Hopp til innhold

Herrelandslaget tar lønnskutt for å hjelpe fotballkvinnene

– Damene er like viktige som oss, sier landslagskaptein Stefan Johansen (26).

Lars Lagerbäck og det norske fotball landslaget forbereder seg til bortekampen mot San Marino.

ROBIN HOOD: Denne gjengen aksepterer å få mindre penger, slik at damene skal få mer.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Landslagsgutta har gått med på reduserte utbetalinger for at det ikke skal være forskjell på Norges to A-landslag. Fra 2018 får dermed damene og herrene for første gang helt like økonomiske betingelser.

– Det er en ny avtale hvor vi har tatt en del av vår kake og gitt over til kvinnesiden, forklarer Johansen.

– Vi synes vi allerede er priveligerte. Kvinnelandslaget har en del mindre enn oss, så vi synes det er helt rett av oss å gjøre dette, legger han til.

Har fått halvparten av gutta

NRK har i de siste ukene vært i kontakt med en rekke forbund for å undersøke hvordan de betaler utøverne sine for å være på landslaget. Noen betaler ingenting, andre har stipendordninger, mens enkelte opererer med resultatbonuser. Felles for de fleste er imidlertid at de ikke gjør forskjell på kjønn. Her har Norges Fotballforbund (NFF) skilt seg kraftig ut.

I dagens avtale får spillerne på herrelandslaget totalt 6,55 millioner i sin markedsavtale med NFF. Kvinnelandslaget har en ordning med stipender som har en totalramme på omtrent 3.1 millioner.

Stefan Johansen og Tore Reginiussen

SAMSTEMTE: Stefan Johansen og Tore Reginiussen.

Foto: Stine Løvmo Lie / NRK

Kvinnene deler altså et beløp som er under halvparten av den summen som fordeles mellom herrene, til tross for at kvinnelandslaget jevnt over har bedre resultater og stadig kvalifiserer seg til mesterskap.

Fra og med 2018 er det slutt på det.

– Det er ekstremt store forskjeller. Det er snakk om at de kan få omtrent det dobbelte av hva de har nå, og det håper og tror jeg at hjelper på, sier Johansen.

– Jeg synes bare det er sånn det skal være

Han mener det er åpenbart at kjønnene skal behandles likt.

– Jeg synes bare at det er sånn det skal være. Jeg tror det kan hjelpe mye for dem. Vi vil ha norsk fotball fremover. Damene er like viktige som oss, avslutter landslagskapteinen.

Tore Reginiussen (31) er helt enig.

– Det er fint å kunne bidra. Det er på sin plass at det blir mer til kvinnefotballen også. Vi vet at vi er privelegert. Det var unison enighet. Alle ville være med å dele. De trenger det mer enn oss, forteller han, og fortsetter:

– Det er vel ingenting med resultatene vi har hatt de siste årene som tilsier at vi skal ha så veldig mye mer. Nå blir det jevnere fordeling. Det er viktig.

NISO-leder Joachim Walltin er utrolig fornøyd med den nye løsningen.

– Vi synes det er veldig gledelig for kvinnelandslaget, men også Norge som nasjon. Vi blir et foregangsland på dette området, sier han til NRK.

Siste nytt

  • Fire argentinske fotballspillere arrestert for voldtekt

    Fire profesjonelle fotballspillere i Argentina ble mandag pågrepet for å ha voldtatt en kvinnelig sportsjournalist på et hotellrom tidligere denne måneden. Den 24-år gamle kvinnen sier hun ble med på et hotellrom med en av dem, sovnet, og ble voldtatt, melder AFP.

    Toppklubben Velez Sarsfield har suspendert de fire og satt i gang en intern etterforskning.

  • Tidligere Brann-profil dropper skjebnekamper – nå beklager han til lagkameratene

    Tidligere Brann-spiller Robert Taylor skapte irritasjon da han takket nei til å spille for Finland i torsdagens EM-skjebnekamp mot Wales. Nå forklarer han seg.

    Taylor, som også har en fortid i Tromsø, spiller til daglig sammen med superstjernen Lionel Messi i Inter Miami.

    Kampen mot Wales er semifinale i omspillet i nasjonsligaen.

    – Jeg har stor tro på at Finland i disse svært viktige kampene trenger spillere som er hundre prosent i form, slik at vi forhåpentligvis kan sikre oss en plass i EM. Det hadde vært egoistisk av meg å ta denne muligheten fra en annen spiller, skriver Taylor på Instagram.

    – Fordi dette var en svært vanskelig avgjørelse å ta, tok det lengre tid enn forventet å komme fram til denne løsningen. Jeg vet at det har satt laget i en utfordrende situasjon, så jeg vil be om unnskyldning til lagkameratene og trenerne mine, legger han til. (NTB)

    Taylor
    Foto: AP
  • Konow med sammenlagtseier i verdencupen i telemark

    Kaja Bjørnstad Konow tok sammenlagtseieren i øvelsen klassisk distanse i verdenscupen i telemark mandag.

    Det var Konows første sammenlagtseier i verdenscupen.

    Den norske profilen tok annenplassen i mandagens avslutningsrenn i franske Pra Loup. Det holdt til å ta verdenscupkula hjem til Norge.

    Konow vant med 30 poeng ned til franske Augustine Carliez, og hadde 76 poeng til en annen fransk løper, Laly Chaucheprat, på tredjeplassen.

    Gøril Strøm Eriksen sørget for en god norsk dag mandag med tredjeplass i avslutningsrennet.

    På herresiden er Trym Nygaard Løken tilbake for fullt i verdenscupen. Han tok seieren i herrenes renn og var 1,9 sekunder foran franskmannen Elie Nabot.

    Jacob Alveberg kjørte inn til femteplass. (NTB)

    Kaja Bjørnstad Konow
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal