Hopp til innhold

Får startnekt hele sesongen: – Helsesituasjonen er ikke god nok

Ingvild Flugstad Østberg står over vinterens konkurranser og satser fullt mot OL i Beijing neste vinter.

Østberg, Johaug

Ingvild Flugstad Østberg var i juli på sin første samling tilbake med landslaget etter tretthetsbruddet i mars. Nå velger hun en pause renn og konkurranser.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det avslører Østberg i en e-post til sine sponsorer og støttespillere fredag morgen.

Det var Oppland Arbeiderblad som først omtalte saken.

– Jeg skal stå på for å komme meg tilbake til det som gir meg verdens beste energi – å konkurrere på ski – ved å justere treningen og sørge for at ernæringsinntaket er godt nok over tid, sier Østberg til i en pressemelding.

– Jeg har bestemt meg for at dette skal jeg klare, legger hun til.

Det er det medisinske apparatet som har tatt avgjørelsen.

På spørsmål om Østberg er uenig i startnekten svarer Øystein Andersen, medisinsk ansvarlig for landslaget, følgende til NRK:

– Jeg har ikke opplevd at hun er veldig uenig. Som lege gir jeg henne medisinske råd, og da er det viktig å ha en god dialog rundt de tingene der. Så det har jeg ikke problematisert.

Helsa står i veien

«Jeg vil dessverre ikke gå noen skirenn denne sesongen, noe som selvsagt er kjedelig. Det er tross alt det jeg jobber knallhardt for hver dag og det jeg elsker å gjøre. Når det er sagt, er det ingen tvil om at jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme sterkt tilbake!» skriver Ingvild i den nevnte e-posten.

– Vårt felles mål er at Ingvild er tilbake i skisporet til OL-sesongen, sier medisinsk ansvarlig Øystein Andersen i Norges Skiforbund langrenn og legger til at hun følges opp av både langrenn og Olympiatoppen sitt helseteam.

Til NRK forteller han at hun kan trene som andre skiløpere gjør på denne delen av året, men i noe mindre skala.

– Vi må tørre å se langsiktig. Målet vårt er jo at hun skal kunne konkurrere på høyeste nivå uten å være i for stor skaderisiko.

Det er det medisinske apparatet som har tatt avgjørelsen da de ikke ønsker å risikere flere og større skader.

– Min oppgave er å være med på den risikovurderingen. Sånn som det er nå er det riktig å ikke utsette henne for den konkurransedelen, svarer han på spørsmål om hvor delaktig Østberg selv var i denne avgjørelsen.

– Et stort savn denne vinteren

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn sier det er synd at Østberg ikke konkurrerer til vinteren, men at helsen kommer foran.

– Vi hadde håpet å få sett Ingvild i skiløypene i vinter i godt, gammelt slag. Men helsa vil uansett være viktigst og hvis det medisinske personellet mener at hun ikke bør gå i vinter, så er det eneste rette å gjøre, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland bifaller med Bjørn om det helsemessige, og legger til at Østberg blir et stort savn i den norske troppen.

– Hun er både miljøfremmende, og en som setter standarden for høyeste nivå prestasjonsmessig. Det vil være et stort savn gjennom vinteren i laget, sier Aukland.

Lang skadeperiode

Det har vært snart halvannet år preget av helseproblemer for Østberg. I juli delte hun tankene om den tunge perioden med NRK etter hun fikk påvist sitt andre tretthetsbrudd på fire måneder.

Denne uka har Østberg, sammen med flere av de kvinnelige landslagsløperne oppholdt seg på Beitostølen og fått mange økter på snø.

Utover sommeren i fjor fikk hun utfordringer. Det ble ikke allment kjent før hun på en pressekonferanse på Beitostølen 21. november med klump i halsen og tårer i øynene fortalte at hun hadde fått startnekt, fordi hun ikke oppfylte kravene i Skiforbundets helseattest.

– Jeg har valgt å trene mye og tøft. Det er risiko å trene så mye, men nå trenger kroppen tid for å komme seg på plussiden, forklarte Østberg.

Ingvild Flugstad Østberg ved Mjøsa hvor foreldrene har hytte. Sparker litt ball og snakker om skaden sin. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Ingvild Flugstad Østberg var i godt humør da hun møtte NRK i sommer etter hennes andre tretthetsbrudd.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Etter hvert oppfylte hun kravene og kom til start i Tour de Ski. Ingvild Flugstad Østberg var umiddelbart tilbake blant de beste i verden og ble nummer tre i touren. Resten av sesongen gikk over all forventning ut fra forutsetningene.

Sorgene var nesten glemt da hun igjen innkalte til pressekonferanse i Holmenkollen 6. mars, dagen før hun skulle gått tremila. Østberg ankom på krykker med beskjed om at hun hadde pådratt seg et tretthetsbrudd. Hun la ikke skjul på at det kunne ha en sammenheng med helseproblemene.

Siste nytt

  • Norsk drømmestart i G19-kvalifiseringen til EM

    Det norske G19-landslaget i fotball slo Romania 4-0 i åpningskampen i EM-kvalifiseringen i Frankrike.

    Isak Hansen-Aarøen, Erik Flataker og Andreas Rædergård Schjelderup (25) scoret målene før pause, mens innbytter Magnus Riisnæs fastsatte resultatet til 4-0 i det siste spilleminutt.

    Norge som ledes av Louis Pinenta møter Frankrike lørdag og Nord-Irland tirsdag. Det er kun gruppevinneren som går til EM-sluttspillet på Malta i juli. (NTB)

    Andreas Schjelderup
    Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix / NTB
  • Løken til topps i sprinten i VM

    Trym Nygaard Løken (29) kjørte inn til VM-gull i sprint i telemarksskjøring i sveitsiske Mürren onsdag.

    For ett år siden røk han korsbåndet på samme sted.

    – Dette ble en fantastisk dag. I samme skråning, hopp og disiplin der korsbandet tok farvel i fjor. Jeg har tenkt på dette løpet i ett år. Dette var sesongens hovedmål og motivasjonen til å komme tilbake. I samtaler med knegruppa på Olympiatoppen trodde de ikke på meg da jeg fortalte om målsettingen jeg hadde, og da blir det så fantastisk å lykkes, sa Nygaard Løken.

    Telemarkkjøreren fra Bækkelaget har dermed vunnet VM-gull i de tre siste mesterskapene, 2019 på Rjukan, 2021 i Sveits og i 2023 i Sveits

    Etter helgas verdenscupseier i Tyskland fikk jeg smaken på gull, og i dag klaffet alt, sa han.

    Tirsdag tok han bronse i klassisk-øvelsen i VM. (NTB)

    VM i telemark
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Uno-X-rytter med knallsterk plassering i belgisk ritt

    Uno-X-rytter Stian Fredheim endte på 8.-plass i det belgiske endagsrittet Brugge-De Panne. Jasper Philipsen vant på hjemmebane i Belgia.

    Jasper Philipsen spurtslo nederlandske Olav Kooij, Yves Lampaert og Frederik Frison. Kooij endte på 2.-plass, mens Lampaert ble nummer tre.

    21 sekunder bak Philipsen rullet den norske 19-åringen Stian Fredheim over målstreken. Uno-X-rytteren ble nummer åtte totalt. Det er hans beste resultat på seniornivå. Fredheim var den nest yngste på startstreken.

    Endagsrittet startet i Brugge og avsluttet i De Panne, og var på 221 kilometer. (NTB)

    Uno-X
    Foto: DIRK WAEM / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste