Hopp til innhold

Ødegaard inspirert av «Black lives matter» - får neppe lov til å vise det

Kapteinen og landslagssjefen er enige. I kvalifiseringen og eventuelt i VM i Qatar vil de markere motstand mot arbeids- og levevilkårene til de som bygger VM-arenaene. Men de kan stoppes av et strengt regelverk.

Nations league fotball, Norge-Romania

FERSK KAPTEIN: Martin Ødegaard ble nylig utnevnt som ny norsk landslagskaptein etter Stefan Johansen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

For hva kan de egentlig gjøre? FIFAs regelverk er klart og tydelig. Dette er ikke lov:

 • Uttalelser eller slagord relatert til spesifikke politiske hendelser eller handlinger.
 • Politiske, religiøse eller personlige slagord på drakt eller utstyr.
 • Å bruke et sportsarrangement som en arena for utenomsportslige demonstrasjoner.

Men landslagets nye kaptein Martin Ødegaard er likevel klar på at laget ønsker å skape oppmerksomhet.

– Jeg tenker at det er fullt mulig å få til ting som skaper oppmerksomhet. Vi har sett det med Black Lives Matters og den type ting. Jeg føler at sånne ting skaper mye oppmerksomhet, sa Ødegaard på en pressekonferanse nylig.

Bakgrunnen for diskusjonen rundt boikott og markeringer, er forholdene som arbeiderne som bygger VM-arenaene er utsatt for.

Den britiske avisen The Guardian anslår at 6500 arbeidsmigranter har dødd siden Qatar fikk tildelt VM. Tallet kan også være enda høyere.

Må bli enige

Det har også vært snakk om en eventuell boikott, men det tror ikke landslagskapteinen at vil skaffe like mye oppmerksomhet.

– Personlig tenker jeg at det er bedre å unngå en boikott og heller være til stede. Vi er et land som ikke har vært i mesterskap på over 20 år. Hvis vi skulle boikotta før en kvalik har startet, er jeg usikker på hvor mye oppmerksomhet det hadde fått, sier Ødegaard.

Uansett om Norges VM-reise stopper i kvalifiseringen, eller at de tar seg helt til Qatar, må landslaget bli enig om hva de skal gjøre. For hva eller hvordan de skal markere sin motstand er enda ikke bestemt.

Ståle Solbakken

Ståle Solbakken ble ansatt som ny landslagstrener etter Lars Lagerbäck.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Vi må jo selvfølgelig adressere det. Spillerne er også opptatt av det, sier den ferske landslagssjefen Ståle Solbakken.

Han sier at alle spillerne han har snakket med har vært opptatt av det.

– Vi har noen tanker om det, men i og med at vi ikke har fått møttes på grunn av at vi er såpass spredt og jeg heller ikke har fått reise, så har vi diskutert det litt innad i støtteapparatet, sier Ståle Solbakken.

– Men vi har jo ikke fått diskutert det med spillerne. Så det må jeg komme tilbake til. Fordi det blir på en måte ikke kun jeg som skal kunne stå inne for det.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt tror det blir stille fra Norges side dersom det ikke blir et rent boikottvedtak.

– Eventuelle markeringer vil sannsynligvis begrense seg til gjentagelse av Solbakkens kritikk rundt tildelingen i utgangspunktet. Men jeg blir veldig overrasket hvis det skulle skje noe utover det, om det er i kvalifiseringen eller et sluttspill. Dessverre, sier Saltvedt.

– Lettere å akseptere kneling for tomme tribuner

Men selv om regelverket er strengt, er det likevel ikke helt svart-hvitt i praksis.

FILE PHOTO: Workers are seen inside the Lusail stadium which is under construction for the upcoming 2022 Fifa soccer World Cup during a stadium tour in Doha

The Guardian har anslått at 6500 arbeidere har omkommet siden Qatar ble tildelt VM.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Selv FIFA-president Gianni Infantino har sagt at det må brukes «sunn fornuft» i visse tilfeller. Slik som «Black Lives Matter»-markeringene i flere av de største ligaene i Europa.

– Det er lettere å akseptere kneling, som det har vært en stund, for tomme tribuner på klubbnivå, enn å skulle tolerere eksempelvis støtteerklæringer til fremmedarbeidere eller homofile under eller i forbindelse med kampene i Qatar, sier NRKs sportskommentator.

For når markeringene de ønsker å utføre handler om forhold i landet de skal spille fotball-VM i, blir sannsynligvis situasjonen noe annerledes. Saltvedt tror at det blir strengere under VM.

– FIFA nok kommer til å stramme inn skjønnet når det gjelder hva de tillater av markeringer jo nærmere man kommer selve sluttspillet, sier Saltvedt.

– Det er også lett å stramme inn dette under dekke av at så mange nasjoner med forskjellig kulturell og religiøs aksept følger med på verdens største enkeltarrangement.

Siste nytt

 • Blir midlertidig landslagssjef for Irland

  Tidligere Manchester United-stopper John O'Shea er ansatt som midlertidig landslagssjef for Irlands fotballherrer.

  Det bekrefter Irlands Fotballforbund på sine hjemmesider onsdag. Samtidig skriver de at en permanent løsning vil bli offentliggjort i starten av april.

  O'Shea la opp som fotballspiller i 2019. Året før spilte 42-åringen sin siste av 118 landskamper for Irland, og det er bare Robbie Keane og Shay Given som har flere kamper.

  I klubbkarrieren tilbragte den tidligere midtstopperen mest tid i Manchester United, der det ble 394 kamper mellom 1999 og 2011.

  John O'Shea
  Foto: Reuters
 • Norsk pistolbronse i EM

  Trioen Sondre Risan Haltvik, Tim Leo Hembre og Hans Wang Nøstvold skjøt til EM-bronse i luftpistol lagkonkurranse for junior onsdag.

  Den norske trioen vant overlegent over det belgiske laget, og sikret edelt metall.

  I kvinneklassen ble den norske trioen Eline Melkild Aalmo, Tiril Schüller og Ane Bjørkås Torgersen nummer sju. De ble utslått i kvartfinalen etter å ha vært femte best i kvalifiseringen.

  (NTB)

 • Saudiarabisk fond har fått tennisavtale

  Saudi-Arabias offentlige investeringsfond (PIF) har inngått en femårsavtale med ATP, den internasjonale organisasjon for herrenes profftennis.

  Med det øker kongedømmets innflytelse på internasjonal sport.

  Avtalen som ble kjent onsdag, omtales som et «flerårig strategisk partnerskap». I en felles uttalelse melder fondet og ATP at partnerskapet innebærer en «betydelig delt forpliktelse til å fremme tennis globalt».

  Noen sum for investeringen er ikke kjent, men avtalen innebærer at PIF blir offisiell navnesponsor for ATPs rankingliste. Fondet går også inn som partner for ATP-turneringene i Indian Wells, Miami, Madrid og Beijing, samt ATP-sluttspillet.

  Siden 2021 har det saudiske fondet investert tungt i flere store idretter, inkludert opprettelsen av PGA-rivalen LIV innen golf og oppkjøpet av Premier League-klubben Newcastle. Saudi-Arabia blir også arrangør av VM-sluttspillet i fotball i 2034.

  Landet har blitt beskyldt for «sportsvasking» ved å bruke idrett til å bedre sitt renommé internasjonalt etter massiv kritikk for håndteringen av menneskerettigheter og klimaspørsmål. (NTB)

  Tennisarena i Saudi-Arabia
  Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal