Hopp til innhold

Skiforbundet frykter utøverne vil miste «sulten» – får kritikk om OL-avgjørelse

Norges Skiforbund sender ingen langrennsløpere til ungdoms-OL denne vinteren. Tidligere medaljevinner i mesterskapet og NRK-ekspert forstår lite av forklaringen.

tB6rDrzHLSE

STUSSER PÅ AVGJØRELSEN: Anna Hegge tok medalje i ungdoms-OL i 2020. Her er hun under junior-VM på ski på Lygna i fjor.

Foto: NTB

– Jeg tenker det er dumt at de ikke sender noen. Jeg ser ingen grunn til at de ikke skal gjøre det, sier Anna Heggen til NRK.

Selv tok hun sølv på sprinten i ungdoms-OL i Lausanne i 2020.

– Det var en opplevelse for meg og hovedmålet det året siden vi var for unge til å gå junior-VM. Jeg følte meg som en OL-utøver. Dette var en smakebit på noe stort, forteller hun.

Likevel har langrennskomiteen besluttet at Norges Skiforbund (NSF) ikke skal sende noen deltakere til ungdoms-OL i sør-koreanske Gangwon som begynner 19. januar.

Norge sender 48 utøvere til mesterskapet, fordelt på ni idretter. Langrenn er altså ikke blant de idrettene, og hovedgrunnen til det er at Skiforbundet mener det er et feil steg i utviklingstrappen.

De påpeker også at langrennsuttaket til ungdoms-OL tas allerede i november, så uttaket måtte skjedd på grunnlag av fjorårets resultater.

Vi mener det er litt tidlig å sende utøvere til et så stort mesterskap, som er noe av det største man kan oppleve i løpet av et liv, sier Brit Baldishol, utviklingssjef i Norges Skiforbund.

2jgvtMl9Dh4

Brit Baldishol er utviklingssjef i Norges Skiforbund.

Foto: NTB

– Vi har en tanke om at det første man har mulighet til å kvalifisere seg til som junior er nordisk juniorlandskamp, fortsetter hun.

Redd for tidlig prestasjonspress

Baldishol forteller videre at NSF frykter utøverne mister «sulten» og at det vil bidra til et økt prestasjonspress i tidlig alder.

Man får et tidlig press for å prestere for å komme seg til ungdoms-OL. Det er mulig de trener i overkant mye eller faller fra fordi det blir en større forsering når det gjelder å utvikle seg tidlig.

– Har dere noe dokumentasjon på at dette faktisk kan skje?

– Vi har en utviklingstrapp og har valgt å følge den i langrenn.

Mener dere at utøverne ikke er modne nok?

Nei, men hvorfor skal de oppleve noe av det største som kan oppleves som 18-åringer, når de vet at de har en lang karriere foran seg? sier Baldishol videre.

Les også Brutal nedtur etter suksessen: – Meir daud enn levande

Tiril Udnes Weng og Lotta Udnes Weng (bak) hjemmei Kolsåslia i Trondheim

Har dere fått noen reaksjoner?

Veldig lite. Jeg har ikke opplevd at det har vært så stor kritikk. Jeg tror ski-Norge er enig i prioriteringen.

– Helt uenig

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland er imidlertid av den oppfatning at dette kan ha en negativ signaleffekt.

Han mener Norge burde sende langrennsløpere til mesterskapet.

Langrenn er en nasjonalsport i Norge, men internasjonalt sliter vi med deltakelse og interesse. Da er det viktig at Norge tar ansvar, påpeker han.

Fredrik Aukland

Fredrik Aukland, langrennsekspert i NRK.

Foto: Julia Marie Naglestad / NRK

Han mener videre at Norges Skiforbund har lite grunnlag for å si at resten av ski-Norge er enig i denne prioriteringen.

De som har muligheten hadde nok blitt glade for å representere Norge. Det er noe med å lære av andre idretter og være en del av et større apparat, sier han.

– Vi har et vår- og et høstmøte, der hvem som helst kan komme med sine innspill, ingen var uenige i spørsmålet om å sende deltakere til ungdoms-OL, kontrer Baldishol.

Aukland kjøper heller ikke argumentet om at utøverne vil miste «sulten» ved å delta.

– Det er jeg helt uenig i. Det er ikke farlig å være tidlig god. Det er ikke en forutsetning for å bli best, men det er ikke hemmende for en lang idrettskarriere, sier han og fortsetter:

Ser vi på mange av de som har vært gode, så er det mange som har deltatt i VM, mesterskap og en lang karriere, så det mener jeg at det ikke er grunnlag for å si det, sier Aukland og trekker frem både Therese Johaug, Petter Northug og Thomas Alsgaard.

Les også Best da det virkelig gjaldt

Maren Lundby

Stortalent mener det er en riktig avgjørelse

Milla Grosberghaugen Andreassen fikk sin debut i verdenscupen under prøve-VM i Granåsen. I fjor sikret hun seg tre gull i junior-VM i Canada.

18-åringen har aldri hatt som mål å gå ungdoms-OL og har derfor ikke sterke formeninger om Norge burde delta der eller ikke. Men tror ikke det ville påvirket motivasjonen til utøverne.

NM-ski del 2: 5 km klassisk kvinner

Milla Grosberghaugen Andreassen sikret seg tre gull og et sølv under junior-VM i Canada i fjor.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Jeg tenker at det bare er kult å få oppleve i ung alder. Det kan være en inspirasjon til videreutvikling og hva man kan oppleve i senere framtid. Det vil bare være en stor motivasjon for videre fremtid.

Tenker du det er riktig at Norge ikke sender utøvere til ungdoms-OL?

Siden vi har junior-VM, så tenker jeg det er riktig. Slik at det ikke blir for mye heller. Også har vi Nordisk, som kan være en forsmak på junior-VM for eksempel.

Sportsnyheter

Ville jubelscener etter norsk superstafett: – Hva skjedde nå??

For første gang på 100 år er et norsk lag klare for OL på en lagøvelse i friidrett. Etter målgang ble ankerkvinne Henriette Jæger «overfalt» av lagvenninnene.

Siste nytt

  • Årets første etappesiger for Kristoff

    Alexander Kristoff vann eindagsrittet Elfstedenronde Brugge søndag. Sigeren kom etter ein massespurt der delar av feltet mangla grunna ein massevelt under to kilometer før mål. 36-åringens hovudmål for sesongen er Tour de France med sykkellaget Uno-X i juli.

    Kristoff
    Foto: Fredrik Varfjell / NTB
  • Brann snudde og vant på festdagen - profil i tårer

    For andre gang på like mange dager slo Brann Rosenborg. Denne gangen var det damene som trakk det lengste strået etter herrenes 3-0-nedsabling lørdag.

    – Dette var veldig gøy. Jeg kommer inn og vet at jeg har èn jobb, og det er å sette den ballen i mål. I en sånn kamp som dette så er det veldig deilig å gjøre nettopp det, sier matchvinner Anna Aahjem til TV 2 etter kampen.

    Over 5000 hadde møtt opp på «Stadion» på dagen hvor Branns damelag offisielt flyttet inn på Bergens storstue. Tidligere har de fleste kampene gått på Stemmemyren i Sandviken.

    Det fikk fram en tåre i øyekroken til tidligere kaptein Cecilie Kvamme.

    – Jeg lurer på når jeg skal slutte å bli emosjonell av dette opplegget her. Men det betyr så sykt mye for oss å flytte inn her og å ha hele byen i ryggen, sier hun til TV 2 etter kampen.

    – Det er veldig deilig å være Brann-spiller om dagen, fortsetter Kvamme, som er fra Bergen og lenge var kaptein før Marthine Østenstad nylig tok over.

    Men det så lenge mørkt ut. Rosenborg gikk i ledelsen etter 32 minutter ved 17 år gamle Frøya Dorsin. Og det var ikke uten kontroverser. TV-bildene viste en klar hands på Emilie Nautnes i forkant.

    – Det var kjempehands ja, det så jeg. Det er krisedårlig at de ikke tar den. Armen står veldig langt ute fra kroppen. Det er merkelig at ikke noen av de tre-fire dommerne ser den, sa Branns Ingrid Stenevik fra sidelinjen underveis i andreomgangen.

    – Den handsen er jo krystallklar. Det er helt utrolig at ingen i dommerteamet ser den, stusset NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Men etter tre bytter og formasjonsendring i pausen snudde Brann kampen. Først utlignet Marthine Østenstad på straffespark fire minutter inn i andreomgang.

    Deretter var det nettopp Østenstad igjen som spilte fram innbytter Anna Aahjem i det 80. minutt. Alene med keeper gjorde hun ingen feil og sørget for at seks av seks mulige poeng i helgens store byduell gikk til Bergen.

    Resultatet gjør at Brann dermed «bare» er seks poeng bak ledende Vålerenga i Toppserien med èn kamp mindre spilt.

    – Med tap her hadde det vært en liten katastrofe for Brann med tanke på den luka opp til Vålerenga, mener Torp.

  • Maanum tilbake i Arsenals startoppstilling – første start siden kollapsen

    Frida Maanum er endelig tilbake i Arsenals startoppstilling når London-klubben gjester Manchester City søndag.

    24-åringen har riktignok fått to innhopp etter den dramatiske kollapsen mot Chelsea. Hun fikk først 25 minutter i 3-0-seieren hjemme over Leicester, og deretter 27 minutter i 1-1-kampen borte mot Everton.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset i ligacupfinalen mot Chelsea 31. mars.

    (NTB)

    Britain Soccer Women’s Super League
    Foto: Rhianna Chadwick / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal