NRK Meny
Normal

Carlsen om nervøsiteten: – Klarte nesten ikke å sette brikken riktig

Magnus Carlsen (23) så avslappet og rolig ut under VM-kampen mot Vishy Anand, men nå avslører verdensmesteren at de tre første partiene var en lidelse.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsen innrømmer at han var svært nervøs i starten av VM. Her er han avbildet i et av de siste partiene i India.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Carlsen

Magnus Carlsen vant over nervøsiteten, og vant pokal, krans og flere millioner kroner.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

– Jeg husker før parti to: Da jeg gjorde det første trekket, var jeg så nervøs at jeg nesten ikke greide å sette brikken på riktig felt, sier Magnus Carlsen til Aftenposten.

Avisen har intervjuet sjakkeneren i forbindelse med utdelingen av Aftenpostens Gullmedalje, som i år ikke overraskende gikk til 23-åringen.

Carlsen har fått mye heder og ære etter at han tok en overlegen VM-seier i India, men det hele kunne sett annerledes ut om han ikke hadde klart å komme over nervøsiteten som preget han i de første partiene.

– Jeg innså kanskje at det var nok å gjøre som jeg hadde gjort før. Å stole litt mer på meg selv og ikke tenke så mye over hva Anand kom til å gjøre eller være bekymret for hva han hadde forberedt, sier Carlsen.

Ble først trygg etter remis

Det viste seg fort at den regjerende verdensmesteren fra India hadde lite å stille opp med mot lommedølingen, og Carlsen forteller at han var sikker på seier allerede etter det fjerde partiet.

Carlsen vant ikke partiet, men utviste likevel en enorm trygghet under middagen med støttespillerne den kvelden.

– Plutselig fikk jeg en veldig optimisme, jeg fikk masse energi. Og det var da jeg virkelig følte at matchen kom til å gå veien for min del.

– Vil være på topp

Han har tidligere uttalt til NRK.no at han tror motstanderne frykter han etter den knusende VM-seieren. Dét får han svar på om kort tid: Carlsens neste sjakkturnering venter i Zürich i januar.

– Der vil jeg være på topp. Jeg vil ikke gi ved dørene selv om jeg nå har opplevd noe stort. Jeg vil fortsette å bygge på den suksessen, sier Carlsen til Aftenposten.

Han forteller at motivasjonen hans fortsatt er å ha det gøy.

– Det er så mye jeg må forberede meg på. Jeg føler at jeg gjør feil i alle deler av spillet, selv om det naturligvis også er mye bra. Så lenge jeg føler det er realistisk å bli mye bedre og forstå nye ting, kommer jeg ikke til å miste motivasjonen, sier han.

Siste nytt

 • Mascherano forlater Barcelona

  Javier Mascherano forlater Barcelona denne uken, etter sju og en halv sesong. Det melder klubben selv tirsdag.

  Den 33-årige argentineren vil ifølge avisen El Mundo Deportivo allerede fredag slutte seg til kinesiske Hebei China Fortuna.

  Straffesituasjon
  Foto: LLUIS GENE / Afp
 • Remis for Carlsen mot Anand

  Magnus Carlsen spilte remis mot sin gamle VM-utfordrer Vishy Anand fra India i 9. runde av Wijk aan Zee-turneringen. Carlsen spilte med svarte brikker og etter 32 trekk ble spillerne enig om remis. Etter ni kamper er nordmannen med og kjemper om seieren.

  Magnus Carlsen i Riyadh
  Foto: FARIS GHAITH /AFP / NTB scanpix
 • Nadal trakk seg fra Australian Open

  Rafael Nadal trakk seg fra Australian Open i Melbourne etter at han pådro seg en skade i fjerde sett mot Marin Cilic. Spanjolen spilte fem sett mot Cilic før han valgte å trekke seg fra kampen.

  Rafael Nadal
  Foto: Saeed Khan / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Slalåm, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang, menn
V-cup alpint: Slalåm 2. omgang menn