Magnus Carlsen slo VM-rivalen i generalprøven

STAVANGER/OSLO (NRK): Prestisjeoppgjøret mellom Magnus Carlsen (27) og Fabiano Caruana (25) endte til slutt med seier til den norske verdensmesteren. Rivalene brukte drøyt fem timer på å avgjøre partiet.

Magnus Carlsen møter Fabiano Caruana

VM-MOTSTANDERE: Magnus Carlsen og Fabiano Caruana møttes i 1. runde.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

– Han var jo ikke så bra i dag. Men ellers er han en fantastisk spiller, sier Magnus Carlsen til NRK.

– Han har jo i løpet av årene av og til vært litt ujevn, og det så jo vi i dag, påpeker han.

Carlsen møtte sin kommende VM-motstander i 1. runde i Norway Chess i Stavanger mandag.

Kun et halvt år før VM-turneringen var det naturlig nok stor interesse for partiet mellom de to VM-rivalene, som dermed ble som en slags generalprøve å regne.

Magnus Carlsen

SEIER: Magnus Carlsen slo sin kommende motstander i VM.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Fikk overtaket

Magnus Carlsen fikk etter hvert overtaket i partiet, mens en presset Caruana havnet i stadig større tidsnød. Amerikaneren greide med nød og neppe den første tidskontrollen, men kjempet innbitt videre for å oppnå remis i partiet.

– Det var et trekk som var spesielt dårlig Han begynte å få dårlig tid og fant ikke noen god plan, så prøvde han å avvikle stillingen istedet for å vente. Det viste seg å være en dårlig idé, sier Carlsen om sin motstander til NRK.

Caruana virket fast bestemt på å unngå tap, men etter drøyt fem timers spill og 77 trekk måtte han motvillig innse at slaget var tapt.

– Det var en typisk 1. runde for min del. Det ble litt halvnervøst og rotete, men jeg greide i hvert fall å spille mye bedre enn ham. Selv om jeg brukte tid på å vinne, følte jeg ikke at det var noen tvil om at jeg skulle greie det til slutt, sier Carlsen til NRK.

Laster Twitter-innhold

Viser storform

Dermed kan Magnus Carlsen ha fått et lite psykologisk overtak på sin VM-motstander før de møtes igjen i november.

Ifølge TV 2 måtte Caruana også overtales til å stille opp i årets Norway Chess. Amerikaneren skal ha vært lite villig til å møte den norske verdensmesteren så kort tid før VM.

Med mandagens seier fortsetter også Carlsen å vise form. Den regjerende verdensmesteren er uten tap i klassisk sjakk så langt i år, ifølge Matt & Patt.

Carlsen leder turneringen etter første runde. Neste kamp for Carlsen er tirsdag mot russiske Sergej Karjakin.

Les også: Magnus Carlsen slo «verden» på 17 minutter

Siste nytt

 • Ruud tok seg enkelt vidare

  Casper Ruud leverte knallsterkt og vann 6–1 og 6–2 mot Carlos Berlocq i første runde i ATP-turneringa i Rio de Janeiro tysdag. 20-åringen hadde få problem med den 16 år eldre argentinaren.

  Casper Ruud
  Foto: Daniel Bockwoldt / AFP
 • 5.-plass til Foss-Solevåg

  Amerikanske Mikaela Shiffrin vinn parallellslalåmen i Stockholm og sikrar seg dermed også krystallkula i verdscupen i slalåm denne sesongen. På herresida vinn Ramon Zenhaeusern føre svenske André Myhrer. Sebastian Foss-Solevåg blir beste norske med ein 5.-plass, etter å ha slått ut Henrik Kristoffersen.

 • Vil ta laggull

  Tyskland har tatt alle de syv siste gullmedaljene i mesterskap i kombinert. Det vil Jan Schmid gjøre noe med. – Hvis jeg får med meg en medalje skal jeg være fornøyd, og så synes jeg vi som lag skal ha et mål om å ta det laggullet, det begynner å bli litt for mange år siden, sier den norske veteranen.

  Jan Schmid og Jørgen Graabak
  Foto: Andrea Solero / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal