Hopp til innhold

Sundby etter Iversens angrep: Tror landslagstreneren har blitt overkjørt

Emil Iversen går knallhardt ut mot landslagsledelsen etter det han mener er et grovt tillitsbrudd fra deres side. Nå får han støtte av Martin Johnsrud Sundby.

Sundby, Nossum

TEORI: Sundby (til venstre) tror landslagstrener Nossum har blitt dolket i ryggen i Iversen-saken.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Emil sier han er lovet plass på et lag. Han reiser til Kina med den lovnaden. Da er det min forståelse at han inntil onsdag kveld tror han skal gå den 15-kilometeren på fredag. Så får han en kontrabeskjed. Akkurat det vitner om dårlig prosess, og det overrasker meg veldig mye, sier Discovery-ekspert Sundby til NRK.

37-åringen som ga seg på landslaget i fjor, leste med interesse NRKs sak torsdag ettermiddag. Der tok Iversen bladet fra munnen og leverte en nådeløs beskrivelse av ledelsen og forholdet hans til den. Han sier at han rett og slett føler seg dolket i ryggen, ettersom han mener han hadde fått klarsignal til fredagens 15 kilometer klassisk i OL i Beijing. Men så kom, ifølge Iversen, kontrabeskjeden.

Sundby har gjennom et langt liv på landslaget god kunnskap om prosessene rundt uttak.

Han tar riktignok et lite forbehold i sine uttalelser, og understreker at han ikke har vært flue på veggen i ledelsens samtaler seg imellom, eller med Iversen selv.

Men han tror på sin tidligere lagkamerat.

Sundbys teori

Sundby påpeker at Eirik Myhr Nossum er treneren til Iversen på distanselaget, men uttakene gjøres i fellesskap med trenerkollega Arild Monsen. Det er langrennssjef Espen Bjervig som har siste ord. Discovery-eksperter tror følgende har skjedd i kulissene på utøverhotellet:

Jeg tror Nossum også har blitt dolket i ryggen, hvis det Emil sier stemmer. Det er min personlige følelse i dette. Jeg kan ikke forstå noe annet enn at Nossum har prøvd å snakke Emil inn på laget, men han har blitt overkjørt.

Jeg vet ikke hva som ble sagt mellom dem som er der, men dette er prosesser vi ikke skal ha i toppidrett på dette nivået. Ikke 36 timer før en av de viktigste OL-distansene. Det skal ikke være sånn, rett og slett, sier Sundby.

Bjørn: – Han er ført bak lyset, hvis det er tilfellet

NRK-ekspert Torgeir Bjørn er fortsatt klar på at Iversen ikke burde fått klarsignal til OL så tidlig som han fikk, nemlig 20. desember. Og da han først fikk dét så burde han ikke fått klarsignal til 15-kilometeren i OL.

Torgeir Bjørn

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn.

Det er riktig lag som går på fredag, sier Bjørn, før han legger til følgende om prosessen mellom Iversen og skiledelsen.

Det er problematisk hvis Iversen har fått beskjed om, eller oppfatter det dit hen at han har fått plass på 15-kilometer-laget i OL. Han er ført bak lyset, hvis det er tilfellet.

Langrennssjef Bjervig ønsker ikke å utdype hva som har foregått i kulissene.

– Jeg kommenterer ikke interne prosesser og jeg vil følge opp dette videre med Emil da dette virker uklart for meg, sier Bjervig.

Medieansvarlig Gro Eide sier at hverken langrennssjefen eller trener Myhr Nossum er tilgjengelige før etter morgendagens renn.

Siste nytt

 • Amerikansk firma forbereder bud på andel i Bundesliga

  I et forsøk på å gjøre den tyske fotballigaen mer konkurransedyktige med rivaliserende ligaer skal flere parter være interessert å kjøpe seg inn.

  Det amerikanske investeringsfirmaet Sixth Street skal være et av firmaene som har forberedt et bud på å kjøpe opp en minoritetsandel for mediene og kommersielle rettigheter, melder Financial Times mandag.

  Sixth Street har viste seg å være ivrige etter å investere i fotball. Det amerikanske firmaet har tidligere også investert i Real Madrids stadion Santiago Bernabéu og Barcelonas TV-rettigheter.

  Det eventuelle salget av en minoritetsandel i Bundesliga-rettighetene skal være verdsatt til opp mot 18 milliarder Euro, rundt 198 milliarder norske kroner. (NTB)

  Germany Soccer Bundesliga
  Foto: Michael Sohn / AP
 • Tiller fikk den siste plassen i VM-troppen

  Simen Tiller kapret den siste VM-plassen på det norske kombinertlaget. På kvinnesiden er både Mille Marie Hagen og Marte Leinan Lund tatt ut.

  – Simen har kjempet for VM-plass gjennom hele vinteren og vist potensial, sier sportssjef Ivar Stuan til Norges Skiforbund.

  – Når det gjelder kvinnelaget, får Mille Marie Hagen sin VM-debut. Hun har konkurrert i World Cup gjennom vinteren og fått kjenne på nivået som kreves i toppen. Vi tenker langsiktig med Mille. For henne er VM i Trondheim i 2025 et større mål, og Mille skal først og fremst få erfaring fra mesterskap, sier Stuan.

  Fra før er Espen Andersen, Jørgen Graabak, Jens Lurås Oftebro, Jarl Magnus Riiber og Andreas Skoglund tatt ut på herresiden, mens Gyda Westvold Hansen, Ida Marie Hagen og Mari Leinan Lund tidligere har sikret VM-plass på kvinnelaget.

  En hjemmeværende reserve tas ut på kvinnelaget neste uke.

  Verdenscup i nordiske grener på Lillehammer
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Vinicius jr. utsatt for rasistiske tilrop i kampen mot Mallorca

  Mallorca-tilhengerne kom med rasistiske ytringer i retning Vinicius jr. i søndagens Real Madrid-tap mot øylaget.

  I en video som sirkulerer i sosiale medier kan man se 22-åringen bli utsatt for tilropene.

  Vinicius jr. har blitt utsatt for lignende situasjoner ved minst tre tidligere anledninger, senest i en kamp mot Real Valladolid i desember.

  Spansk politi etterforsker også en hendelse fra slutten av januar, hvor en dukke ikledd drakten til brasilianeren ble funnet hengende etter halsen fra en bro i Madrid foran cupkampen mellom Real Madrid og Atlético Madrid.

  Dukken hang under et stort banner med påskriften «Madrid hater Real».

  I spanske medier fikk dukken og banneret stor oppmerksomhet. Aksjonen ble beskrevet både som «et rasistisk angrep» og «en alvorlig trussel» mot Real Madrids brasilianske angrepsspiller. (NTB)

  Spain Soccer La Liga
  Foto: Alvaro Barrientos / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Norsk-svensk «smørekonflikt» i skiskytter-sirkuset: – Over grensen 01:29
Neste