Hopp til innhold

Sjokkert av Warholms superløp – så pulveriserte hun verdensrekorden

Sydney McLaughlin gjorde akkurat som Karsten Warholm: Knuste sin egen verdensrekord og ble olympisk mester på 400 meter hekk – i en historisk finale.

kosSGEAtRCU

FANTOMLØP: Både Sydney McLaughlin og Dalilah Muhammad løp under den gamle verdensrekorden og henviste Femke Bol til tredjeplass.

Foto: Petr David Josek / AP

Amerikanske McLaughlin (21) vant på tiden 51,46. Hennes gamle verdensrekord var på 51,90.

Det var for øvrig OL-gull nummer 1000 som har blitt utdelt i friidrett siden de første olympiske lekene i Athen i 1896.

Også tidligere verdensrekordholder Dalilah Muhammad (31) fra USA løp, som Rai Benjamin et døgn tidligere, under den gamle verdensrekorden og tok sølv på 51,58. Hun ble dermed andre kvinne gjennom tidene under 52 blank.

Nederlandske Femke Bol (21) tok bronse med 52,03, som er ny europeisk rekord. I likhet med Alison dos Santos tirsdag, løp hun raskere enn det som var verdensrekord før OL-sesongen.

hM1edSDb8ss

HISTORISK MÅLGANG: Både Sydney McLaughlin og Dalilah Muhammad løp under den gamle verdensrekorden.

Foto: David J. Phillip / AP

– Flytter grenser

– Nesten en kopi av Karsten Warholm, en enorm prestasjon. Hun tar sin første globale tittel, hva er det med 400 meter hekk og dette mesterskapet i Tokyo, utbrøt en entusiastisk Jann Post på NRK Sport da verdensrekorden var et faktum.

– Det er helt rått. De flytter grenser, konstaterer han.

Supertidene fortsetter med andre ord å renne inn på den lynraske banen i Tokyo.

Og alle de tre medlajevinnerne innrømmer at herrefinalen påvirket dem.

– Jeg visste de kom til å løpe fort. Men det sjokkerte meg, jeg visste at det kom til å bli et raskt løp for oss også. Denne banen er definitivt spesiell, sier McLaughlin til NRK.

Skremt av Warholm

– Jeg så løpet i går og det skremte meg, for å være helt ærlig. Jeg fikk nesten vondt i magen med tanke på hvordan vårt løp kunne bli, sier sølvvinner Muhammad, som er fornøyd med sin nye personlige rekord.

– 51 er noe jeg har drømt om, så at det skjer i en OL-finale er definitivt en fantastisk følelse i en så sterk konkurranse. Så jeg er definitivt fornøyd med 51, sier hun.

Femke Bol fikk faktisk med seg et godt råd fra Warholm.

– Jeg snakket med Warholm veldig kjapt, og han sa jeg skulle åpne hardt. Det var fantastisk og inspirerende å se løpet i går, og det er jo galskap at vårt løp også er så raskt. Et utrolig nivå, sie hun til NRK.

Duellen mellom McLaughlin og Muhammad er i likhet med duellen mellom Warholm og Benjamin en av de store snakkisene i friidretten for tiden.

sBHTS2FECFY

SEIERSBRØL: Karsten Warholm måtte slippe følelsene ut av drakta etter OL-gullet.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Behersket feiring

Egentlig var det bare én stor kontrast mellom finalene onsdag og torsdag, nemlig feiringen.

– Det er ikke noen sprudlende glad McLaughlin der nede, jeg tror hun er litt i sjokk, konstaterte Jann Post.

– Hun framstår balansert alltid, men det har ikke noe å si om hun koster på seg et smil innimellom. Det går an å spre litt smil og glede når du har blitt olympisk mester og har satt verdensrekord, sier NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

Sydney McLaughlin drar på smilebåndet da NRK på pressekonferansen påpeker den enorme forskjellen på Warholms jubelbrøl og hennes svært beherskede arkering av tiumfen.

– Karsten er en veldig livlig person, og han viser det. Han har mye energi og bringer det inn i idretten. Jeg er litt mer rolig. Jeg prosesserer alt, lar det synke inn, derfor viser jeg ikke så mye følelser i ansiktet, forteller hun.

h-Bd-i5dct8

VERDENSREKORD: Sydney McLaughlin, 51,46.

Foto: Charlie Riedel / AP
s3U

VERDENSREKORD: Karsten Warholm, 45,94.

Foto: NTB

Siste nytt

 • Guttormsen står over VM innendørs

  Sondre Guttormsen står over VM innendørs i Glasgow. Det opplyser han selv på sin Instagram-konto.

  24-åringen var tenkt å delta i stavsprang, i mesterskapet som foregår fra 1.- til 3. mars.

  Han har slitt med skader i vinter, og i frykt for å gjøre vondt til verre står han nå over mesterskapet.

  Guttormsen tok gull i stavsprang i innendørs-EM i fjor og er historisk som første nordmann over 6,00 meter i stavsprang.

  Friidretts-VM 2023: Dag 5, Sondre Guttormsen
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Medier: Shaw mister resten av United-sesongen

  Manchester Uniteds venstreback Luke Shaw er igjen rammet av skade. Lårtrøbbel vil trolig holde ham ute i tolv uker, melder The Athletic.

  Det velinformerte nettstedet skriver at omfanget ble klart etter en sjekk av skaden han pådro seg i Uniteds 2-1-seier over Luton sist helg. Han måtte der byttes ut like før pause.

  Et avbrekk på tolv uker vil bety at sesongen er over for Shaw. I tillegg kan det koste ham en plass i Englands tropp til sommerens fotball-EM.

  Daily Mail erfarer også at Shaw er ute lenge.

  28-åringen var usikker før søndagens kamp, men Manchester United-manager Erik ten Hag valgte likevel å bruke ham fra start. Nå mangler han en rendyrket venstreback i stallen.

  Tyrell Malacia har fortsatt til gode å spille denne sesongen. Nederlenderen har vært gjennom to kneoperasjoner, mens lånet av Sergio Reguilón ble avsluttet i januarvinduet.

  Uniteds neste kamp er hjemme mot Fulham lørdag. (NTB)

  Shaw
  Foto: AFP
 • «Krevende» værmelding stopper kombinertløperne – helgens NM-renn avlyst

  Fredagens og lørdagens NM-konkurranser i kombinert på Lillehammer og Beitostølen er avlyst som følge av svært dårlige værutsikter.

  Norges Skiforbunds arrangementssjef Terje Lund bekrefter beslutningen om å avlyse til NTB onsdag kveld.

  – På grunn av usikkerhet med værmeldingen i Lillehammer, avlyser vi allerede nå. Det er meldt nedbør og vind som gjør det svært krevende å få avviklet hoppdelen fredag. Dermed blir også lørdagens langrennsdel på Beitostølen avlyst, sier han.

  Kombinertløperne skulle etter planen ha gjort unna hoppdelen av NM-konkurransene for menn og kvinner i Lysgårdsbakken fredag ettermiddag. Da er det meldt mer enn 20 millimeter med nedbør i mjøsbyen.

  I tillegg er det også ventet til dels sterk vind i OL-anlegget.

  – Veldig synd, men ikke noe å gjøre med. Været styrer vi ikke. Håper vi kan flytte rennene til november og sesongstarten til høsten, sier kombinertsjef Ivar Stuan til NTB.

  Dermed får den hjemlige kombinerteliten en uventet ekstra frihelg.

  Med til historien hører det at tre av de største profilene i norsk kombinert uansett ikke ville vært på startstreken denne helgen. Gyda Westvold Hansen, Jarl Magnus Riiber og Jørgen Graabak sliter alle hver på sin kant.

  – Gyda responderer ikke normalt på trening for tiden og anbefales kun rolig trening i en periode fremover. Jørgen ble syk etter sist verdenscuphelg. Han er i lett trening, men det er for tidlig å trene hardt eller konkurrere på nåværende tidspunkt, sier kombinertlandslagets lege Anders Storhaug Heen.

  Riiber står over NM på grunn av utfordringer med sin skulder. Han har slitt med den også tidligere i vinter, og det er planlagt en operasjon etter sesongslutt. (NTB)

  Ina Marie Hagen
  Foto: AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal