Hopp til innhold

Sluttet etter å ha trent Haga til sensasjonelt gull – nå er han tilbake som landslagstrener

Sjur Ole Svarstad ga seg som trener for kvinnelandslaget i langrenn etter OL-suksessen i 2018. Nå har han takket ja til en ny periode, denne gang som hovedtrener.

Sjur Ole Svarstad

SPENT: Sjur Ole Svarstad er tilbake på landslaget, denne gangen som hovedtrener.

Foto: NRK

Både Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad sluttet etter et OL i Beijing der Therese Johaug var den eneste av de norske langrennskvinnene som levde opp til forventningene.

Nå er det klart at stryningen Sjur Ole Svarstad tar over jobben som sjef. Han var også med i trenerteamet på kvinnelandslaget fra 2016 til 2018, da Roar Hjelmeset var sjef for laget.

Marit Bjørgen kommer hjem etter OL.

HADDE SUKSESS MED SVARSTAD: Marit Bjørgen og Ragnhild Haga.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg kjenner på en glede og en spenning. Det var et enkelt valg å ta, sier Sjur Ole Svarstad til NRK.

Han mener at norsk kvinnelangrenn står overfor en ny oppgave de neste årene.

God erfaring fra rekruttida

Svarstad, som nå har fått permisjon fra jobben på Stryn VGS de to neste årene, ser på oppgaven som en spennende utfordring.

– Forrige gang jeg var her hadde vi de beste løperne i verda. Nå har vi fremdeles mange gode, men det er en liten gjeng som er bedre enn oss. Vi står i en fin angrepsposisjon som jeg liker godt fra jobben som rekruttrener. Der brukte vi angrepsposisjonen som vårt våpen, sier Svarstad.

Sjur Ole Svarstad

NY: Sjur Ole Svarstad skal lede de norske langrennskvinnene de neste to årene.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvordan skal du løfte norsk kvinnelangrenn?

– Vi må legge en god plan, trene godt og tenke at vi blir sterkere i lag. Så blir det viktig at vi følger opp treninga tett og sørger for utvikling. Det er ikke så mye hokus pokus, men det blir også viktig at vi har et godt samarbeid mot juniorlaget og rekrutt, slik at vi mot VM og OL tar vare på de som kommer nedenfra, sier han.

Likevel kjenner Svarstad på en form for vemodighet overfor det norske folk.

– Det er selvsagt litt uvant for oss i Norge at så mange av de aller beste har gitt seg, men samtidig er det spennende i internasjonal sammenheng, sier han.

Stryningen skal ta fatt på rollen på sommersamlingen i juni, men erkjenner at han gleder seg til å få en assistenttrener på plass. Den stillingen er ennå ikke besatt.

– Jeg håper jeg kan få være med i den prosessen. Det blir viktig for meg at han er treningsfaglig sterk, har engasjement og glød som kan motivere en utøver til å gjøre den ekstra jobben. Så må det heller ikke være stille rundt middagsbordet når vi er på samling, sier han og smiler.

– Svært fornøyd

NM på ski i Harstad 2022

FORNØYD: Espen Bjervig er godt fornøyd med å ansette Svarstad.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Langrennssjef Espen Bjervig forteller at Svarstads erfaring fra å ha jobbet med både kvinnelandslaget, rekruttlandslaget og med yngre talenter som en klar fordel i ansettelsesprosessen.

– Han har en veldig bred erfaring og god generell kunnskap. Han er en person som er flink til å bygge lag, sosial, skape trygghet og var veldig sulten på denne utfordringen, sier langrennssjefen til NRK.

Svarstad starter i jobben 1. juni og har signert en avtale for de to kommende sesongene.

– Hvorfor har dere ikke signert en kontrakt som varer til VM i Trondheim i 2025 og OL året etter?

– Kontrakten reflekterer i hvert fall ikke planene våre. Han har kontrakt på to år, men planen er at han blir med til neste OL. Han har mulighet til å forlenge når den tid kommer, men nå tar vi utgangspunkt i disse to først, sier Bjervig.

Nå skal forbundet, sammen med Svarstad, finne hvem som blir den nye assistenttreneren.

Stryningen skal ta over et lag midt i store forandringer etter at bærebjelkene Therese Johaug og Maiken Caspersen Falla har lagt opp, og Ingvild Flugstad Østberg ikke fikk fortsette på laget.

– Nå er vi i angrepsposisjon, og det liker jeg. Sammen skal vi utvikle hverandre, og gi de andre nasjonene tøff kamp, sier den nye hovedtreneren.

Trente Haga og Bjørgen

Svarstad hadde blant annet treneransvar for Marit Bjørgen og Ragnhild Haga fram mot OL i Pyeongchang. Der tok Haga et sensasjonelt gull på 10 km fristil, mens Bjørgen ble tidenes mestvinnende vinterolympier etter sitt gull på tremila.

Han har de siste fire årene jobbet på landslinja for skiskyting på Stryn videregående skole. Nå er Haga, som er tilbake på landslaget etter ett år utenfor, glad for å bli gjenforent med treneren som ledet henne til OL-suksessen i 2018.

– Jeg er veldig glad og fornøyd over at Svarstad blir vår trener. Jeg kjenner han personlig fra tidligere og han er en sosial og omgjengelig type med godt humør, som også stiller krav til oss jentene. Nå blir det viktig at han samler laget og får oss til å yte maks for å nå egne mål, enten det er på distanse eller i sprint, sier Haga til NRK.

– Han har kompetansen til å bygge opp de yngre løperne samtidig som han tar vare på de mer erfarne, følger hun opp.

Les også: En snarlig svensk skirevolusjon

Alpine Skiing - Women's Slalom
Alpine Skiing - Women's Slalom

Siste nytt

 • Også kvinnene vidare

  Sandvolleyballparet Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad slo Varapatsorn Radarong/Tanarattha Udomchavee frå Thailand i sin siste gruppekamp i strake sett.

  Sunniva Helland-Hansen og Emilie Olimstad vann 21–17 og 21–14. Dermed er paret vidare i turneringa.

  Det norske paret tapte sin første kamp for brasilianske Taiana Lima og Hegile i strake sett, og var tvinga til å vinne for å avansere til kvalifiseringa til åttedelsfinalen i turneringa.

  De to norske herrepara Anders Mol/Christian Sørum og Mathias Berntsen/Hendrik Mol har begge tatt seg vidare til åttedelsfinalane som blir spela fredag.

 • Van der Poel får Oscar-statuetten

  Svenske Nils van der Poel er tildelt Oscar-statuetten for andre år på rad. Han får statuetten for 10.000 meter-løpet sitt under OL i Beijing.

  Til liks med den svenske skøytestjerna frå 1980-talet Tomas Gustafson, vinn Nils van der Poel Oscarstatuetten for andre gong. Førre sesong fekk han statuetten for verdsrekordløpet sitt på 10.000 meter under VM i enkeltdistansar.

  Den svenske langdistanseeksperten slo under OL sin eigen verdsrekord med over to sekund, og var i ein klasse for seg. Sølvet gjekk til nederlendaren Patrick Roest, som vart slått med nesten 14 sekund.

  Den 26 år gamle svensken tok også VM-tittelen på Hamar seinare i sesongen. Etter meisterskapen bestemde han seg for å leggje opp.

  Oscarstatuetten vart oppretta i 1958 til minne om skøytekongen Oscar Mathisen (1888-1954). Statuetten er ein miniatyr av bilethoggar Arne Durbans statue av Oscar Mathisen, som er plassert utanfor Frogner stadion i Oslo.

  Nils van der Poel
  Foto: WANG ZHAO / AFP
 • Tre ryttarar hoppar av Touren

  Før den sjette etappen i Tour de France har tre ryttarar valt å trekkje seg frå rittet på grunn av velt på onsdagsetappen.

  Dei tre ryttarane er Michael Gogl (Alpecin-Deceuninck), Daniel Oss (TotalEnergies) og Jack Haig (Bahrain Victorious).

  Gogl og Oss kolliderte på eit brusteinsparti undervegs i etappen, og klarte ikkje å fullføre.

  På Twitter opplyser Alpecin-Deceuninck at Gogl pådrog seg brot i både bekkenet og kragebeinet etter eit ublidt møte med ein tilskodar.

  TotalEnergies opplyste på Twitter at Oss pådrog seg eit brot på ein nakkevirvel.

  Haig fall i bakken i eit velt med fleire ryttarar med 30 kilometer igjen. Bahrain Victorious stadfestar på sine eigne nettsider at Haig må bryte Touren etter skadane han pådrog seg i velten.

  Jack Haig
  Foto: MARCO BERTORELLO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste