Hopp til innhold

Sjakk, Norway Chess

  • Også kvinneturnering på Norway Chess

    Den internasjonale turneringen Norway Chess, hvor Magnus Carlsen årlig møter sine største rivaler, skal i år bestå av seks spillere.

    Nytt av året er at Norway Chess også skal arrangere verdens første likestilte kvinnelige turnering, Norway Chess Women’s Tournament.

    Denne skal foregå i samme spillesal som Norway Chess, til samme tid og med samme antall spillere, skriver Norway Chess i en pressemelding. Turneringen går av stabelen i Stavanger fra 27. mai.

  • Carlsen tapte norsk duell

    Magnus Carlsen held føringa i Norway Chess-turneringa med eit halvt poeng etter å ha tapt den norske duellen mot Aryan Tari i armageddon.

    Tari slo verdsmeisteren i armageddon etter at eit spennande klassiskparti enda med remis. Der hadde Carlsen med svarte brikker lege bak spelemessig ein periode, før han vende til fordel. Etter 43 trekk blei spelarane likevel samde om remis.

    I armageddon-delen gjorde Carlsen ei svak opning, og Tari klarte å hale sigeren i land med dei kvite brikkene. Carlsen var småirritert etter å ha tapt i armageddon for tredje gang på rad, men roste Tari for bra spel.

    Toar Vishy Anand slo Teimur Radjabov i armageddon tysdag og knappa dermed inn eit halvt poeng på Carlsen i samandraget. Det står att to rundar av Norway Chess, og dei skal spelast torsdag og fredag.

    Norway Chess
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Carlsen alene på topp i Norway Chess

    Magnus Carlsen leder Norway Chess alene etter en solid seier mot aserbajdsjanske Sjakhrijar Mamedjarov mandag.

    Etter Carlsens tap i armageddon for Vishy Anand søndag, lå nordmannen et halvt poeng bak den indiske stormesteren foran den sjette runden mandag. Der slo nordmannen tilbake, mens Anand igjen måtte ut i armageddon mot Anish Giri.

    Det gjør at Carlsen leder Norway Chess foran de tre avsluttende rundene. Det er ett poeng ned til Anand. I neste runde blir det helt helnorsk oppgjør når Aryan Tari sitter på motsatt side av brettet med hvite brikker.

    Carlsen spilte med hvite brikker mot Mamedjarov, og selv om han måtte vente lenge, fikk han til slutt opparbeidet seg en sterk fordel han ikke ga fra seg.

    Mamedjarov hadde til slutt svært lite tid igjen, noe som presset ham til å gjøre feil. Han klarte til slutt ikke å stå imot Carlsens angrep og ga seg etter 57 trekk. (NTB)

    Norway Chess
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Magnus Carlsen tapte

    Magnus Carlsen sikret ett poeng med remis mot Vishy Anand i klassisk sjakk, men røk i armageddon søndag, melder NTB. Dermed er Anand i ensom ledelse i Norway Chess. Både Anand og Carlsen sto med 8,5 poeng i toppen foran søndagens duell. Der fikk Carlsen det tøft med svarte brikker mot VM-rivalen fra 2013 og 2014.

    Magnus Carlsen under Norway Chess 2022 som holdes i Finansparken i Stavanger.
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Stavanger fikk gave av Magnus Carlsen

    Under Norway Chess-turneringen i Stavanger, ble Magnus Carlsens gave til Stavanger avduket. Det er et stort sjakkbrett i Bjergstedparken hvor størrelsen er 11,5 meter x 11, 5 meter og har et samlet areal på 144 kvadratmeter. Den største brikken, kongen, er 180 centimeter høy og veier 220 kilo. Dette skal være verdens største sjakkbrett. Til stede under arrangementet var Magnus Carlsen og hans konkurrenter i Norway Chess.

    Magnus Carlsen gir verdens største sjakkbrett til Stavanger kommune under Norway Chess i 2022
    Foto: Hilde Torgersen / NRK

Siste nytt

  • Kolstad til ny sluttspillfinale – delte meninger om rødt kort

    Kolstad er i rute til å forsvare titteltrippelen i norsk håndball. Trønderne tok seg overlegent videre til finalen i sluttspillet etter to seire over Drammen.

    I den første kampen vant Kolstad 32-26, og i mandagens returoppgjør i Drammen ble det 28-23-seier for bortelaget.

    Dermed vant Kolstad semifinalen sammenlagt 60-49.

    Kort tid før pausen fikk Drammens nøkkelspiller August Storbugt rødt kort etter at Sander Sagosen dundret i parketten.

    TV 2s håndballekspert Bent Svele mente dommeravgjørelsen var helt riktig.

    – Bildene lyver ikke. Det er i mine øyne et klokkeklart rødt kort, sa Svele på direkten.

    Kjelling hadde et helt annet syn på saken.

    – Det er et latterlig rødt kort. Han løper i ham, og det er selvfølgelig en tominutter. Men med rødt kort er vi ute i stygt spill og forferdelige ting. Det er en skulder som treffer ham, sa DHK-treneren til TV 2 i pausen.

    – Jeg skjønner at det er vondt for stakkars Sander som får den i ansiktet. Rødt kort er sikkert korrekt på mange måter. Men når vi har det fysiske nivået vi ligger på her, synes jeg det blir teit, fortsatte Kjelling.

    Storbugt forklarte episoden med at han forsøkte å ta seg forbi Kolstads robuste forsvarsblokk.

    – Det er kjempeuheldig og kjempetrist. Jeg gir dommer en mulighet til å dømme. Det er veldig synd at jeg treffer ham i ansiktet. Det er ikke med vilje, sa han til TV 2.

    ØIF Arendal tar imot Elverum i den andre semifinalen tirsdag etter å ha tapt bortekampen knepent 35-36.

    Tidligere i sesongen har Kolstad vunnet både serien og NM. (NTB)

    REMA1000-ligaen: Kolstad-Elverum 29–28.
    Foto: Ole Martin Wold / NTB
  • Nadal videre etter lang Madrid-kamp

    Rafael Nadal (37) fikk en pangstart, men måtte likevel svette litt for å nå åttedelsfinalen i tennisturneringen Madrid Open.

    Spanjolen vant 6-1 i det første settet mot Pedro Cachin fra Argentina og så ut til å få en komfortabel reise til neste runde. I stedet tok kampen en ny vending.

    Nadal ble brutt to ganger i settet som fulgte. Han lå under 1-4, men Cachin greide ikke å holde på overtaket. Mange brudd kom tett, og spillerne måtte ut i tiebreak.

    Der tapte Nadal 5-7. Et tredje sett ble spilt for å kåre en vinner, og der viste den gamle gruskongen rutine og vant 6-3. Oppgjøret varte i litt over tre timer.

    I neste runde skal Nadal opp mot Jiri Lehecka. Den unge tsjekkeren er nummer 31 på verdensrankingen, mens Nadal er helt nede på 512.-plass som følge av et langt skadeavbrekk.

    Nylig var Nadal tilbake i konkurranse for første gang på over tre måneder. Trolig er han inne i sitt siste år som elitespiller. (NTB)

    Rafael Nadal
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP
  • Casper Ruud briljerte i Madrid

    Casper Ruud herjet med briten Cameron Norrie på rødgrusen i 3. runde av Madrid Open i tennis. Det var hans 31. seier for året.

    Snarøya-mannen er med god margin spilleren med flest enkeltseirer på ATP-touren så langt i år. Han har fem flere enn Jannik Sinner på 2.-plass.

    Mandag var Ruud klart best så å si hele veien. Han nedsablet Norrie med sifrene 6-2, 6-4 og revansjerte Australian Open-exiten fra januar. Den gang vant briten 3-1 i sett.

    Senere i uken skal Ruud opp mot Felix Auger-Aliassime fra Canada i åttedelsfinalen.

    Nylig tok 25-åringen sin største seier i karrieren ved å vinne ATP500-turneringen i Barcelona. Alle hans ti første ATP-titler kom på 250-nivået.

    Nå sikter Ruud seg inn på ATP1000-suksess i Madrid.

    (NTB)

    Zu-fKyPYJV4
    Foto: Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal