Landslagsgutta har gått med på reduserte utbetalinger for at det ikke skal være forskjell på Norges to A-landslag. Fra 2018 får dermed damene og herrene for første gang helt like økonomiske betingelser.
– Det er en ny avtale hvor vi har tatt en del av vår kake og gitt over til kvinnesiden, forklarer Johansen.
– Vi synes vi allerede er priveligerte. Kvinnelandslaget har en del mindre enn oss, så vi synes det er helt rett av oss å gjøre dette, legger han til.
Har fått halvparten av gutta
NRK har i de siste ukene vært i kontakt med en rekke forbund for å undersøke hvordan de betaler utøverne sine for å være på landslaget. Noen betaler ingenting, andre har stipendordninger, mens enkelte opererer med resultatbonuser. Felles for de fleste er imidlertid at de ikke gjør forskjell på kjønn. Her har Norges Fotballforbund (NFF) skilt seg kraftig ut.
I dagens avtale får spillerne på herrelandslaget totalt 6,55 millioner i sin markedsavtale med NFF. Kvinnelandslaget har en ordning med stipender som har en totalramme på omtrent 3.1 millioner.
SAMSTEMTE: Stefan Johansen og Tore Reginiussen.
Foto: Stine Løvmo Lie / NRKKvinnene deler altså et beløp som er under halvparten av den summen som fordeles mellom herrene, til tross for at kvinnelandslaget jevnt over har bedre resultater og stadig kvalifiserer seg til mesterskap.
Fra og med 2018 er det slutt på det.
– Det er ekstremt store forskjeller. Det er snakk om at de kan få omtrent det dobbelte av hva de har nå, og det håper og tror jeg at hjelper på, sier Johansen.
– Jeg synes bare det er sånn det skal være
Han mener det er åpenbart at kjønnene skal behandles likt.
– Jeg synes bare at det er sånn det skal være. Jeg tror det kan hjelpe mye for dem. Vi vil ha norsk fotball fremover. Damene er like viktige som oss, avslutter landslagskapteinen.
Tore Reginiussen (31) er helt enig.
– Det er fint å kunne bidra. Det er på sin plass at det blir mer til kvinnefotballen også. Vi vet at vi er privelegert. Det var unison enighet. Alle ville være med å dele. De trenger det mer enn oss, forteller han, og fortsetter:
– Det er vel ingenting med resultatene vi har hatt de siste årene som tilsier at vi skal ha så veldig mye mer. Nå blir det jevnere fordeling. Det er viktig.
NISO-leder Joachim Walltin er utrolig fornøyd med den nye løsningen.
– Vi synes det er veldig gledelig for kvinnelandslaget, men også Norge som nasjon. Vi blir et foregangsland på dette området, sier han til NRK.