Banedekket i OL vekker oppsikt – Warholm avslører spesielle forberedelser

Hva er det med løpebanen i Tokyo? Mange spør seg etter et rekordras som toppes av Karsten Warholms sensasjonelle verdensrekord. Warholm innrømmer at ikke mange baner kan måle seg med OL-dekket.

400 meter hurdles

SUPERRASKT: Både Karsten Warholm, Rai Benjamin og Allison dos Santos løp inn til tider som fikk verden til å måpe.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Ny verdensrekord med 76 hundredeler.

«Det var nesten så jeg tenkte at det var noe feil med tidtakersystemet» sa Vebjørn Rodal da, og fikk støtte av Karsten Warholm – som så en tid han nesten ikke hadde trodd var mulig.

I samme løp satte Rai Benjamin nordamerikansk rekord og Alison dos Santos søramerikansk rekord. I tillegg ble det satt ytterligere tre nasjonale rekorder i finalen. Dagen etter fulgte Sydney McLaughlin opp med verdensrekord i kvinnenes finale, og knuste egen verdensrekord med 51.46.

Tidene i 400 meter hekk-finalen er ikke de eneste som er blitt lagt merke til på Olympiastadion i Tokyo. På 100-meteren for kvinner slettet for eksempel Elaine Thompson-Herah-Hera Florence Griffith-Joyners olympiske rekord fra 1988.

Det både løpes fort og hoppes langt. Personlige-, nasjonale-, kontinentale-, olympiske- og verdensrekorder er blitt satt i hopetall.

Det har ført til spekulasjoner om hvor mye hjelp utøverne får av banedekket på Olympiastadion – og det har ført til avisoverskrifter verden rundt.

– Som en trampoline

Mondo er produsenten som står bak teknologien på dekket inne på stadion, som er annerledes enn det noe mer kjente tartan. Det som er lagt spesielt til OL, er laget for å få gode tider.

– Det er absolutt et lite favorittdekke. Og det er nok ikke mange baner i verden som er like raske som dette, sier Karsten Warholm til NRK.

– Du kan kjenne forskjellen, men det er vanskelig å forklare. Mange snakker om skoene, men jeg tror det er banen som gir deg energi, mener McLaughlin.

Sydney McLaughlin

NY REKORD: Sydney McLaughlin løp på 51.45 i 400 meter hekk-finalen. Dalilah Muhammad klokket inn sterke 51.58, og ble andre kvinne i historien under 52 sekunder.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Ifølge storavisen New York Times brukte de tre år med å komme frem til det endelige resultatet. Da hadde utøvere fått teste og uttale seg. I dekket er det tredimensjonale granulater, som gir både støtdemping og energiretur.

– Vi hadde en spesiell ambisjon om å komme opp med noe annerledes, forteller Andrea Vallauri, internasjonal manager for Mondo, til avisen.

Han beskriver det «som en trampoline», og flere utøvere har bekreftet det samme.

Trent på dekket i mange år

Overfor NRK avslører Karsten Warholm at han har mer erfaring enn de fleste fra nettopp denne typen banedekke. For trener Leif Olav Alnes har gått langt i forberedelsene til OL.

– Leif anskaffet mondo til Vallhall for mange herrens år siden og vi trener på det hele tiden, forteller Warholm.

400 meter hekk

I FARTA: Banedekket i Tokyo er spesiallaget, blant annet for raske tider

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– Er det vanskelig å gjøre det du gjorde i dag på tartan?

– Altså, det er litt vanskelig å si. Men ja, dekket har selvfølgelig noe å si, der har det også skjedd en teknologisk framgang, bekrefter verdensrekordholderen.

Når Leif Olav Alnes skal forklare de mange gode tidene i Tokyo, nevner han mange faktorer. Utøverne er best forberedt når det er OL. Og de er mest tent når det er OL, fordi det er det største som kan vinnes.

Han nevner også klimaet i Tokyo som optimalt i sprint.

– Blir ikke lett å slå

Men han legger ikke skjul på at teknologi spiller inn. Sko – og banedekke. Derfor tror han ikke at den nye rekorden på 45.94 vil bli slått på tartandekket i hverken Stockholm eller en kald dag på Bislett.

– Det vil overraske meg. Det lå veldig godt til rette her. Folk var preppa, de har vært i bobla. Jeg tror ikke den blir lett å slå, sier den rutinerte treneren.

Som med all annen teknologi, handler det også når det gjelder banedekke å kunne utnytte de potensielle fordelene – og ikke minst å tro på dem.

Alnes nevner innendørs-EM i Glasgow i 2019 som eksempel på både det ene og det andre.

– Der var det opplest og vedtatt at det var en langsom bane. Den engelske landslagstreneren sa det var umulig å løpe fort der. Det var mondo-dekke, samme som her, innleder Alnes.

Warholm og Alnes

GULLGUTTER: Karsten Warholm møtte trener Leif Olav Alnes etter å ha mottatt gullmedaljen tirsdag kveld.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er ikke banen

– Det er fine, vide svinger, men en liten bounce i dekket, så du må spille musikk som passer til spretten. Så må du bruke de to første rundene til å springe fort på førsterunden og så slakke av, slik at du kjenner på spretten. Så Karsten øvde på det. Så løp han på 45,05, tangerte europarekorden – og nå er det en rask bane.

– Det går mye på psykologi?

– Jeg tror det går ekstremt mye på psykologi.

Hans konklusjon er derfor som følger:

– Når du er i form så spretter du på alle underlag, sier Alnes.

Også Rai Benjamin likte banen i Tokyo. Men han gir ikke den æren for de vanvittige tidene.

– Nei, det er ikke banen. Det er menneskene. Meg, Karsten, dos Santos, Samba. Det er fenomenalt, det vi gjør nå, og jeg er bare glad for å være en del av en så fantastisk gruppe karer, sier han til NRK.

Siste nytt

 • Tidligere syklist døde i ulykke

  Tidligere proffsyklist fra Danmark, Chris Anker Sørensen, er død etter å ha vært involvert i en ulykke, melder dansk TV2.

  Den tidligere syklisten var på jobb som ekspertkommentator for TV2 i Belgia da han ble påkjørt av en bil under en sykkeltur.

  – Chris Anker var i Belgia for VM i sykling. I dag, lørdag, var han ute og syklet og ble påkjørt av en bil, og han døde senere av skadene. Våre tanker og dype medfølelse går til Chris Ankers familie, sier sportssjef i kanalen, Frederik Lauesen.

  Anker Sørensen la opp som proffsyklist i 2018. Han har jobbet som ekspert for TV2 de siste årene, og var på plass i Belgia i forbindelse med sykkel-VM.

  Han var aktiv mellom 2005 og 2018. Han debuterte som proffsyklist for danske CSC i 2007, der han var lagkamerat med norske Kurt Asle Arvesen fram til 2009.

  Han største seier kom på den 8. etappen av Giro d'Italia i 2008. Han ble dessuten dansk mester i 2015, og han deltok i Tour de France fem ganger.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Måtte jage supportere av banen

  Det oppstod kaotiske scener i kampen mellom franske Lens og Lille lørdag kveld. I pausen stormet store mengder med Lens-supportere banen i et forsøk på å ta seg over til området der bortesupporterne befant seg. Sikkerhetsvakter måtte stoppe hjemmesupporterne, og 2. omgang ble en halv time forsinket. Kampen endte til slutt 1-0 til Lens.

  Footballfans, Lens
  Foto: Francois Lo Presti / AFP
 • Everton med sesongens første tap

  Et skadeskutt Everton reiste til Birmingham uten tap i Premier League så langt, men Rafa Benitez' menn ble sendt hjem med 0-3-tap mot Aston Villa i bagasjen.

  Etter en målløs 1. omgang rant målene inn etter pause. Matty Cash ga hjemmelaget ledelsen da han dro seg fint inn i boksen og banket inn 1-0.

  En corner fra Leon Bailey ble stusset i eget nett av Lucas Digne etter 69 minutter, før Bailey selv la på til 3-0 i det 75. minutt.

  Premier League - Aston Villa v Everton
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal