Etter å ha blitt stoppet på grunn av pandemien i 2020, og av samme grunn ikke arrangert i 2021 – er det klart for at spannene skal jobbe seg gjennom skog, over vidder og elver i Finnmark.
Det er tre klasser spannene kan konkurrere i: 1200 kilometer, 600 kilometer og juniorklassen.
I år har også 1200 km og juniorklassen fått status som norgesmesterskap, mens til neste år får løpet VM-status.
I 1200 km-klassen stiller hver kjører med fjorten hunder, i 600 km-klassen er det åtte hunder i hvert spann, mens juniorene kan stille med seks hunder.
Lars Monsen mener spesielt ett løp i kjøresesongen ofte avgjør hvordan det går med de ulike kjørerne i Finnmarksløpet. Nemlig Femundløpet i Røros.
– Det er en vanlig oppfatning at om man kjører for hardt i Femundløpet så går det sjeldent bra i Finnmarksløpet. Så holder man litt igjen på Femundløpet og er bevisst, så går det ofte bedre i Finnmark, sier Monsen.
Lars Monsen har selv trukket seg fra årets Finnmarksløp, og skal i stedet være ekspertkommentator for NRK underveis.
Også Hans Petter Dalby er ekspertkommentator for NRK under løpet. Sammen med Trond Anton Andersen, som jobber i Finnmarksløpet, har de tre sine klare favoritter til pallen i år, men med noen små variasjoner.
Årets eksperter er Lars Monsen, Trond Anton Andersen og Hans Petter Dalby.
Foto: MYHRVOLD/BENDIXEN/HORN / NRK– 1200 er ferdig snakka
Den klare favoritten til årets lengste distanse er mannen fra Torpa som siden 2019 har vunnet alt som går an å vinne med sitt faste hundespann.
– Den absolutt, desidert, vanvittig, megastore kjempefavoritten er Thomas Wærner. Han er og blir den største favoritten, slår Trond Anton Andersen fast, og legger til:
– Den er ferdig snakka.
Wærner har tidligere vunnet Iditarod i 2020, i tillegg til de lange distansene i både Femundløpet og Finnmarksløpet flere ganger.
– Det er jo umulig å komme unna Thomas. Han er den store favoritten, det er ikke noe å lure på, sier Lars Monsen, og legger til:
– Det spannet han har – han har gjort alt riktig. Han har trent de skikkelig bra, og så har han mange gode hunder å velge fra. Han har gjort mange ting riktig over mange år.






Thomas Wærner med hundene som skal være med i Finnmarksløpet i år
Arne Sørenes– Han har byttet ut mange av de erfarne hundene i spannet, hvordan tror du det går?
– Kjenner jeg Thomas rett, så er det helt bevisst. Det er ikke fordi han kjørte for hardt i Femund med halvparten av spannet, Thomas har mange nok i trening til å gjøre akkurat det. Jeg tror Thomas er så dyktig og beregnende at han har hatt den planen hele tiden.
Hans Petter Dalby har fortsatt Wærner som favoritt, men tror årets løp kanskje blir mer åpent som følge av utbyttingen av halve spannet. I tillegg skal han ha slitt med litt sykdom siden Femundløpet.
Allikevel:
– Thomas er en av de få som tørr å si at han skal vinne, og derfor er han en soleklar favoritt, sier ekspert Hans Petter Dalby.
Men det er dermed ikke sagt at Thomas Wærner er sikret seieren. Det er flere andre kjørere som ekspertpanelet trekker som favoritter.
Petter Karlsson
Petter Karlsson ledet løpet da det ble avbrutt i 2020.
Alle de tre ekspertene trekker fram at Karlsson ikke har kjørt løp i år.
– Så da kommer han til startstreken på Finnmarksløpet uten at noen har peiling på hvordan spannet er. Jeg tipper han stiller veldig godt forberedt og er skikkelig sulten på å vinne – så han er på pallen, det tror jeg, sier Monsen.
John Erik Eriksen
En annen favoritt er John Erik Eriksen, som tok fjerde plass under årets Femundløp.
Andersen beskriver John Erik Eriksen som en seiging, og Monsen er klar på at han kan bli med i kampen om pallen. Dalby trekker også frem at han har Robert Sørlie som handler, og dermed et godt lag rundt seg.
– John Erik har alltid prioritert Finnmarksløpet, så at han gikk inn til en fin 4.plass på Femundløpet i år – det er et veldig godt tegn. John Erik kommer til å bli veldig farlig på grunn av det, sier Monsen.
Kristoffer Halvorsen
Kristoffer Halvorsen er også en ekspertene forventer å se i teten i år.
– Kristoffer Halvorsen har et veldig bra lag og er en av favorittene som kan vinne, sier Andersen
Monsen trekker frem at Halvorsen valgte å trekke seg under årets Femundløp grunnet storm, da det ville ta for mye ut av hundene. Han tror Kristoffer kommer til å bli farlig.
– Det er Finnmarksløpet som er det store målet. Så nå stiller Kristoffer sannsynligvis med toppet spann fra deres kennel.
Johan Väisänen
Trond Anton Andersen trekker frem Johan Väisänen fra Sverige som årets største «outsider», og en å følge med på.
– Det er sjeldent man vinner første gang man stiller i denne klassen, men han er faktisk en av dem som kan være med i teten med de største – om han spiller kortene sine riktig.
Dalby beskriver han som en rolig og dyktig hundekjører, og tror at hvis Johan ikke ligger alt for langt bak rundt halvveispunktet, så er han en å følge med på.
600 kilometer
Selv om distansen er halvparten så lang vil det ikke si at 600-klassen er enkel.
Dette er en klasse man må tenke mye på taktikk, og er et løp som krever mye av både hunder og kjørere.
I denne klassen er det ikke like stor enighet hos ekspertene hvem de tror kommer til å stikke av med seieren, det er likevel flere navn som går igjen.
Malin Strid
Monsen mener Malin Strid er med i kampen om pallplass.
Tidligere i år kjørte hun inn til en tredjeplass under det lange Femundløpet.
– Jeg tror hun er veldig sulten. Med at hun kjørte det lange Femundløpet, har hun fått sett hvem hun burde ha med seg til Finnmark, sier Monsen.
Også Andersen trekker frem Strids gode arbeid over tid.
Niklas Rogne
Niklas Rogne kjørte inn til en andre plass under 600-klassen i 2020, og beskrives av Hans Petter Dalby som en ung og sulten kjører.
Han kjørte inn til en femte plass under årets 650-klasse i Femundløpet.
– Det betyr at også han ikke brente alt kruttet på Femundløpet, og da kan man jo lure på, var det bevisst, eller gjorde han alt han kunne? spør Lars Monsen seg.
Ronny Wingren
– Han vant den gang 500-klassen i 2014, og har hatt flere sterke plasseringer etter det, sier Hans Petter Dalby.
Finlenderen er sønn av den erfarne hundekjøreren Ole Wingren og har en stor kennel.
– Ole skal ikke kjøre i år, så det betyr at Ronny kan ta alle de beste hundene.
– Derfor er Ronny en veldig sterk utfordrer til å vinne årets 600-klasse.
Andrè Bjørnstad
Bjørnstad har kjørt inn til en 3. plass på Finnmarksløpets tidligere 500 km-distanse.
Hans Petter Dalby mener dette er en kjører og et spann man må holde et godt øye med under årets løp. – Han er ung og sulten.
Han bor på Hardangervidda, hvor det i år kom snø tidlig – det kan bli en fordel for han og spannet.
– Da fikk hundene god musklatur tidlig i sesongen fordi de har fått trent mye på snø, sier Lars Monsen.
Men foreløpig er det kun én ting som er klart: startskuddet for Finnmarksløpet 2022, etter to år sterkt påvirket av koronapandemien, går klokken 16.00 på fredag fra gågata i Alta.