Slik spiller du NRKs VM-manager

Vil du ha ekstra spenning gjennom VM-vinteren? Nå kan du sette opp ditt eget VM-lag og konkurrere mot venner, kolleger og familie.

Svindal

SISTE HOPP: Aksel Lund Svindal avslutter en lang og suksessrik karriere i VM. Får fartskongen plass på VM-laget ditt?

Foto: Pontus Lundahl / NTB scanpix

Såkalte managerspill, eller fantasyspill, er blitt mer og mer populært i Norge de siste årene.

De aller fleste forbinder managerspill med fotball, men nå har NRK byttet ut skruknottene med ski, staver og børser.

Du kan sette opp lag til ett eller flere av disse mesterskapene:

 • Alpin-VM (5. – 17. februar)
 • Ski-VM, langrenn (20. februar–3. mars)
 • VM i skiskyting (7.–17. mars)

VM-manager for langrenn og skiskyting blir tilgjengelig senere.

Hva gjør jeg?

På hvert lag har du 100 millioner virtuelle kroner å handle for. Du må velge fire mannlige utøvere, fire kvinnelige utøvere og én landslagssjef. Blant disse velger du én lagkaptein til hver runde.

 • Se NRKs alpinkommentators tips nederst i saken.

Du kan ha kun tre utøvere, inkludert landslagssjef, fra hver nasjon.

I hvert mesterskap har du 15 tilgjengelige bytter som du kan bruke når som helst før rundene. Du kan altså velge å spare flest mulig bytter til senere i mesterskapet, eller du kan bruke mange bytter tidlig.

Du kan vel å merke gjøre ubegrenset antall bytter på laget ditt før mesterskapet starter.

Siden det er forskjellige disipliner og øvelser gjennom et mesterskap, er byttene med på å sikre at du kan stille et sterkt lag i både utfor og slalåm eller på sprinten og femmila.

Hvordan får jeg poeng?

Du får poeng basert på hvordan utøverne dine presterer i de ulike mesterskapene.

Jo høyere plassering, både ved mellomtider og i mål, jo høyere poengsum. Samtidig varierer poenggivningen i de tre ulike VM-ene.

Du kan følge lagene dine og poengsankingen din live i spillet når et renn pågår. Den endelige poengsummen blir oppdatert kort tid etter at et renn er ferdig.

Se full oversikt over poenggivingen her.

NRK-tipsene

Thomas Lerdahl

DELER SINE TIPS: NRKs alpinkommentator Thomas Lerdahl.

NRKs alpinkommentator Thomas Lerdahl tror managerspillet vil gi en ny dimensjon til mesterskapet.

– Jeg tror det er viktig å være våken på hvordan dette mesterskapet er lagt opp. Det at vi begynner med fart og dreier gradvis over i tekniske disipliner. Det å ligge litt foran, og tenke noen trekk fremover. Så man slipper å ha folk ut og inn av laget, det tror jeg kan være veldig lurt, sier Lerdahl.

Her er Lerdahls tre beste tips:

 1. Utøvere bør ha flere disipliner. Da slipper man å ta dem ut og inn. Finner du de riktige, kan du lene deg på dem i flere øvelser
 2. Se fremover. Vær våken på når man bør slippe til teknikerne i laget. Utøvere som har kompetanse utover fartsøvelsene.
 3. Lagkonkurransen kan være en joker-øvelse. Billigere utøvere slipper kanskje til for å gi de andre litt hvile.

– Spillets beste signering

Lerdahl har også gått gjennom prisene og funnet seg en utøver han mener man må ha.

Mikaela Shiffrin

VERDT PRISEN: I følge NRKs kommentator er Mikaela Shiffrin verdt den høye prisen.

Foto: Giovanni Auletta / AP

– Det høres kanskje rart ut at jeg kommer med det dyreste kjøpet på hele spillet, men Mikaela Shiffrin tenker å kjøre alle disipliner unntatt lagøvelsen. Hun er en reell medaljekandidat i alt hun stiller i, så her kan man få en god poengsanker i hele fem disipliner, sier Lerdahl og fortsetter:

– Da er faktisk prisen verdt det, og Shiffrin seiler opp som spillets beste signering, til tross for en prislapp på 21,5 millioner.

Samtidig som Shiffrin er en medaljekandidat i alt hun stiller opp i, har Norge en rekke kandidater både i fartsdisiplinene og de tekniske disiplinene.

Aksel Lund Svindal har annonsert at utforrennet og super-G-rennet i VM i Åre blir hans siste som aktiv utøver. Kneet spiller ikke på lag, og det er usikkert hva slags form superveteranen er i. Likevel er Lerdahl krystallklar på at Svindal må med.

– Det er mange som ønsker å levere varene i Åre, men en mann vil dette mye mer enn noen andre. Svindal har ett fokus for resten av sesongen, og det er de to konkurransedagene i Åre.

– Det å ikke ha Svindal på laget tror jeg er en stor feil. Hos meg er han en som kommer til å snuse på kapteinsbindet i begge fartsøvelsene for herrene.

WORLD CUP ALPINT UTFOR KITZBÜHEL

LEGGER OPP: VM i Åre blir Aksel Lund Svindals siste konkurranse som aktiv utøver.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Dette er jokerne du må ha

Shiffrin vil koste deg dyrt, og skal du mestre årets VM-manager, handler det om å finne de billigere utøverne som kan prestere godt.

Også her har Lerdahl et tips til deg som skal delta.

Germany Alpine Skiing World Cup

UTFORDRER: Nicole Schmidhofer er en av Lerdahls jokere.

Foto: Giovanni Auletta / AP

– Jeg tror at verdenscuplederen i utfor på damesiden, Nicole Schmidhofer, er et veldig godt alternativ. Hun koster bare ti millioner, og er en utøver som fint kan innkassere godt med poeng i både utfor og super-G.

På herresiden er det en østerriker som har fanget oppmerksomheten til Lerdahl.

– Marco Schwarz koster bare syv og en halv million. I utgangspunktet har han bare én disiplin, men når vi så hvordan han kjørte i superkombinasjonen i Wengen og vant der, i tillegg til at Østerrike har store ambisjoner i lagkonkurransen, så vil Schwarz være en naturlig mann å ha med, sier Lerdahl.

Men hva kan du vinne?

Det vanker ikke bare heder, ære og berømmelse for å lykkes i vår manager. Etter hver runde gjennom tre VMer får rundevinneren en eksklusiv T-skjorte som et symbol på at du er både heldig og taktisk klok.

Men rosinen i pølsa går til hovedvinneren over alle rundene. Han eller hun stikker av med et stykke idrettshistorie, en spesialsydd fartsdress fra vår alpinstjerne Ragnhild Mowinckel. Drakta har hjulpet henne til store suksesser i bakken – blant dem et OL-sølv i Sør-Korea.

Den vinner du bare om du følger med, og om du i tillegg har en porsjon flaks.

Siste nytt

 • Slet seg til seier i åpningskampen

  Anders Mol og Christian Sørum fikk store problemer mot Chris McHugh og Damien Schumann fra Australia.

  Kampen endte 21-18, 18-21 og 15-13.

  Norge kom til OL som en av de store favorittene, og begynte også bra i sin første kamp i gruppespillet. Duoen vant det første settet mot Australia.

  I det andre settet fikk imidlertid Mol og Sørum store problemer mot et lag som viste overraskende lite respekt for verdensenerne. Spesielt Chris McHugh skapte problemer for nordmennene.

  På et tidspunkt ledet australierne hele 11-3.

  Den norske duoen kjempet seg tilbake, men Australia vant til slutt det andre settet 21-18. Dermed gikk kampen til et tredje og avgjørende sett.

  Det siste settet ble svært jevnt. De to lagene fulgte hverandre hele tiden, men Norge avgjorde til slutt og vant sin første kamp i OL.

  – Det var utrolig deilig å dra det i land til slutt. Det var tungt og de presset oss hardt i dag, sier Anders Mol til NRK.

  – Jeg visste at de kunne spille god volleyball, men vi har ikke sett dem på lenge. De spiller en utradisjonell form for volleyball. Dessuten server de utrolig tøft, kommenterer Sørum.

  – Det er en boost å krige så hardt og så få igjen for det. Vi står igjen med en seier, og det er det aller viktigste.

  Mol og Sørum møter spanske Pablo Herrera og Adrian Gavira i sin neste kamp mandag. Onsdag avsluttes det innledende spillet mot russerne Konstantin Semenov og Ilja Lesjukov.

  – Det er et vanskelig lag å spille mot, og det visste vi, sier trener Kåre Mol til NRK.

  Anders Mol og Christian Sørum
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Johansen signerte med QPR

  Stefan Johansen (30) blir værende i Queens Park Rangers på permanent basis. Klubben har kjøpt ham ut av kontrakten med Fulham.

  Det får NTB bekreftet lørdag ettermiddag. Johansen skal ha skrevet under på en treårsavtale med London-klubben.

  Dermed fortsetter nordmannen karrieren i den engelske mesterskapsserien. Han var utlånt til nettopp QPR siste halvdel av forrige sesong.

  – Det kjennes veldig bra å kunne fortsette i QPR etter et fint låneopphold i vår. Jeg var fornøyd med vårsesongen for min egen del også, så jeg gleder meg veldig til fortsettelsen med QPR, sier Johansen. (NTB)

  Stefan Johansen
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB
 • Vukicevic under norgesrekorden

  Vladimir Vukicevic kom ikke til OL, men viste superform i italienske Sestriere lørdag. Med 13,43 løp han sin raskeste 110 meter hekk noen gang. En medvind på 2,2 m/s gjør at tiden ikke blir tellende som norsk rekord. Vukicevic satte den norske rekorden på 13,49 tidligere i sommer.

  Vladimir Vukicevic
  Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal