– Han kan ha dager hvor han plutselig ikke fungerer

Den tidligere læremesteren Simen Agdestein mener Magnus Carlsen er favoritt i VM-kampen mot Sergej Karjakin, så lenge han greier å holde konsentrasjonen oppe.

Magnus Carlsen

SLITSOMT: Det viktigste for Magnus Carlsen i VM blir å holde konsentrasjonen oppe gjennom en lang og tett kamp, mener Simen Agdestein. Her fra Norway Chess tidligere i år.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Fredag barker VM-finalistene sammen i New York. Der skal Magnus Carlsen (25) forsøke å forsvare tittelen for andre gang, nå mot russiske Sergej Karjakin (26).

Carlsens tidligere mentor, Simen Agdestein, mener det blir avgjørende at den regjerende

Simen Agdestein

HAR TROEN: Simen Agdestein var Carlsens mentor og lærer ved Norges Toppidrettsgymnas. Han mener den tidligere eleven er stor favoritt til å forsvare VM-tittelen igjen.

Foto: Bertinussen, Rune Stoltz / NTB scanpix

verdensmesteren klarer å holde konsentrasjonen oppe gjennom det som kan bli tolv lange partier.

– Jeg tror det kommer til å bli mange remiser. Karjakin er veldig solid, det er ikke lett å slå ham. Det er ikke lett å slå Magnus heller, men han kan ha dager hvor han plutselig ikke fungerer, sier Agdestein.

Dette er Carlsens VM-motstander: Vidunderbarnet som ble forbigått

– Han har gått på vannet

Agdestein holder Carlsen som favoritt, men vil på ingen måte avskrive den russiske utfordreren.

– Jeg tenker at det kanskje er 55 prosent sjanse for at Magnus vinner. Det betyr at det i prinsippet er helt åpent, sier han.

En av Karjakins store styrker er det store apparatet han har i ryggen. Carlsen har også gode støttespillere, men det er ikke alltid det hjelper.

– Han har et team som jobber fantastisk for seg, men det er ikke alltid han husker alle analysene og det de har gjort, forteller Agdestein.

– Han har jo gått på vannet og gjort mirakler ustanselig. Da kan man fort tro at man kan gjøre det igjen, at man bare kan gå på vannet. Men det er ikke så lett, fortsetter han.

LES OGSÅ: Nytt datasystem: Carlsen er tidenes mest presise sjakkspiller

Tror på tett kamp

Verdensener Carlsen har møtt verdensnier Karjakin 21 ganger før. Nordmannen har fire seiere og russeren én, mens hele 16 partier har endt i remis. Det får Agdestein til å tro at

Torstein Bae

NORSK FAVORITT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener Carlsen er VM-favoritt.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

VM-kampen kan gå ut alle tolv partiene.

– Jeg tror det kan bli veldig jevnt. Jeg tror det kan bli tolv partier, og at det blir en sisterunde hvor Magnus må holde remis for å vinne 6,5-5,5, sier han.

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er enig med i at det vil bli et tett oppgjør.

– Magnus er klar favoritt i denne kampen. Han har vunnet utrolig mye de siste årene, og Karjakin er en klar outsider. Men jeg tror det blir en jevn og tett kamp, sier han.

Bae tror Carlsen avgjør VM-kampen 6,5-4,5, slik han gjorde da han forsvarte tittelen mot Viswanathan Anand i 2014.

– Hvis man ser på rankingen og resultatene, er det klart at Magnus er favoritt, sier sjakkeksperten.

Siste nytt

 • Nytt Godset-tap

  Michael Karlsens scoring etter 10 minutter ble kampens eneste da Ranheim slo Strømsgodset 1-0 søndag. Drammenslaget er nå på en 12.-plass med bare ni poeng på 10 kamper, mens Ranheim ligger tre plasser over, med 13 poeng.

  Strømsgodset
  Foto: Ned Alley / NTB scanpix
 • Wadji scoret tre

  Ibrahima Wadji scoret de tre første målene til Haugesund da de slo Mjøndalen 4-1 på bortebane i den 10. eliteserierunden. Olivier Occean reduserte med snaue 15 minutter igjen, men like før slutt punkterte Bruno Leite kampen.

  Ibrahima Wadji
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • Hegerberg har giftet seg

  Ada Hegerberg (23) har giftet seg med Lech Poznan-spiller Thomas Rogne (28). Det forteller hun selv på Instagram. – Overveldet etter å ha giftet meg med mitt livs kjærlighet og å ha delt vår spesielle dag med familien og våre nærmeste venner, skriver Hegerberg. Paret forlovet seg i juni i fjor.

Sendeplan

Kl. Program Kanal