Setter du en hundrelapp på at Magnus Carlsen vinner VM-matchen mot Sergej Karjakin, vil du tjene rundt 18 kroner.
Det er med andre ord ingen tvil om hvem bookmakerne holder som favoritt i New York. Men det er på ingen måte gitt at Carlsen tar VM-tittelen for tredje gang på rad.
NRK ba ekspertene å finne noen grunner til at storfavoritten fra Norge kan få trøbbel i USA. Bare se her:
- Les også: Syv grunner til at Carlsen kan vinne
1. Karjakins evne til å være best når det gjelder
Russeren er «bare» nummer ni på verdensratingen, men vær klar over én ting: Karjakin har en utrolig evne til å spille fantastisk når det gjelder som mest.
En stolt sjakknasjon forventer store ting fra stjernen Sergej Karjakin.
Foto: VINCENT WEST / ReutersHan måtte vinne både FIDE World Cup og kandidatturneringen for å ta seg til VM. I den sistnevnte turneringen var han til og med ranket nest sist. Men hva skjedde? Jo, han storspilte og knuste all motstand og sitter nå ansikt til ansikt med Carlsen i VM-byen New York.
– Det er en kjempeprestasjon å vinne sånn som han gjorde i kandidatturneringen. Det er en prestasjon på Magnus-nivå, sier sjakkekspert Atle Grønn.
Han får støtte av ekspertkollega Torstein Bae:
– Karjakin er best når det gjelder, og det er en styrke for han.
- Les også: Vidunderbarnet som ble forbigått
2. Møter russisk apparat som er bedre forberedt
Det er liten tvil om at Carlsen stiller forberedt til VM-kampen, men nordmannen og hans sekundant-team legger vanligvis ikke like mye jobb i forberedelsene som motstanderne.
Karjakin har på sin side fått tilgang på verdens beste støtteapparat. 26-åringen får velge og vrake blant russiske toppspillere når han skal finne sjakkhjelpere. Som fysisk trener har han ansatt den tidligere tennisstjernen Anna Tsjakvetadze.
– Jeg regner med han får hjelp av det meste som kan krype og gå av folk han kjenner, sa Carlsen tørt tidligere i år.
Den norske stjernen er nærmest en komplett sjakkspiller, men han har spesielt én svakhet som Karjakin kan utnytte: Åpningsspillet – de innledende trekkene i et sjakkparti.
Den russiske sjakkspilleren er trolig rustet til tennene etter å ha forberedt åpningsspillet sammen med sine hjelpere i flere måneder, og Carlsen er helt sikkert spent på hva som venter ham.
– Karjakin har et fantastisk team med anerkjente russiske sjakktrenere- og spillere, og de vil være i stand til å legge veldig skumle planer i åpningene. De kommer til å forberede massevis av ting, sier Jon Ludvig Hammer, sjakktoer i Norge og tidligere Carlsen-hjelper, til NRK.
Sjakkstjerner, trenere og tidligere tennisspiller Anna Tsjakvetadze er del av støtteapparatet til russeren.
Foto: MATTHEW STOCKMAN / AFP3. Kan Carlsen kollapse igjen?
Carlsen er kjent for å være stabil, og han gjør få tabber sammenlignet med konkurrentene. Men det har likevel vært eksempler på nestenulykker og kollapser fra nordmannen:
- Du husker kanskje bildet av Carlsen fra 2013 der han henger over gelenderet og depper etter å ha mistet taket fullstendig under VM-kvaliken i London? Takket være et lite sjakk-mirakel klarte han likevel å komme seg til VM.
- Det samme året så han rolig og avslappet ut da han spilte VM-matchen mot Vishy Anand i India, men nordmannen innrømmet i ettertid at han var så nervøs at han nesten ikke greide å sette brikken på riktig felt.
- Carlsen var heller ikke feilfri under VM i 2014. Han gjorde en forferdelig bukk under det sjette partiet, og mye kunne sett annerledes ut om Vishy Anand hadde oppdaget at han stod foran åpent mål.
4. Motstanderen har nerver av stål
Karjakin er en type som hverken blir nervøs eller frustrert. Det er en god egenskap å ha når du møter Magnus Carlsen.
– Det virker som om Karjakin har veldig sterke nerver. Han har en historikk i å vinne og snu viktige turneringer, sier Hammer.
Atle Grønn beskriver 26-åringen som «en type som ikke blir så lett frustrert».
Et bilde sier mer enn tusen ord. Carlsen var langt nede etter tapet i London i 2013.
Foto: Rakke, Morten / NTB scanpix– Karjakin er kald, og kanskje kaldere enn Magnus til og med. Men det skal sies at Magnus har større vinnervilje, så hans psyke er litt annerledes. Begge har god psyke, men Magnus har det i form av vinnervilje, mens Karjakin har det i form av forsvarsevne og kaldblodighet, sier Grønn.
5. Takler Carlsen remis-bonanza?
Magnus Carlsen og Sergej Karjakin har møttes 21 ganger i klassisk sjakk. Nordmannen står med fire seire og ett tap. Det betyr at hele 16 partier har endt i remis.
Med andre ord: Ikke bli overrasket om de to stjernene spiller remis etter remis under VM. Men hvem har den største fordelen av en sånn situasjon?
– Det er en fordel for Karjakin, så lenge han ikke taper tidlig. Hvis han klarer remis de første seks-syv partiene, sitter man igjen med få partier før en verdensmester skal kåres. Da øker tilfeldighetene, sier Jon Ludvig Hammer.
6. Karjakin har sitt «livs sjanse»
– For Magnus er dette tredje gang, og det er ikke sånn at han føler at dette er «nå eller aldri». Men for Karjakin er det «nå eller aldri». Karjakin og russerne legger alt i dette, sier Atle Grønn.
Torstein Bae er tydelig på at verdensnieren er en sulten type, som definitivt gjør hva som helst for en VM-tittel.
– Nå har han tatt disse to uhyre vanskelige skrittene mot høyere rangerte spillere, i World Cup og kandidatturneringen, som ikke klarer å kvalifisere seg til tross for gjentatte forsøk. Dette er definitivt hans livs sjanse, sier Bae.
Karjakin og Carlsen har kjent hverandre i lang tid. Her er de avbildet i 2013.
Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix7. Karjakin er ikke redd for Carlsen
Carlsen og Karjakin er begge barnestjerner fra 1990-generasjonen og har møtt hverandre svært ofte gjennom karrieren. De snakker med hverandre på Skype og kjenner hverandre godt.
NRK har snakket med flere av Karjakins tidligere trenere, som mener at forholdet til Carlsen kan være avgjørende.
– Alle de andre ser på Carlsen nedenfra og opp. Men jeg tror ikke Sergej Karjakin kommer til å se på ham på den måten. De har spilt for mange ganger mot hverandre, de kjenner hverandre for godt. Og gjennom livet, gjennom alle turneringer jeg har sett ham spille, er han aldri redd. Ikke for noen, sa sjakktrener Aleksandr Vadimovitsj til NRK nylig.