NRK Meny
Normal

Carlsen om nervøsiteten: – Klarte nesten ikke å sette brikken riktig

Magnus Carlsen (23) så avslappet og rolig ut under VM-kampen mot Vishy Anand, men nå avslører verdensmesteren at de tre første partiene var en lidelse.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen innrømmer at han var svært nervøs i starten av VM. Her er han avbildet i et av de siste partiene i India.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Carlsen

Magnus Carlsen vant over nervøsiteten, og vant pokal, krans og flere millioner kroner.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg husker før parti to: Da jeg gjorde det første trekket, var jeg så nervøs at jeg nesten ikke greide å sette brikken på riktig felt, sier Magnus Carlsen til Aftenposten.

Avisen har intervjuet sjakkeneren i forbindelse med utdelingen av Aftenpostens Gullmedalje, som i år ikke overraskende gikk til 23-åringen.

Carlsen har fått mye heder og ære etter at han tok en overlegen VM-seier i India, men det hele kunne sett annerledes ut om han ikke hadde klart å komme over nervøsiteten som preget han i de første partiene.

– Jeg innså kanskje at det var nok å gjøre som jeg hadde gjort før. Å stole litt mer på meg selv og ikke tenke så mye over hva Anand kom til å gjøre eller være bekymret for hva han hadde forberedt, sier Carlsen.

Ble først trygg etter remis

Det viste seg fort at den regjerende verdensmesteren fra India hadde lite å stille opp med mot lommedølingen, og Carlsen forteller at han var sikker på seier allerede etter det fjerde partiet.

Carlsen vant ikke partiet, men utviste likevel en enorm trygghet under middagen med støttespillerne den kvelden.

– Plutselig fikk jeg en veldig optimisme, jeg fikk masse energi. Og det var da jeg virkelig følte at matchen kom til å gå veien for min del.

– Vil være på topp

Han har tidligere uttalt til NRK.no at han tror motstanderne frykter han etter den knusende VM-seieren. Dét får han svar på om kort tid: Carlsens neste sjakkturnering venter i Zürich i januar.

– Der vil jeg være på topp. Jeg vil ikke gi ved dørene selv om jeg nå har opplevd noe stort. Jeg vil fortsette å bygge på den suksessen, sier Carlsen til Aftenposten.

Han forteller at motivasjonen hans fortsatt er å ha det gøy.

– Det er så mye jeg må forberede meg på. Jeg føler at jeg gjør feil i alle deler av spillet, selv om det naturligvis også er mye bra. Så lenge jeg føler det er realistisk å bli mye bedre og forstå nye ting, kommer jeg ikke til å miste motivasjonen, sier han.

Siste nytt

 • Rekordomsetning etter Neymar-salg

  Etter skatt sitter Barcelona igjen med et nettoresultat på 13 millioner euro (123 millioner kroner) etter forrige sesong.Mye skyldes salget av Neymar til PSG 222 millioner euro.

  Barcelona hadde 914 millioner euro i inntekter og utgifter på 882 millioner euro.

  neymar
  Foto: Francois Mori / AP
 • Panamas landslagssjef gir seg

  Hernan Daro Gomez avslutter sin tid som Panamas landslagssjef etter landets VM-debut i Russland.

  – Russland 2018 var starten. Jeg oppfylte løftet om å føre landet til sitt første VM. Og det vil for alltid ha en plass i hjertet mitt, skrev landslagssjefen.

  Hernan Dario Gomez
  Foto: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
 • Ruud møter tidligere verdenstreer

  Den spanske tennisspilleren David Ferrer, verdenstreer så sent som i 2014, blir Casper Ruuds motstander i 2. runde av ATP-turneringen i Båstad. Andre runde spilles onsdag eller torsdag. Nå er Ferrer rangert som nummer 39 i verden, mot Ruuds 147.-plass.

  Casper Ruud
  Foto: Vincent Thian / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal