Hopp til innhold

Fortvilet Northug besøkte Snåsamannen for hjelp

Bare tre måneder før VM i Holmenkollen var Petter Northug så ute av form at han slet med å gå i trapper.

Petter Northug og Toralf Gjerstad

Petter Northug (innfelt) oppsøkte Snåsamannen, Joralf Gjerstad, for å finne ut hvorfor han ikke var i form før VM-sesongen 2010/2011.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Petter Northug, May og John Northug

Petter Northug tok tre gull og to sølv under VM i Holmenkollen i 2011. Her er skistjernen sammen med mamma May og pappa John Northug etter gullet på 5-mila.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

En ny bok om Petter Northug avslører at VM i Holmenkollen i 2011 fort kunne ha blitt et mareritt for skistjernen.

– Han var helt tom for krefter under sesongåpningen på Beitostølen i november 2010, skriver forfatter Sverre M. Nyrønning i boken Northug - en familiehistorie som kom ut mandag.

Northug har flere ganger i ettertid sagt at Kollen-VM står igjen som karrierens største opplevelse, det må derfor ha vært svært tungt for skistjernen å åpne sesongen på verst tenkelig vis.

Northug-boken forteller i detalj om de dramatiske dagene som fulgte.

Varme hender

Etter nedturen på Beitostølen var Northug villig til å gå utradisjonelle veier for å redde VM-formen.

Skistjernen valgte å kontakte Snåsamannen.

– Noe er galt, og tiden er knapp før VM i Oslo. Med innstillingen at intet skal være uprøvd, heller ikke varme hender og øyne som ser dypt inn i mennesker, blir Snåsakaillen kontaktet, står det i boka.

Ifølge forfatter Nyrønning var Northug på dette tidspunktet så ute av form at han slet med å gå i trapper. Forfatteren skriver:

– På en joggetur kommer han bare halvveis opp i den første motbakken, og han makter knapt å gå opp en trapp når han kommer hjem.

Det er etter denne opplevelsen Northug reiser til bygda Snåsa i Nord-Trøndelag.

Synske egenskaper

Snåsamannen heter egentlig Joralf Gjerstad og ble Norges-kjendis da det kom ut en bok om han i 2008.

Sverre M. Nyrønning

Dette er forfatter Sverre M. Nyrønning som har skrevet boken Northug - en familiehistorie som har fått mye oppmerksomhet etter at den kom ut mandag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Gjerstad er kjent for sine angivelige egenskaper som helbreder med varme hender og synske egenskaper. Flere personer hevder de er blitt helbredet av Gjerstad, blant dem nå også Petter Northug.

Snakket i over en time

Nyrønning skriver at Northug reiste til Snåsamannen sammen med sine kamerater Svein Rune Kveen og Are Sørum Langås.

– I Snåsa setter kaillen og skikongen seg i stua for en prat som varer i over en time, mens kompisene hans underholder husfruen på kjøkkenet over flere kopper kaffe, skriver Nyrønning.

Slo tilbake i Steinkjer

Northug sovner i bilen på vei hjem, men våkner like før de kommer til Steinkjer. Northug ber de to kameratene kjøre til skistadion i byen - et sted Northug kjenner godt etter tiden på Steinkjer videregående skole.

Skistjernen sier til Kveen og Langås at han bare blir borte et kvarter, men økta varer atskillelig lengre. Northug blir borte så lenge at de to kameratene reiser til sentrum for å kjøpe seg en hamburger, men da de kommer tilbake er skistjernen fortsatt ute og trener.

– Så endelig kommer han, varm og svett etter en skikkelig treningsrunde. Vel fremme ved bilen sier han tørt: «Herved erklærer jeg sesongen 2010/2011 for åpnet.», står det i boken.

Petter Northug tok tre gull og to sølv under VM i Holmenkollen i 2011.

Siste nytt

  • Bytyqi terminerte kontrakten i Tyrkia

    Zymer Bytyqi bekrefter overfor Stavanger Aftenblad at han har terminert kontrakten sin med den tyrkiske toppklubben Antalyaspor.

    – Det har vært litt av en prosess og mye stress de siste dagene. Jeg har ikke tenkt så mye på framtiden nå. Akkurat nå ser jeg fram til ro, sier 27-åringen til Aftenbladet.

    Bytyqi gjorde i 2021 overgang fra Viking til Konyaspor, før reisen gikk videre til Olympiakos to år senere. I fjor sommer reiste han tilbake til Tyrkia og signerte for Antalyaspor, hvor han endte med to mål og fire målgivende på 33 kamper.

    Kantspilleren ønsker imidlertid ikke å oppgi noen årsak for hvorfor kontrakten er terminert. Hans opprinnelige kontrakt varte til sommeren 2026.

  • Lilleberg og Pettersen ønsker å være med i VM: – Selvfølgelig har jeg lyst

    De to USA-proffene Emil Lilleberg og Mathias Emilio Pettersen har forsikret landslagssjef Tobias Johansson om at de ønsker å bidra for landslaget under VM.

    Spillerne er riktignok avhengig av hvordan det går i sluttspillet for sine respektive lag. Lillebergs Tampa Bay Lightning ligger under 0-3 i kamper mot Florida Panthers, mens Emilio Pettersens Texas Stars slo ut Manitoba Moose og møter Milwaukee Admirals i en best av fem-serie.

    – Jeg spiste middag med Emil for en måned siden, og han var veldig positiv til VM-spill når han er ferdig der borte. Men det er usikkert om Tampa vil sende ham til Syracuse, eller hva som skjer når de eventuelt ryker ut, sier Johansson til nitten.no.

    Første kamp for Emilio Pettersen & co. spilles først 2. mai. Serien avsluttes så sent som 12. mai, dersom de spiller alle de fem kampene.

    – Jeg prøver å ha fokus på sluttspillet her nå, men selvfølgelig har jeg lyst til å spille VM om det åpner seg opp en mulighet for det, sier Pettersen.

    – Kan du reise dersom dere ryker i neste runde med Texas Stars?

    – Jeg er usikker på hva som skjer med Dallas i sluttspillet, så jeg må ta det som det kommer da. Jeg kan ikke si noe 100 prosent nå, svarer han.

    Fra før har veteranene Mats Zuccarello og Patrick Thoresen stilt seg tilgjengelig til verdensmesterskapet i Praha, som spilles fra 10. til 26. mai.

    (©NTB)

    eFmZjB-LXIs
    Foto: NTB
  • Klopp om mulig arvtager: – Høres veldig bra ut

    Jürgen Klopp uttaler seg veldig positvt om Arne Slot, som er i detaljer om å bli Liverpools nye manager.

    Tidligere denne uken tok klubbens jakt på Klopps erstatter en klar vending. Slot ble pekt ut som favoritt, og torsdag bekreftet Feyenoord-treneren at han er i samtaler med Liverpool.

    På fredagens pressekonferanse fikk Klopp spørsmål om nederlenderen, og sa at han liker mye ved det.

    – Jeg er ikke involvert i prosessen, men jeg liker måten laget hans spiller på. En god trener og en fin fyr. Hvis han er mannen, så blir jeg mer enn fornøyd, sier Klopp.

    – Det er ikke opp til meg å bestemme, men det høres veldig bra ut, forsetter den avtroppende Liverpool-manageren. (NTB)

    Jürgen Klopp
    Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal