Hopp til innhold

Disket og uthengt som «bajas»: – Helt sønderknust

ZHANGJIAKOU (NRK): Qiang Wang ødela OL-drømmen for Pål Golberg, men ikke minst også for seg selv. Ifølge trener Bernhard Rønning tar kineseren OL-nedturen på hjemmebane svært tungt.

Jeg snakket så vidt med ham da jeg ga ham beskjeden. Han skjønte det ikke helt først, og så ble han helt sønderknust. Det var dette som var hans mulighet. Det var egentlig dette som var muligheten vår, og da er det ekstra kjedelig, sier Kinas norske landslagstrener Bernhard Rønning til NRK.

Han snakker om det som skjedde i kvartfinalen i tirsdagens sprint. Der så det først ut til at Qiang Wang temmelig overraskende hadde gått videre til semifinale.

Men da juryen hadde fått studert en situasjon der Pål Golberg gikk i bakken etter kontakt med Wang, ble kineseren plassert sist i kvartfinalen. Dermed var medaljedrømmen knust for både Wang og Golberg.

m3eGRJ5bzzY

DISKET: Qiang Wang, her etter kvartfinalen i OL-løypene i Beijing.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Grovt overtramp

Verken juryen eller Golberg var i tvil om hvem som hadde skylda.

– Hva skal jeg si? Han har jo gått noen verdenscuprenn før, og han vet jo hva det innebærer og hva slags konsekvenser dette får for ham. Så det er jo rart å koke over sånn, sier Golberg til NRK noen minutter etter hendelsen, før han fortsetter:

– Det er et grovt overtramp. Det er ikke en «race incident». Jeg ser hva som er i ferd med å skje, men tror ikke han vil gjennomføre.

– Frustrerende

Qiang Wang hadde fremstått sterk, men gikk stort sett ganske urutinert og uvørent gjennom heatet. Det legger heller ikke trener Rønning skjul på.

Det er kanskje en konsekvens av at han ikke har gått i internasjonale sprintheat på to år og mangler erfaringen. Han har så mye krefter at han kunne ha ventet til han hadde fått en åpning og enda kommet seg videre, sier han til NRK.

På grunn av koronasituasjonen har han nemlig ikke gått et eneste verdenscuprenn siden desember 2019. Kina har holdt løperne sine hjemme.

Det er pandemien som har ødelagt veldig mye for oss. Hadde det ikke vært for den, tror jeg han kunne vært med og kjempet om medaljer her i dag, sier Rønning.

Det som skjedde i kvartfinalen var at Wang skar inn i Golbergs linje og over nordmannens venstre ski like før den siste svingen. Golberg mistet balansen og falt.

– Det er jo frustrerende for jeg får jo ikke vite hva jeg er god for i dag. Det er fire stykker videre fra heatet, og jeg er ganske trygg på at jeg ville vært topp fire her, sier Golberg.

– Det er rødt kort

Kort tid etter hendelsen var ekspertisen klokkeklar i sin sak.

2D01vYNDvTA

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Det er ingen diskusjon, det er rødt kort, utbrøt ekspert Torgeir Bjørn på NRKs radiosending, som også la til følgende:

– Hvis han ikke blir disket, så kan vi bare reise hjem.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen kunne ikke vært mer enig.

– Klar disk på kineseren, skriver han i en tekstmelding til NRK.

Kalles «bajas»

Også Erik Valnes, som røk ut i semifinalen, fikk merke kineserens gåing i felt. Mannen fra Sørreisa kaller Wang for «ivrig» og røper at han var bortpå staven hans også.

– Han tar luker hvor det ikke er plass, og det straffer seg til slutt. Han var totalt bajas. Når man holder på sånn har man ikke noe her å gjøre, mener Valnes.

Ja, han er kanskje litt uryddig. Det har med manglende erfaring å gjøre. På hjemmebane har han jo gått helt alene i front, ingen rundt seg, påpeker Bernhard Rønning, som ikke vil være bastant på om juryen gjorde det rette.

Om det bare er et gult kort eller en deplassering, det har jeg ikke sett tydelig nok på. Men det er en veldig skuffelse for oss, i hvert fall, sier Kina-treneren.

– Skal riste dette av meg

fnd3a3Wk96Y

FRUSTRERT: Pål Golberg, her etter kvartfinalen i OL tirsdag.

Foto: Heiko Junge / NTB

For Golberg var det en mager trøst at juryen etter de flestes mening gjorde det rette. Han gled slukøret over målstreken 25 sekunder bak heatvinner Erik Valnes.

Men 31-åringen valgte å se fremover. Han har definitivt vist at han er i bra form før resten av OL. Trolig er Golberg en del av 15 kilometer klassisk-laget som skal i aksjon på fredag.

– Det er OL, og det kommer flere distanser, så jeg skal riste av meg dette ganske fort, sier Golberg.

Bernhard Rønning er usikker på hva som skjer med Wang, som har vært en del av Kinas satsing mot OL på hjemmebane.

Hva som skjer etterpå, er jeg ikke helt sikker på. Jeg håper jo at han fortsetter videre, for han har det jo inne, sier han.

Siste nytt

  • Verstappen vant i Kina

    Max Verstappen vant Formel-1-sprinten i Kina natt til lørdag norsk tid.

    Han slo Lewis Hamilton med 13,043 sekunder.

  • Storhamar knuste Vålerenga

    Storhamar var klart best og vant den tredje kampen 4-1 i NM-finaleserien mot Vålerenga.

    Laget fra Hamar leder nå 2–1 i kamper, og mangler to seire på å sikre seg kongepokalen.

    Storhamars Sverre Rønningen ble kampens store spiller med to mål for vertene.

    NM-sluttspillet ishockey menn, finale 1. kamp (best av 7), Storhamar -Vålerenga (5-1)
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Norsk hockey-tap i Ungarn

    Norge tapte 1–2 mot Ungarn i en privatlandskamp i ishockey fredag kveld.

    Viktor Granholm scoret Norges mål i overtall i det som NTB omtaler som en kamp som «ikke vil bli husket lenge».

    Norge møter Ungarn til ny kamp lørdag.

    Ishockey, treningskamp: Norge-Frankrike (3-4)
    Foto: Alf Simensen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal