Hopp til innhold

Ekspertene er enige: – Han er en klar favoritt til å vinne årets Finnmarksløp

Fredag er det tid for vinterens vakreste eventyr igjen! Hele 103 spann skal ut i Finnmarks ville natur. Sjekk her hvem ekspertene mener kan komme først over målstreken i år.

Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet

Thomas Wærner i 2020 under verdens tøffeste og lengste hundeløp, Iditarod. Samme året vant han løpet i Alaska. Denne seieren, i tillegg til 1. plass i Femundløpet og Finnmarksløpet, gjør at han er en klar favoritt til å stå øverst på pallen i Finnmarksløpet i år.

Foto: Loren Holmes / Loren Holmes

Etter å ha blitt stoppet på grunn av pandemien i 2020, og av samme grunn ikke arrangert i 2021 – er det klart for at spannene skal jobbe seg gjennom skog, over vidder og elver i Finnmark.

Det er tre klasser spannene kan konkurrere i: 1200 kilometer, 600 kilometer og juniorklassen.

I år har også 1200 km og juniorklassen fått status som norgesmesterskap, mens til neste år får løpet VM-status.

I 1200 km-klassen stiller hver kjører med fjorten hunder, i 600 km-klassen er det åtte hunder i hvert spann, mens juniorene kan stille med seks hunder.

Lars Monsen mener spesielt ett løp i kjøresesongen ofte avgjør hvordan det går med de ulike kjørerne i Finnmarksløpet. Nemlig Femundløpet i Røros.

– Det er en vanlig oppfatning at om man kjører for hardt i Femundløpet så går det sjeldent bra i Finnmarksløpet. Så holder man litt igjen på Femundløpet og er bevisst, så går det ofte bedre i Finnmark, sier Monsen.

Lars Monsen har selv trukket seg fra årets Finnmarksløp, og skal i stedet være ekspertkommentator for NRK underveis.

Også Hans Petter Dalby er ekspertkommentator for NRK under løpet. Sammen med Trond Anton Andersen, som jobber i Finnmarksløpet, har de tre sine klare favoritter til pallen i år, men med noen små variasjoner.

Lars Monsen, Trond Anton Andersen og Hans Petter Dalby - Finnmarksløpet eksperter 2022

Årets eksperter er Lars Monsen, Trond Anton Andersen og Hans Petter Dalby.

Foto: MYHRVOLD/BENDIXEN/HORN / NRK

– 1200 er ferdig snakka

Den klare favoritten til årets lengste distanse er mannen fra Torpa som siden 2019 har vunnet alt som går an å vinne med sitt faste hundespann.

– Den absolutt, desidert, vanvittig, megastore kjempefavoritten er Thomas Wærner. Han er og blir den største favoritten, slår Trond Anton Andersen fast, og legger til:

– Den er ferdig snakka.

Wærner har tidligere vunnet Iditarod i 2020, i tillegg til de lange distansene i både Femundløpet og Finnmarksløpet flere ganger.

– Det er jo umulig å komme unna Thomas. Han er den store favoritten, det er ikke noe å lure på, sier Lars Monsen, og legger til:

– Det spannet han har – han har gjort alt riktig. Han har trent de skikkelig bra, og så har han mange gode hunder å velge fra. Han har gjort mange ting riktig over mange år.

– Han har byttet ut mange av de erfarne hundene i spannet, hvordan tror du det går?

Kjenner jeg Thomas rett, så er det helt bevisst. Det er ikke fordi han kjørte for hardt i Femund med halvparten av spannet, Thomas har mange nok i trening til å gjøre akkurat det. Jeg tror Thomas er så dyktig og beregnende at han har hatt den planen hele tiden.

Hans Petter Dalby har fortsatt Wærner som favoritt, men tror årets løp kanskje blir mer åpent som følge av utbyttingen av halve spannet. I tillegg skal han ha slitt med litt sykdom siden Femundløpet.

Allikevel:

– Thomas er en av de få som tørr å si at han skal vinne, og derfor er han en soleklar favoritt, sier ekspert Hans Petter Dalby.

Men det er dermed ikke sagt at Thomas Wærner er sikret seieren. Det er flere andre kjørere som ekspertpanelet trekker som favoritter.

600 kilometer

Selv om distansen er halvparten så lang vil det ikke si at 600-klassen er enkel.

Dette er en klasse man må tenke mye på taktikk, og er et løp som krever mye av både hunder og kjørere.

I denne klassen er det ikke like stor enighet hos ekspertene hvem de tror kommer til å stikke av med seieren, det er likevel flere navn som går igjen.

Men foreløpig er det kun én ting som er klart: startskuddet for Finnmarksløpet 2022, etter to år sterkt påvirket av koronapandemien, går klokken 16.00 på fredag fra gågata i Alta.

Sportsnyheter

grøvdal

Alvorlig trusselnivå da Grøvdal tok EM-gull: – Hører sirener konstant

Det var strenge sikkerhetstiltak i Belgia da Karoline Bjerkeli Grøvdal og Magnus Tuv Myhre tok EM-medaljer.

Juni arnekleiv kræsjet nesten med kamera

Høy temperatur etter arrangørtabbe – norsk landslagssjef kjeftet på funksjonær

Skiskytterstafettene i Hochfilzen var preget av fiaskoer fra både arrangør og utøvere – da både herre- og kvinnelaget gikk inn til suveren seier.

Siste nytt

 • Engebråten med andreplass i Polen

  Hallgeir Engebråten gikk inn til en 2. plass på 5000-meter under verdenscupen på skøyter. Nederlandske Patrick Roest vant distansen.

  Roest noterte 6.18,01, mens Engebråten hadde 6.23,84.

  Sverre Lunde Pedersen gikk inn til 5. plassen i siste par med 6.27,20.

  (©NTB)

  Hallgeir Engebråten
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Terland-dobbel reddet Brighton

  Elisabeth Terland fortsetter å score i den engelske superligaen i fotball. Søndag berget hun 2-2 for Brighton med to sene mål mot Leicester.

  På den første av Terlands to scoringer, hadde i tillegg landslagskollega Maria Thorisdottir assist.

  Brighton er nummer ni i ligaen, mens Leicester er to plasser foran. Guro Bergsvand spilte i Brightons forsvar sammen med Thorisdottir.

  Terland er øverst på toppscorerlisten med sju mål på ni kamper denne sesongen. Manchester Citys Khadija Shaw og Tottenham-angriper Martha Thomas følger nærmest med seks nettkjenninger hver.

  Sophie Román Haug scoret for Liverpool i 1-1-kampen mot Bristol City søndag. Hun gjorde i sommer overgang fra Roma og står med tre nettkjenninger på sju kamper i serien så langt. (NTB)

  Elisabeth Terland
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • City rystet uten Haaland

  Manchester City vant 2-1 borte mot Luton søndag ettermiddag, men fjorårets seriemester var virkelig i trøbbel mot den nyopprykkede Premier League-klubben.

  For Elijah Adebayo sendte sjokkbølger gjennom Kenilworth Road da han sendte Luton i ledelsen to minutter på overtid i første omgang.

  Etter en uvanlig formdupp måtte de lyseblå fra Manchester vinne for å unngå fem strake kamper uten seier i Premier League for første gang på 14 år.

  Etter en drøy time sørget imidlertid portugisiske Bernardo Silva for en fortjent utligning, før Jack Grealish fullførte snuoperasjon tre minutter senere da den engelske landslagsspilleren vakkert satte inn 2-1. Det ble også sluttresultatet.

  Erling Braut Haaland har startet alle kampene så langt denne sesongen for Pep Guardiola, men 23-åringen var ikke med i troppen som følge av skade.

  – Han har fått en stressreaksjon i foten. Etter kampen mot Aston Villa følte han seg ikke bra, så han kunne ikke spille i dag. Jeg er litt usikker på omfanget. Vi må ta det dag for dag og uke for uke, sa Guardiola til Sky Sports.

  Bernardo Silva
  Foto: ISABEL INFANTES / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal