Sjokkert av Warholms superløp – så pulveriserte hun verdensrekorden

Sydney McLaughlin gjorde akkurat som Karsten Warholm: Knuste sin egen verdensrekord og ble olympisk mester på 400 meter hekk – i en historisk finale.

kosSGEAtRCU

FANTOMLØP: Både Sydney McLaughlin og Dalilah Muhammad løp under den gamle verdensrekorden og henviste Femke Bol til tredjeplass.

Foto: Petr David Josek / AP

Amerikanske McLaughlin (21) vant på tiden 51,46. Hennes gamle verdensrekord var på 51,90.

Det var for øvrig OL-gull nummer 1000 som har blitt utdelt i friidrett siden de første olympiske lekene i Athen i 1896.

Også tidligere verdensrekordholder Dalilah Muhammad (31) fra USA løp, som Rai Benjamin et døgn tidligere, under den gamle verdensrekorden og tok sølv på 51,58. Hun ble dermed andre kvinne gjennom tidene under 52 blank.

Nederlandske Femke Bol (21) tok bronse med 52,03, som er ny europeisk rekord. I likhet med Alison dos Santos tirsdag, løp hun raskere enn det som var verdensrekord før OL-sesongen.

hM1edSDb8ss

HISTORISK MÅLGANG: Både Sydney McLaughlin og Dalilah Muhammad løp under den gamle verdensrekorden.

Foto: David J. Phillip / AP

– Flytter grenser

– Nesten en kopi av Karsten Warholm, en enorm prestasjon. Hun tar sin første globale tittel, hva er det med 400 meter hekk og dette mesterskapet i Tokyo, utbrøt en entusiastisk Jann Post på NRK Sport da verdensrekorden var et faktum.

– Det er helt rått. De flytter grenser, konstaterer han.

Supertidene fortsetter med andre ord å renne inn på den lynraske banen i Tokyo.

Og alle de tre medlajevinnerne innrømmer at herrefinalen påvirket dem.

– Jeg visste de kom til å løpe fort. Men det sjokkerte meg, jeg visste at det kom til å bli et raskt løp for oss også. Denne banen er definitivt spesiell, sier McLaughlin til NRK.

Skremt av Warholm

– Jeg så løpet i går og det skremte meg, for å være helt ærlig. Jeg fikk nesten vondt i magen med tanke på hvordan vårt løp kunne bli, sier sølvvinner Muhammad, som er fornøyd med sin nye personlige rekord.

– 51 er noe jeg har drømt om, så at det skjer i en OL-finale er definitivt en fantastisk følelse i en så sterk konkurranse. Så jeg er definitivt fornøyd med 51, sier hun.

Femke Bol fikk faktisk med seg et godt råd fra Warholm.

– Jeg snakket med Warholm veldig kjapt, og han sa jeg skulle åpne hardt. Det var fantastisk og inspirerende å se løpet i går, og det er jo galskap at vårt løp også er så raskt. Et utrolig nivå, sie hun til NRK.

Duellen mellom McLaughlin og Muhammad er i likhet med duellen mellom Warholm og Benjamin en av de store snakkisene i friidretten for tiden.

sBHTS2FECFY

SEIERSBRØL: Karsten Warholm måtte slippe følelsene ut av drakta etter OL-gullet.

Foto: LUCY NICHOLSON / Reuters

Behersket feiring

Egentlig var det bare én stor kontrast mellom finalene onsdag og torsdag, nemlig feiringen.

– Det er ikke noen sprudlende glad McLaughlin der nede, jeg tror hun er litt i sjokk, konstaterte Jann Post.

– Hun framstår balansert alltid, men det har ikke noe å si om hun koster på seg et smil innimellom. Det går an å spre litt smil og glede når du har blitt olympisk mester og har satt verdensrekord, sier NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal.

Sydney McLaughlin drar på smilebåndet da NRK på pressekonferansen påpeker den enorme forskjellen på Warholms jubelbrøl og hennes svært beherskede arkering av tiumfen.

– Karsten er en veldig livlig person, og han viser det. Han har mye energi og bringer det inn i idretten. Jeg er litt mer rolig. Jeg prosesserer alt, lar det synke inn, derfor viser jeg ikke så mye følelser i ansiktet, forteller hun.

h-Bd-i5dct8

VERDENSREKORD: Sydney McLaughlin, 51,46.

Foto: Charlie Riedel / AP
s3U

VERDENSREKORD: Karsten Warholm, 45,94.

Foto: NTB

Siste nytt

 • Sørensen skal hylles i minneritt

  Chris Anker Sørensen får kommende helg sitt eget minneritt når hans barndomsklubb Hammel arrangerer «Chris Anker-ruten», melder NTB.

  Sørensen mistet livet i en trafikkulykke i Belgia lørdag. Hammel Cykle Klub arrangerer en tur gjennom hjembyen til den tidligere toppsyklisten.

  – Chris har vært synonymt med Hammel Cykle Klub. Når man sier at man er derfra, sier alle: «Er det ikke der «Oksen fra Hammel» er fra?", sier klubbens formann Lars Toft Pedersen.

  Han opplyser at interessen for å delta har vært stor. Lørdag klokken 10 starter rittet.

  Sørensen var i Belgia på jobb for dansk TV2 for å dekke VM i landeveissykling. Lørdagens ulykke skjedde da han syklet en treningstur. Han ble påkjørt av en varebil idet han skulle over veien i et kryss.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Etterforsker rasistiske tilrop

  Den italienske storklubben Juventus skal etterforske en hendelse der Milan-keeper Mike Maignan ble utsatt for rasistiske tilrop før søndagens kamp.

  En talsmann i Juventus har opplyst det til nyhetsbyrået AFP. Tilropene ble fanget på video av en annen tilskuer som var til stede under Serie A-kampen som endte 1-1 søndag.

  Ifølge italienske medier vil også Det italienske fotballforbundet (FIGC) åpne en selvstendig etterforskning for å finne tilskueren i videoen.

  Mike Maignan
  Foto: Isabella Bonotto / AFP
 • Hovland forberedt på tøft publikum

  Norges golfess Viktor Hovland er sikker på at han kommer til å håndtere et eventuelt fiendtlig publikum under Ryder Cup som starter fredag.

  Det europeiske laget vil trolig få en tøff mottakelse når de skal forsvare pokalen på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Hovland er en av tre ferske spillere på det europeiske Ryder Cup-laget. Han tar det ikke tungt om han opplever motbør fra tilskuerne.

  – Jeg liker å tro at jeg har noen fans der ute som ikke nødvendigvis vil bue mot oss, men vi hvis de ender opp med å gjøre det, får det bare være, sa nordmannen.

  Viktor Hovland
  Foto: SAM GREENWOOD / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal