Northug følte seg sveket av Norges Skiforbund

– Petter ble urettferdig behandlet av Norges Skiforbund i flere år før han bestemte seg for å bryte ut av landslagtroppen i 2013, sier far John Northug i en ny bok.

John

Familien har vært det viktigste støtteapparatet rundt Petter Northug, skriver forfatteren av den nye Northug-boken. Her er Petter Northug med mamma May og pappa John etter å ha vunnet gull i mennenes 50 km fristil i Holmenkollen Ski-VM i 2011.

Foto: Larsen, HÃ¥kon Mosvold / NTB scanpix

I boka «Northug – en familiehistorie», forfattet av Sverre M. Nyrønning, kommer det frem at Petter Northug skal ha «følt seg dypt og inderlig sveket av systemet han hadde hatt tillit til.»

«Norges Skiforbund kjørte Petter frem både her og der som frontfigur, ikke minst i sponsormarkedet og mediene. Han var plutselig det enorme trekkplasteret og måtte i stor grad takle denne situasjonen alene, men vi følte at han ble urettferdig behandlet, og at belastningene på ham ble for store,» sier John Northug i den nye boken.

Følte seg dolket i ryggen

I boka er det referert til en lang rekke større og mindre konflikter som Northug har hatt med skiforbundet gjennom årene.

Det første store sviket kom ifølge forfatteren, da Petter Northug ble vraket fra OL-troppen i Torino i 2006, uten forklaring. Denne avgjørelsen skal ha falt Northug tungt for hjertet og skistjernen følte seg dolket i ryggen av maktapparatet.

«Jeg ble offer for et kompisuttak, oversett og ydmyket. Og har aldri fått noen forklaring, beklagelse eller unnskyldning. Det som skjedde, virker fortsatt uforståelig og ligger i uoppklart-mappen min. Ydmykelsen tenner meg fortsatt, og er en motivasjonsfaktor,» sier Petter Northug i boken.

Northug skal fortsatt ikke ha tilgitt den daværende landslagstreneren Krister Sørgård for det som skjedde. Sørgård ønsker ikke å uttale seg om dette, og har foreløpig ikke svart på NRKs henvendelser i forbindelse med dagens bokutgivelse.

I årene som fulgte har Petter Northug følt seg urettferdig behandlet flere ganger av både Skiforbundet og landslagkolleger, skriver Nyrønning. I april 2008 måtte Petter Northug stå til rette overfor landslagskollegaene som refset ham for å ha bidratt for lite på trening.

I november samme år, fikk Northug 16 000 kroner i bot fra Skiforbundet fordi han møtte opp i TV-showet «Grosvold» på NRK med sponsormerke for en personlig sponsor.

 • Les: Konfliktene som gjør at Northugs nei er endelig

  Du skal nesten ikke gjøre noe som helst utenfor boksen før Norges Skiforbund opplever det som en provoserende handling. Blir du betraktet som kontroversiell, kan du lett føle deg ensom.

  Petter Northug Jr.

Langrennssjef: Dette er nytt for meg

Langrennssjef Åge Skinstad begynte i jobben våren 2006, samtidig som Northug ble tatt ut på landslaget. Han har ikke lest boken og sier til NRK at han ikke kjenner seg igjen i kritikken fra John Northug om at skiforbundet la for stor belastning på Petter Northug alene.

«Skiforbundets førstelinjeforsvar rundt Petter var ikke sterkt. Han ble nappet i fra alle kanter og forbundet lot det skje,» forteller John Northug om sønnens erfaringer innen toppidretten.

– Det er beklagelig at han sier det. Det er nytt for meg, og jeg har ikke hørt noe om det tidligere. Jeg blir litt overrasket over at påstandene kommer opp sju-åtte år etterpå, sier Skinstad.

– Så Petter har ikke selv på noe tidspunkt sagt til deg at han føler at Norges Skiforbunds støtteapparat er for dårlig? Selv ikke i prosessen der han trakk seg ut av landslaget?

– Nei. Petter har sagt at avgjørelsen ikke hadde noe med opplegget på landslaget. Han har tvert imot sagt at det er det beste opplegget, og at han vil anbefale alle andre løpere til å være med som en del av det opplegget, sier langrennssjefen.

(Artikkelen fortsetter bildet)

Skiforbundet og Petter Northug

Langrennssjef Åge Skinstad kjente ikke til at det skulle slippes en ny bok om Petter Northug i dag.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Vi har et godt forhold

John Northug kritiserer også det han oppfattet som et taleforbud fra Norges Skiforbund. «Jeg tolker skiforbundet dit hen at vi ikke skulle si noe annet offentlig enn det forbundet hadde bestemt,» sier Northug i boken.

– Absolutt ikke, vi har aldri hatt noe taleforbud. Vi har noen ganger gått ut til løpere og støtteapparatet og fortalt hva vi synes er lurt å si, men det har aldri vært noen som helst for taleforbud, mens jeg har vært i forbundet siden april 2006, sier Skinstad.

– Hvordan er ditt forhold til John Northug?

– Mitt forhold til John Northug er meget bra. Senest i går hadde jeg sms-utvekslinger med ham fra Italia, forteller Skinstad.

Langrennssjefen skal i nær fremtid møte John Northug for å diskutere en representasjonsavtale med Norges Skiforbund som Northug må undertegne for å kunne representere Norge i verdenscup og VM til vinteren.

– Hvordan vil påstandene i boken påvirke forhandlingsprosessen?

– Den boken kommer overhodet ikke til å påvirke prosessen, sier Skinstad.

– Familien er grunnmuren i livet

Petter Northug selv er ikke tilgjengelig for intervjuer knyttet til bokutgivelsen.

sin hjemmeside skriver Northug at han ønsker å konsentrere seg om idretten mens han er på høydetrening i Stelvio i Italia.

– Jeg har ikke fått anledning til å lese boken ennå. Konsentrasjonen min dreier seg om trening og restitusjon, slik at jeg kan reise kjerringa under VM i Falun. Jeg er ingen stor bokleser, men denne skal jeg selvsagt lese. Den handler jo om familien min, selve grunnmuren i livet, skriver Northug på sin hjemmeside.

Sverre M. Nyrønning

Sverre M. Nyrønning har fulgt Northug-familien i ett år for å samle inn informasjon til sin nye bok.

Siste nytt

 • Russland slo Montenegro i VM

  Russland imponerte og spilte seg til semifinale i håndball-VM med 35-28-seier over Montenegro tirsdag. Russland møter Spania i sin siste kamp onsdag. Den kan avgjøre hvem som tar førsteplassen i gruppen.

  Russia's players celebrate
  Foto: Charly Triballeau / AFP
 • Sender ni hoppere til Klingenthal

  De norske landslagene sender ni hoppere til verdenscupen i Klingenthal i helgen:

  Menn: Johann Forfang (Tromsø SK), Robert Johansson (Søre Ål), Marius Lindvik (Rælingen), Thomas Aasen Markeng (Lensbygda), Robin Pedersen (Stålkameratene) og Daniel-André Tande (Kongsberg.

  Kvinner: Maren Lundby (Kolbukameratene) får med seg Silje Opseth (Holeværingen) og Anna Odine Strøm (Alta). Ingebjørg Saglien Bråten blir hjemme i Norge på grunn av skade.

  Hopp Damer, verdenscup Lillehammer
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Sjakk blir ikke rammet av Wada-dom

  Til tross for at Russland ikke får arrangere store mesterskap på grunn av WADAs utestengelse, vil ikke dette påvirke internasjonale sjakkturneringer neste år. Det er Aftenposten som skriver dette.

  I romjulen går VM i hurtig- og lynsjakk i Moskva hvor Magnus Carlsen blant annet skal forsvare VM-tittelen sin i lynsjakk. I mars går Det internasjonale skakkforbundets (FIDEs) kandidatturnering av stabelen i Jekaterinburg. Der møtes ti av verdens fremste sjakkspillere for å avgjøre hvem som blir Carlsens VM-utfordrer i november. Til sommeren skal Russland også arrangere sjakk-OL. FIDE er underlagt WADAs dopingreglement, men bekrefter at det ikke er aktuelt å frata russerne noen av disse turneringene.

  – Kontraktene for alle turneringene er signert. Men det er også umulig å flytte dem til andre arrangørsteder på så kort varsel, så de vil falle inn under unntakene som er tillatt fra WADA, skriver David Llada i en epost til Aftenposten. Han er markeds- og kommunikasjonssjef i FIDE.(NTB)

  Magnus Carlsen
  Foto: Berit Roald

Sendeplan

Kl. Program Kanal