Hopp til innhold

Formel 1-sjefene i amper konflikt: – Nå er det ekte drama

Årets Formel 1-sesong har utviklet seg til å bli en voldsom duell mellom Mercedes og Red Bull. Forholdet mellom teamsjefene Toto Wolff og Christian Horner gikk søndag fra vondt til verre.

Wolff mot Horner

ORDKRIG: Mercedes-sjef Toto Wolff og Red Bull-sjef Christian Horner har vært i nærmest konstant ordkrig siden første runde av årets Formel 1-sesong.

Foto: James Moy / Pa Photos

Etter søndagens kollisjon mellom Lewis Hamilton og Max Verstappen ble rivaliseringen mellom sportens to beste lag intensivert.

– Lewis har kjørt i bakhjulet hans på en av de raskeste svingene i Formel 1-sirkuset. Han har kjørt her i årevis og vet at man ikke gjør sånn her, raste Verstappens teamsjef Christian Horner.

Horner ønsket en strengere straff for Hamilton, og mente den rutinerte briten burde visst bedre enn å forsøke en forbikjøring i Copse-svingen, en av de raskeste gjennom hele Formel 1-sesongen.

– Jeg er bare skuffet over at en fører av hans kaliber kan gjøre noe slikt. Det er farlig, det ser desperat ut. For meg er det en hul seier, sa Horner.

– Det trengs alltid to til en tango, og disse to gir ikke hverandre en centimeter, det er en høyhastighetssving, og disse tingene er ekle å se på, men det er klare regler. En ulykke involverer to førere, svarte Toto Wolff.

Les også: Den store Formel 1-guiden

Foreslo «boksekamp»

De to teamsjefene hos Mercedes og Red Bull har ved flere anledninger denne sesongen beskyldt hverandre for juks eller usportslig oppførsel.

Etter søndagens løp var det tydeligere enn noen gang tidligere.

– De markerer seg som alfahanner. Episoden i går, og det som skjedde der er et eksempel på det. De har behov for å markere seg ganske sterkt, sier Viasats ekspertkommentator Henning Isdal til NRK.

Gjennom Netflix' populære dokumentarserie «Drive to Survive» har Horner vist seg som en mann som ikke skygger unna konflikter og kontroverser. Horner har gjentatte ganger kommet med stikk og kommentarer i retning Mercedes og deres teamsjef Toto Wolff.

I flere år har de to sjefene nå hatt en offentlig ordveksling. Mercedes-dominansen virker å plage Horner, men Viasat-kommentator Atle Gulbrandsen tror det først er nå rivaleriet virkelig vil bety noe.

Red Bull Horner Verstappen

Christian Horner håper å ta tilbake tronen ved hjelp av Max Verstappen, som leder mesterskapet etter ti løp.

Foto: Mark Thompson / AFP

– Nå blir det i hvert fall dårlig stemning. Jeg tror det har vært litt overspilt fram til nå, jeg tror de har laget litt drama fordi de skjønner det er bra for sporten. Men ikke nå. Nå er det ekte drama. Nå er de sure, etter det som skjedde i går, sier Gulbrandsen.

Hamilton foreslo «boksekamp»

Allerede før helgens løp på den legendariske Silverstone-banen var de to kamphanene i gang med ordkrigen.

– Det er en hensynsløs business og Toto er litt kontrollfrik, som vi kan se. Det ene han ikke kan kontrollere er Red Bull. Jeg er trolig den eneste som ikke har interessekonflikt med Toto. Jeg kan si hva jeg tenker og forteller ham hva jeg mener. Det tror jeg han synes er ukomfortabelt, uttalte Horner til The Telegraph.

Det kom etter at Wolff tidligere i år har kalt Horner for «windbag», en person som snakker mye uten noe innhold i ordene, som bare ønsket å være på TV. Horner ba samtidig Wolff om å være forsiktig etter at Mercedes-sjefen mente bakvingen til Red Bull-bilen brøt reglene.

– Om jeg var Toto, med den frontvingen han har på bilen sin, ville jeg bare holdt kjeft, kom replikken fra Horner.

Måten de to har gått i klinsj er også blitt et tema blant førerne.

Etter kvalifiseringen i Baku foreslo Lewis Hamilton at de to kunne møtes i bokseringen, noe han fikk full støtte fra Verstappen for.

– Det er Formel 1, så det er mye som står på spill. Alle ønsker å vinne, alle har vinnerinstinkt. Så det er bare naturlig, og det gir gode overskrifter for folk å lese. Litt fyr, sa Verstappen.

Twitterfeide

Også de norske fotballprofilene Kjetil Rekdal og Jan Åge Fjørtoft lot seg engasjere av krasjen mellom Hamilton og Verstappen.

Foto: Skjermdump tatt 19.07.2021 / Twitter

Hamilton la til at de to er fantastiske ledere, og at det bare er naturlig at de to vil være på kollisjonskurs slik sesongen utvikler seg.

– Jeg mener det er de to dyktigste teamlederne, fortsatte briten.

Mercedes tok tronen

Før Mercedes-dominansen var det Red Bull som regjerte Formel 1 i et halvt tiår. Med Horner som teamsjef og Sebastian Vettel som førstefører vant de fire strake titler, mellom 2010 og 2013, før Mercedes startet sitt hegemoni.

Nettopp derfor tror Gulbrandsen at følelsene boblet til overflaten da Verstappen krasjet stygt under gårsdagens løp.

– Red Bull har nå en gylden mulighet til å bli mestere i begge mesterskap. Det tror jeg ikke de hadde trodd før sesongstart. Jeg tror de hadde ventet at Mercedes også denne sesongen ville beholde forspranget. Neste år kommer nytt reglement, det vil bety blanke ark, og uvisst hvem som vil ha fordelen. Så det er i år de kan vinne VM for første gang på en del år. Det er i år Verstappen kan ta sitt første mesterskap, det er ikke sikkert det skjer igjen. Derfor betyr det så mye for dem, sier Viasat-kommentatoren.

I 2014 tok Wolff over som teamsjef for Mercedes og siden har laget vært uslåelige.

Wolff og Hamilton

Under Wolffs ledelse har Mercedes vunnet samtlige verdensmesterskap, sju på rad, og Lewis Hamilton har vunnet seks førertitler i samme periode.

Foto: Clive Mason / AP

– Han har jo skapt et miljø og en organisasjon som fungerer utrolig bra. Han har klart å plukke de beste menneskene i flest posisjoner i laget. Han har ingeniører på veldig høyt nivå. Det er hans fortjeneste at Mercedes er så gode der. Han legger seg nok ikke opp i gjennomføringen av løpene. Han har et oversyn, men lar folk jobbe med sine oppgaver og går ikke inn og overstyrer, forteller Isdal.

– Men Christian Horner er ikke særlig dårligere. De er de to dyktigste i dette sirkuset, legger Isdal til.

Siste nytt

  • Johannessen ødela akillesen – mister OL

    Gøran Johannessen røk akillessenen på mandagens trening, opplyser Kolstad. Han går glipp av håndballturneringen i OL.

    Ifølge trønderklubben er Johannessen ventet å være ute i seks til åtte måneder.

    29-åringen har kjempet seg tilbake på banen etter å ha trøblet med akillesen siden november. Han deltok for Norge i EM i januar.

    Johannessen skal gjennom en operasjon torsdag. Deretter skal han restituere kroppen og hodet før opptreningen tar til.

    – Jeg skal gjøre mitt ytterste for å komme tilbake i godt gammelt Gøran-slag. Samtidig er det et slag i trynet, og mentalt har jeg også en krevende jobb foran meg. Det er aldri lett å være utenfor en gruppe, men laget er min sterkeste støttespiller, sammen med venner og familie, sier Johannessen.

    Stavanger-karen mistet også OL i 2021, da med lyskeproblemer.

    For landslaget står Johannessen med 260 mål på 109 kamper. Han debuterte for Norge i 2015. (NTB)

    Gøran Johannessen
    Foto: BILDBYRÅN
  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal