Hopp til innhold

Får startnekt hele sesongen: – Helsesituasjonen er ikke god nok

Ingvild Flugstad Østberg står over vinterens konkurranser og satser fullt mot OL i Beijing neste vinter.

Østberg, Johaug

Ingvild Flugstad Østberg var i juli på sin første samling tilbake med landslaget etter tretthetsbruddet i mars. Nå velger hun en pause renn og konkurranser.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Det avslører Østberg i en e-post til sine sponsorer og støttespillere fredag morgen.

Det var Oppland Arbeiderblad som først omtalte saken.

– Jeg skal stå på for å komme meg tilbake til det som gir meg verdens beste energi – å konkurrere på ski – ved å justere treningen og sørge for at ernæringsinntaket er godt nok over tid, sier Østberg til i en pressemelding.

– Jeg har bestemt meg for at dette skal jeg klare, legger hun til.

Det er det medisinske apparatet som har tatt avgjørelsen.

På spørsmål om Østberg er uenig i startnekten svarer Øystein Andersen, medisinsk ansvarlig for landslaget, følgende til NRK:

– Jeg har ikke opplevd at hun er veldig uenig. Som lege gir jeg henne medisinske råd, og da er det viktig å ha en god dialog rundt de tingene der. Så det har jeg ikke problematisert.

Helsa står i veien

«Jeg vil dessverre ikke gå noen skirenn denne sesongen, noe som selvsagt er kjedelig. Det er tross alt det jeg jobber knallhardt for hver dag og det jeg elsker å gjøre. Når det er sagt, er det ingen tvil om at jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme sterkt tilbake!» skriver Ingvild i den nevnte e-posten.

– Vårt felles mål er at Ingvild er tilbake i skisporet til OL-sesongen, sier medisinsk ansvarlig Øystein Andersen i Norges Skiforbund langrenn og legger til at hun følges opp av både langrenn og Olympiatoppen sitt helseteam.

Til NRK forteller han at hun kan trene som andre skiløpere gjør på denne delen av året, men i noe mindre skala.

– Vi må tørre å se langsiktig. Målet vårt er jo at hun skal kunne konkurrere på høyeste nivå uten å være i for stor skaderisiko.

Det er det medisinske apparatet som har tatt avgjørelsen da de ikke ønsker å risikere flere og større skader.

– Min oppgave er å være med på den risikovurderingen. Sånn som det er nå er det riktig å ikke utsette henne for den konkurransedelen, svarer han på spørsmål om hvor delaktig Østberg selv var i denne avgjørelsen.

– Et stort savn denne vinteren

NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn sier det er synd at Østberg ikke konkurrerer til vinteren, men at helsen kommer foran.

– Vi hadde håpet å få sett Ingvild i skiløypene i vinter i godt, gammelt slag. Men helsa vil uansett være viktigst og hvis det medisinske personellet mener at hun ikke bør gå i vinter, så er det eneste rette å gjøre, sier NRKs ekspertkommentator Torgeir Bjørn.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland bifaller med Bjørn om det helsemessige, og legger til at Østberg blir et stort savn i den norske troppen.

– Hun er både miljøfremmende, og en som setter standarden for høyeste nivå prestasjonsmessig. Det vil være et stort savn gjennom vinteren i laget, sier Aukland.

Lang skadeperiode

Det har vært snart halvannet år preget av helseproblemer for Østberg. I juli delte hun tankene om den tunge perioden med NRK etter hun fikk påvist sitt andre tretthetsbrudd på fire måneder.

Denne uka har Østberg, sammen med flere av de kvinnelige landslagsløperne oppholdt seg på Beitostølen og fått mange økter på snø.

Utover sommeren i fjor fikk hun utfordringer. Det ble ikke allment kjent før hun på en pressekonferanse på Beitostølen 21. november med klump i halsen og tårer i øynene fortalte at hun hadde fått startnekt, fordi hun ikke oppfylte kravene i Skiforbundets helseattest.

– Jeg har valgt å trene mye og tøft. Det er risiko å trene så mye, men nå trenger kroppen tid for å komme seg på plussiden, forklarte Østberg.

Ingvild Flugstad Østberg ved Mjøsa hvor foreldrene har hytte. Sparker litt ball og snakker om skaden sin. Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Ingvild Flugstad Østberg var i godt humør da hun møtte NRK i sommer etter hennes andre tretthetsbrudd.

Foto: Eskil Wie Furunes / NRK

Etter hvert oppfylte hun kravene og kom til start i Tour de Ski. Ingvild Flugstad Østberg var umiddelbart tilbake blant de beste i verden og ble nummer tre i touren. Resten av sesongen gikk over all forventning ut fra forutsetningene.

Sorgene var nesten glemt da hun igjen innkalte til pressekonferanse i Holmenkollen 6. mars, dagen før hun skulle gått tremila. Østberg ankom på krykker med beskjed om at hun hadde pådratt seg et tretthetsbrudd. Hun la ikke skjul på at det kunne ha en sammenheng med helseproblemene.

Siste nytt

 • Slik spilles cupens 2. runde

  Norges Fotballforbund har satt opp cupens 2. runde for herrer. Den byr på flere interessante oppgjør. Askeladden Torvastad, som slo ut Haugesund i runde 1, får besøk av eliteserielaget Viking.

  Rosenborg må reise til Jessheim for å møte Ull/Kisa, Molde møter Strindheim, Brann skal opp mot Askøy og Lillestrøm kan se frem til et rivaloppgjør mot Strømmen, et bananskall de har sklidd på før.

  Torvastad-keeper Jørgen Grønningen, som reddet fire straffer da Haugesund ble slått ut, ser frem til å møte Viking i neste runde.

  – Det gjør jo sjansen for å gå videre ganske mye mindre, enn om vi hadde møtt Vard eller Stord Haugesund. Men det er jo ekstrem luksus for oss å møte et eliteserie-lag. Det blir en enorm opplevelse igjen. En ny folkefest på Torvastad, sier han til NRK.

  – Håper du på straffer igjen?

  – Det er veldig liten sjans for at jeg kan klare det igjen, men med flaks og ferdigheter så kan det gå. Hvis det blir straffer så regner jeg med at Viking-spillerne vil være ganske nervøse, sier keeperhelten Grønningen.

  De fleste kampene i runde 2 vil bli spilt 24. april.

  Skjervøy – Alta
  Fløya – Tromsø
  Tromsdalen – Lyn
  Junkeren – Bodø/Glimt
  Melhus – Ranheim
  Stjørdals/Blink – Levanger
  Strindheim – Molde
  Træff – Kristiansund
  Hødd – Aalesund
  Stord - Lysekloster
  Bjarg – Åsane
  Frøya - Sogndal
  Askøy - Brann
  Torvastad – Viking
  Vard Haugesund – Sandnes Ulf
  Mandalskameratene – Bryne
  Fløy – Egersund
  Jerv - Strømsgodset
  Pors – Odd
  Eik Tønsberg – Fredrikstad (spilles 25. april)
  Fram – Arendal
  Hønefoss – Sarpsborg 08 (spilles 25. april)
  Elverum – HamKam
  Eidsvold Turn – Mjøndalen
  Ull/Kisa – Rosenborg
  Strømmen – Lillestrøm
  Skeid – Raufoss
  Frigg – KFUM
  Oppsal – Vålerenga
  Bærum – Stabæk
  Kjelsås - Kongsvinger
  Råde – Moss

  Torvastad
  Foto: Vegard Hvidsten
 • Arsenal-treneren om Maanum: – Snart kampklar igjen

  Arsenal-manager Jonas Eidevall tror Frida Maanum snart er tilbake på banen etter at hun kollapset under ligacupfinalen.

  – Alt ser bra ut, og det er det viktigste. Hun er på en nøye overvåket opptrapping med tanke på å komme tilbake i kamp, sa Eidevall da han fikk spørsmål om Maanum på pressekonferansen foran helgens hengekamp mot Bristol City i engelsk superliga.

  – Hun er ikke klar til søndagens kamp, men etter det ser det lovende ut med tanke på neste kamp, sa Eidevall.

  Det betyr i så fall seriekampen mot Leicester på hjemmebane søndag 21. april.

  (NTB)

  Britain Soccer FA Women's League Cup Final
  Foto: David Davies / AP
 • Baseballstjernens tolk tiltalt for massivt underslag

  Den tidligere tolken til baseballstjernen Shohei Ohtani er tiltalt for å ha stjålet over 170 millioner kroner fra baseballspillerens midler.

  Det melder den føderale påtalemyndigheten i USA fredag morgen norsk tid.

  Den tidligere tolken er anklaget for å ha overført over 170 millioner kroner fra Ohtanis bankkonto mellom 2021 og i år. Disse pengene skal ha gått til å betale spillegjeld han pådro seg gjennom ulovlig gambling.

  Ifølge påtalemyndigheten skal Ohtani ikke ha vært klar over tolkens aktivitet.

  29 år gamle Ohtani, som er fra Japan, er en av de aller største stjernene i Major League Baseball (MLB), der han spiller for Los Angeles Dodgers.

  (NTB)

  Dodgers Twins Baseball
  Foto: Abbie Parr / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal