Hopp til innhold

Disket og uthengt som «bajas»: – Helt sønderknust

ZHANGJIAKOU (NRK): Qiang Wang ødela OL-drømmen for Pål Golberg, men ikke minst også for seg selv. Ifølge trener Bernhard Rønning tar kineseren OL-nedturen på hjemmebane svært tungt.

Jeg snakket så vidt med ham da jeg ga ham beskjeden. Han skjønte det ikke helt først, og så ble han helt sønderknust. Det var dette som var hans mulighet. Det var egentlig dette som var muligheten vår, og da er det ekstra kjedelig, sier Kinas norske landslagstrener Bernhard Rønning til NRK.

Han snakker om det som skjedde i kvartfinalen i tirsdagens sprint. Der så det først ut til at Qiang Wang temmelig overraskende hadde gått videre til semifinale.

Men da juryen hadde fått studert en situasjon der Pål Golberg gikk i bakken etter kontakt med Wang, ble kineseren plassert sist i kvartfinalen. Dermed var medaljedrømmen knust for både Wang og Golberg.

m3eGRJ5bzzY

DISKET: Qiang Wang, her etter kvartfinalen i OL-løypene i Beijing.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Grovt overtramp

Verken juryen eller Golberg var i tvil om hvem som hadde skylda.

– Hva skal jeg si? Han har jo gått noen verdenscuprenn før, og han vet jo hva det innebærer og hva slags konsekvenser dette får for ham. Så det er jo rart å koke over sånn, sier Golberg til NRK noen minutter etter hendelsen, før han fortsetter:

– Det er et grovt overtramp. Det er ikke en «race incident». Jeg ser hva som er i ferd med å skje, men tror ikke han vil gjennomføre.

– Frustrerende

Qiang Wang hadde fremstått sterk, men gikk stort sett ganske urutinert og uvørent gjennom heatet. Det legger heller ikke trener Rønning skjul på.

Det er kanskje en konsekvens av at han ikke har gått i internasjonale sprintheat på to år og mangler erfaringen. Han har så mye krefter at han kunne ha ventet til han hadde fått en åpning og enda kommet seg videre, sier han til NRK.

På grunn av koronasituasjonen har han nemlig ikke gått et eneste verdenscuprenn siden desember 2019. Kina har holdt løperne sine hjemme.

Det er pandemien som har ødelagt veldig mye for oss. Hadde det ikke vært for den, tror jeg han kunne vært med og kjempet om medaljer her i dag, sier Rønning.

Det som skjedde i kvartfinalen var at Wang skar inn i Golbergs linje og over nordmannens venstre ski like før den siste svingen. Golberg mistet balansen og falt.

– Det er jo frustrerende for jeg får jo ikke vite hva jeg er god for i dag. Det er fire stykker videre fra heatet, og jeg er ganske trygg på at jeg ville vært topp fire her, sier Golberg.

– Det er rødt kort

Kort tid etter hendelsen var ekspertisen klokkeklar i sin sak.

2D01vYNDvTA

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er ingen diskusjon, det er rødt kort, utbrøt ekspert Torgeir Bjørn på NRKs radiosending, som også la til følgende:

– Hvis han ikke blir disket, så kan vi bare reise hjem.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen kunne ikke vært mer enig.

– Klar disk på kineseren, skriver han i en tekstmelding til NRK.

Kalles «bajas»

Også Erik Valnes, som røk ut i semifinalen, fikk merke kineserens gåing i felt. Mannen fra Sørreisa kaller Wang for «ivrig» og røper at han var bortpå staven hans også.

– Han tar luker hvor det ikke er plass, og det straffer seg til slutt. Han var totalt bajas. Når man holder på sånn har man ikke noe her å gjøre, mener Valnes.

Ja, han er kanskje litt uryddig. Det har med manglende erfaring å gjøre. På hjemmebane har han jo gått helt alene i front, ingen rundt seg, påpeker Bernhard Rønning, som ikke vil være bastant på om juryen gjorde det rette.

Om det bare er et gult kort eller en deplassering, det har jeg ikke sett tydelig nok på. Men det er en veldig skuffelse for oss, i hvert fall, sier Kina-treneren.

– Skal riste dette av meg

fnd3a3Wk96Y

FRUSTRERT: Pål Golberg, her etter kvartfinalen i OL tirsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

For Golberg var det en mager trøst at juryen etter de flestes mening gjorde det rette. Han gled slukøret over målstreken 25 sekunder bak heatvinner Erik Valnes.

Men 31-åringen valgte å se fremover. Han har definitivt vist at han er i bra form før resten av OL. Trolig er Golberg en del av 15 kilometer klassisk-laget som skal i aksjon på fredag.

– Det er OL, og det kommer flere distanser, så jeg skal riste av meg dette ganske fort, sier Golberg.

Bernhard Rønning er usikker på hva som skjer med Wang, som har vært en del av Kinas satsing mot OL på hjemmebane.

Hva som skjer etterpå, er jeg ikke helt sikker på. Jeg håper jo at han fortsetter videre, for han har det jo inne, sier han.

Siste nytt

 • Gavi utvist i Barcelona-seier

  Barcelona-unggutten Gavi (19) fikk rødt kort på overtid i 1-0-seieren over Porto i mesterligaen. Vinnermålet ble satt inn av Ferrán Torres.

  Etter to strake sesonger med exit i puljespillet ligger Barcelona i år langt bedre an. Katalanerne står med full pott etter to kamper.

  Torres trillet inn 1-0-scoringen mellom beina på Portos keeper Diogo Costa rett før pause. I forkant ble han spilt følsomt igjennom av Ilkay Gündogan.

  Barcelona måtte avslutte oppgjøret i Portugal med ti mann. Tre minutter ut i tilleggstiden fikk Gavi sitt andre gule kort for å dra i drakten til en Porto-mann. Han mister dermed neste gruppekamp mot ukrainske Sjakhtar Donetsk.

  Porto hadde sine muligheter på hjemmebane, men godt stopperspill fra særlig Jules Koundé reddet Barcelona. Vertene fikk straffespark i sluttfasen, men avgjørelsen ble omgjort etter en VAR-sjekk. (NTB)

  z7YVW8SzZUs
  Foto: AP
 • Newcastle lekte med PSG - vant 4-1

  PSG virket regelrett sjanseløse da de gjestet Newcastle, som spilte deres første hjemmekamp i Mesterligaen siden 2002/03-sesongen.

  Vertene var i fyr og flamme og presset gjestene fra Frankrike intensivt fra første sekund. 17 minutter ut i oppgjøret fikk de lønn for strevet da Miguel Almiron banket inn kveldens første.

  Før pause stanget Dan Burn inn doblingen etter å ha knust Milan Skriniar i lufta.

  Newcastle-gutten Sean Longstaff ville også være med på moroa, og fem minutter etter pause sto det 3-0 på måltavla. En utrolig bragd av engelskmennene mot Kylian Mbappé og co.

  Warren Zaïre-Emery (17) er et talent av de helt sjeldne og med en følsom pasning over Newcastles forsvar fant han Lucas Hernandez. Backens 3-1-scoring ble av det trøstende slaget, for dette var Newcastles store kveld.

  På overtid fastsatte Fabian Schar sluttresultatet til 4-1 med en suser fra distanse. En ydmykelse av de franske mesterne.

  BYXgH8zL_50
  Foto: Reuters
 • Vålerenga legger press på Rosenborg - slo Arna-Bjørnar i innholdsrik kamp

  Vålerenga hadde kun tatt to poeng på de siste to kampene i Toppserien og dermed gitt fra seg tabelltoppen til Rosenborg før onsdagens kamp mot Arna-Bjørnar.

  Arna-Bjørnar kjemper på sin side for å unngå nedrykk, men de kom til kampens første store sjanse i Oslo onsdag kveld.

  Gradvis tok Vålerenga over og etter en halvtime kom uttellingen. Med et lekkert skudd fra 15 meter sendte Olaug Tvedten Vålerenga i ledelsen og bare fem minutter senere doblet hun ledelsen, via Arna-Bjørnars Sigrid Aas.

  Arna-Bjørnar slo imidlertid tilbake. Vilde Vedeler reduserte etter 40 minutters spill og ti minutter ut i den andre omgangen utlignet Linnea Sælen da hun kom først på en ball i bakrommet og kunne spasere ballen inn i tomt bur.

  Håpet om poeng ble kortvarig for Arna-Bjørnar, for bare fire minutter senere headet Vålerenga-kaptein Ingibjörg Sigurdardóttir ballen i mål og få minutter etter sto det 4-2 etter et selvmål fra Imana Chebel.

  Flere mål ble det ikke og dermed er Vålerenga oppe på 49 poeng, like mange som serieleder Rosenborg. Trønderne har både en marginalt bedre målforskjell og én kamp mindre spilt enn laget fra Oslo. Dermed kan det bli spenning om Toppserie-gullet helt inn. Vålerenga møter Rosenborg borte i siste serierunde, 18. november. De to lagene møtes også i cupfinalen 26. november.

  Arna-Bjørnar ligger nest sist og på kvalifiseringsplass, ett poeng foran Avaldsnes på nedrykksplass.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste