Hopp til innhold

Sønderknust Iversen nådeløs mot ledelsen – føler seg lurt etter vraking: – Blitt dolket i ryggen

Emil Iversen sier han kan akseptere å bli vraket. Også i et OL. Men denne gangen er det helt spesielt for trønderen. Prosessen i forkant av vrakingen til 15 kilometeren har gjort at tilliten til ski-ledelsen er svekket for lang tid fremover.

Bjervig og IVersen

I KONFLIKT: Emil Iversen, her under trening i OL i Beijing, og langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Torstein Bøe/Heiko Junge / NTB

Han innleder dette NRK-intervjuet med å fortelle at vrakingen til fredagens OL-distanse på 15 kilometer klassisk isolert sett ikke hadde opprørt ham i mange tilfeller.

Iversen opplever at man kunne argumentert for både ham selv, eller andre inn på den siste plassen på det norske laget.

– Drøyeste jeg har opplevd

Men han har det svært tungt på utøverhotellet i fjellene over Beijing.

Trønderen fremstår sliten. Han erkjenner at det nesten ikke ble søvn i natt og er svært preget av hva han har opplevd det siste døgnet. Han sier det hjelper med god familie og nære støttespillere. Han føler seg ikke alene på rommet.

Men han innrømmer at han er sønderknust.

– At jeg blir vraket, det er ikke så sykt. Men prosessen og veien til uttaket... Det er klart... Det har for meg vært ganske skremmende, vanskelig å forholde seg til og det drøyeste jeg har opplevd. Jeg føler jeg har blitt dolket i ryggen.

3E0E7Js4FSs

HAR TRENT: Emil Iversen, her sammen med Johannes Høsflot Klæbo i OL-løypene i Kina forrige uke.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Iversen: Ble lovet plass

NRK spør rett ut det de fleste har lurt på i lang tid. Faktisk nesten to måneder. Distanseresultatene hans fra det siste mesterskapet i Oberstdorf var råsterke.

Han var nest beste nordmann under verdenscupen i Ruka da sesongen startet. Så pekte formpilene nedover, men Iversen ble tatt ut i OL-troppen så tidlig som 20. desember. Så hadde han blitt lovet plass på 15 kilometer-laget i OL?

– Ja, det har jeg blitt, sier Iversen rett ut, men ønsker ikke å gå inn på detaljer når beskjeden er gitt, eller nøyaktig hva som har blitt sagt og gjort mellom han og ledelsen på utøverhotellet det siste døgnet.

Iversen og Klæbo

REISTE I TROEN PÅ DISTANSE: Emil Iversen (foran) på flyplassen med kurs for OL i Beijing.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Jeg har blitt vraket tidligere dette mesterskapet (til 30 kilometer med skibytte). Det lever jeg med. Nå ligger det mellom linjene at det er veldig spesielt, sier Iversen, og må ta seg en liten pustepause.

– Og sjokkerende. Jeg føler meg som en viktig og fullverdig god lagspiller. Både i og utenfor sporet. Jeg kan ikke skjønne at jeg har gjort meg fortjent til det jeg har opplevd det siste døgnet.

– Tillitsbrudd

Så kommer 30-åringen til konklusjonen over de opplevelsene han har hatt det siste døgnet. Han er en type som er ærlig, sjelden tier, og setter pris på åpenhet rundt ting.

Nå føler han at det stikk motsatte har skjedd og endt med å bli vraket av landslagsledelsen.

– Det var veldig tungt å oppleve et slikt tillitsbrudd fra ledelsen over meg. Denne prosessen gjør at jeg har liten tillit til de som styrer. Den tilliten er sterkt svekket. Jeg har ikke opplevd noe sånt i livet mitt, verken i ski-karrieren eller utenfor.

– Dette kom som lyn fra klar himmel. Da blir det vanskelig. Vi er godt vant til at det er tett og kjemper om få plasser. Noen fortjener ting mer enn andre. Det lever vi som sagt med. Men denne prosessen har vært tung å oppleve, spesielt fra folk du har høy tillit til og jobber med daglig.

– Kan få konsekvenser for samarbeidet

Bjervig

FÅR HARD MEDFART: Langrennssjef Espen Bjervig, her i pressesonen under OL i Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han trekker plutselig frem langrennssjef Bjervig sitt utspill i VG, der han uttalte at det ikke var noe poeng å hente inn noen reserver fra Norge, selv om Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå ikke ankommer OL denne gangen.

– Jeg skjønte at Bjervig ikke hadde noen særlig tiltro til langrennsjentene hjemme i Norge. Han har vel like mye tro på meg...

– Du snakker om et tillitsbrudd her. Hvordan blir det å forholde seg til ledelsen i tiden som kommer?

– Nei, det blir vanskelig. Det er derfor dette er veldig spesielt. For min del kan det få konsekvenser for samarbeidet. På kort og lang sikt. Jeg vet ikke hvordan det blir den nærmeste fremtiden. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle oppleve dette. Vi får bare se hva fremtiden bringer.

Vil følge opp med Iversen

Langrennssjef Espen Bjervig sa tidligere i dag at han selv, allroundtrener Eirik Myhr Nossum og sprinttrener Arild Monsen hadde et møte onsdag.

Da diskuterte de ulike alternativer til 15 kilometer-laget som ble presentert torsdag. Bjervig har fått lest opp alt Iversen har uttalt i denne saken. Også at han hevder han ble lovet plass på fredagens lag.

Langrennssjefens svar er kort:

– Jeg kommenterer ikke interne prosesser og jeg vil følge opp dette videre med Emil da dette virker uklart for meg, sier Bjervig.

– Jeg skal opp i løypa og heie

Nå er spørsmålet hva Iversen skal gjøre resten av mesterskapet. Stafett på søndag åpner han for at kan være en mulighet.

Sprintstafett på onsdag er utelukket. Det gjenstår en 50 kilometer lørdag om en drøy uke.

pkWzObAP94U

SKAL HEIE PÅ FREDAG: Emil Iversen, her under en trening i OL-løypene i Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

Trønderen sier det blir noen emosjonelt tøffe dager fremover.

– Men de som er hundre prosent uskyldige, det er lagkompisene mine.

Her stopper intervjuet opp. Iversen er preget og gråter mens han snakker.

– Dem skal jeg heie på. Jeg er veldig glad i dem. Det blir bra det. Det blir et tøft renn i morgen. Med eller uten meg er det et bra lag. Jeg skal opp i løypa og heie, sier Iversen.

Han slår fast at resten av OL kan ende med å heie på det norske laget.

– Når det gjelder femmila så er jeg her. Jeg har følt meg i bra form. Men det har vært en påkjenning. Det er unormalt. Noe jeg ikke har vært borti før. Skaden er skjedd, dessverre. Men vi får se.

– Jeg får ikke kommet meg hjem til Norge, så jeg skal i hvert fall backe lagkameratene og heie på dem, og ikke ødelegge stemningen, sier Emil Iversen.

Siste nytt

 • Carlsen knuste Nakamura i ny gigantduell

  Magnus Carlsen brukte bare tre partier på å beseire Hikaru Nakamura i årets sjette Champions Chess Tour-turnering mandag.

  Dermed fikk en formsterk Carlsen en drømmestart på turneringen.

  Mandagens duell ble spilt over fire partier hurtigsjakk. Der innledet Carlsen med en overbevisende seier, før det ble remis i parti nummer to.

  Deretter leverte den norske sjakkstjernen et nytt kjempeparti med hvite brikker. Carlsen skaffet seg raskt et solid overtak i stillingen, og til slutt ga Nakamura opp.

  – Det er ikke gøy å tape på tre partier mot en av dine argeste konkurrenter, sa TV 2s sjakkekspert Jon Ludvig Hammer.

  I forkant av duellen var Carlsen tydelig på at Nakamura er spilleren han legger mest prestisje i å møte om dagen.

  – Ja, definitivt. I hvert fall når det ha ndlert om lynsjakk eller raskere enn det, sa han til TV 2. (NTB)

  Norway Chess
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Nye skadeforfall for Norge - Bjelde og Nautnes ute

  Søndag kom beskjeden om at Caroline Graham Hansen ble skadet under fredagens kamp mot Østerrike og dermed ikke var blant spillerne som reiste sydover for kampen mot Portugal tirsdag.

  Mandag ble det også klart at Emilie Nautnes ikke blir med i tirsdagens kamp. Angriperen var ubenyttet reserve under kampen mot Østerrike.

  Pressesjef Halvor Lea opplyser til NRK at Nautnes ikke ble med til Portugal på grunn av en skade.

  – Hun fikk en smell i ankelen og vi tok beslutningen om at hun ikke ble med rett før vi reiste, sier trener Leif Gunnar Smerud.

  Med til Portugal er Thea Bjelde. Forsvarsspilleren startet kampen mot Østerrike, men ble byttet ut i pausen etter å ha fått seg en smell.

  – Er hun klar til å starte i morgen?

  – Nei. Hun er ute, sier Smerud.

  Treneren bekrefter at årsaken er smellen Bjelde fikk mot Østerrike, etter at landslagsteamet testet hvordan Bjelde lå an på mandagens trening.

  – Det er synd for Thea og synd for oss. Hun gjorde en veldig god figur den omgangen hun spilte mot Østerrike, men nå er hun ute. Da må vi finne en erstatter.

  Thea Bjelde
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Friidrettsstjernenes sjef åpner for å bli Bjervig-erstatter

  Friidrettstoppen Erlend Slokvik sier han vil lytte dersom Norges Skiforbund skulle ønske ham som Espen Bjervigs erstatter som langrennssjef.

  Det er Adresseavisen som har spurt Slokvik hvordan han ville stille seg til en eventuell henvendelse fra skiforbundet.

  – Blir jeg forespurt, vil jeg vurdere det. Har foreløpig kontrakt i friidrett fram til Paris-OL i 2024, sier friidrettstoppen til avisen.

  Slokvik har vært sportssjef i Norges Friidrettsforbund siden 2018. (NTB)

  Erlend Slokvik på en pressekonferanse.
  Foto: Gorm Kallestad / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Ler etter den offentlige oppvasken: – Skal ha tykkere vegger 00:46
Neste