare forsvinner sakte bort. De tenker 'hvorfor gidde når det ikke er rettferdig'?, sier Thompson til The Telegraph.

Les også Omdiskuterte Emily fekk truslar etter kommentaren til statsministeren – no er ho nominert til pris

Emily Bridges og Boris Johnson

– Verre enn for 10 år siden

Killips startet som syklist i 2019 – før hun begynte på hormonbehandling som hun nå går på. USA Cycling har bekreftet at Killips er godt innenfor testosteronnivåene med tanke på UCIs regelverk.

I et intervju med Cyclingnews åpner Killips opp om debatten som virkelig tok fyr etter hennes seier. Hun sier hun ikke helt vet hvordan hun skal navigere i denne diskusjonen.

– På noen måter er ting verre enn det var for 10 år siden, vi er et reelt, politisk mål for en skummel politisk bevegelse, sier hun til Cyclingnews.

Hun er bekymret for hvordan ting utvikler seg.

– Jeg er bekymret for at vi definerer kvinnelighet for snevert, og tar fra oss retten til å konkurrere mot mennesker som historisk har vært marginalisert og hvis atletiske suksess historisk sett har blitt undergravd av en beregning som brukes til å presse dem ut, sier Killips.

– Dette er virkelig det største bekymringspunktet jeg har, og det er en utvikling jeg er urolig for. Jeg vet at det er dialog rundt det, men jeg vil håpe det gjøres mer kritisk vitenskapelig arbeid rundt det.

Les også Draumen om toppsatsing blei knust: – Det var urettferdig

Nathaporn

Åpner for endring

NRK konfronterte UCI med noe av kritikken som kom i bakkant av Killips' seier, og forbundet stod støtt i sitt regelverk.

– UCI anerkjenner at transkjønnede utøvere ønsker å konkurrere i samsvar med sin kjønnsidentitet, skriver forbundet i en e-post til NRK.

– UCI-reglene er basert på den nyeste, vitenskapelige kunnskapen, og har blitt innført på en konsistent måte. UCI fortsetter å følge utviklingen av vitenskapelige funn og kan endre reglene i fremtiden etter hvert som den vitenskapelige kunnskapen utvikler seg.

Men få dager etter kom forbundet med en pressemelding, der de skriver at de har bestemt seg for å gjenåpne diskusjonen rundt deltakelse av transkjønnede utøvere i sine sykkelarrangementer.

UCI har hatt styremøte denne uken, og der ble det bestemt at de skal analysere den nåværende situasjonen.

I august vil det bli debattert nok en gang, og der vil også en eventuell avgjørelse tas.

De sier de fremdeles vil ta vare på transkjønnede utøveres ønske om å drive med sykling, men at de også vil lytte til bekymringene.

– UCI hører også på stemmene til kvinnelige utøvere og deres bekymringer om like konkurransevilkår, og vil ta alle elementer til betraktning, inkludert utviklingen i vitenskapen, skriver de i pressemeldingen.

Takker for støtten

Til tross for kritikken og oppstyret den siste tiden, takker Killips for støtten hun har fått.

– Etter en uke med tull på internett er jeg ekstra takknemlig for alle i feltet og idretten som fortsetter å bekrefte at Twitter ikke er det virkelige liv. Jeg elsker mine kollegaer og konkurrenter, og jeg er takknemlig for enhver mulighet jeg får til å lære og vokse både som person og utøver sammen i løypa, skrev hun på Instagram etter seieren.

I kommentarfeltet i hennes eget innlegg har det strømmet til med støtteerklæringer, både fra familie, sykkelkolleger og fans.

Les også I harnisk etter transkvinne-nekt i friidrett: – Det er hyklersk

Transkvinne Friidrett

Siste nytt

  • Jönsson utestengt i to kamper - Stabæk aksepterer straffen

    Stabæk-trener Jan Jönsson får to kampers karantene for hendelsen mot Vålerenga mandag. Det melder Dagbladet.

    Sportsjef Kim André Pedersen i Stabæk gjør det klart overfor NRK at klubben og Jan Jönsson aksepterer straffen.

    – Jada, vi må forholde oss til de reglene som er. Når forbundet sier det blir konsekvenser i forhold til regelverket så må vi akseptere det, sier Pedersen til NRK.

    Det var på overtid i kampen mot Vålerenga at det ble kaos med Jönsson i hovedrollen.

    Kaoset startet med at Karina Sævik løp langs streken med ballen og en motspiller etter seg. TV-bildene viste at ballen på et tidspunkt var ute, og da skjedde det noe uvanlig.

    Sævik løp videre, men på samme tid løp Stabæk-trener Jan Jönsson ut på banen og stoppet Vålerenga-spilleren med kroppen.

    Da eksploderte det på benken og Jönsson ble vist det røde kortet.

    Like etter så det ut til at han forsøkte å klemme fjerdedommeren.

    – Det var på overtid og jeg forsøker å få tak i ballen for å få tatt et kjapt innkast. Ballen hadde vært klart ute og jeg gikk en meter ut på banen for å ta den. Jeg ville få spillet i gang. Det var på overtid og Vålerenga sparket bort ballen for at tiden skulle gå ut, sa Jönsson til NRK etter kampen.

    Nå er Stabæk-treneren straffet for episoden.

    Pedersen sier klubben hadde en god prat med Jönsson etter kampen og senere i etterkant av det, for å reflekere over episoden. De er klare på at de bare må akseptere reglene og ser at Jönssons inngripen ble overivrig.

    Jönsson blir fullt delaktig i treningsuken og de strategiske valgene frem mot neste kamp, før han deretter ikke kan lede laget sitt i kamp. Jönsson får ikke lede Stabæk i kampene mot Brann og Lyn.

    Ifølge Dagbladet er begrunnelsen for straffen fra disiplinærutvalget slik:

    «Disiplinærutvalget har ved sin beslutning lagt til grunn at Jönsson, ved sin inntreden på spillebanen, forstyrrer spillet og motstanderlagets spiller. I henhold til forbundsstyrets retningslinjer for sanksjoner tilsier dette en karantene på to kamper. Disiplinærutvalget har på den bakgrunn kommet til at en karantene på to kamper er en passende reaksjon på den aktuelle overtredelsen.I henhold til reaksjonsreglementet § 4-15 skal karantenen sones i de to neste seriekampene for samme lag treneren ble utvist for»

    NRK oppdaterer saken.

    Jan Jönsson
  • Haaland avbildet på City-trening etter skadetrøbbel

    City har publisert bildene fra dagens trening på X.

    Haaland var ikke med i sist helgs FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Champions League-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade. Også mot Brighton torsdag var han ute av troppen.

    City-manager Pep Guardiola opplyste i forkant at jærbuen hadde slitt med et «muskulært problem».

    Haaland er delt toppscorer i ligaen med Chelseas Cole Palmer. De har begge scoret 20 mål.

    City er ett poeng bak serieleder Arsenal, men de lyseblå har én kamp mindre spilt. Dermed har de alt i egne hender i sesonginnspurten. Haaland og co. møter Nottingham Forest borte søndag. (NTB)

    I9VZqC6O-Pk
    Foto: AP
  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia - trener mot Viking

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

    Etter bruddet med Antalyaspor, snakket Bytyqi med Viking-trenerne og fikk lov å trene med gamleklubben.

    – Det er veldig hyggelig at jeg får være med. Jeg har ikke hastverk med å finne en ny klubb, sier Bytyqi.

    Han legger til at han har gode kort på hånden, og at han skal trene med Viking så lenge han er velkommen. (NTB)

    Eliteserien 2020: Viking - Vålerenga (2-2)
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal