Hopp til innhold

Ekspertene er enige: – Han er en klar favoritt til å vinne årets Finnmarksløp

Fredag er det tid for vinterens vakreste eventyr igjen! Hele 103 spann skal ut i Finnmarks ville natur. Sjekk her hvem ekspertene mener kan komme først over målstreken i år.

Thomas Wærner på vei inn til sjekkpunktet Unalakleet

Thomas Wærner i 2020 under verdens tøffeste og lengste hundeløp, Iditarod. Samme året vant han løpet i Alaska. Denne seieren, i tillegg til 1. plass i Femundløpet og Finnmarksløpet, gjør at han er en klar favoritt til å stå øverst på pallen i Finnmarksløpet i år.

Foto: Loren Holmes / Loren Holmes

Etter å ha blitt stoppet på grunn av pandemien i 2020, og av samme grunn ikke arrangert i 2021 – er det klart for at spannene skal jobbe seg gjennom skog, over vidder og elver i Finnmark.

Det er tre klasser spannene kan konkurrere i: 1200 kilometer, 600 kilometer og juniorklassen.

I år har også 1200 km og juniorklassen fått status som norgesmesterskap, mens til neste år får løpet VM-status.

I 1200 km-klassen stiller hver kjører med fjorten hunder, i 600 km-klassen er det åtte hunder i hvert spann, mens juniorene kan stille med seks hunder.

Lars Monsen mener spesielt ett løp i kjøresesongen ofte avgjør hvordan det går med de ulike kjørerne i Finnmarksløpet. Nemlig Femundløpet i Røros.

– Det er en vanlig oppfatning at om man kjører for hardt i Femundløpet så går det sjeldent bra i Finnmarksløpet. Så holder man litt igjen på Femundløpet og er bevisst, så går det ofte bedre i Finnmark, sier Monsen.

Lars Monsen har selv trukket seg fra årets Finnmarksløp, og skal i stedet være ekspertkommentator for NRK underveis.

Også Hans Petter Dalby er ekspertkommentator for NRK under løpet. Sammen med Trond Anton Andersen, som jobber i Finnmarksløpet, har de tre sine klare favoritter til pallen i år, men med noen små variasjoner.

Lars Monsen, Trond Anton Andersen og Hans Petter Dalby - Finnmarksløpet eksperter 2022

Årets eksperter er Lars Monsen, Trond Anton Andersen og Hans Petter Dalby.

Foto: MYHRVOLD/BENDIXEN/HORN / NRK

– 1200 er ferdig snakka

Den klare favoritten til årets lengste distanse er mannen fra Torpa som siden 2019 har vunnet alt som går an å vinne med sitt faste hundespann.

– Den absolutt, desidert, vanvittig, megastore kjempefavoritten er Thomas Wærner. Han er og blir den største favoritten, slår Trond Anton Andersen fast, og legger til:

– Den er ferdig snakka.

Wærner har tidligere vunnet Iditarod i 2020, i tillegg til de lange distansene i både Femundløpet og Finnmarksløpet flere ganger.

– Det er jo umulig å komme unna Thomas. Han er den store favoritten, det er ikke noe å lure på, sier Lars Monsen, og legger til:

– Det spannet han har – han har gjort alt riktig. Han har trent de skikkelig bra, og så har han mange gode hunder å velge fra. Han har gjort mange ting riktig over mange år.

– Han har byttet ut mange av de erfarne hundene i spannet, hvordan tror du det går?

Kjenner jeg Thomas rett, så er det helt bevisst. Det er ikke fordi han kjørte for hardt i Femund med halvparten av spannet, Thomas har mange nok i trening til å gjøre akkurat det. Jeg tror Thomas er så dyktig og beregnende at han har hatt den planen hele tiden.

Hans Petter Dalby har fortsatt Wærner som favoritt, men tror årets løp kanskje blir mer åpent som følge av utbyttingen av halve spannet. I tillegg skal han ha slitt med litt sykdom siden Femundløpet.

Allikevel:

– Thomas er en av de få som tørr å si at han skal vinne, og derfor er han en soleklar favoritt, sier ekspert Hans Petter Dalby.

Men det er dermed ikke sagt at Thomas Wærner er sikret seieren. Det er flere andre kjørere som ekspertpanelet trekker som favoritter.

600 kilometer

Selv om distansen er halvparten så lang vil det ikke si at 600-klassen er enkel.

Dette er en klasse man må tenke mye på taktikk, og er et løp som krever mye av både hunder og kjørere.

I denne klassen er det ikke like stor enighet hos ekspertene hvem de tror kommer til å stikke av med seieren, det er likevel flere navn som går igjen.

Men foreløpig er det kun én ting som er klart: startskuddet for Finnmarksløpet 2022, etter to år sterkt påvirket av koronapandemien, går klokken 16.00 på fredag fra gågata i Alta.

Siste nytt

 • Reiten hjalp Chelsea å vende til seier i byderby

  Chelseas kvinnelag kom tidlig under i det utsatte byderbyet mot West Ham, men Guro Reiten hjalp laget å vende til 3-1-seier.

  Den norske landslagsstjernen hadde assist på Fran Kirbys utligningsmål i slutten av første omgang og var involvert også i Sam Kerrs ledermål i den andre omgangen.

  Dagny Brynjarsdottir nikket West Ham i en tidlig ledelse på hjørnespark mens Kerr sto passiv ved siden av henne. Senere skulle Chelsea vise offensiv kompetanse på hjørnespark, og Kerr fikk sitt første mål på sesongen på et av dem.

  Den engelske landslagsstopperen Millie Bright stusset inn 3-1 på nok et hjørnespark.

  Women's Super League - Chelsea v Manchester City
  Foto: ANDREW COULDRIDGE / Reuters
 • RBK røk ut tross sjokkstart mot Real Madrid

  Rosenborgs kvinnelag var levnet få muligheter etter 0-3 hjemme mot Real Madrid, men rystet den spanske klubben i returkampen på vei mot et hederlig tap.

  Real Madrid vendte til 2-1-seier og sikret plass i gruppespillet med sammenlagt 5-1.

  Rosenborg hang veldig godt med i den første omgangen og kom til flere gode muligheter. Ett minutt på overtid i første omgang var det veldig nær 0-2, og da ville det vært kamp igjen om avansement. Skinnes gjenvant ballen inne i feltet, og den spratt til Cesilia Andreassen. Hennes skudd gikk rett utenfor.

  Men ved hjelp av Caroline Weir og Athenea del Castillo snudde spanjolene kampen og er dermed trygt videre til gruppespillet i Mesterligaen.

  Champions League play-off: Rosenborg - Real Madrid.
  Foto: Ole Martin Wold / NTB
 • Innhopp for Maanum da Arsenal slet seg til CL-plass

  Frida Maanum kom inn i sluttfasen og hjalp å dra seieren i land da Arsenal sikret seg plass i mesterligaens gruppespill med 1-0-seier borte mot Ajax.

  London-klubben levde farlig etter 2-2 på hjemmebane i første kamp, men et Ajax-lag med tidligere Vålerenga-profil Sherida Spitse som kaptein ble senket av den nederlandske stjernespissen Viviana Miedema.

  Spissens scoring tidlig i 2. omgang ble kampens eneste, og dermed får Arsenal plass i mandagens trekning av gruppespillet.

  Maanum måtte igjen starte på benken, men hun kom inn for Miedema i det 83. minutt og hjalp Arsenal å tette igjen gjennom resten av ordinær tid og seks tilleggsminutter. (NTB)

  Landslaget i fotball 2022: trening
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 62 klipp
Sport
Spiller nå
Haaland om anklagene mot City-eierne: – Drøye ord 01:20
Neste