Hopp til innhold

Flere kjørere har måttet bryte: – Varmt vær og sukkersnø er det verste for hundene

12 kjørere er nå ute av konkurransen, flere på grunn av krevende føre i løypa. Tilstanden på snøen sliter på muskulaturen til hundene.

Ronny Frydenlund masserer hunden Bob

Ronny Frydenlund masserer hunden Bob på sjekkpunktet i Tana. Han kjører FL1200 og har fremdeles 10 hunder i spannet. Hardt føre gjør at kjørerne må behandle håndleddene til hundene gjennom hele løpet ved å massere, smøre på salve og legge på håndleddsvarmer.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

En av dem som nå har måtte satt ned bremsen er FL1200-kjøreren Torkil Hansen. Han har gitt seg på vei til sjekkpunkt Tana.

Han hadde rett og slett ikke hunder nok igjen i spannet. I denne klassen kan du ha maks 14 hunder og minimum 6 – blir antallet under dette, får du ikke kjøre lenger.

– De har generelt såre og ømme muskler, påpeker Hansen.

Torkil Hansen

Til tross for utfordringer på årets føre under Finnmarksløpet, har Torkil Hansen også opplevd fine stunder på sporet. – Når jeg kjørte ut på kvelden fra sjekkpunktet i Jergul, var det minusgrader og fantastisk nordlys over oss. Vi suste ut på elva, forteller han.

Foto: Ksenia Novikova / NRK

Det tunge føret i starten av løpet, mener han kan være en årsak.

– Det var veldig gjennomslagsføre til å begynne med i løpet. De går oppå sporet og så tråkker de seg rett igjennom skaret på hvert femte steg.

Hundene til Hansen har slitt i varmen Finnmark opplever denne uken.

– Og så er det veldig mye sukkersnø. Det er veldig tungt og gjør det vanskelig å holde rytmen.

– De kjenner det på kroppen

Niklas Rogne i FL600 måtte parkere sleden søndag.

– De har fått overbelastning på muskulaturen, og har trent for lite på harde spor, sier Rogne.

På vei til sjekkpunktet i Levajok måtte Rogne ta en stor unghund på 35 kg opp i sleden. Med syv hunder igjen i spannet valgte han da å bryte.

– Det har vært mildvær og så har det frosset på. Derfor har det blitt veldig harde spor. Vi har ikke hatt sånn føre hjemme, så de unge hundene jeg har er ikke vant.

Hundekjøreren fra Røros startet som en av de siste kjørerne i FL600 på lørdag. Det var ikke en fordel i år. Løypa ble fort oppkjørt og snøen ble råtten.

– Vi har hatt tøffe nedkjøringer hvor hundene detter igjennom underlaget. Det kan fort slite på.

Niklas Rogne

Rogne kom på 2.-plass i FL600 i 2020. I år slet derimot et par av unghundene det harde føret. – Og det er spesielt synd å måtte bryte når resten av hundene var i så god form.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

Nå er han og laget sammen med hundene i Karasjok.

– De voksne rutinerte hundene jeg har er i strålende form, mens de unge hundene er nok ikke like flinke til å takle det føret vi fikk.

Rogne var en av kjørerne ekspertene trakk spesielt fram som en favoritt til å vinne sin klasse.

– Det er kjedelig å måtte bryte nå. Vi kom jo opp hit for å være med å konkurrere.

Lars Monsen

– Hvis hunden er rutinert og mellom 4–7 år, så er sjansen stor for at de kan gå videre selv om de har et sårt håndledd. Er det en unghund på rundt 1,5 år er det stor sjanse for å få ømme håndledd. De hundene går sjeldent helt til mål, sier ekspertkommentator Lars Monsen.

Foto: Hanne Wilhelms / NRK

– Viktig å starte dagen tidlig

Hele uken er det meldt plussgrader i Finnmark, med kun et par minusgrader på natten. Det kan gi ekstra utfordringer for spannene også videre i konkurransen.

Dette er en klassisk situasjon, påpeker ekspertkommentator og reporter for NRK, Lars Monsen. Han fortsetter:

– Det er også en av grunnene til at det er viktig å komme seg tidlig ut av sjekkpunktet. Da må man kutte på hvilen.

Ifølge Monsen er det viktig å finne en god balanse på hvile og fart.

– Kjører du fort på hardt føre så vil det kunne slite på håndleddet til hundene.

En hund får ikke forlate et sjekkpunkt om den halter.

– Hvis en hund begynner å halte kun noen kilometer etter du starter ut fra et sjekkpunkt, og etter hvert må ta den i sleden, da taper du fort en time på den etappen, sier Monsen.

Kristian Walseth hviler på sporet

– Når det er så varmt på dagen, så kjører vi på kvelden og hviler på dagen. Vi har hatt tre varme dager i Finnmark siden november, og hundene er ikke vant til det, forteller Kristian Walseth.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Kjører mest på natten

De høye temperaturene i starten av løpet gjorde at flere av utøverne valgte å hvile i sporet på dagtid.

Når dette været fortsetter utover uken, vil det gi konsekvenser for spannene som ennå har et stykke igjen til mål i Alta.

Sålen i løypen vil knekke sammen, sier Lars Monsen.

– Utover uken blir det viktig å planlegge hvile i sporet på dagen, sånn mellom klokken 11 og 17, og helst kjøre mest på kvelden og natten.

Kristian Walseth sine hunder hviler på sporet

Hundene til Kristian Walseth er ikke vant til de høye temperaturene som plutselig kom inn over Finnmark denne uken. En god hvil på halmen midt på dagen gjorde godt.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Kristian Walseth og Bernd Helmich valgte å gi fra seg teten og la flere spann kjøre forbi dem, mens de hvilte i sporet på vei mot sjekkpunktet i Jergul.

Om det vil lønne seg utover i løpet, gjenstår å se. Nå ligger de på en henholdsvis 9. og 13. plass i konkurransen i FL1200. I teten er blant annet storfavoritten Thomas Wærner, som har kjørt samme taktikk.

– Mildvær og sol gjør at hundene blir veldig varme, og det betyr at farten også går ganske kraftig ned. Hundene blir litt kokte i hodet, så det er ikke ideelt å kjøre på dagen når det er varmt – og det er derfor jeg har stoppet på sporet på dagen, sa Wærner i helgen.

Thomas Wærner i godt driv mot sjekkpunktet Jergul i Finnmarksløpet 2022.

Thomas Wærner på vei mot sjekkpunktet i Jergul lørdag. Like etter valgte han å legge seg til å hvile på sporet sammen med hundene. Siden det er så høye temperaturer under løpet i år, har hundekjøreren valgt å kjøre intervaller på 5–6 timer.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Les også Ekspertene er enige: – Han er en klar favoritt til å vinne årets Finnmarksløp

Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal