Hopp til innhold

Ødegaard inspirert av «Black lives matter» - får neppe lov til å vise det

Kapteinen og landslagssjefen er enige. I kvalifiseringen og eventuelt i VM i Qatar vil de markere motstand mot arbeids- og levevilkårene til de som bygger VM-arenaene. Men de kan stoppes av et strengt regelverk.

Nations league fotball, Norge-Romania

FERSK KAPTEIN: Martin Ødegaard ble nylig utnevnt som ny norsk landslagskaptein etter Stefan Johansen.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

For hva kan de egentlig gjøre? FIFAs regelverk er klart og tydelig. Dette er ikke lov:

  • Uttalelser eller slagord relatert til spesifikke politiske hendelser eller handlinger.
  • Politiske, religiøse eller personlige slagord på drakt eller utstyr.
  • Å bruke et sportsarrangement som en arena for utenomsportslige demonstrasjoner.

Men landslagets nye kaptein Martin Ødegaard er likevel klar på at laget ønsker å skape oppmerksomhet.

– Jeg tenker at det er fullt mulig å få til ting som skaper oppmerksomhet. Vi har sett det med Black Lives Matters og den type ting. Jeg føler at sånne ting skaper mye oppmerksomhet, sa Ødegaard på en pressekonferanse nylig.

Bakgrunnen for diskusjonen rundt boikott og markeringer, er forholdene som arbeiderne som bygger VM-arenaene er utsatt for.

Den britiske avisen The Guardian anslår at 6500 arbeidsmigranter har dødd siden Qatar fikk tildelt VM. Tallet kan også være enda høyere.

Må bli enige

Det har også vært snakk om en eventuell boikott, men det tror ikke landslagskapteinen at vil skaffe like mye oppmerksomhet.

– Personlig tenker jeg at det er bedre å unngå en boikott og heller være til stede. Vi er et land som ikke har vært i mesterskap på over 20 år. Hvis vi skulle boikotta før en kvalik har startet, er jeg usikker på hvor mye oppmerksomhet det hadde fått, sier Ødegaard.

Uansett om Norges VM-reise stopper i kvalifiseringen, eller at de tar seg helt til Qatar, må landslaget bli enig om hva de skal gjøre. For hva eller hvordan de skal markere sin motstand er enda ikke bestemt.

Ståle Solbakken

Ståle Solbakken ble ansatt som ny landslagstrener etter Lars Lagerbäck.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Vi må jo selvfølgelig adressere det. Spillerne er også opptatt av det, sier den ferske landslagssjefen Ståle Solbakken.

Han sier at alle spillerne han har snakket med har vært opptatt av det.

– Vi har noen tanker om det, men i og med at vi ikke har fått møttes på grunn av at vi er såpass spredt og jeg heller ikke har fått reise, så har vi diskutert det litt innad i støtteapparatet, sier Ståle Solbakken.

– Men vi har jo ikke fått diskutert det med spillerne. Så det må jeg komme tilbake til. Fordi det blir på en måte ikke kun jeg som skal kunne stå inne for det.

NRKs sportskommentator Jan Petter Saltvedt tror det blir stille fra Norges side dersom det ikke blir et rent boikottvedtak.

– Eventuelle markeringer vil sannsynligvis begrense seg til gjentagelse av Solbakkens kritikk rundt tildelingen i utgangspunktet. Men jeg blir veldig overrasket hvis det skulle skje noe utover det, om det er i kvalifiseringen eller et sluttspill. Dessverre, sier Saltvedt.

– Lettere å akseptere kneling for tomme tribuner

Men selv om regelverket er strengt, er det likevel ikke helt svart-hvitt i praksis.

FILE PHOTO: Workers are seen inside the Lusail stadium which is under construction for the upcoming 2022 Fifa soccer World Cup during a stadium tour in Doha

The Guardian har anslått at 6500 arbeidere har omkommet siden Qatar ble tildelt VM.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Selv FIFA-president Gianni Infantino har sagt at det må brukes «sunn fornuft» i visse tilfeller. Slik som «Black Lives Matter»-markeringene i flere av de største ligaene i Europa.

– Det er lettere å akseptere kneling, som det har vært en stund, for tomme tribuner på klubbnivå, enn å skulle tolerere eksempelvis støtteerklæringer til fremmedarbeidere eller homofile under eller i forbindelse med kampene i Qatar, sier NRKs sportskommentator.

For når markeringene de ønsker å utføre handler om forhold i landet de skal spille fotball-VM i, blir sannsynligvis situasjonen noe annerledes. Saltvedt tror at det blir strengere under VM.

– FIFA nok kommer til å stramme inn skjønnet når det gjelder hva de tillater av markeringer jo nærmere man kommer selve sluttspillet, sier Saltvedt.

– Det er også lett å stramme inn dette under dekke av at så mange nasjoner med forskjellig kulturell og religiøs aksept følger med på verdens største enkeltarrangement.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal