Hopp til innhold

Slik reagerer kroppen med 1,65 i promille

TRONDHEIM (NRK): Vurderingsevnen svekkes og man blir ukritisk i tankegangen. – Vi blir mer risikosøkende med så mye alkohol i kroppen, sier promilleekspert Trond Oskar Aamo.

Northug bilvrak

Petter Northug hadde 1, 65 i promille da politiet testet ham etter fyllekjøringen på Byåsen i Trondheim 4. mai i år.

Foto: NTB scanpix

I dag kom boken «Northug – en familiehistorie» av Sverre M. Nyrønning. Der kommer det fram at Petter Northug hadde en promille på 1,65 da politiet testet ham etter fyllekjøringen på Byåsen i Trondheim 4. mai i år.

– Kroppen er rett og slett uegnet til å gjøre oppgaver som krever konsentrasjon og langsiktig tenkning, sier Trond Oskar Aamo som daglig jobber med rusmidler og legemidler ved St. Olavs Hospital.

Han er avdelingssjef for avdeling for klinisk farmakologi.

Ifølge legen vil de aller fleste av oss framstå som tydelig påvirket, også når vi snakker. Har man over 1,5 i promille vil man snøvle og være utydelig i språket, og mange blir gjerne høylytte.

LES: Kan få opp mot 60 dager i fengsel

LES: – Petter var ikke til å kjenne igjen

Mister kontrollen

– Hørselen påvirkes også når promillen når et slikt nivå. Det er vanlig å bruke mer kraft i stemmen, samtidig som vi følelsesmessig blir mer ustabil. Humøret kan raskt svinge ved at vi blir lettere både sint og glad.

Promilleeksperten utdyper hva som skjer med kroppen når den er påvirket av mye alkohol.

– Vi får svekket muskelkontroll og gangen blir ustødig og sjanglete. Vi blir dårligere til å korrigere endringer og til å ta oss inn igjen når ting begynner å gå feil, sier Aamo.

Reagerer forskjellig

Med en promille på 1,65 vil mange nærme seg stadiet som gjerne beskrives som overstadig beruset. Men Aamo understreker at vi reagerer individuelt på alkoholnivået i kroppen.

– Dette er blant annet avhengig av hvor mye erfaring man har med alkohol og hvor ofte man drikker. Drikker man forholdsvis lite vil mange opptre som tydelig beruset, selv for et utrent øye sier Aamo.

Kroppsvekt virker også inn, det samme gjør inntaket av mat i forkant. Det som ikke er like avgjørende, er om man er godt trent eller ikke.

– Det endrer ikke virkningen av alkohol i seg selv. Det er først og fremst hvis man begynner å drikke regelmessig at toleransen for alkohol endres. For en person som ikke drikker daglig, men som trener og er sliten både fysisk og psykisk, kan reaksjonen tvert imot bli sterkere, forklarer Aamo.

Alle kjøreegenskaper svekkes

Sjåfører som setter seg bak rattet i denne tilstanden vil utvilsomt være dårlige sjåfører, og resultatet ble vi alle vitne til 4. mai, mener eksperten.

– Med så høy promille i kroppen blir vi dårligere til å vurdere hastighet og kompleksiteten i trafikken, samtidig som vi reagerer dårligere når alle ferdigheter som er viktig knyttet til kjøring er så svekket, sier Aamo.

– Konsekvenstenkningen svekkes og blir heller styrt av impulser enn av langsiktige vurderinger.

LES OGSÅ: Slik var Northugs flukt til Åre

Inntar dansegulvet med 1,5

Dette får oss til å gjøre ting vi ellers ikke ville ha gjort, eller burde gjøre.

– Vi bruker vel å si at det er ganske typisk for trønderske menn å entre dansegulvet med ca. 1,5 i promille. Jeg tror alle har erfart at de burde ha gått lenge før den tid, sier han og trekker på smilebåndet.

– Det handler jo om å kontrollere bevegelser og ha balanse, og dette blir veldig vanskelig når promillen er så høy.

– Kjøring i slik tilstand er ulovlig og straffbart, og dansingen tror jeg også vi fraråder, sier han.