Hopp til innhold

Syv grunner til at Carlsen kan tape

Magnus Carlsen er favoritten, men det er ikke helt utenkelig at han mister VM-tittelen til Sergej Karjakin. Det finnes nemlig noen grunner til at dette kan gå galt.

Magnus Carlsen tenker

Kan Magnus Carlsen virkelig tape VM-tittelen til Sergej Karjakin?

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Setter du en hundrelapp på at Magnus Carlsen vinner VM-matchen mot Sergej Karjakin, vil du tjene rundt 18 kroner.

Det er med andre ord ingen tvil om hvem bookmakerne holder som favoritt i New York. Men det er på ingen måte gitt at Carlsen tar VM-tittelen for tredje gang på rad.

NRK ba ekspertene å finne noen grunner til at storfavoritten fra Norge kan få trøbbel i USA. Bare se her:

1. Karjakins evne til å være best når det gjelder

Russeren er «bare» nummer ni på verdensratingen, men vær klar over én ting: Karjakin har en utrolig evne til å spille fantastisk når det gjelder som mest.

Sergey Karjakin

En stolt sjakknasjon forventer store ting fra stjernen Sergej Karjakin.

Foto: VINCENT WEST / Reuters

Han måtte vinne både FIDE World Cup og kandidatturneringen for å ta seg til VM. I den sistnevnte turneringen var han til og med ranket nest sist. Men hva skjedde? Jo, han storspilte og knuste all motstand og sitter nå ansikt til ansikt med Carlsen i VM-byen New York.

– Det er en kjempeprestasjon å vinne sånn som han gjorde i kandidatturneringen. Det er en prestasjon på Magnus-nivå, sier sjakkekspert Atle Grønn.

Han får støtte av ekspertkollega Torstein Bae:

– Karjakin er best når det gjelder, og det er en styrke for han.

2. Møter russisk apparat som er bedre forberedt

Det er liten tvil om at Carlsen stiller forberedt til VM-kampen, men nordmannen og hans sekundant-team legger vanligvis ikke like mye jobb i forberedelsene som motstanderne.

Karjakin har på sin side fått tilgang på verdens beste støtteapparat. 26-åringen får velge og vrake blant russiske toppspillere når han skal finne sjakkhjelpere. Som fysisk trener har han ansatt den tidligere tennisstjernen Anna Tsjakvetadze.

– Jeg regner med han får hjelp av det meste som kan krype og gå av folk han kjenner, sa Carlsen tørt tidligere i år.

Den norske stjernen er nærmest en komplett sjakkspiller, men han har spesielt én svakhet som Karjakin kan utnytte: Åpningsspillet – de innledende trekkene i et sjakkparti.

Den russiske sjakkspilleren er trolig rustet til tennene etter å ha forberedt åpningsspillet sammen med sine hjelpere i flere måneder, og Carlsen er helt sikkert spent på hva som venter ham.

– Karjakin har et fantastisk team med anerkjente russiske sjakktrenere- og spillere, og de vil være i stand til å legge veldig skumle planer i åpningene. De kommer til å forberede massevis av ting, sier Jon Ludvig Hammer, sjakktoer i Norge og tidligere Carlsen-hjelper, til NRK.

Anna Tsjakvetadze

Sjakkstjerner, trenere og tidligere tennisspiller Anna Tsjakvetadze er del av støtteapparatet til russeren.

Foto: MATTHEW STOCKMAN / AFP

3. Kan Carlsen kollapse igjen?

Carlsen er kjent for å være stabil, og han gjør få tabber sammenlignet med konkurrentene. Men det har likevel vært eksempler på nestenulykker og kollapser fra nordmannen:

 • Du husker kanskje bildet av Carlsen fra 2013 der han henger over gelenderet og depper etter å ha mistet taket fullstendig under VM-kvaliken i London? Takket være et lite sjakk-mirakel klarte han likevel å komme seg til VM.
 • Det samme året så han rolig og avslappet ut da han spilte VM-matchen mot Vishy Anand i India, men nordmannen innrømmet i ettertid at han var så nervøs at han nesten ikke greide å sette brikken på riktig felt.
 • Carlsen var heller ikke feilfri under VM i 2014. Han gjorde en forferdelig bukk under det sjette partiet, og mye kunne sett annerledes ut om Vishy Anand hadde oppdaget at han stod foran åpent mål.

4. Motstanderen har nerver av stål

Karjakin er en type som hverken blir nervøs eller frustrert. Det er en god egenskap å ha når du møter Magnus Carlsen.

– Det virker som om Karjakin har veldig sterke nerver. Han har en historikk i å vinne og snu viktige turneringer, sier Hammer.

Atle Grønn beskriver 26-åringen som «en type som ikke blir så lett frustrert».

Magnus Carlsen

Et bilde sier mer enn tusen ord. Carlsen var langt nede etter tapet i London i 2013.

Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix

– Karjakin er kald, og kanskje kaldere enn Magnus til og med. Men det skal sies at Magnus har større vinnervilje, så hans psyke er litt annerledes. Begge har god psyke, men Magnus har det i form av vinnervilje, mens Karjakin har det i form av forsvarsevne og kaldblodighet, sier Grønn.

5. Takler Carlsen remis-bonanza?

Magnus Carlsen og Sergej Karjakin har møttes 21 ganger i klassisk sjakk. Nordmannen står med fire seire og ett tap. Det betyr at hele 16 partier har endt i remis.

Med andre ord: Ikke bli overrasket om de to stjernene spiller remis etter remis under VM. Men hvem har den største fordelen av en sånn situasjon?

– Det er en fordel for Karjakin, så lenge han ikke taper tidlig. Hvis han klarer remis de første seks-syv partiene, sitter man igjen med få partier før en verdensmester skal kåres. Da øker tilfeldighetene, sier Jon Ludvig Hammer.

6. Karjakin har sitt «livs sjanse»

– For Magnus er dette tredje gang, og det er ikke sånn at han føler at dette er «nå eller aldri». Men for Karjakin er det «nå eller aldri». Karjakin og russerne legger alt i dette, sier Atle Grønn.

Torstein Bae er tydelig på at verdensnieren er en sulten type, som definitivt gjør hva som helst for en VM-tittel.

– Nå har han tatt disse to uhyre vanskelige skrittene mot høyere rangerte spillere, i World Cup og kandidatturneringen, som ikke klarer å kvalifisere seg til tross for gjentatte forsøk. Dette er definitivt hans livs sjanse, sier Bae.

Sergej Karjakin (t.v.) og Magnus Carlsen

Karjakin og Carlsen har kjent hverandre i lang tid. Her er de avbildet i 2013.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

7. Karjakin er ikke redd for Carlsen

Carlsen og Karjakin er begge barnestjerner fra 1990-generasjonen og har møtt hverandre svært ofte gjennom karrieren. De snakker med hverandre på Skype og kjenner hverandre godt.

NRK har snakket med flere av Karjakins tidligere trenere, som mener at forholdet til Carlsen kan være avgjørende.

– Alle de andre ser på Carlsen nedenfra og opp. Men jeg tror ikke Sergej Karjakin kommer til å se på ham på den måten. De har spilt for mange ganger mot hverandre, de kjenner hverandre for godt. Og gjennom livet, gjennom alle turneringer jeg har sett ham spille, er han aldri redd. Ikke for noen, sa sjakktrener Aleksandr Vadimovitsj til NRK nylig.

Sportsnyheter

U21 EM-kvalifisering i fotball: Norge - Latvia (7-0)

Solbakken tok ut Bobb – vraket sønnen

Manchester Citys Oscar Bobb (20) skal for første gang vise seg frem på A-landslaget. Markus Solbakken må bli hjemme denne gangen.

Siste nytt

 • Dette er U21-troppen mot Østerrike og Italia

  U21-landslagstrener i fotball Jan Peder Jalland har tatt ut troppen til kamp mot Østerrike og EM-kvalifiseringskamp mot Italia.

  Keepere: Sander Tangvik (Rosenborg), Magnus Sjøeng (Vålerenga)

  Backer: Leo Fuhr Hjelde (Leeds), Nikolai Hopland (Aalesund), Halvor Rødølen Opsahl (HamKam), Max Williamsen (Kristiansund), Eskil Edh (Lillestrøm), Fredrik Sjøvold (Bodø/Glimt), David Møller Wolfe (AZ Alkmaar), Mathias Løvik (Molde), Frederik Oppegård (PSV Eindhoven).

  Midtbanespillere: Alwande Roaldsøy (Atalanta U23), Isak Hansen-Aarøen (Manchester United), Kristian Malt Arnstad (Anderlecht), Christos Zafeiris (Slavia Praha), Tobias Fjeld Gulliksen (Bodø/Glimt), Odin Thiago Holm (Celtic).

  Spisser: Thelonious Aasgaard (Wigan), Andreas Schjelderup (Benfica), Joel Mvuka (Lorient), Daniel Karlsbakk (Heerenveen), Seedy Jatta (Sturm Graz).

  Norge møter Østerrike 12. oktober og bortekampen mot Italia går 17. oktober.

  (NTB)

  U21 EM-kvalifisering i fotball: Norge - Latvia (7-0)
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Australian Open tar grep etter kritikk – får én ekstra dag

  Australian Open skal for første gang starte på en søndag og utvides til 15 dager. Tiltaket gjøres for å unngå tenniskamper som varer hele natten.

  Det opplyser Grand Slam-arrangøren tre og en halv måned før turneringen går i gang. Grepet betyr at åpningsdagen framskyndes med ett døgn og legges til 14. januar.

  – Vi har lyttet til tilbakemeldingene fra spillere og fans, og vi er glade over å kunne gi en løsning på sene kampavslutninger, sier Australian Open-direktør Craig Tiley.

  Han mener den ene ekstradagen vil gi et mer rettferdig oppsett. Nattkampene forsvinner ikke helt, men det blir færre av dem. Håpet er at man unngår oppgjør som strekker seg mot morgentimene.

  I årets utgave spilte veteranen Andy Murray og Thanasi Kokkinakis til klokken 04.05. Etterpå omtalte Murray det som «en farse».

  Australian Open er ikke den første Grand Slam-turneringen til å utvide til 15 dager. Roland-Garros har allerede det antallet, mens Wimbledon og US Open fortsatt holder seg på 14 dager. (NTB)

  Australian Open Djokovic
  Foto: Andrew Brownbill / AP
 • Ødegaard og Arsenal skal ha ventet fem timer på flyplassen

  Først sent mandag kveld kom Martin Ødegaard og resten av Arsenal-leiren seg av gårde til Frankrike. Dårlig vær forsinket avreisen kraftig.

  Opprinnelig skulle Premier League-lagets fly ha tatt av klokken 16.15 britisk tid, men det tok fem timer før det faktisk skjedde. Det melder Arsenal-kjenneren Kaya Kaynak i Football.London.

  Ettermiddagen og kvelden ble tilbrakt på flyplassen i Luton. Forsinkelsen førte til at Arsenals obligatoriske pressekonferanse dagen før mesterligakampen mot franske Lens måtte avlyses.

  Heldigvis for Arsenal-leiren skulle de ikke ut på en langtur. Selve flyreisen til Lille ble gjort unna på under tre kvarter.

  Arsenal fikk en pangåpning på Champions League-comebacket etter over seks år utenfor turneringen. PSV Eindhoven ble knust 4-0 i den første puljekampen. Lens og Sevilla er de to andre lagene i gruppen. (NTB)

  Martin Ødegaard
  Foto: HENRY NICHOLLS / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste