Hopp til innhold

Banedekket i OL vekker oppsikt – Warholm avslører spesielle forberedelser

Hva er det med løpebanen i Tokyo? Mange spør seg etter et rekordras som toppes av Karsten Warholms sensasjonelle verdensrekord. Warholm innrømmer at ikke mange baner kan måle seg med OL-dekket.

400 meter hurdles

SUPERRASKT: Både Karsten Warholm, Rai Benjamin og Allison dos Santos løp inn til tider som fikk verden til å måpe.

Foto: JEWEL SAMAD / AFP

Ny verdensrekord med 76 hundredeler.

«Det var nesten så jeg tenkte at det var noe feil med tidtakersystemet» sa Vebjørn Rodal da, og fikk støtte av Karsten Warholm – som så en tid han nesten ikke hadde trodd var mulig.

I samme løp satte Rai Benjamin nordamerikansk rekord og Alison dos Santos søramerikansk rekord. I tillegg ble det satt ytterligere tre nasjonale rekorder i finalen. Dagen etter fulgte Sydney McLaughlin opp med verdensrekord i kvinnenes finale, og knuste egen verdensrekord med 51.46.

Tidene i 400 meter hekk-finalen er ikke de eneste som er blitt lagt merke til på Olympiastadion i Tokyo. På 100-meteren for kvinner slettet for eksempel Elaine Thompson-Herah-Hera Florence Griffith-Joyners olympiske rekord fra 1988.

Det både løpes fort og hoppes langt. Personlige-, nasjonale-, kontinentale-, olympiske- og verdensrekorder er blitt satt i hopetall.

Det har ført til spekulasjoner om hvor mye hjelp utøverne får av banedekket på Olympiastadion – og det har ført til avisoverskrifter verden rundt.

– Som en trampoline

Mondo er produsenten som står bak teknologien på dekket inne på stadion, som er annerledes enn det noe mer kjente tartan. Det som er lagt spesielt til OL, er laget for å få gode tider.

– Det er absolutt et lite favorittdekke. Og det er nok ikke mange baner i verden som er like raske som dette, sier Karsten Warholm til NRK.

– Du kan kjenne forskjellen, men det er vanskelig å forklare. Mange snakker om skoene, men jeg tror det er banen som gir deg energi, mener McLaughlin.

Sydney McLaughlin

NY REKORD: Sydney McLaughlin løp på 51.45 i 400 meter hekk-finalen. Dalilah Muhammad klokket inn sterke 51.58, og ble andre kvinne i historien under 52 sekunder.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Ifølge storavisen New York Times brukte de tre år med å komme frem til det endelige resultatet. Da hadde utøvere fått teste og uttale seg. I dekket er det tredimensjonale granulater, som gir både støtdemping og energiretur.

– Vi hadde en spesiell ambisjon om å komme opp med noe annerledes, forteller Andrea Vallauri, internasjonal manager for Mondo, til avisen.

Han beskriver det «som en trampoline», og flere utøvere har bekreftet det samme.

Trent på dekket i mange år

Overfor NRK avslører Karsten Warholm at han har mer erfaring enn de fleste fra nettopp denne typen banedekke. For trener Leif Olav Alnes har gått langt i forberedelsene til OL.

– Leif anskaffet mondo til Vallhall for mange herrens år siden og vi trener på det hele tiden, forteller Warholm.

400 meter hekk

I FARTA: Banedekket i Tokyo er spesiallaget, blant annet for raske tider

Foto: PHIL NOBLE / Reuters

– Er det vanskelig å gjøre det du gjorde i dag på tartan?

– Altså, det er litt vanskelig å si. Men ja, dekket har selvfølgelig noe å si, der har det også skjedd en teknologisk framgang, bekrefter verdensrekordholderen.

Når Leif Olav Alnes skal forklare de mange gode tidene i Tokyo, nevner han mange faktorer. Utøverne er best forberedt når det er OL. Og de er mest tent når det er OL, fordi det er det største som kan vinnes.

Han nevner også klimaet i Tokyo som optimalt i sprint.

– Blir ikke lett å slå

Men han legger ikke skjul på at teknologi spiller inn. Sko – og banedekke. Derfor tror han ikke at den nye rekorden på 45.94 vil bli slått på tartandekket i hverken Stockholm eller en kald dag på Bislett.

– Det vil overraske meg. Det lå veldig godt til rette her. Folk var preppa, de har vært i bobla. Jeg tror ikke den blir lett å slå, sier den rutinerte treneren.

Som med all annen teknologi, handler det også når det gjelder banedekke å kunne utnytte de potensielle fordelene – og ikke minst å tro på dem.

Alnes nevner innendørs-EM i Glasgow i 2019 som eksempel på både det ene og det andre.

– Der var det opplest og vedtatt at det var en langsom bane. Den engelske landslagstreneren sa det var umulig å løpe fort der. Det var mondo-dekke, samme som her, innleder Alnes.

Warholm og Alnes

GULLGUTTER: Karsten Warholm møtte trener Leif Olav Alnes etter å ha mottatt gullmedaljen tirsdag kveld.

Foto: Lise Åserud / NTB

– Det er ikke banen

– Det er fine, vide svinger, men en liten bounce i dekket, så du må spille musikk som passer til spretten. Så må du bruke de to første rundene til å springe fort på førsterunden og så slakke av, slik at du kjenner på spretten. Så Karsten øvde på det. Så løp han på 45,05, tangerte europarekorden – og nå er det en rask bane.

– Det går mye på psykologi?

– Jeg tror det går ekstremt mye på psykologi.

Hans konklusjon er derfor som følger:

– Når du er i form så spretter du på alle underlag, sier Alnes.

Også Rai Benjamin likte banen i Tokyo. Men han gir ikke den æren for de vanvittige tidene.

– Nei, det er ikke banen. Det er menneskene. Meg, Karsten, dos Santos, Samba. Det er fenomenalt, det vi gjør nå, og jeg er bare glad for å være en del av en så fantastisk gruppe karer, sier han til NRK.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal