Får startnekt hele sesongen: – Helsesituasjonen er ikke god nok

Ingvild Flugstad Østberg står over vinterens konkurranser og satser fullt mot OL i Beijing neste vinter.

Østberg, Johaug

Ingvild Flugstad Østberg var i juli på sin første samling tilbake med landslaget etter tretthetsbruddet i mars. Nå velger hun en pause renn og konkurranser.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det avslører Østberg i en e-post til sine sponsorer og støttespillere fredag morgen.

Det var Oppland Arbeiderblad som først omtalte saken.

– Jeg skal stå på for å komme meg tilbake til det som gir meg verdens beste energi – å konkurrere på ski – ved å justere treningen og sørge for at ernæringsinntaket er godt nok over tid, sier Østberg til i en pressemelding.

– Jeg har bestemt meg for at dette skal jeg klare, legger hun til.

Det er det medisinske apparatet som har tatt avgjørelsen.

På spørsmål om Østberg er uenig i startnekten svarer Øystein Andersen, medisinsk ansvarlig for landslaget, følgende til NRK:

– Jeg har ikke opplevd at hun er veldig uenig. Som lege gir jeg henne medisinske råd, og da er det viktig å ha en god dialog rundt de tingene der. Så det har jeg ikke problematisert.

Helsa står i veien

«Jeg vil dessverre ikke gå noen skirenn denne sesongen, noe som selvsagt er kjedelig. Det er tross alt det jeg jobber knallhardt for hver dag og det jeg elsker å gjøre. Når det er sagt, er det ingen tvil om at jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme sterkt tilbake!» skriver Ingvild i den nevnte e-posten.

– Vårt felles mål er at Ingvild er tilbake i skisporet til OL-sesongen, sier medisinsk ansvarlig Øystein Andersen i Norges Skiforbund langrenn og legger til at hun følges opp av både langrenn og Olympiatoppen sitt helseteam.

Til NRK forteller han at hun kan trene som andre skiløpere gjør på denne delen av året, men i noe mindre skala.

– Vi må tørre å se langsiktig. Målet vårt er jo at hun skal kunne konkurrere på høyeste nivå uten å være i for stor skaderisiko.

Det er det medisinske apparatet som har tatt avgjørelsen da de ikke ønsker å risikere flere og større skader.

– Min oppgave er å være med på den risikovurderingen. Sånn som det er nå er det riktig å ikke utsette henne for den konkurransedelen, svarer han på spørsmål om hvor delaktig Østberg selv var i denne avgjørelsen.

– Et stort savn denne vinteren

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn sier det er synd at Østberg ikke konkurrerer til vinteren, men at helsen kommer foran.

– Vi hadde håpet å få sett Ingvild i skiløypene i vinter i godt, gammelt slag. Men helsa vil uansett være viktigst og hvis det medisinske personellet mener at hun ikke bør gå i vinter, så er det eneste rette å gjøre, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland bifaller med Bjørn om det helsemessige, og legger til at Østberg blir et stort savn i den norske troppen.

– Hun er både miljøfremmende, og en som setter standarden for høyeste nivå prestasjonsmessig. Det vil være et stort savn gjennom vinteren i laget, sier Aukland.

Lang skadeperiode

Det har vært snart halvannet år preget av helseproblemer for Østberg. I juli delte hun tankene om den tunge perioden med NRK etter hun fikk påvist sitt andre tretthetsbrudd på fire måneder.

Denne uka har Østberg, sammen med flere av de kvinnelige landslagsløperne oppholdt seg på Beitostølen og fått mange økter på snø.

Utover sommeren i fjor fikk hun utfordringer. Det ble ikke allment kjent før hun på en pressekonferanse på Beitostølen 21. november med klump i halsen og tårer i øynene fortalte at hun hadde fått startnekt, fordi hun ikke oppfylte kravene i Skiforbundets helseattest.

– Jeg har valgt å trene mye og tøft. Det er risiko å trene så mye, men nå trenger kroppen tid for å komme seg på plussiden, forklarte Østberg.

Ingvild Flugstad Østberg ved Mjøsa hvor foreldrene har hytte. Sparker litt ball og snakker om skaden sin. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Ingvild Flugstad Østberg var i godt humør da hun møtte NRK i sommer etter hennes andre tretthetsbrudd.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Etter hvert oppfylte hun kravene og kom til start i Tour de Ski. Ingvild Flugstad Østberg var umiddelbart tilbake blant de beste i verden og ble nummer tre i touren. Resten av sesongen gikk over all forventning ut fra forutsetningene.

Sorgene var nesten glemt da hun igjen innkalte til pressekonferanse i Holmenkollen 6. mars, dagen før hun skulle gått tremila. Østberg ankom på krykker med beskjed om at hun hadde pådratt seg et tretthetsbrudd. Hun la ikke skjul på at det kunne ha en sammenheng med helseproblemene.

Siste nytt

 • Drømmedebut for Vindheim i Schalkes storseier

  Andreas Vindheim debuterte med et brak for Schalke i 5-0-seieren lørdag kveld. Bergenseren noterte seg for et mål og assist og var også involvert i to andre scoringer.

  Drøyt 20 minutter før slutt kom også Marius Lode inn for Schalke til sin andre kamp etter overgangen fra Bodø/Glimt.

  Vindheim har spilt for Sparta Praha i to og en halv sesong og er på lån i Schalke fram til sommeren med opsjon på kjøp. Han ble solgt til Sparta Praha etter å ha imponert i Malmö. Sesongen før det spilte han i Brann. (NTB)

  Andreas Vindheim
  Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
 • X Games: Sølv for Kleveland i slopestyle

  Snowboarder Marcus Kleveland (22) sikret seg nok en medalje i X Games da han tok sølv i slopestyle lørdag kveld.

  – Det føles helt magisk, sier Kleveland i en pressemelding.

  Mark McMorris fra Canada tok gullet foran nordmannen, mens svenske Sven Thorgren fikk bronsemedaljen.

  Ståle Sandbech ble nummer 8, mens Mons Røisland kom på plassen bak.

  Fredag tok Kleveland sitt femte X Games-gull da han gikk til topps i øvelsen knuckle huck. Fridtjof Tischendorf tok da sølvet.

  Kleveland var likevel godt fornøyd med sølv lørdag, forteller han til NRK. Etter X Games går turen til Kina og OL i Beijing.

  – Men nå skal jeg hjem til Dombås for å hvile, sier han.

  Friskikjører Johanne Killi (24) havnet på den sure 4.-plassen i kvinnenes konkurranse tidligere på dagen lørdag. Killi endte på 7.-plass i big air-konkurransen i Aspen fredag.

  Marcus Kleveland
  Foto: Geir Olsen / NTB
 • City med sjeldent poengtap

  Manchester City måtte til slutt ta til takke med 1-1 borte mot Southampton i Premier League lørdag. Dermed røk rekken på tolv ligaseirer på rad for de lyseblå.

  Kyle Walker-Peters ga City en kalddusj tidlig i 1. omgang da han på vakkert vis tuppet ballen i mål. Den ledelsen holdt inn til pause, men derfra og ut handlet alt om Manchester City. Det selv om det ikke var synlig på måltavla til slutt. Aymeric Laportes utligning ble omgangens eneste mål.

  City kjørte på etter utligningen, men stolpen sto i veien for laget ved flere anledninger. De lyseblå beleiret sekstenmeteren til vertene, og Southampton så lenge sluttkjørte ut i kampen om et svært sterkt poeng. Vertene holdt ut og sikret poenget.

  City har 57 poeng på 23 kamper og har tolv poeng ned til Liverpool på 2.-plass foran de rødes oppgjør mot Crystal Palace søndag ettermiddag.

  Premier League - Southampton v Manchester City
  Foto: DYLAN MARTINEZ / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal