Hopp til innhold

Flere kjørere har måttet bryte: – Varmt vær og sukkersnø er det verste for hundene

12 kjørere er nå ute av konkurransen, flere på grunn av krevende føre i løypa. Tilstanden på snøen sliter på muskulaturen til hundene.

Ronny Frydenlund masserer hunden Bob

Ronny Frydenlund masserer hunden Bob på sjekkpunktet i Tana. Han kjører FL1200 og har fremdeles 10 hunder i spannet. Hardt føre gjør at kjørerne må behandle håndleddene til hundene gjennom hele løpet ved å massere, smøre på salve og legge på håndleddsvarmer.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

En av dem som nå har måtte satt ned bremsen er FL1200-kjøreren Torkil Hansen. Han har gitt seg på vei til sjekkpunkt Tana.

Han hadde rett og slett ikke hunder nok igjen i spannet. I denne klassen kan du ha maks 14 hunder og minimum 6 – blir antallet under dette, får du ikke kjøre lenger.

– De har generelt såre og ømme muskler, påpeker Hansen.

Torkil Hansen

Til tross for utfordringer på årets føre under Finnmarksløpet, har Torkil Hansen også opplevd fine stunder på sporet. – Når jeg kjørte ut på kvelden fra sjekkpunktet i Jergul, var det minusgrader og fantastisk nordlys over oss. Vi suste ut på elva, forteller han.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Det tunge føret i starten av løpet, mener han kan være en årsak.

– Det var veldig gjennomslagsføre til å begynne med i løpet. De går oppå sporet og så tråkker de seg rett igjennom skaret på hvert femte steg.

Hundene til Hansen har slitt i varmen Finnmark opplever denne uken.

– Og så er det veldig mye sukkersnø. Det er veldig tungt og gjør det vanskelig å holde rytmen.

– De kjenner det på kroppen

Niklas Rogne i FL600 måtte parkere sleden søndag.

– De har fått overbelastning på muskulaturen, og har trent for lite på harde spor, sier Rogne.

På vei til sjekkpunktet i Levajok måtte Rogne ta en stor unghund på 35 kg opp i sleden. Med syv hunder igjen i spannet valgte han da å bryte.

– Det har vært mildvær og så har det frosset på. Derfor har det blitt veldig harde spor. Vi har ikke hatt sånn føre hjemme, så de unge hundene jeg har er ikke vant.

Hundekjøreren fra Røros startet som en av de siste kjørerne i FL600 på lørdag. Det var ikke en fordel i år. Løypa ble fort oppkjørt og snøen ble råtten.

– Vi har hatt tøffe nedkjøringer hvor hundene detter igjennom underlaget. Det kan fort slite på.

Niklas Rogne

Rogne kom på 2.-plass i FL600 i 2020. I år slet derimot et par av unghundene det harde føret. – Og det er spesielt synd å måtte bryte når resten av hundene var i så god form.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Nå er han og laget sammen med hundene i Karasjok.

– De voksne rutinerte hundene jeg har er i strålende form, mens de unge hundene er nok ikke like flinke til å takle det føret vi fikk.

Rogne var en av kjørerne ekspertene trakk spesielt fram som en favoritt til å vinne sin klasse.

– Det er kjedelig å måtte bryte nå. Vi kom jo opp hit for å være med å konkurrere.

Lars Monsen

– Hvis hunden er rutinert og mellom 4–7 år, så er sjansen stor for at de kan gå videre selv om de har et sårt håndledd. Er det en unghund på rundt 1,5 år er det stor sjanse for å få ømme håndledd. De hundene går sjeldent helt til mål, sier ekspertkommentator Lars Monsen.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Viktig å starte dagen tidlig

Hele uken er det meldt plussgrader i Finnmark, med kun et par minusgrader på natten. Det kan gi ekstra utfordringer for spannene også videre i konkurransen.

Dette er en klassisk situasjon, påpeker ekspertkommentator og reporter for NRK, Lars Monsen. Han fortsetter:

– Det er også en av grunnene til at det er viktig å komme seg tidlig ut av sjekkpunktet. Da må man kutte på hvilen.

Ifølge Monsen er det viktig å finne en god balanse på hvile og fart.

– Kjører du fort på hardt føre så vil det kunne slite på håndleddet til hundene.

En hund får ikke forlate et sjekkpunkt om den halter.

– Hvis en hund begynner å halte kun noen kilometer etter du starter ut fra et sjekkpunkt, og etter hvert må ta den i sleden, da taper du fort en time på den etappen, sier Monsen.

Kristian Walseth hviler på sporet

– Når det er så varmt på dagen, så kjører vi på kvelden og hviler på dagen. Vi har hatt tre varme dager i Finnmark siden november, og hundene er ikke vant til det, forteller Kristian Walseth.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Kjører mest på natten

De høye temperaturene i starten av løpet gjorde at flere av utøverne valgte å hvile i sporet på dagtid.

Når dette været fortsetter utover uken, vil det gi konsekvenser for spannene som ennå har et stykke igjen til mål i Alta.

Sålen i løypen vil knekke sammen, sier Lars Monsen.

– Utover uken blir det viktig å planlegge hvile i sporet på dagen, sånn mellom klokken 11 og 17, og helst kjøre mest på kvelden og natten.

Kristian Walseth sine hunder hviler på sporet

Hundene til Kristian Walseth er ikke vant til de høye temperaturene som plutselig kom inn over Finnmark denne uken. En god hvil på halmen midt på dagen gjorde godt.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Kristian Walseth og Bernd Helmich valgte å gi fra seg teten og la flere spann kjøre forbi dem, mens de hvilte i sporet på vei mot sjekkpunktet i Jergul.

Om det vil lønne seg utover i løpet, gjenstår å se. Nå ligger de på en henholdsvis 9. og 13. plass i konkurransen i FL1200. I teten er blant annet storfavoritten Thomas Wærner, som har kjørt samme taktikk.

– Mildvær og sol gjør at hundene blir veldig varme, og det betyr at farten også går ganske kraftig ned. Hundene blir litt kokte i hodet, så det er ikke ideelt å kjøre på dagen når det er varmt – og det er derfor jeg har stoppet på sporet på dagen, sa Wærner i helgen.

Thomas Wærner i godt driv mot sjekkpunktet Jergul i Finnmarksløpet 2022.

Thomas Wærner på vei mot sjekkpunktet i Jergul lørdag. Like etter valgte han å legge seg til å hvile på sporet sammen med hundene. Siden det er så høye temperaturer under løpet i år, har hundekjøreren valgt å kjøre intervaller på 5–6 timer.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Les også: Ekspertene er enige: – Han er en klar favoritt til å vinne årets Finnmarksløp

Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet
Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet

Siste nytt

 • Brennhet Hovland med ellevill hole-in-one

  Viktor Hovland synes å være i praktslag foran fredagens Ryder Cup-start i Roma. Nordmannen slo til med hole-in-one på treningsrunden torsdag.

  Prestasjonen kom på banens femte hull, som i tillegg er et par fire-hull. Hovland slo to utslag som følge av at det var en treningsrunde, og dermed teller ikke stjernetreffet som en formell hole-in-one.

  Det var det andre utslagsforsøket som endte med at ballen gikk rett i hullet.

  Europatouren har lagt ut et videoklipp av at Hovland henter ballen opp fra koppen etter superslaget.

  Årets Ryder Cup-utgave starter fredag morgen i Roma. Hovland er en av Europas viktigste spillere når laget skal forsøke å revansjere tapet for USA i 2021.

  (NTB)

  The 2023 Ryder Cup
  Foto: PHIL NOBLE / Reuters
 • Norges Fotballforbund går mot Uefas vedtak – ønsker ikke russiske lag inn i varmen

  Norges Fotballforbund stiller seg bak kollegaene i Sverige og Danmark og sier nei til at russiske aldersbestemte landslag skal få delta i internasjonale kamper.

  – Vi står fast ved vår holdning om at norske lag ikke skal spille mot russiske lag så lenge krigen pågår. Dette er en holdning hele norsk idrett står samlet om i solidaritet med Ukraina, og som også må sees som en del av sanksjonene som Europa har samlet seg om, både myndigheter, næringsliv og idrett, sier Lise Klaveness, president i Norges Fotballforbund.

  Hun sier at NFF ikke var kjent med at saken skulle behandles i Uefa, og at de må kunne forvente en bedre saksbehandling av Uefa i en så viktig sak.

  Det var tirsdag at styret i Det europeiske fotballforbundet (Uefa) besluttet å gjenåpne døren for russiske U17-landslag, som har vært utelukket fra konkurranser siden Russlands invasjon av Ukraina.

  Styrevedtaket ble begrunnet med at barn ikke skal straffes for handlinger som utelukkende er forårsaket av voksne, og at fotballen «aldri må slutte å sende budskap om fred og håp».

  – Det er spesielt opprørende at en generasjon med barn på grunn av konflikten (krigen i Ukraina) fratas retten til å spille internasjonal fotball, sto det i en uttalelse fra Uefa.

  Fotballpresident Klaveness sier følgende om det argumentet:

  – I utgangspunktet støtter vi holdningen om at barn ikke skal ekskluderes fra fotball eller andre arenaer på grunn av voksnes og myndigheters handlinger. Dette er et hensyn som skal og bør stå veldig sterkt, uansett situasjon. Fotball skal binde sammen, ikke splitte.

  – Vi vurderer likevel at det i denne ekstraordinære situasjonen er for vanskelig å skille landslagsfotball fra nasjonen Russland og regimets behov for å bruke toppfotball som en del av sin propaganda, og at det ikke er rimelig å gjøre en slik retrett nå uten at det er basert på en grundigere involvering og utredning av hvordan hensynet til nøytralitet og solidaritet vil bli ivaretatt ved en slik beslutning, sier Klaveness.

  Russland kan få plass allerede i EM-kvalifiseringen i høst. Administrasjonen i Uefa har fått grønt lys til å jobbe med dette, selv om trekningen allerede er gjennomført. (NTB)

  Pressekonferanse med Norges Fotballforbund
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Nusa fortsatt skadeplaget – mister ny Brugge-kamp

  Antonio Nusa (18) har ikke hentet seg inn etter ryggskaden. Han går glipp av Brugges kamp mot serieleder Gent i den belgiske toppdivisjonen torsdag.

  Tenåringen leverte tidligere i september svært godt på sin første samling med A-landslaget. Han storspilte og sjarmerte Ullevaal-publikummet med mål mot Jordan og to assister mot Georgia.

  Torsdag mister han sin tredje strake kamp for Brugge med en ryggskade når serieleder Gent står på motsatt side, bekrefter klubben på sine nettsider.

  Tidligere i uken uttalte trener Ronny Deila at han venter Nusa tilbake om ikke så lenge.

  – Det er ingen alvorlig skade. Vi tar det dag for dag. Jeg forventer at han snart er tilbake, sa Deila på en pressekonferanse tirsdag.

  Oppgjøret mot Gent er viktig for Brugge, som med seier bare er poenget bak og i tillegg har én kamp mindre spilt.

  Hugo Vetlesen er med i Brugges tropp. (NTB)

  Antonio Nusa
  Foto: BRUNO FAHY / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Så cupkamp fra eget hustak 00:45
Neste