NRK Meny
Normal

PR-ekspert om Northugs bokstrategi: – Verdt flere titalls millioner

TRONDHEIM (NRK) Omdømmeekspert Audun Sommerli Time mener at lanseringen av den nye boken om Petter Northug er nøye planlagt og at den kan bli gull verdt.

Montasje

I ny bok forteller Petter Northug om tiden etter fyllekjøringen i mai. Omdømmeekspert mener at lanseringsdatoen er strålende.

Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix

Onsdag lanserte Aschehoug boken «Northug – en familiehistorie» av Sverre M. Nyrønning.

Boken kommer kun kort tid før det er ventet at statsadvokaten treffer en påtaleavgjørelse i straffesaken mot Northug. Det gir både boken og Northug gunstig PR, mener omdømmeekspert hos Geelmuyden. Kiese Audun Sommerli Time.

Audun.Gk

Audun Sommerli Time er senior rådgiver i Geelmuyden. Kiese.

Foto: Geelmuyden.Kiese

– Lanseringen av boka på dette tidspunktet gir en PR-verdi på mange titalls millioner. Hvis man skulle hatt en tilsvarende reklamekampanje måtte man ha flere helsider i avisene over lengre tid, sier Audun Sommerli Time til NRK.no.

– Nøye planlagt

Northug har innrømmet hendelsen, og har sagt at han er klar til å ta sin straff. Boklanseringen kommer kort tid før rettssaken mot ham kommer i gang. Time Sommerli mener at lanseringstidspunktet er nøye planlagt og at både Northug og forlaget kan profittere av omtalen.

– De vet at de kommer til å selge langt flere bøker nå, enn på et annet tidspunkt. Hovedmotivet for å utgi boken er at forlaget ønsker å profittere på den omtalen som har vært i media de siste måneden. Det er en vinn vinn-situasjon for begge partene, sier Time.

LES: Petter var ikke til å kjenne igjen
LES: Forventer at Northug tar sin straff

– Enestående timing

Agnes Moxnes

Agnes Moxsnes er kulturkommentator i NRK.

Foto: NRK

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes er enig i at timingen er helt spesiell.

– Dette er enestående timing, både for selve boka og utgivelsen. Her beholder de et grep om framstillingen av hva som skjedde 4. mai og i tiden etterpå, sier Moxnes.

Førsteopplaget er på 12 000 bøker og er i salg fra i dag. Moksnes mener utgivelsen er nøye planlagt, og at størrelsen på førsteopplaget viser at forlaget har store forventninger til boka.

Boka har også to klare nyhetspoeng. Før første gang kan vi lese hva Petter Northug hadde i promille, og hvor fort han kjørte da han krasjet.

– Forlaget kupper med denne boken den store Northug-nyheten alle journalister har vært på jakt etter siden skistjernen promillekjørte 4. mai. Dessuten rapper de den kritiske vinklingen på stoffet og gjør at media mister grepet om historien en liten stund, sier Moxnes.

LES: Snakker ut i ny bok
LES: Northug hadde 1.65 i promille

To fluer i en smekk

Ifølge kulturkommentatoren har forlaget slått to fluer i en smekk.

– To gode strategier har forent seg. Det er ikke uvanlig at kjente folk forteller sin historie i bokform, men timingen og at ingenting er lekket ut, er nærmest enestående. Det er ikke tilfeldig at boken kommer akkurat nå, rett før tiltalebeslutningen straks er klar, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Slik reagerer kroppen med 1,65 i promille

Kulturkommentator i NRK., Agnes Moxnes

Siste nytt

 • Vil overraske konkurrentene

  Landslagssjef Stig Kristiansen sier til NRK før start at laget har hatt «et veldig godt møte i går (lørdag)». Her ble oppgavene klarlagt, men landslagssjefen holder kortene tett til brystet. – Vi ønsker at det skal være en overraskelse. Vi lurer på hva de andre gjør, så det er det samme spillet. Vi har to kapteiner, og målet er å få dem billigst og lengst til finalen, gjerne med flere rundt seg, sier Kristiansen.

  Kristiansen
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Wenger spår drastiske endringer

  Arsenal-manager Arsène Wenger er overbevist om at spillereglene på overgangsmarkedet vil bli radikalt endret etter sommerens elleville pengebruk, skriver NTB. – Jeg tror det kommer til å skje noe politisk i løpet av de neste tolv månedene som vil regulere og begrense pengebruken, sier Wenger.

  Wenger
  Foto: BEN STANSALL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel
VM sykkel