Hopp til innhold

Tordner etter ny Qatar-rapport før VM: – Det er rett og slett ingen unnskyldninger

En av verdens mest anerkjente menneskerettighetsorganisasjoner bestemte seg for å sjekke tilstanden på de luksuriøse VM-hotellene i Qatar. Resultatet er nedslående.

oy-55dBBj30

VM NÆRMER SEG: Nå får Qatars luksushoteller flengende kritikk for måten de håndterer arbeiderne sine på i opptakten til mesterskapet.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Luksushoteller i Qatar klarer i stor grad ikke å ivareta rettighetene til gjestearbeiderne de benytter i opptakten til fotball-VM i 2022.

Det kommer frem i en fersk rapport fra den anerkjente menneskerettighetsorganisasjonen Business & Human Rights Resource Centre.

rapport

Denne rapporten slippes onsdag og er langt fra lystig lesing.

Foto: Faksimile

– Denne rapporten bør være en øyeåpner for landslagene, sponsorene og de millionene av besøkende som skal tilbringe en måned i Qatar i november 2022 for å se fotball-VM.

Det sier Isobel Archer i Business & Human Rights Resource Centre til NRK.

Hotellnæringen i Qatar har opplevd enorm vekst og opprusting inn mot VM for å være i stand til å ta imot lag, supportere og presse når verdensmesterskapet skal spilles der i november og desember neste år.

26.000 ekstra hotellrom skal være bygget kun for å dekke VM-behovet, men de store hotellkjedene får nå gjennomgå for måten de behandler arbeiderne som er med på å bygge og drifte disse hotellene.

Isobel Archer

Isobel Archer i Business & Human Rights Resource Centre.

Foto: Privat

– Ingen unnskyldninger

NRK har fått eksklusiv tilgang til rapporten, som slippes 14. juli, og det som blir avdekket er urovekkende lesning for dem som er bekymret over gjestearbeidernes situasjon i VM-landet.

– Det er rett og slett ingen unnskyldninger for at luksushoteller ikke klarer å beskytte arbeiderne sine mot utnyttelse i et av de rikeste landene i verden, et land som forbereder seg til å være vertskap for den mest lukrative sportsturneringen på planeten.

Det sier Mustafa Qadri. Han er leder for Equidem, en spesialistorganisasjon for menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter.

De har bidratt til rapporten som altså ble sluppet onsdag, og som du kan lese i sin helhet her

– Mye av det Equidem har dokumentert i samarbeid med Business & Human Rights Resource Centre, indikerer tvungen arbeidskraft og moderne slaveri. Internasjonale hotellkjeder, Fifa og qatarske myndigheter må ta hurtige grep for å hindre slik utnyttelse av gjestearbeidere, sier han.

Den qatarske regjeringen svarer på kritikken lenger ned i saken.

WXtlCRmV-qo

Hotellkjedene i Qatar får flengende kritikk i ny rapport.

Foto: STR / Ap

– De ber ikke om mye

Qadri sier til NRK at han er sterkt kritisk til det som foregår i Qatar kort tid før verdens største fotballturnering kommer til landet.

Han omtaler rapportens funn som både skuffende og nedslående.

– De er skuffende fordi arbeidstakere ikke ber om veldig mye. Alt de ber om å få betalt det de skylder til rett tid, for ikke å bli belastet ulovlige avgifter bare for å finne en jobb, og ikke frykte gjengjeldelse for å klage på forholdene, sier Qadri.

– Selv om alle disse årene har avslørt at tusenvis av arbeidere møter utnyttelse i Gulfen, har luksushotellkjeder, som er kritiske forretningspartnere for fotball-VM, så langt ikke tatt særlige skritt for å ivareta sine arbeideres grunnleggende rettigheter, legger han til.

Les også: Denne kontrakten skaper reaksjoner i VM-landet: – Føler meg som en slave

NRK har vært i kontakt med den qatarske regjeringens presseavdeling. De har lest rapporten og svarer at de tar alle rapporter om misbruk og utnyttelse i arbeidsmarkedet seriøst.

– Qatar har nulltoleranse mot selskaper som bryter lovene, og utsteder harde straffer for slikt, fengselsstraffer inkludert, skriver de i en uttalelse til NRK.

Les hele uttalelsen fra Qatars regjering her:

Rapporten er utarbeidet etter at menneskerettighetsorganisasjonene kontaktet 19 hotellselskaper i landet og ba dem bli med på en undersøkelse som skulle gi dem poengscore på forskjellige spørsmål knyttet til hvordan de ivaretar gjestearbeidernes rettigheter.

Kun elleve av dem valgte å svare på organisasjonens spørsmål.

«Avslørte en sjokkerende kontrast»

Undersøkelsen baserer seg også på intervjuer med 18 gjestearbeidere fra Øst-Afrika, Sør-Afrika og Sørøst-Asia som jobber på hoteller i Qatar.

«Dette avslørte en sjokkerende kontrast mellom det hotellene har forpliktet seg til offentlig og det arbeiderne opplever på bakken» heter det i rapporten.

Det er om lag to millioner gjestearbeidere i Qatar, som altså huser fotball-VM i november og desember 2022, og VM-landet har opplevd et økt press den siste tiden.

bS5y0D72Rsg

Her skal fotball-VM spilles neste vinter.

Foto: KAMRAN JEBREILI / Ap

Les også: Fifa bryter tausheten om Qatar: – Vi er fullstendig klar over at det fortsatt er problemer der

Noen grep har de også tatt for å imøtekomme kritikken.

Qatarske myndigheter har de siste årene endret en lang rekke lover. De har blant annet innført en lov om at arbeidstakere skal få tilgang til helsehjelp fra arbeidsgiver, de skal ha en månedlig minstelønn på 1000 riyals (tilsvarer rundt 2500 kroner), i tillegg til at migrantarbeidere nå har lov til å bytte jobb uten at arbeidsgiver kan stoppe dem.

Men funnene i rapporten tyder sterkt på at disse lovene ikke fungerer i praksis eller er godt implementert.

Resultatene i rapporten er nedslående. Her er noen av nøkkelfunnene i rapporten:

 • Arbeidernes stemme er i stor grad undertrykket, noe som sterkt bidrar til å maskere brudd på arbeidstakerrettigheter.
 • Det er alvorlig risiko for utnyttelse allerede i rekrutteringsprosessen.
 • Åtte av de 18 arbeiderne som ble intervjuet sier de har betalt en avgift for å få jobb.
 • Selv om flertallet av de hotellkjedene som bidro i undersøkelsen slo fast at de har opprettet arbeidstakerforeninger eller lignende, svarte samtlige arbeidere i undersøkelsen at slike foreninger ikke eksisterer.
 • Arbeidstakere som jobber via eksterne oppdragsgivere er mest sårbare når det kommer til å oppleve sterk misbruk, som for eksempel inndragelse av pass og forsinket lønn.
 • Til tross for den mye omtalte reformen som skal tillate arbeidere å enkelt skifte jobb i Qatar, virker ikke denne nye loven i praksis. Nesten alle arbeiderne som svarte i undersøkelsen forklarte at det var barrierer som hindrer dem i å bytte jobb, og at dette kunne dreie seg om frykt for represalier, krav om et stemplet oppsigelsesbrev (ikke lovpålagt), mens andre sa at det var enkelt å skifte jobb først etter at kontrakten var fullført.
 • Intervjuer med arbeidere avdekket at det foregår diskriminering ut fra nasjonalitet når det gjelder hva slags jobb og lønn man får.
 • Arbeidere er redde for å be om å skifte jobb når de ser en bedre mulighet, hovedsakelig av frykt for at hotellene ville rapportere dem til myndighetene og få dem deportert.

– Må bruke sin påvirkningskraft

Isobel Archer I Business & Human Rights Resource Centre sier i en uttalelse til NRK at deres opplevelse er at fokuset på arbeidstakernes rettigheter får oppsiktsvekkende lite oppmerksomhet bak kulissene i VM-landet.

– Det er avgjørende at hotellene erkjenner det ansvaret de har for at alle som jobber for dem har det bra, spesielt de mest sårbare personene som er ansatt via innleide eksterne sikkerhets- og renholdsselskaper, sier hun.

Hun kommer også med en appell til VM-sponsorer og kjente fotballspillere.

– Spillere og sponsorer må bruke sin påvirkningskraft til å fortelle disse hotellene at misbruk av gjestearbeidere må forhindres, og at det ikke lenger er valgfritt å hindre at hotellenes ansatte blir utsatt for brudd på rettighetene sine.

Landskampen mellom Norge og Gibraltar (0-3)

Det norske landslaget har gjort markeringer som blir lagt merke til.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / POOL / NTB

Roser Norge

Det norske fotballandslaget har allerede gått i bresjen flere ganger med sine markeringer for å sette søkelys på menneskerettigheter.

Archer roser Norge for initiativet, men mener det bare bør være starten på en forlenget innsats.

– Vi setter pris på Norges lederskap når det gjelder å ta avstand fra brudd på menneskerettigheter. Når det er sagt, fotballag bør også stille spørsmål direkte til Fifa, VM-arrangøren og VM-hotellene og legge press på dem om å bli mer transparente. Med VM 16 måneder unna, har hotellene masse tid til å få på plass robuste mekanismer som vil beskytte arbeidere. Men de må handle nå, og landslag kan absolutt spille sin rolle når det gjelder å legge press, sier Archer til NRK.

Fotball-VM spilles arrangeres i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022 og er svært omdiskutert.

Flere kritiske stemmer har lenge ropt om at mesterskapet burde flyttes til et annet land, men alt tyder nå på at det blir turnering som planlagt neste vinter.

Siste nytt

 • Reiten hjalp Chelsea å vende til seier i byderby

  Chelseas kvinnelag kom tidlig under i det utsatte byderbyet mot West Ham, men Guro Reiten hjalp laget å vende til 3-1-seier.

  Den norske landslagsstjernen hadde assist på Fran Kirbys utligningsmål i slutten av første omgang og var involvert også i Sam Kerrs ledermål i den andre omgangen.

  Dagny Brynjarsdottir nikket West Ham i en tidlig ledelse på hjørnespark mens Kerr sto passiv ved siden av henne. Senere skulle Chelsea vise offensiv kompetanse på hjørnespark, og Kerr fikk sitt første mål på sesongen på et av dem.

  Den engelske landslagsstopperen Millie Bright stusset inn 3-1 på nok et hjørnespark.

  Women's Super League - Chelsea v Manchester City
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • RBK røk ut tross sjokkstart mot Real Madrid

  Rosenborgs kvinnelag var levnet få muligheter etter 0-3 hjemme mot Real Madrid, men rystet den spanske klubben i returkampen på vei mot et hederlig tap.

  Real Madrid vendte til 2-1-seier og sikret plass i gruppespillet med sammenlagt 5-1.

  Rosenborg hang veldig godt med i den første omgangen og kom til flere gode muligheter. Ett minutt på overtid i første omgang var det veldig nær 0-2, og da ville det vært kamp igjen om avansement. Skinnes gjenvant ballen inne i feltet, og den spratt til Cesilia Andreassen. Hennes skudd gikk rett utenfor.

  Men ved hjelp av Caroline Weir og Athenea del Castillo snudde spanjolene kampen og er dermed trygt videre til gruppespillet i Mesterligaen.

  Champions League play-off: Rosenborg - Real Madrid.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Innhopp for Maanum da Arsenal slet seg til CL-plass

  Frida Maanum kom inn i sluttfasen og hjalp å dra seieren i land da Arsenal sikret seg plass i mesterligaens gruppespill med 1-0-seier borte mot Ajax.

  London-klubben levde farlig etter 2-2 på hjemmebane i første kamp, men et Ajax-lag med tidligere Vålerenga-profil Sherida Spitse som kaptein ble senket av den nederlandske stjernespissen Viviana Miedema.

  Spissens scoring tidlig i 2. omgang ble kampens eneste, og dermed får Arsenal plass i mandagens trekning av gruppespillet.

  Maanum måtte igjen starte på benken, men hun kom inn for Miedema i det 83. minutt og hjalp Arsenal å tette igjen gjennom resten av ordinær tid og seks tilleggsminutter. (NTB)

  Landslaget i fotball 2022: trening
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste