Hopp til innhold

Sundby etter Iversens angrep: Tror landslagstreneren har blitt overkjørt

Emil Iversen går knallhardt ut mot landslagsledelsen etter det han mener er et grovt tillitsbrudd fra deres side. Nå får han støtte av Martin Johnsrud Sundby.

Sundby, Nossum

TEORI: Sundby (til venstre) tror landslagstrener Nossum har blitt dolket i ryggen i Iversen-saken.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Emil sier han er lovet plass på et lag. Han reiser til Kina med den lovnaden. Da er det min forståelse at han inntil onsdag kveld tror han skal gå den 15-kilometeren på fredag. Så får han en kontrabeskjed. Akkurat det vitner om dårlig prosess, og det overrasker meg veldig mye, sier Discovery-ekspert Sundby til NRK.

37-åringen som ga seg på landslaget i fjor, leste med interesse NRKs sak torsdag ettermiddag. Der tok Iversen bladet fra munnen og leverte en nådeløs beskrivelse av ledelsen og forholdet hans til den. Han sier at han rett og slett føler seg dolket i ryggen, ettersom han mener han hadde fått klarsignal til fredagens 15 kilometer klassisk i OL i Beijing. Men så kom, ifølge Iversen, kontrabeskjeden.

Sundby har gjennom et langt liv på landslaget god kunnskap om prosessene rundt uttak.

Han tar riktignok et lite forbehold i sine uttalelser, og understreker at han ikke har vært flue på veggen i ledelsens samtaler seg imellom, eller med Iversen selv.

Men han tror på sin tidligere lagkamerat.

Sundbys teori

Sundby påpeker at Eirik Myhr Nossum er treneren til Iversen på distanselaget, men uttakene gjøres i fellesskap med trenerkollega Arild Monsen. Det er langrennssjef Espen Bjervig som har siste ord. Discovery-eksperter tror følgende har skjedd i kulissene på utøverhotellet:

Jeg tror Nossum også har blitt dolket i ryggen, hvis det Emil sier stemmer. Det er min personlige følelse i dette. Jeg kan ikke forstå noe annet enn at Nossum har prøvd å snakke Emil inn på laget, men han har blitt overkjørt.

Jeg vet ikke hva som ble sagt mellom dem som er der, men dette er prosesser vi ikke skal ha i toppidrett på dette nivået. Ikke 36 timer før en av de viktigste OL-distansene. Det skal ikke være sånn, rett og slett, sier Sundby.

Bjørn: – Han er ført bak lyset, hvis det er tilfellet

NRK-ekspert Torgeir Bjørn er fortsatt klar på at Iversen ikke burde fått klarsignal til OL så tidlig som han fikk, nemlig 20. desember. Og da han først fikk dét så burde han ikke fått klarsignal til 15-kilometeren i OL.

Torgeir Bjørn

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn.

Det er riktig lag som går på fredag, sier Bjørn, før han legger til følgende om prosessen mellom Iversen og skiledelsen.

Det er problematisk hvis Iversen har fått beskjed om, eller oppfatter det dit hen at han har fått plass på 15-kilometer-laget i OL. Han er ført bak lyset, hvis det er tilfellet.

Langrennssjef Bjervig ønsker ikke å utdype hva som har foregått i kulissene.

– Jeg kommenterer ikke interne prosesser og jeg vil følge opp dette videre med Emil da dette virker uklart for meg, sier Bjervig.

Medieansvarlig Gro Eide sier at hverken langrennssjefen eller trener Myhr Nossum er tilgjengelige før etter morgendagens renn.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal