Hopp til innhold

Aukland kraftig oppgitt etter tidlig Iversen-uttak: – En stor feil av ledelsen

Emil Iversen ble i natt vraket til favorittøvelsen 15 kilometer klassisk. Nå ser han ut til å bli ren OL-reserve. At trønderen i det hele tatt fikk en tidlig billett til lekene i Kina forstår NRKs eksperter mindre og mindre av.

Aukland og Iversen

KRITISK: NRK-ekspert Fredrik Aukland, her avbildet under VM i Seefeld, og Emil Iversen før avreise til OL i Kina.

Foto: NTB Scanpix

For på en pressekonferanse natt til torsdag ble det kjent at landslagsledelsen har valgt ut Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Pål Golberg og Hans Christer Holund til fredagens øvelse.

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum åpnet seansen fra podiet med å understreke at uttak alltid er fryktelig vanskelig. Kanskje spesielt det til 15 kilometer klassisk.

– Og Emil har jo hatt en sesong som har gått opp og ned. Så han detter dessverre utenfor på dette uttaket. Det er disse fire som blir ansett som bedre på denne distansen akkurat nå, sier trener Eirik Myhr Nossum.

Th_la1-Lj8g

TØFT UTTAK: For Eirik Myhr Nossum, her under en pressekonferanse i Kina underveis i OL.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Svake resultater

Allroundtreneren viser til uttaksrennene som har vært i 15 kilometer klassisk denne sesongen.

Der har Iversen en syvendeplass fra verdenscupåpningen i Ruka i Finland og en 59. plass i sveitsiske Lenzerheide.

Men det norske 15 kilometer-laget som ble presentert i OL-byen har alle bedre resultater enn ham i verdenscup. Unntaket er Holund, som har vist solid form så langt i mesterskapet.

pkWzObAP94U

TUNGT OL: Emil Iversen, her under trening i OL-løypene i Kina.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Diskutert opp og ned i mente

Han forteller at trønderen fikk beskjed onsdag og reagerte slik på beskjeden om at han ikke får gå:

– Emil er selvfølgelig skuffet. Han føler han er i form. Det er det tøffe med uttak, sier Nossum.

På spørsmål om langrennssjef Espen Bjervig, sprinttrener Arild Monsen og han selv var enige i hvem som skulle gå, svarer Nossum at uttak er fryktelig vanskelig. Han forteller at de diskuterte opp og ned, og var ingenting de tok lett på. Men til slutt landet de på de fire uttatte.

Oppgitt Aukland

Men NRK-ekspert Fredrik Aukland er ikke imponert. Han tror Iversen verken får gå stafett eller sprintstafett som venter den neste uken, men at han kanskje, hvis han er heldig, får plass på den avsluttende 50 kilometeren.

Fredrik Aukland i mixed-sone

KLAR TALE: Fra NRK-ekspert Fredrik Aukland, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Han var og er fortsatt skeptisk til at Iversen ble tatt ut til OL så tidlig som 20. desember. Det blir bare forsterket av at han trolig ikke går en eneste øvelse og ser ut til å bli ren mesterskapsreserve.

– Det var rett og slett veldig rart at de tok ham ut før Tour de Ski. Han hadde ikke resultater som skulle tilsi at han skulle få OL-plass, sier Aukland.

NRK-eksperten påpeker at en utøver som Harald Østberg Amundsen aldri hadde en reell sjanse til å kvalifisere seg. I tillegg sitter Martin Løwstrøm Nyenget og Didrik Tønseth hjemme i Norge og kunne bidratt.

– De har bommet i uttaket og i forberedelsene. De tok ut Iversen på tidligere resultater. Det var feil at Iversen ble tatt ut i første omgang. I disse løypene og i denne høyden var det en stor feil av ledelsen.

– Jeg stusser

2D01vYNDvTA

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han får støtte av ekspertkollega Torgeir Bjørn. Heller ikke han er overrasket når de to uttaksrennene tidligere i sesongen legges til grunn for hvem som nå går distansen under lekene i Beijing.

– Jeg stusser over at Iversen fikk dra til OL hvis han ikke skal gå noe der.

– Jeg synes man generelt tar ut for mange løpere for tidlig. Enten om det er snakk om verdenscupåpningen, eller dette tilfellet tidlig uttak til OL. Man hadde bare trengt å gi Klæbo og Johaug klarsignal til OL tidlig. De kunne gjerne ventet til etter Tour de Ski med resten av uttaket til OL, sier Bjørn.

– Jeg forstår det ikke helt

Landslagstrener Nossum fikk på pressekonferansen en rekke spørsmål om det tidlige uttaket av Iversen til OL. Blant annet om han forstår om det reageres på at han ble tatt ut så tidlig.

– Jeg tror ikke det er så fryktelig mange som har bedre resultater enn Emil på de distansene som har vært her og fortsatt er igjen. Vi vet hva Emil kan på sitt beste. Så jeg forstår ikke dét helt.

3E0E7Js4FSs

TRENER OG TRENER: Emil Iversen, her under en økt i OL-løypene med Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Hva tenker du om at dere drar til OL med en som kun ser ut til å bli reserve?

– Det vil fortsatt vise seg. Vi har gått to av seks distanser ennå. Man skal aldri si aldri, sier Nossum, og fikk deretter spørsmål om han er forberedt på kritikk av det tidlige OL-uttaket.

– Det må man alltid være, sier landslagstreneren.

– Mange distanser igjen

T0HSg2vmPOU8BIM���

KLAR FOR NY OL-ØVELSE: Johannes Høsflot Klæbo, her på pressekonferansen natt til torsdag norsk tid.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Johannes Høsflot Klæbo kjenner Iversen godt og mener det er positivt at han blir skuffet over å ikke bli tatt ut.

Han antar at 30-åringen trengte tid for seg selv i går, men mener han må «inn i gjengen som vanlig og se fremover».

– Det er ikke sikkert, selv om han ikke går fredag, at han ikke går noen distanser. Det er mange distanser igjen og mye som kan skje. Det er et OL og det handler om å levere fra dag til dag. Vi får krysse fingrene for at han holde motet oppe, sier Klæbo.

Sportsnyheter

Kane

Fikk EM-drømmen knust igjen: – Så vondt som det kan bli

Spania stakk seirende ut av en høydramatisk EM-finale og snøt England på tampen.

En radiobil med en røykboks blir fjernet fra gressmatten på Romssa Arena under midnattssolkampen.

Supporterklubb med uttalelse etter VAR-protest: – Dette ble dråpen for oss

Tennisballene fløy inn på nok en Eliteseriearena. Så fikk KFUM-spiller Momodou Lion Njie en flaske etter seg.

Henriette Jæger jubler etter å ha sett tiden på 300 meter i Trond Mohn Games

Jæger brøt drømmegrense: – Har revolusjonert distansen på kort tid

Henriette Jæger løp søndag inn til 49,85 og ny norsk rekord på 400 meter. NRKs friidrettsekspert mener det er revolusjonerende.

Siste nytt

 • Finalen i Copa America utsatt en halvtime

  Finalen mellom i Copa America ble utsatt i en halvtime grunnet supporterkaos, melder AFP.

  Det ble problemer da publikum skulle inn på stadion. Bilder derfra viser fotballsupportere som bryter sikkerhetsporter ved stadion i Florida. Flere har også fått medisinsk hjelp.

  Finalen spilles mellom Argentina og Colombia.

  Copa America 2
  Foto: Nathan Ray Seebeck / Reuters
 • Southgate overrasker i lagoppstillingen

  Startoppstillingen er klar fra spanjolene, og det er ingen store overraskelser. Dani Carvajal er tilbake i lagoppstillingen sammen med Robin Le Normand. Begge var suspendert mot Frankrike.

  Slik starter Spania mot England:

  Unai Simon – Dani Carvajal, Robin Le Normand, Aymeric Laporte, Marc Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Lamine Yamal, Dani Olmo, Nico Williams – Álvaro Morata.

  Luke Shaw starter for England for første gang siden 19. juni 2023. Forrige gang engelskmannen startet for Manchester United var 18. februar.

  Kieran Trippier må dermed finne seg en plass på benken.

  Slik starter England:

  Jordan Pickford – Kyle Walker, Marc Guéhi, John Stones, Luke Shaw – Kobbie Mainoo, Declan Rice – Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden – Harry Kane.

  Euro 2024 Soccer Netherlands England
  Foto: Andreea Alexandru / AP
 • Sandvolleyball: Anders Mol og Christian Sørum vant finalen i Wien

  Anders Mol og Christian Sørum vant finalen på verdenstouren i sandvolleyball i Wien mot polske Michal Bryl og Bartosz Losiak med settsifrene 25-23, 21-12.

  Det lover godt for et av Norges største gullhåp i sommerens OL i Paris, to uker før deres første kamp i lekene.

  – Vi drar definitivt nytte av denne seieren i Wien. Det var akkurat hva vi trengte, å finne litt selvtillit i spillet vårt. Vi har ikke hatt mange turneringer i år, så det er uvurderlig å komme hit til finalen og spille så mange kamper, sa Mol etter kampen.

  Tittelforsvarerne fra sist OL hadde aldri tapt mot deres polske motstander før og var heller aldri særlig truet på sanden i Wien.

  Det første settet var riktignok jevnt og den polske duoen forsvarte noen settballer fra nordmennene, før Mol og Sørum sikret 25-23.

  I andre sett tok den norske duoen initiativet fra start og sikret seieren med 21-12.

  Søndagens finale var den norske duoens første på verdenstouren i sandvolleyball denne sesongen. Nordmennene har ikke fått deltatt i så mange turneringer som ønsket i år, etter at Mol pådro seg brudd i foten i mars.

  I Paris-OL kan duoen bli tidenes første sandvolleyballpar på herresiden som forsvarer et OL-gull.

  I Frankrike er de imidlertid ikke like store favoritter som sist. Den unge svenske duoen Jonatan Hellvig og David Åhman har tatt sandvolleyballverden med storm de siste årene og er verdensenere.

  Svenskene deltok ikke i Wien. (NTB)

  Mol Sørum
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal