Hopp til innhold

Østberg får ikke bli med på høydesamling, NRK-ekspert skeptisk: – OL henger i en tynn tråd

Ingvild Flugstad Østberg (30) er fortsatt ikke klar for å være med landslaget på samling på grunn av helseproblemene hun har slitt med i to år. Det gjør langrennsekspert Torgeir Bjørn bekymret.

C8SshKsRoHI

SLITER FORTSATT: Ingvild Flugstad Østbergs kropp er fortsatt ikke nok i balanse til at hun får trene med resten av langrennslandslaget.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

Torsdag 21. oktober setter det norske elitelandslaget for damer seg på flyet til Italia for dette årets siste høydeopphold. Til Livigno og Val Senales er ikke Ingvild Flugstad Østberg med. Det bekrefter langrennssjef Espen Bjervig til NRK.

Bjervig

HÅPER: Langrennssjef Espen Bjervig.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Ingvild er ikke sterk nok til å dra på et høydeopphold nå. Totalbelastningen det er å dra og trene i høyden er for stor, sier Bjervig.

Bjervig sier Østberg selv må kommentere hvordan det er å håndtere en slik beskjed. Hun har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.

– Men jeg kan bare tenke meg hvordan det er når du er skiløper og ikke får dratt for å gjøre OL-forberedelser, sier langrennssjefen.

– Skulle ønske hun var med

På spørsmål om hvordan tiden fremover mot sesongstart blir, og om profilen blir å se på startstreken i slutten av november, svarer Bjervig følgende:

– Dette er likt for alle som skal representere Norges Skiforbund. De må ha godkjent helseattest. Men jeg håper vi får se henne på startstreken til vinteren og til OL i år.

Lege for langrennslandslaget, Øystein Andersen, bekrefter det Bjervig sier: Helsetilstanden vurderes dit at et høydeopphold ikke er riktig valg for Østberg nå.

fcuLHGioORs

FØLGER OPP ØSTBERG: Landslagslege Øystein Andersen (t.h.).

Foto: Terje Bendiksby

– Hun skulle selvfølgelig ønske at hun var med. Det er det ingen tvil om. Det gjør vi også. Men hun ser også at det er best at vi gjør det på denne måten og tar situasjonen til etterretning og jobber med å bli klar for det. Det er bra håndtert av Ingvild.

Han vil ikke gå inn på om det er noe spesifikt i helsetilstanden som ikke tillater et høydeopphold og forteller at det er en totalvurdering.

Håper å rekke sesongåpningen

Andersen svarer slik på mulighetene for å stille på startstreken på Beitostølen nest siste helgen i november:

– Det er det vi jobber for, det er det som er målet og planen, sier han, og ønsker ikke å gradere som hvor nærme Østberg er å få trene for fullt som resten av elitelaget.

Hvordan trener Østberg i disse dager?

– Hun er i trening, men må ta hensyn til totalen. Det høyde- og samlingsopplegget som har vært nå til nå har vært for tøft. Vi har da vurdert at hun har et modifisert opplegg, som handler om at vi tilpasser, sier landslagslegen.

Østberg og medaljene

HISTORISK FANGST: Ingvild Flugstad Østberg tok fem medaljer på fem konkurranser under VM i Seefeld i 2019, men var samtidig på vei inn i store problemer.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Langvarige problemer

Det var i november 2019 det først ble kjent at Østberg ikke oppfylte kravene til den obligatoriske helseattesten norske langrennsløpere må ha for å konkurrere internasjonalt. Hun måtte stå over første del av den sesongen, men kom tilbake på nyåret.

Problemene var imidlertid ikke over, og i 2020 pådro hun seg to tretthetsbrudd. På høsten ble det kjent at hun ville stå over 2020/21-sesongen med VM i Oberstdorf som høydepunkt.

I mai fikk 30-åringen likevel fornyet tillit på elitelandslaget, selv om det ble signalisert at hun ikke kunne være med på de første samlingene.

– Jeg tror hun er med på det vi skal gjøre etter sommerferien, at hun er med i OL-troppen og kan kjempe om medaljer der, sa landslagstrener Ole Morten Iversen da.

Mai: Kunne ikke love

– Det er vanskelig å stå her og love ting. Jeg skulle veldig ønske at jeg kunne sagt at ... Altså, målene mine er jo klinkende klare. Motivasjonen er jo veldig bra. Jeg har mål om å kjempe om medaljer i OL. Men det er klart at jeg kan heller ikke stå her og love deg verken et ene eller det andre, om jeg starter eller ikke, sa Østberg selv.

Torgeir Bjørn

SKEPTISK: Torgeir Bjørn konstaterer at Ingvild Flugstad Østberg begynner å få svært dårlig tid før OL i Beijing.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Men fem måneder senere, fire måneder før OL, er den meritterte langrennsstjernen altså fortsatt ikke klarert for deltakelse.

NRKs langrennekspert Torgeir Bjørn slår fast at det har tatt lang tid for Østberg å komme tilbake, og tror ønsket definitivt var å komme tilbake til landslagets samlingsopplegg nå.

Han mener det er et fornuftig valg som er tatt ut fra situasjonen, og tror Østberg holder en viss grunnform ved like. Samtidig erkjenner han at det virkelig begynner å haste om OL-drømmen skal overleve.

– Ettersom avbrekket har vært så langt, er hun avhengig av å komme i full trening innen kort tid. I november må hun kunne belaste kroppen for fullt. Å i det hele tatt konkurrere første del av sesongen og et OL henger i en tynn tråd, vurderer Bjørn.

Siste nytt

  • Stortalent herjet da Norge vant i VM-test

    Treningskampen mellom Norge og Danmark i Asker endte 4-3 fredag kveld etter spilleforlengelse.

    18 år gamle Michael Brandsegg-Nygård er blant verdens mest ettertraktede talenter og han viste hvorfor fredagens kamp.

    Brandsegg-Nygård ble kreditert alle Norges tre mål i ordinær tid.

    – Jeg vet ikke. To i hvert fall, sa Brandsegg-Nygård til TV 2 i pausen mellom andre og tredje periode.

    – Den gikk på skøyta mi, men så jeg ikke hva som skjedde etter. Jeg tror Petter (Vesterheim) slo den inn, sa Brandsegg-Nygård videre - noe også TV 2s kommentatorer konkluderte med.

    Norge ledet 3-1 etter den andre perioden, men Danmark kom tilbake i den tredje perioden og fikk utlignet til 3-3. Dermed ble det spilleforlengelse i Asker.

    Der var igjen Brandsegg-Nygård sentral og scoret Norges vinnermål tre minutter ut i spilleforlengelsen.

    Norge og Danmark møtes til ny treningskamp lørdag. Deretter skal Norge spille to treningskamper borte mot Latvia neste uke, før VM starter 9. mai.

    Michael Brandsegg-Nygård
    Foto: NTB
  • Skaslien og Nedregotten tapte nervepirrende VM-semifinale

    Curlingparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten kom til kort i VM-semifinalen fredag, etter en semifinale hvor det bølget frem og tilbake og ikke ble avgjort før siste stein.

    I kampen mot Estland fikk Norge et tidlig overtak og ledet 4-2 etter fire omganger. Estland slo tilbake og tok tre poeng i den femte omgangen, men Norge fikk igjen overtaket etter å ha tatt to poeng i den sjette omgangen.

    Med ledelse 6-5 hadde Norge en viss kontroll før de siste to omgangene, men to poeng til Estland sørget for full spenning inn i den siste ordinære omgangen.

    Norge trengte der ett poeng for å skaffe en ekstraomgang og to poeng for å vinne, hvor Norge hadde den siste steinen.

    Estland fikk plassert sin siste stein midt i boet og da klarte ikke det norske paret å svare. Dermed ble det ett estisk poeng og 8-6 til Estland totalt.

    Skaslien og Nedregotten tok sølv i VM tilbake i 2021. Sølv ble det også i OL i 2022. Lørdag blir det VM-bronsefinale mot Sveits.

    Nedregotten Skaslien
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Norges ishockeykvinner vant etter straffer – styrer mot plass i elite-VM

    Norge kan for første gang siden 1997 år bli å se i elite-VM i ishockey for kvinner. Etter straffeseier over Nederland er opprykkshåpet tent før siste runde.

    Norge spiller for øyeblikket VM 1. divisjon i Østerrike og kjemper om opprykk sammen med flere andre lag.

    Seieren over Nederland kom i en tett affære i Klagenfurt. Etter tre målløse perioder måtte lagene ut i forlengning og etter hvert straffer. Der ble Emilie Kruse og Mathea Fischer avgjørende for Norge med sine scoringer.

    Med fredagens triumf ligger Norge to poeng bak Frankrike på tabelltopp etter fire kamper. Ungarn er to poeng bak Norge med én kamp mindre spilt, og dermed kan ungarerne klatre forbi med seier over Østerrike senere fredag.

    Ungarn og Frankrike skal imidlertid møte hverandre i siste runde, og dessuten har Norge slått begge lag tidligere i turneringen.

    Dermed trenger Norge å slå bunnlaget Sør-Korea etter ordinær tid for å sikre opprykket til elite-VM. Om lag ender likt på poeng, blir kampene innbyrdes tellende for å skille dem.

    De to beste etter fem runder rykker opp til elite-VM i Tsjekkia neste år. (NTB)

    André Lysenstøen, landslagstrener ishockey kvinner
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal