Hopp til innhold

Sønderknust Iversen nådeløs mot ledelsen – føler seg lurt etter vraking: – Blitt dolket i ryggen

Emil Iversen sier han kan akseptere å bli vraket. Også i et OL. Men denne gangen er det helt spesielt for trønderen. Prosessen i forkant av vrakingen til 15 kilometeren har gjort at tilliten til ski-ledelsen er svekket for lang tid fremover.

Bjervig og IVersen

I KONFLIKT: Emil Iversen, her under trening i OL i Beijing, og langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Torstein Bøe/Heiko Junge / NTB

Han innleder dette NRK-intervjuet med å fortelle at vrakingen til fredagens OL-distanse på 15 kilometer klassisk isolert sett ikke hadde opprørt ham i mange tilfeller.

Iversen opplever at man kunne argumentert for både ham selv, eller andre inn på den siste plassen på det norske laget.

– Drøyeste jeg har opplevd

Men han har det svært tungt på utøverhotellet i fjellene over Beijing.

Trønderen fremstår sliten. Han erkjenner at det nesten ikke ble søvn i natt og er svært preget av hva han har opplevd det siste døgnet. Han sier det hjelper med god familie og nære støttespillere. Han føler seg ikke alene på rommet.

Men han innrømmer at han er sønderknust.

– At jeg blir vraket, det er ikke så sykt. Men prosessen og veien til uttaket... Det er klart... Det har for meg vært ganske skremmende, vanskelig å forholde seg til og det drøyeste jeg har opplevd. Jeg føler jeg har blitt dolket i ryggen.

3E0E7Js4FSs

HAR TRENT: Emil Iversen, her sammen med Johannes Høsflot Klæbo i OL-løypene i Kina forrige uke.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Iversen: Ble lovet plass

NRK spør rett ut det de fleste har lurt på i lang tid. Faktisk nesten to måneder. Distanseresultatene hans fra det siste mesterskapet i Oberstdorf var råsterke.

Han var nest beste nordmann under verdenscupen i Ruka da sesongen startet. Så pekte formpilene nedover, men Iversen ble tatt ut i OL-troppen så tidlig som 20. desember. Så hadde han blitt lovet plass på 15 kilometer-laget i OL?

– Ja, det har jeg blitt, sier Iversen rett ut, men ønsker ikke å gå inn på detaljer når beskjeden er gitt, eller nøyaktig hva som har blitt sagt og gjort mellom han og ledelsen på utøverhotellet det siste døgnet.

Iversen og Klæbo

REISTE I TROEN PÅ DISTANSE: Emil Iversen (foran) på flyplassen med kurs for OL i Beijing.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Jeg har blitt vraket tidligere dette mesterskapet (til 30 kilometer med skibytte). Det lever jeg med. Nå ligger det mellom linjene at det er veldig spesielt, sier Iversen, og må ta seg en liten pustepause.

– Og sjokkerende. Jeg føler meg som en viktig og fullverdig god lagspiller. Både i og utenfor sporet. Jeg kan ikke skjønne at jeg har gjort meg fortjent til det jeg har opplevd det siste døgnet.

– Tillitsbrudd

Så kommer 30-åringen til konklusjonen over de opplevelsene han har hatt det siste døgnet. Han er en type som er ærlig, sjelden tier, og setter pris på åpenhet rundt ting.

Nå føler han at det stikk motsatte har skjedd og endt med å bli vraket av landslagsledelsen.

– Det var veldig tungt å oppleve et slikt tillitsbrudd fra ledelsen over meg. Denne prosessen gjør at jeg har liten tillit til de som styrer. Den tilliten er sterkt svekket. Jeg har ikke opplevd noe sånt i livet mitt, verken i ski-karrieren eller utenfor.

– Dette kom som lyn fra klar himmel. Da blir det vanskelig. Vi er godt vant til at det er tett og kjemper om få plasser. Noen fortjener ting mer enn andre. Det lever vi som sagt med. Men denne prosessen har vært tung å oppleve, spesielt fra folk du har høy tillit til og jobber med daglig.

– Kan få konsekvenser for samarbeidet

Bjervig

FÅR HARD MEDFART: Langrennssjef Espen Bjervig, her i pressesonen under OL i Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

Han trekker plutselig frem langrennssjef Bjervig sitt utspill i VG, der han uttalte at det ikke var noe poeng å hente inn noen reserver fra Norge, selv om Heidi Weng og Anne Kjersti Kalvå ikke ankommer OL denne gangen.

– Jeg skjønte at Bjervig ikke hadde noen særlig tiltro til langrennsjentene hjemme i Norge. Han har vel like mye tro på meg...

– Du snakker om et tillitsbrudd her. Hvordan blir det å forholde seg til ledelsen i tiden som kommer?

– Nei, det blir vanskelig. Det er derfor dette er veldig spesielt. For min del kan det få konsekvenser for samarbeidet. På kort og lang sikt. Jeg vet ikke hvordan det blir den nærmeste fremtiden. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle oppleve dette. Vi får bare se hva fremtiden bringer.

Vil følge opp med Iversen

Langrennssjef Espen Bjervig sa tidligere i dag at han selv, allroundtrener Eirik Myhr Nossum og sprinttrener Arild Monsen hadde et møte onsdag.

Da diskuterte de ulike alternativer til 15 kilometer-laget som ble presentert torsdag. Bjervig har fått lest opp alt Iversen har uttalt i denne saken. Også at han hevder han ble lovet plass på fredagens lag.

Langrennssjefens svar er kort:

– Jeg kommenterer ikke interne prosesser og jeg vil følge opp dette videre med Emil da dette virker uklart for meg, sier Bjervig.

– Jeg skal opp i løypa og heie

Nå er spørsmålet hva Iversen skal gjøre resten av mesterskapet. Stafett på søndag åpner han for at kan være en mulighet.

Sprintstafett på onsdag er utelukket. Det gjenstår en 50 kilometer lørdag om en drøy uke.

pkWzObAP94U

SKAL HEIE PÅ FREDAG: Emil Iversen, her under en trening i OL-løypene i Beijing.

Foto: Heiko Junge / NTB

Trønderen sier det blir noen emosjonelt tøffe dager fremover.

– Men de som er hundre prosent uskyldige, det er lagkompisene mine.

Her stopper intervjuet opp. Iversen er preget og gråter mens han snakker.

– Dem skal jeg heie på. Jeg er veldig glad i dem. Det blir bra det. Det blir et tøft renn i morgen. Med eller uten meg er det et bra lag. Jeg skal opp i løypa og heie, sier Iversen.

Han slår fast at resten av OL kan ende med å heie på det norske laget.

– Når det gjelder femmila så er jeg her. Jeg har følt meg i bra form. Men det har vært en påkjenning. Det er unormalt. Noe jeg ikke har vært borti før. Skaden er skjedd, dessverre. Men vi får se.

– Jeg får ikke kommet meg hjem til Norge, så jeg skal i hvert fall backe lagkameratene og heie på dem, og ikke ødelegge stemningen, sier Emil Iversen.

Siste nytt

 • Overlykkelig Chun vant 13,3 millioner kroner

  Koreanske Gee Chun hanket inn 13,3 millioner kroner da hun vant PGA-turneringen på Congressional Country Club. Det er dobbelt så mye som fjorårets vinner, Nelly Korda, fikk.

  Det var hennes første tittel på tre og et halvt år.

  – Jeg vil takke alle som fortsatt tror på meg, sa Chun etter turneringen, mens tårene trillet.

  – Det betyr veldig mye. Jeg vil også rose og gratulere alle som har jobbet med banen, den har vært fantastisk fin hele uken, fortsatte hun.

  LPGA: KPMG Women's PGA Championship - Final Round
  Foto: Scott Taetsch / Reuters
 • «Norsk» 20-åring med enorm prestasjon i PGA: – Surrealistisk

  Michael Thorbjornsen endte på en sterk fjerdeplass på helgens PGA-turnering i Connecticut. Den 20 år gamle amerikaneren har norsk far fra Elverum.

  Han klarte cuten greit, men i siste runde tok han sin fjerde birdie for dagen, samt en eagle, og endte til slutt fire slag bak vinneren Xander Schauffele.

  – Det var surrealistisk, det var helt vilt, sa Thorbjornsen til Golf Digest etter endt turnering.

  Prestasjonen hans er den beste prestasjonen en amatør har gjort siden Le McCoy i 2016.

  – Jeg følte meg hjemme. Det var ganske kult. Det gir meg selvtillit, fortsatte han.

  Travelers Championship - Final Round
  Foto: Tim Nwachukwu / AFP
 • Avalanche sikret seg årets Stanley Cup

  I den sjette av sju mulige finalekamper mot Tampa Bay Lightning, sikret Colorado Avalanche sin fjerde seier. De kan dermed ta med seg Stanley Cup-trofeet hjem, som beviser at Avalanche er årets vinner av den nordamerikanske ishockeyligaen NHL.

  Før det siste møtet hadde Avalanche tre seirer under beltet, mens Lightning hadde vunnet to kamper. Med to seirer på rad, kunne dermed laget fra Tampa Bay beholdt pokalen de vant i 2020 og forsvarte i fjor.

  Stanley Cup Avalanche Lightning Hockey
  Foto: John Bazemore / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 43 klipp
Sport
Spiller nå
Ski-VM er endelig tilbake på NRK! 01:00
Neste