Hopp til innhold

PR-ekspert om Northugs bokstrategi: – Verdt flere titalls millioner

TRONDHEIM (NRK) Omdømmeekspert Audun Sommerli Time mener at lanseringen av den nye boken om Petter Northug er nøye planlagt og at den kan bli gull verdt.

Montasje

I ny bok forteller Petter Northug om tiden etter fyllekjøringen i mai. Omdømmeekspert mener at lanseringsdatoen er strålende.

Foto: Henrik Sundgård / NTB scanpix

Onsdag lanserte Aschehoug boken «Northug – en familiehistorie» av Sverre M. Nyrønning.

Boken kommer kun kort tid før det er ventet at statsadvokaten treffer en påtaleavgjørelse i straffesaken mot Northug. Det gir både boken og Northug gunstig PR, mener omdømmeekspert hos Geelmuyden. Kiese Audun Sommerli Time.

Audun.Gk

Audun Sommerli Time er senior rådgiver i Geelmuyden. Kiese.

Foto: Geelmuyden.Kiese

– Lanseringen av boka på dette tidspunktet gir en PR-verdi på mange titalls millioner. Hvis man skulle hatt en tilsvarende reklamekampanje måtte man ha flere helsider i avisene over lengre tid, sier Audun Sommerli Time til NRK.no.

– Nøye planlagt

Northug har innrømmet hendelsen, og har sagt at han er klar til å ta sin straff. Boklanseringen kommer kort tid før rettssaken mot ham kommer i gang. Time Sommerli mener at lanseringstidspunktet er nøye planlagt og at både Northug og forlaget kan profittere av omtalen.

– De vet at de kommer til å selge langt flere bøker nå, enn på et annet tidspunkt. Hovedmotivet for å utgi boken er at forlaget ønsker å profittere på den omtalen som har vært i media de siste måneden. Det er en vinn vinn-situasjon for begge partene, sier Time.

LES: Petter var ikke til å kjenne igjen
LES: Forventer at Northug tar sin straff

– Enestående timing

Agnes Moxnes

Agnes Moxsnes er kulturkommentator i NRK.

Foto: NRK

NRKs kulturkommentator Agnes Moxnes er enig i at timingen er helt spesiell.

– Dette er enestående timing, både for selve boka og utgivelsen. Her beholder de et grep om framstillingen av hva som skjedde 4. mai og i tiden etterpå, sier Moxnes.

Førsteopplaget er på 12 000 bøker og er i salg fra i dag. Moksnes mener utgivelsen er nøye planlagt, og at størrelsen på førsteopplaget viser at forlaget har store forventninger til boka.

Boka har også to klare nyhetspoeng. Før første gang kan vi lese hva Petter Northug hadde i promille, og hvor fort han kjørte da han krasjet.

– Forlaget kupper med denne boken den store Northug-nyheten alle journalister har vært på jakt etter siden skistjernen promillekjørte 4. mai. Dessuten rapper de den kritiske vinklingen på stoffet og gjør at media mister grepet om historien en liten stund, sier Moxnes.

LES: Snakker ut i ny bok
LES: Northug hadde 1.65 i promille

To fluer i en smekk

Ifølge kulturkommentatoren har forlaget slått to fluer i en smekk.

– To gode strategier har forent seg. Det er ikke uvanlig at kjente folk forteller sin historie i bokform, men timingen og at ingenting er lekket ut, er nærmest enestående. Det er ikke tilfeldig at boken kommer akkurat nå, rett før tiltalebeslutningen straks er klar, sier Moxnes.

LES OGSÅ: Slik reagerer kroppen med 1,65 i promille

Kulturkommentator i NRK., Agnes Moxnes

Siste nytt

  • Team Braathen avviser Hirscher-rykter: – Blir ikke noe samarbeid

    Michael Pircher er Lucas Braathens nye trener og var sjef for Marcel Hirscher i seks år. Han er likevel klar på at det ikke vil bli noe samarbeid dem imellom.

    I mars ble det klart at Braathen gjør comeback som alpinist etter en sesong på sidelinjen, men for Brasil. Hokksund-gutten har derfor måttet sette sammen sitt helt eget team, hvor Pircher er ansatt som trener.

    48-åringen ble hentet fra Det østerrikske skiforbundet, hvor han blant annet hadde treneransvaret for skilegenden Hirscher fra 2013 til han la opp i 2019.

    Østerrikeren sjokkerte hele alpinverden da han annonserte comeback for Nederland tidligere i uken. Det har også skapt spekulasjoner om han og Braathen ville danne et samarbeid.

    – Det er ikke en sak for oss. Vi kommer garantert til å være i de samme skistedene, og noe vil dukke opp, men det blir ikke noe samarbeid, sa Pircher til Tiroler Zeitung, ifølge Blick.

    Trenerveteranen er tydelig på at fokuset hans nå ligger på Braathen, som skal jakte VM-gull i Saalbach til vinteren.

    – Om dagen planlegger vi opplegget, alt er fortsatt i de tidlige stadiene. Vi har nettopp funnet hverandre, sa Pircher. (NTB)

    Lucas Braathen
    Foto: BARBARA GINDL / AFP
  • Formel 1-stjerne ferdig i Haas etter sesongen

    Den tyske Formel 1-stjernen Nico Hülkenberg kjører sin siste sesong for Haas. Det bekreftet laget fredag formiddag.

    «Haas og Nico Hülkenberg vil skille lag ved avslutningen av 2024-sesongen» heter det i meldingen på X.

    Tyskeren er inne i sin andre sesong for Haas. Tidligere har han kjørt for lag som Williams, Sauber, Renault og Aston Martin.

    36-åringen har tatt en pole position, men har fortsatt til gode å vinne et Formel 1-løp. Totalt har han tatt 534 poeng på 211 løp i karrieren.

    Så langt denne sesongen står han imidlertid bare med fire poeng på fem løpshelger. Hans beste resultat i år er en 9.-plass fra Australias Grand Prix. (NTB)

    Japan F1 GP Auto Racing
    Foto: Hiro Komae / AP
  • Rashford ut mot netthetsen: – Nok er nok

    Manchester United-angriperen Marcus Rashford (26) har sett seg lei av behandlingen han får i sosiale medier.

    I et svar på en støttemelding på X skriver Rashford at «mobbingen har pågått i månedsvis».

    – Nok er nok, avslutter han med.

    Responsen kom etter at en X-bruker med United-sympatier gikk ut mot hetsen av Rashford og omtalte den som motbydelig og ondsinnet.

    26-åringen scoret hele 30 mål forrige sesong, men siden har det gått trått. Rashford står denne sesongen med kun åtte scoringer på 40 klubbkamper. (NTB)

    Rashford jubel united
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal