Hopp til innhold

Magnus Carlsen slo VM-rivalen i generalprøven

STAVANGER/OSLO (NRK): Prestisjeoppgjøret mellom Magnus Carlsen (27) og Fabiano Caruana (25) endte til slutt med seier til den norske verdensmesteren. Rivalene brukte drøyt fem timer på å avgjøre partiet.

Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana

VM-MOTSTANDERE: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana møttes i 1. runde.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Han var jo ikke så bra i dag. Men ellers er han en fantastisk spiller, sier Magnus Carlsen til NRK.

– Han har jo i løpet av årene av og til vært litt ujevn, og det så jo vi i dag, påpeker han.

Carlsen møtte sin kommende VM-motstander i 1. runde i Norway Chess i Stavanger mandag.

Kun et halvt år før VM-turneringen var det naturlig nok stor interesse for partiet mellom de to VM-rivalene, som dermed ble som en slags generalprøve å regne.

Magnus Carlsen

SEIER: Magnus Carlsen slo sin kommende motstander i VM.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Fikk overtaket

Magnus Carlsen fikk etter hvert overtaket i partiet, mens en presset Caruana havnet i stadig større tidsnød. Amerikaneren greide med nød og neppe den første tidskontrollen, men kjempet innbitt videre for å oppnå remis i partiet.

– Det var et trekk som var spesielt dårlig Han begynte å få dårlig tid og fant ikke noen god plan, så prøvde han å avvikle stillingen istedet for å vente. Det viste seg å være en dårlig idé, sier Carlsen om sin motstander til NRK.

Caruana virket fast bestemt på å unngå tap, men etter drøyt fem timers spill og 77 trekk måtte han motvillig innse at slaget var tapt.

– Det var en typisk 1. runde for min del. Det ble litt halvnervøst og rotete, men jeg greide i hvert fall å spille mye bedre enn ham. Selv om jeg brukte tid på å vinne, følte jeg ikke at det var noen tvil om at jeg skulle greie det til slutt, sier Carlsen til NRK.

Laster Twitter-innhold

Viser storform

Dermed kan Magnus Carlsen ha fått et lite psykologisk overtak på sin VM-motstander før de møtes igjen i november.

Ifølge TV 2 måtte Caruana også overtales til å stille opp i årets Norway Chess. Amerikaneren skal ha vært lite villig til å møte den norske verdensmesteren så kort tid før VM.

Med mandagens seier fortsetter også Carlsen å vise form. Den regjerende verdensmesteren er uten tap i klassisk sjakk så langt i år, ifølge Matt & Patt.

Carlsen leder turneringen etter første runde. Neste kamp for Carlsen er tirsdag mot russiske Sergej Karjakin.

Les også: Magnus Carlsen slo «verden» på 17 minutter

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal