Hopp til innhold

Aukland kraftig oppgitt etter tidlig Iversen-uttak: – En stor feil av ledelsen

Emil Iversen ble i natt vraket til favorittøvelsen 15 kilometer klassisk. Nå ser han ut til å bli ren OL-reserve. At trønderen i det hele tatt fikk en tidlig billett til lekene i Kina forstår NRKs eksperter mindre og mindre av.

Aukland og Iversen

KRITISK: NRK-ekspert Fredrik Aukland, her avbildet under VM i Seefeld, og Emil Iversen før avreise til OL i Kina.

Foto: NTB Scanpix

For på en pressekonferanse natt til torsdag ble det kjent at landslagsledelsen har valgt ut Johannes Høsflot Klæbo, Erik Valnes, Pål Golberg og Hans Christer Holund til fredagens øvelse.

Allroundtrener Eirik Myhr Nossum åpnet seansen fra podiet med å understreke at uttak alltid er fryktelig vanskelig. Kanskje spesielt det til 15 kilometer klassisk.

– Og Emil har jo hatt en sesong som har gått opp og ned. Så han detter dessverre utenfor på dette uttaket. Det er disse fire som blir ansett som bedre på denne distansen akkurat nå, sier trener Eirik Myhr Nossum.

Th_la1-Lj8g

TØFT UTTAK: For Eirik Myhr Nossum, her under en pressekonferanse i Kina underveis i OL.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Svake resultater

Allroundtreneren viser til uttaksrennene som har vært i 15 kilometer klassisk denne sesongen.

Der har Iversen en syvendeplass fra verdenscupåpningen i Ruka i Finland og en 59. plass i sveitsiske Lenzerheide.

Men det norske 15 kilometer-laget som ble presentert i OL-byen har alle bedre resultater enn ham i verdenscup. Unntaket er Holund, som har vist solid form så langt i mesterskapet.

pkWzObAP94U

TUNGT OL: Emil Iversen, her under trening i OL-løypene i Kina.

Foto: Heiko Junge / NTB

– Diskutert opp og ned i mente

Han forteller at trønderen fikk beskjed onsdag og reagerte slik på beskjeden om at han ikke får gå:

– Emil er selvfølgelig skuffet. Han føler han er i form. Det er det tøffe med uttak, sier Nossum.

På spørsmål om langrennssjef Espen Bjervig, sprinttrener Arild Monsen og han selv var enige i hvem som skulle gå, svarer Nossum at uttak er fryktelig vanskelig. Han forteller at de diskuterte opp og ned, og var ingenting de tok lett på. Men til slutt landet de på de fire uttatte.

Oppgitt Aukland

Men NRK-ekspert Fredrik Aukland er ikke imponert. Han tror Iversen verken får gå stafett eller sprintstafett som venter den neste uken, men at han kanskje, hvis han er heldig, får plass på den avsluttende 50 kilometeren.

Fredrik Aukland i mixed-sone

KLAR TALE: Fra NRK-ekspert Fredrik Aukland, her avbildet tidligere denne sesongen.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Han var og er fortsatt skeptisk til at Iversen ble tatt ut til OL så tidlig som 20. desember. Det blir bare forsterket av at han trolig ikke går en eneste øvelse og ser ut til å bli ren mesterskapsreserve.

– Det var rett og slett veldig rart at de tok ham ut før Tour de Ski. Han hadde ikke resultater som skulle tilsi at han skulle få OL-plass, sier Aukland.

NRK-eksperten påpeker at en utøver som Harald Østberg Amundsen aldri hadde en reell sjanse til å kvalifisere seg. I tillegg sitter Martin Løwstrøm Nyenget og Didrik Tønseth hjemme i Norge og kunne bidratt.

– De har bommet i uttaket og i forberedelsene. De tok ut Iversen på tidligere resultater. Det var feil at Iversen ble tatt ut i første omgang. I disse løypene og i denne høyden var det en stor feil av ledelsen.

– Jeg stusser

2D01vYNDvTA

NRK-EKSPERT: Torgeir Bjørn, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Han får støtte av ekspertkollega Torgeir Bjørn. Heller ikke han er overrasket når de to uttaksrennene tidligere i sesongen legges til grunn for hvem som nå går distansen under lekene i Beijing.

– Jeg stusser over at Iversen fikk dra til OL hvis han ikke skal gå noe der.

– Jeg synes man generelt tar ut for mange løpere for tidlig. Enten om det er snakk om verdenscupåpningen, eller dette tilfellet tidlig uttak til OL. Man hadde bare trengt å gi Klæbo og Johaug klarsignal til OL tidlig. De kunne gjerne ventet til etter Tour de Ski med resten av uttaket til OL, sier Bjørn.

– Jeg forstår det ikke helt

Landslagstrener Nossum fikk på pressekonferansen en rekke spørsmål om det tidlige uttaket av Iversen til OL. Blant annet om han forstår om det reageres på at han ble tatt ut så tidlig.

– Jeg tror ikke det er så fryktelig mange som har bedre resultater enn Emil på de distansene som har vært her og fortsatt er igjen. Vi vet hva Emil kan på sitt beste. Så jeg forstår ikke dét helt.

3E0E7Js4FSs

TRENER OG TRENER: Emil Iversen, her under en økt i OL-løypene med Johannes Høsflot Klæbo.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Hva tenker du om at dere drar til OL med en som kun ser ut til å bli reserve?

– Det vil fortsatt vise seg. Vi har gått to av seks distanser ennå. Man skal aldri si aldri, sier Nossum, og fikk deretter spørsmål om han er forberedt på kritikk av det tidlige OL-uttaket.

– Det må man alltid være, sier landslagstreneren.

– Mange distanser igjen

T0HSg2vmPOU8BIM���

KLAR FOR NY OL-ØVELSE: Johannes Høsflot Klæbo, her på pressekonferansen natt til torsdag norsk tid.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Johannes Høsflot Klæbo kjenner Iversen godt og mener det er positivt at han blir skuffet over å ikke bli tatt ut.

Han antar at 30-åringen trengte tid for seg selv i går, men mener han må «inn i gjengen som vanlig og se fremover».

– Det er ikke sikkert, selv om han ikke går fredag, at han ikke går noen distanser. Det er mange distanser igjen og mye som kan skje. Det er et OL og det handler om å levere fra dag til dag. Vi får krysse fingrene for at han holde motet oppe, sier Klæbo.

Siste nytt

 • Stortalent scoret hattrick – ordnet dansk drømmeåpning i EM-jakten

  Rasmus Højlund (20) scoret alle målene for Danmark da Finland ble slått 3–1 på hjemmebane i EM-kvalifiseringen torsdag. Det skjedde i hans tredje landskamp.

  Atalanta-spissen sendte danskene i ledelsen i Parken etter 21 minutter, men Oliver Antman utlignet for finnene ti minutter etter pause. Åtte minutter før slutt scoret Højlund sitt andre mål, og på overtid fullbyrdet han hattricket.

  Det var hans første landslagsmål siden debuten i september i fjor. Da ble det to innhopp mot Kroatia og Frankrike i nasjonsligaen. Torsdag fikk han tillit fra start og takket for det med tre nettkjenninger.

  Højlund har gått gradene raskt i det danske landslagssystemet. Han rakk bare å spille tre kamper for U21-laget før debuten for A-laget. 20-åringen gjorde unna sine første oppgjør for U21- og A-landslaget med tre måneders mellomrom.

  Han har scoret sju mål på 23 kamper for Atalanta i Serie A denne sesongen.

  Danmark møter Kasakhstan borte i neste runde av EM-kvalifiseringen. Nord-Irland, Slovenia og San Marino er også en del av puljen.

  (©NTB)

  Rasmus Højlund
  Foto: LISELOTTE SABROE / AFP
 • Ronaldo med verdensrekord og måldobbel for Portugal

  Cristiano Ronaldos Portugal lekte seg til 4-0-seier over Liechtenstein i EM-kvalifiseringen torsdag kveld.

  Ronaldo, som scoret to av kampens mål ble fotballhistoriens mestspillende landslagsspiller med sin 197. opptreden for hjemlandet.

  João Cancelo sendte Portugal i ledelsen etter kun åtte minutter med et lavt skudd via to spillere.

  Bernardo doblet ledelsen like etter pausen, før Ronaldo klinket til med to raske mål med drøye ti minutters mellomrom.

  Torsdagens oppgjør var tidligere Belgia-sjef Roberto Martínez' første som trener for det portugisiske landslaget.

  cristiano ronaldo
  Foto: Armando Franca / AP
 • England brøt forbannelsen mot Italia – Kane ble historisk

  For første gang siden 2012 vant England over Italia.

  Italienerne åpnet best på hjemmebane, men England fikk maks ut av et hjørnespark fra Bukayo Saka etter 12 minutter. Harry Kane var først på ballen, men skøyt på sisteskansen. Ballen spratt videre til Declan Rice som sendte England i ledelsen.

  Italia bar preg av et rotete forsvar i store deler av kampen, og Giovanni Di Lorenzo ble synderen med hands innenfor 16-meteren like før pause.

  Kaptein Kane fikk en gylden mulighet til å doble ledelsen med straffespark, og det gjorde Tottenham-spissen som satte rekord med sin 54. landslagsscoring. Han passerte med det Wayne Rooneys målrekord for England.

  Få minutter senere fikk Jack Grealish en gigantisk mulighet til å sette 3–0 etter en strålende assist fra Kane. Men på magisk vis gikk ballen utenfor mål.

  Etter hvilen hadde italienerne funnet ny giv.

  Med drøye ti minutter spilt av andre omgang fant Lorenzo Pellegrini debutant Mateo Retegui som satte ballen sikkert i nettveggen.

  Luce Shaw pådro seg to gule kort på to minutter. England måtte dermed spille de siste ti ordinære spilleminuttene med ti mann.

  Et desperat Italia mestret likevel ikke å utligne mot engelskmennene som gikk seirende ut 2-1.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste