- Petter Northug er langrennssportens John McEnroe

Petter Northug engasjerer det norske folket som ingen andre idrettsutøvere. Han er langrennsportens svar på den gamle tennisspilleren John McEnroe, mener rektor ved Markedshøyskolen.

Petter Northug og John McEnroe

Petter Northug sammenliknes med John McEnroe

Foto: Scanpix

Trond Blindheim

Rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim

Foto: Markedshøyskolen

- Han oppfører seg som en liten unge som blir tatt fra sukkertøy når det ikke går hans vei. Han blir en slags langrennssportens svar på John McEnroe, sier rektor ved Markedshøyskolen, Trond Blindheim til NRK.

I likhet med den berømte tennisspilleren fra 70- og 80-tallet, er skistjernen en person som engasjerer mange både på godt og vondt. McEnroe var på sitt beste en blendende tennisspiller, men han blir kanskje mest huske for sine raseriutbrudd mot dommere. Northug har vunnet VM- og OL-gull, men det har også vært mye fokus rundt det han har sagt og gjort. Det være seg Red Bull-avtalen, privatlag-diskusjonen og forholdet til pressen.

Er noen egentlig klar over hvor mye northug har oppnådd? At ikke klaffer f.eks en sesong, eller under tour de ski, skal der være forsiktige med å slenge ut så masse dritt. Idretten er ikke til for at folk skal slaktes. Northug er sterk som ikke lar seg knekke.

men serriøst folkens, Petter er Petter kan ikke folk bare godta det ?

Tobias / Leserkommentar på NRKsport.no

Engasjerte lesere

NRKsport.no sine lesere er delt i midten i synspunktene om langrennsstjernen. Den ene halvparten kan ikke få nok av ham, mens den andre halvdelen mener at Northug har seg selv å takke for de problemene han har kommet opp i.

- Northug representerer noe helt nytt og unorsk. Man forventer ikke primadonnaoppførsel av en utøvere i en idrettsgren hvor man er vant til Bjørn Dæhlie og Vegard Ulvang, sier Blindheim videre.

Jeg vil bare si at det de fleste mener om Petter Northug kan de holde inni seg. Altså, hadde vi ikke hatt Petter så hadde det ikke vært noe som heter norsk herrelangrenn

Eilev Haukaas / Leserkommentar på NRKsport.no

For tiden går Petter Northug i Tour de Ski, og der har det så langt ikke gått helt nordmannens vei. Han ligger på sjuendeplass i sammendraget og har en stor jobb å gjøre hvis han skal kunne kjempe om seieren opp slalåmbakken i Val di Fiemme.

Hva mener du det er ved Petter Northug som engasjerer? Diskuter nederst i saken?

- Northug er et eventyr

Paal Fure, Vizeum

Paal Fure i konsulent- og kommunikasjonsbyrå Isobar

Trenanalytiker Paal Fure mener at skikkelsen Petter Northug er som tatt ut av et norsk folkeeventyr, og at han er en person som folk nesten ikke kan få nok av.

- I folkloren har man flere skikkelsen, deriblant den pene og snille, den pene og slemme og den stygge og slemme. Petter Northug ligger midt i dette. Han er pen og flink, men kanskje ikke så snill, sier Paal Fure i kommunikasjonsbyrået Isobar.

- Det at han oppfører seg litt stygt, pirrer noe ved folk som de vil ha mer av. Folk ønsker å personifisere seg med et sterkt aspirasjonsbilde, sier han videre.

Petter Northug brøt en nærmest HELLIG regel i skisporet, om at den som går foran skal, og MÅ gi løype til de som kommer bakfra og vil forbi.

Lurer på hvordan det ville vært i Nordmarka når det er fullt av skiløpere, om alle skulle gjøre som Petter....

Jonassen / Leserkommentar på NRKsport.no

Petter er en morsom ung mann og en fantastisk skiløper.

Silje / Leserkommentar på NRKsport.no

Annerledeslandet

Fure mener også at annerledes-tankegangen i Norge og delvis også i Sverige, er en av grunnene til at fokuset rundt Northugs person har vokst til uante dimensjoner.

- Dette er noe av det norske uavhengighetsidealet hvor vi vet at vi er annerledes, og vi liker det, forklarer trendanalytikeren.

... ned som en skinnfell!

Noen visdomsord (til Petter):
Bruk speilet og ikke kikkerten når du leter etter feil.
Den som tier om det han vil gjøre, blir ikke hindret.
Godt gjort er bedre enn godt sagt.
Gjør det mulige istedenfor å snakke om det umulige.

Tour de Sofa / Leserkommentar på NRKsport.no

- Det at han kommer fra der han gjør, og at han mot alle odds har havnet i toppen av verdenseliten, bare forsterker det at vi engasjerer oss i ham. På en måte personifiserer han "underdog"-ideen, sier han.

Er det en bevist strategi fra folkene rundt han at han oppfører seg slik han gjør?

- Det skal kan jeg ikke uttale meg med sikkerhet om, men jeg tror at de har vurdert dette og at de så har landet på at det han gjør er formåltjenelig, avslutter Fure.

Jeg savner Mikkelsplass, Dæhlie, Brå og de trauste guttta der. Langrennssporten er og blir traust. Ethvert forsøk på noe annet er hykleri. Langrenn vil alltid være en bondsk sport for store fjøsnisser.

Fjøsnisse / Leserkommentar på NRKsport.no

Siste nytt

 • Alle Premier League-kamper sendes

  TV 2 viser samtlige 92 kamper på enten fjernsyn eller strømmetjenesten Sumo.

  Premier League gjør comeback 17. juni med de fra før utsatte kampene Manchester City – Arsenal og Aston Villa – Sheffield United. Førstnevnte kamp skal sendes «åpent» på TV 2s hovedkanal, og deretter går det slag i slag fram mot den planlagte sesongavslutningen 26. juli.

  Normalt får TV 2 og andre Premier League-distributører ikke vise flere enn én kamp på et gitt tidspunkt, og de må også følge programmet på engelsk TV de aller fleste dager. Slik blir det ikke helt i den koronautsatte sesonginnspurten, ettersom det nå er åpnet helt opp også i England.

  – Vi er svært fornøyde med at vi har fått lov til å vise alle de 92 kampene som gjenstår av sesongen, til våre seere. Hvert spark blir vist, sier sportsredaktør Vegard Jansen Hagen i TV 2.

  City
  Foto: Glyn Kirk / AFP
 • Ingen nye smittetilfeller i PL

  Det var ingen positive prøver da Premier League-lagenes spillere og støtteapparat ble testet for koronaviruset for fjerde gang.

  Testrunden er den første etter at det igjen ble tillatt med trening med full kontakt for klubbene.

  Testene utført torsdag og fredag. Hver klubb kunne teste 60 personer, og det ble utført til sammen 1.130 tester.

  FILE PHOTO: Premier League - Liverpool v Southampton
  Foto: Phil Noble / Reuters
 • Norsk travstjerne satte v-rekord

  Den norskfødte travhesten Moni Viking ordnet verdensrekord over stayerdistanse i Stockholm lørdag.

  Tiden ble 1.11,9 på 3.180 meter i det prestisjetunge Harpers Hanover-løpet. Moni Viking ble kjørt av sin trener Björn Goop.

  – Vi var store favoritter, men hesten er fantastisk, sa Goop etter triumfen som var verdt vel 500.000 svenske kroner.

  Etter oppvisningen mener mange eksperter at Moni Viking absolutt burde vært invitert til Elitloppet som kjøres søndag.

  Björn Goop og Moni Viking
  Foto: Lars Jakobsson / Tr Bild / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal