Hopp til innhold

Denne kontrakten skaper reaksjoner i VM-landet: – Føler meg som en slave

En gjestearbeider sier rett ut: Lovendringen som kom i fjor har bare gjort vondt verre. NRK kan nå dokumentere en arbeidskontrakt som helt åpenlyst er i strid med lovverket Qatar har innført.

d

BRYTER LOVEN: Denne kontrakten en anonym gjestearbeider måtte signere i Qatar står i grell kontrast med lovene landet innførte i september 2020. I et intervju NRK har fått tilgang til, gjort av den anerkjente journalisten Benjamin Best, snakker han ut om tilværelsen i VM-landet.

Foto: Montasje / NRK

– Jeg føler meg som en slave, sier en gjestearbeider fra et mørkt rom i en av arbeidsleirene i Qatar.

Arbeideren jobber for sikkerhetsselskapet European Guarding & Security Services (EGSSCO). NRK har fått tilgang til en kontrakt EGSSCO har med sine arbeidere. Den er et åpenlyst brudd på lovverket som er innført. Mer om det senere.

– Bryr seg ikke

Gjestearbeideren befinner seg i Qatar og jobber for samme selskap fortsatt.

Han ønsker å være anonym av frykt for at han kan bli møtt med store konsekvenser for å snakke ut, men NRK kjenner identiteten hans.

D

Via Benjamin Best, en anerkjent journalist som har laget flere minidokumentarer om arbeidere i Qatar, senest for den tyske TV-kanalen ARD, fikk NRK en Qatar-basert gjestearbeider i tale.

Foto: NRK

Risikoen er nemlig stor ved å ytre seg kritisk om forholdene i VM-landet.

Nylig ble det kjent at sikkerhetsvakten Malcolm Bidali ble arrestert og fengslet i Qatar etter å ha skrevet syv blogginnlegg der han beskriver tilværelsen som arbeider i landet.

– De bryr seg ikke om arbeiderne her. For det første får vi ikke et helsetilbud eller helsesystem her. For det andre bor vi veldig overbefolket. Det bor ti personer på ett rom, vi har null privatliv. Og nå som det er korona er det veldig lett å bli smittet, sier den anonyme mannen.

I intervjuet NRK har fått tilgang til, gjort av den anerkjente journalisten Benjamin Best, beskriver mannen en tilværelse som er alt annet enn en dans på roser.

Bidali

Malcolm Bidali snakket ut - og ble arrestert.

Etter qatarske lover skal arbeidere ha minst seks kvadratmeter per seng på rommet der de bor, mens VM-arrangøren har en standard på maks fire personer på hvert rom.

Gjestearbeideren snur kameraet og viser rommet sitt. For å unngå å bidra til at han kan bli identifisert, velger NRK å ikke vise bildene av rommet i denne saken.

Bildene viser at det på hans rom er minst ti sengeplasser, midt under koronapandemien.

For øvrig en pandemi qatarske myndigheter bruker som begrunnelse for at de ikke slipper NRK inn i landet, til tross for gjentatte forespørsler om innreise og positive signaler fra Qatar gjennom hele april måned.

VM-landet, som altså huser fotball-VM i november og desember 2022, har opplevd et økt press den siste tiden. Noen grep har de også tatt for å imøtekomme kritikken.

Skryter av endring, men ...

Qatarske myndigheter har de siste årene endret en lang rekke lover.

De har blant annet innført en lov om at arbeidstakere skal få tilgang til helsehjelp fra arbeidsgiver, de skal ha en månedlig minstelønn på 1000 riyals (tilsvarer rundt 2500 kroner), i tillegg til at migrantarbeidere nå har lov til å bytte jobb uten at arbeidsgiver kan stoppe dem.

d

Firmaet EGSSCO skryter på egen Instagram-konto av at de er best i klassen.

Foto: Skjermdump tatt 08.06.2021 / Instagram

Problemet flere peker på nå, er at disse lovene ikke følges i tilstrekkelig grad.

I løpet av de syv første månedene etter at loven om rett til å bytte jobb kom, har 119.000 arbeidere skiftet arbeidsgiver, ifølge qatarske myndigheter.

Men ingen vet hvor mange av de rundt 2 millioner gjestearbeiderne i Qatar som har søkt om å bytte.

NRK har bedt om tall på hvor mange som har lagt inn forespørsel om jobbytte i samme periode, men hverken myndighetene i Qatar eller Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har en slik oversikt.

Samtidig er den vanligste klagen fra arbeidere nettopp at de ikke får lov til å bytte jobb, til tross for at det er en lovfestet rett, hevder Max Tunon overfor NRK.

Han er leder for Qatar-kontoret til ILO og har fulgt utviklingen fra innsiden de siste årene.

Max Tunon i ILO.

Max Tunon i ILO.

Foto: Pressebilde / ILO 2021

– Kanskje ikke helt verdsatt

ILOs rolle i landet er å identifisere spesifikke områder i gjestearbeidernes tilværelse som må forbedres, og organisasjonen støtter blant annet inspeksjoner på arbeidsplasser.

– En ting som kanskje ikke er helt verdsatt er hvor omfattende disse lovendringene er og hvor langt vi er kommet på tre år. For noen få år siden var systemet helt annerledes. Det har vært så mange lovendringer at arbeidsmarkedet og åpenheten har endret seg voldsomt, sier Tunon til NRK.

ILO er for øvrig åpne om at det er Qatar som betaler kostnadene arbeidsorganisasjonen har i landet, og på egne nettsider oppgir ILO at de har fått 25 millioner dollar, over 200 millioner norske kroner, i tilskudd fra Qatar siden de kom dit i 2018.

Kontrakt

Denne kontrakten bryter med det nye lovverket, bekrefter qatarske myndigheter.

Foto: Privat

Qatar betaler altså 100 prosent av utgiftene til ILO-prosjektet i eget land. Dette er ikke vanligvis praksisen, men ILO opplyser til NRK at det er normal praksis i land god økonomi, slik Qatar har.

Flere kritiske røster har dermed mistet mer og mer tillit til de tallene og rapportene ILO bidrar med, men samtidig er organisasjonen alene om å ha statistikk og tall på gjestearbeidernes situasjon.

Tunon forteller at de første årene ILO var i Qatar, var den store andelen av klager fra gjestearbeiderne relatert til utbetaling av lønn.

Enten det var forsinket utbetaling, at man ikke fikk lønn eller at man fikk for lite lønn.

– Det vi har sett de siste månedene, er at det er en mye større andel klager relatert til å bytte jobber. Arbeidere får ikke svar på søknaden tidsnok, eller så er søknaden avslått uten at arbeiderne vet hvorfor. De fleste klagene vi får nå er relatert til det, sier han til NRK.

Lusail Stadium

Her bygges Lusail Stadium, et av stadionene som skal brukes under fotball-VM november 2022.

Foto: Hassan Ammar / AP

Kritiserer nye lover: – Ting er enda verre

Tilbake til gjestearbeideren på det lille mørke rommet i Doha.

NRK har sett hans arbeidskontrakt. I den står det blant annet at han forplikter seg til å jobbe fem år for samme arbeidsgiver og at han ikke kan bytte jobb til en konkurrent i denne perioden.

I slutten april deltok gjestearbeideren i en streik mot EGSSCO på bakgrunn av dette.

Qatarske myndigheter understreker at de har nulltoleranse mot brudd på arbeidslovene i landet, og at denne kontrakten er i strid med det nye og gjeldende lovverket i landet.

– En etterforskning ble iverksatt umiddelbart (etter streiken, red. anm.). Den fant at alle arbeidstakere hadde fått kontraktsfestet lønnen de har rett på. Den fant også vilkår som brøt med reglene om at arbeidstakere kan bytte arbeidsgiver. Eieren av selskapet er informert om bruddene og skal løse dem sammen med de involverte, sier myndighetene i Qatar i en uttalelse.

NRK har gitt EGSSCO mulighet til å svare på kritikken som reises mot dem i denne saken, men selskapet har foreløpig ikke besvart henvendelsen.

– Ting er enda verre etter at de nye lovene kom på plass. De sier at det er lov å bytte jobb, men systemet fungerte bare i en måned. Da de innså at folk byttet jobb, endret alt seg. Hvis du nå ønsker å bytte jobb, kan prosessen ta opptil et halvt år. Det er veldig frustrerende, sier gjestearbeideren til NRK.

Fotball-VM spilles i Qatar fra 21. november til 18. desember 2022.

Siste nytt

 • Spansk politi gjennomførte razzia mot kontorene til fotballdommerne i landet

  Spansk politi slo torsdag til mot kontorene til de spanske fotballdommerne. Razziaen har sammenheng med etterforskning i korrupsjonssaken mot Barcelona.

  Det er nyhetsbyråene AFP og Reuters, samt en rekke spanske medier, som melder om den nye utviklingen i den mye omtalte «Caso Negreira»-saken. AP melder også at spansk politi har gjennomført razzia mot kontorene til Det spanske fotballforbundet.

  Den spanske påtalemyndigheten siktet tidligere i år Barcelona for korrupsjon som følge av at storklubben skal ha betalt en dommer over 80 millioner kroner. Rettsdokumenter torsdag viser at det nå er igangsatt formell etterforskning i saken.

  Det er den tidligere nestlederen Jose Maria Enriquez Negreira i dommerkomiteen i Spanias fotballforbund som mottok de aktuelle pengene mellom 2001 og 2018. Det var gjennom sitt eget firma at Negreira fikk utbetalingene.

  Barcelona har begrunnet transaksjonene med at Negreira skal ha levert tekniske rapporter til klubben som konsulent. I tillegg skal han angivelig ha bidratt med informasjon om talenter fra andre klubber i Spania. (NTB)

 • Dårlig nytt for skadeplagede Chelsea – bekrefter Chilwell-skade

  Ben Chilwell pådro seg en hamstringskade i onsdagens cupkamp mot Brighton. Det er dårlig nytt for en allerede skadeplaget Chelsea-tropp.

  Backen spilte samtlige 90 minutter i onsdagens 1-0-seier. Etter kampen bekreftet Chelsea-manager Mauricio Pochettino likevel at engelskmannen pådro seg en skade i oppgjøret.

  – Vi må se nærmere på det i morgen (torsdag), men jeg tror det er en hamstringskade, sa Pochettino ifølge The Athletic.

  Skaden er alt annet enn positiv for et London-lag som har hatt en meget tøff inngang på sesongen.

  Marcus Bettinelli, Wesley Fofana, Benoît Badiashile, Trevoh Chalobah, Reece James og Carney Chukwuemeka er allerede ute med skade. I tillegg har storsigneringen Christopher Nkunku stadig til gode å komme på banen i en Premier League-kamp. (NTB)

  Britain Soccer League Cup
  Foto: Kin Cheung / AP
 • Golfstjernes milliardsøksmål avvist: – Oppfyller ikke kravene

  Patrick Reeds søksmål mot medier og reportere har blitt avvist. Den amerikanske golfprofilen krevde åtte milliarder kroner for ærekrenkelser.

  Reed sendte inn to søksmål mot i alt 18 parter for det han mente var uberettiget kritikk etter at han gjorde overgang til LIV-touren. I etterkant har han snakket om at sakene som ble skrevet om ham har kostet ham flere sponsoravtaler. I tillegg blir han ofte møtt med negativitet, noe som har bidratt til det han har omtalt som et «fiendtlig arbeidsmiljø».

  I alt krevde Reed 750 millioner dollar, om lag åtte milliarder kroner, for ærekrenkelser. Onsdag bestemte en dommer i Florida at søksmålene avvises.

  – Reed er nok frustrert over noe av det som blir skrevet om ham, og noe er i overkant. Likevel er ikke sakene sterke nok til å dømme noen for ærekrenkelser, sa dommeren Timothy J. Corrigan i en uttalelse.

  Reed har vunnet ni ganger på PGA-touren og ble i 2018 seierherre i majorturneringen US Masters. Han gjorde, i likhet med flere store stjerner, overgang til den mye omtalte LIV-touren i fjor. I etterkant mente han at golfmedier- og reportere konspirerte med PGA-touren for å skade hans rykte.

  – Mange av kommentarene og sakene er ikke bare om Reed, men om LIV-touren generelt. Andre saker er personlige meninger og begrunnes i fakta. Dermed oppfyller det ikke kravene til å holde pressen ansvarlig for ærekrenkelse, sier Corrigan videre. (NTB)

  Golf: LIV Golf Chicago - Second Round
  Foto: Jamie Sabau / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste