Hopp til innhold

Svenskenes valg overrasker langrennsprofilene: – Jeg er redd for konsekvensene

Svenskenes tre største stjerner Frida Karlsson, Maja Dahlqvist og Linn Svahn har alle forlatt landslaget og satser privat neste sesong. Det overrasker de norske løperne og langrennssjef Espen Bjervig er bekymret.

Espen Bjervig, Maja Dahlqvist, Frida Karlsson

REAGERER: Espen Bjervig tror ikke det er en smart løsning å satse utenfor landslaget.

Foto: NTB/Bildbyrån

– Rent sportslig er det ikke bra for svensk damelangrenn, sier Bjervig til NRK.

Han har nettopp lagt en travel tid bak seg der han har landet nye trenere til kvinnelaget. Nå ser både han og utøverne positivt på fremtiden med Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen ved roret.

Men på Sognefjellet i år går det også noen tanker over til svenskene, der det ikke er like rolig rundt kvinnelandslaget.

For en drøy uke siden vraket Frida Karlsson og Maja Dahlqvist tilbudet fra det svenske landslaget, og fulgte etter Linn Svahn, som gjorde det samme en liten stund tidligere.

Landslagssamlin i langrenn

VELGER LANDSLAGET: Lotta Udnes Weng sier det er utenkelig å satse utenfor landslaget slik ting er nå.

Foto: Terje Pedersen / NTB

For de norske utøverne virker hele situasjonen merkelig.

– Det er jo litt spesielt at så mange går ut av laget på samme tid, sier Lotta Udnes Weng og høres nesten ut som gjenklang av tvillingsøster Tiril:

– Det var overraskende, og jeg hadde ikke sett den komme akkurat. Men hvis det er det de tror er best for seg selv, er det veldig greit at de gjør det.

Tvillingsøstrene (25) er eldst på det norske kvinnelandslaget som er på plass på Sognefjellet etter sykdomsfrafallene til Heidi Weng og Ragnhild Haga.

Les også Sluttet etter å ha trent Haga til sensasjonelt gull – nå er han tilbake som landslagstrener

Sjur Ole Svarstad

– Jeg er redd

De er også en del av et helt nytt landslag, der de største medaljegrossistene er borte i form av Therese Johaug, Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg.

Mange har dermed tenkt at det på papiret beste landslaget på kvinnesiden – Sverige – ville ta over langrennstronen. Men nå mener Bjervig at de svenske stjernenes valg kan ødelegge mulighetene for «söta syster».

– Jeg er redd for at de sportslige konsekvensene kommer til å bli negative for svensk damelangrenn, sier den norske langrennssjefen.

Landslagssamlin i langrenn

BEKYMRET: Espen Bjervig tror svenskene blir svekket når utøvere satser utenfor landslaget.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han har selv opplevd verdien av sterke lag, og mener svenskene nå mister deres største forsprang.

– Det er en grunn til at de har fått frem så mange gode nå, og det er at de har vært mange som har pusha hverandre. Vi har sett det samme i norsk skiskyting, i norsk alpint, i norsk langrenn. At man har hatt et lag som har løfta hverandre opp. For svensk damelangrenn er dette, i mitt synspunkt, ikke bra i det hele tatt, forteller Bjervig.

Les også Bekrefter like distanser i langrenn - mot utøvernes ønske

Tour de Ski 2021/2022 5 etappe

– Ser ikke helt hvorfor

Også hos de norske langrennsherrene har svenskenes valg fått flere til å løfte litt på øyenbryna i forundring.

– Treningsmessig er det jo så mange kvinnelige svensker som er gode, så jeg ser ikke helt hvorfor de vil gå ut av landslaget. Det er jo det beste kvinnelige landslaget som er, så det ser ut som det er noe økonomisk som ligger bak, spekulerer Erik Valnes.

I Norge har det siden Petter Northugs tid ikke vært noen store profiler som frivillig har gått ut av det norske landslaget, men de siste månedene har det blitt spekulert i om Johannes Høsflot Klæbo vurderte en privat satsing.

Onsdag skrev Adressa at Klæbo og Skiforbundet er enige om en avtale og har lagt smørekonflikten bak seg. Derfor ser medaljegrossisten begge sider av saken.

– Jeg mener det er viktig å se på det som en individuell idrett. For min del har jeg gjort samme vurdering, men for min utvikling og for at jeg skal bli best mulig er det viktig for meg å være på lag, og det er det jeg har plan om å være det neste året, forteller Klæbo.

Landslagssamlin i langrenn

NÆRE PÅ: Det var en frykt for at Johannes Høsflot Klæbo skulle satse utenfor landslaget, men han kom til enighet med forbundet.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Må benytte mulighetene vi har

Tiril Udnes Weng kunne aldri tenkt seg å vrake landslaget for et privat tilbud, men liker ikke tanken på at trenden i Sverige sprer seg over norskegrensa.

– Jeg er veldig glad for at vi ikke har det sånn her, men at landslaget er en plass folk vil være og at vi ser verdien av å trene sammen. Det er viktig for meg og noe jeg setter pris på, forteller Udnes Weng.

– Frykter du det samme kan skje i Norge?

– Ja, det er kanskje noe de som bestemmer reglene og lager kontrakter bør se på – å gjøre det mer stas å være på landslaget. Jeg er ikke så bekymra for jentesida, men jeg tror det er viktig å følge med på utviklinga i samfunnet og i sporten så landslaget fortsatt er attraktivt, påpeker Udnes Weng.

Men med et storfornøyd landslag og støtteapparat ser langrennssjefen muligheten for å kneppe innpå svenskene allerede til vinteren.

– Ja, vi må jo benytte de mulighetene vi har. Men når det er sagt så har jeg ikke sett et jentelag vært så sultne som de er nå med så mye kritikk og skepsis og negativ omtalte som er mot dem. De er veldig klare for å brette opp ermene og vise det nå, så jeg gleder meg til vinteren, forteller Bjervig om de norske kvinnene.

Les også Østberg åpner opp om helseutfordringene: – Blir veldig tøft

Østberg

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal