Hopp til innhold

Reagerer på at Bolsjunov lot lagkameraten bli liggende alene: – Handler om folkeskikk

OBERSTDORF (NRK): Mens Norge og Finland feiret gull og sølv, ble bronsevinner Gleb Retivykh liggende alene. Lagkamerat Aleksandr Bolsjunov dukket aldri opp for å gratulere eller eventuelt trøste.

ALENE I SNØEN: Aleksandr Bolsjunov viste liten interesse for sin landsmann Gleb Retivykh etter at VM-gullet glapp.

– Det hadde ikke vært akseptabelt. Men det er så urealistisk at jeg ikke trenger å tenke på hva slags følger det hadde fått. Sånn holder vi ikke på i Norge, sier landslagstrener Arild Monsen om det som skjedde med russerne i målområdet etter VM-lagsprinten.

Han kunne jublende feire norsk gull sammen med sine utvalgte menn, Johannes Høsflot Klæbo og Erik Valnes. Omtrent like mye jublet Finland for sølv.

Men i den russiske leiren var det ingen jubel for bronse. Aleksandr Bolsjunov hadde skaffet ei bra luke med en monsteretappe, men Gleb Retivykh hadde likevel ingenting å stå imot med da Klæbo skrudde på turboen.

Etter målgang ble han liggende alene i snøen. Den første som kom og ga ham et klapp på skuldra var nettopp Klæbo. Bolsjunov var ikke å se.

Bolsjunov

SKUFFET: Her marsjerer Aleksandr Bolsjunov bort etter å ha tatt VM-bronse på lagsprinten.

Foto: Matthias Schrader / AP

Et par minutter ble Retivykh sittende på et podium. Da han omsider satte kursen for skifteområdet, kom Bolsjunov gående inn i målområdet. De utvekslet ikke så mye som et blikk. Først da de senere møttes på blomsterseremonien var det kommunikasjon mellom dem.

Bolsjunov: – Var skuffet

Slik forklarer Bolsjunov selv hvorfor han ikke var i målområdet for å ta imot lagkameraten:

– Jeg var enda i vekslingsområdet, og var skuffet over resultatet. Så pustet jeg bare ut og gikk bort til ham etterpå.

Det skaper imidlertid reaksjoner at Bolsjunov verken ville gratulere, eller eventuelt trøste, lagkameraten etter målgang.

– Han må reagere og styre som han vil. Han hadde en kjempedag i går, det må man ta av seg hatten for. Men det går an å være glad på lagkompisene sine vegne, sier Johannes Høsflot Klæbo til NRK.

– Er en slik oppførsel akseptabel på det norske laget?

– Jeg føler det handler litt om folkeskikk og hva man ønsker. Vi får stå for våre ting, så får de ha fokus på sine ting. Jeg er veldig fornøyd med hvordan vi løser det. Den lagfølelsen vi har i dag er artig. Når du hører på dem som sitter på hotellet og de som sitter hjemme, så er det en seier for alle mann, sier Klæbo.

Valnes: – Uakseptabelt

– Det er uakseptabelt hvis vi ikke er kompiser innad i gruppa. Det får gå på regningen for kulturforskjeller, sier Erik Valnes, som påpeker at de to russerne tilhører hvert sitt lag

– De er sikkert ikke perlevenner, jeg vet ikke. Men de får ikke Oscar for det skuespillet her, sier Valnes og ler bort mot de russiske utøverne som står rett ved siden av og gjør intervjuer.

– Det er ikke pent gjort, sier Maja Dahlqvist, som tok VM-gull for Sverige.

– Kunne dette skjedd i det svenske laget?

– Nei, det hadde ikke skjedd. Folk snakker om intriger hos oss, men det stemmer liksom ikke. Du blir forbannet på deg selv. Vi vil hverandre vel hele tiden.

ZjNycc8K6_Y

DÅRLIG STEMNING: Aleksandr Bolsjunov og Gleb Retivykh hadde ingen hjertelig tone etter V;-bronsen.

Foto: Matthias Schrader / AP

Retivykh mener Bolsjunov ødela

Gleb Retivykh kommenterer hendelsen slik:

– Det er ikke noe problem. Han gjorde en god sisterunde. Han ble i skiftesonen.

Han tror Bolsjunov var skuffet over at gullet glapp. Retivykh tar imidlertid ikke hele skylda for det.

– Vi snakket om taktikk i finalen. På andre runden endret han taktikk. Jeg var ikke klar for det på andrerunden. Jeg tror det ødela for sisterunden min. Jeg var tom for krefter, sier han til NRK.

– Du brukte for mye krefter på andrerunden?

– Ja.

Overvåkes etter usportslig oppførsel

Aleksandr Bolsjunov er kjent som en ekstremt god skiløper, men også for å ha et høyt temperament. Under verdenscupen i Lahti i januar kokte det over i den grad at han dundret inn i finske Joni Mäki.

På grunn av det fikk han en bot på nesten 20.000 kroner og er under overvåkning av Det internasjonale Skiforbundet (FIS). Begår han usportslig oppførsel igjen, kan han bli utestengt.

Renndirektør Pierre Mignerey understreker at dagens hendelse ikke får noe å si i den sammenheng.

– Juryen vurderer bare det som er mulige regelbrudd. Det er ingen regel som sier at utøverne må feire og være glade, så lenge de oppfyller forpliktelsen om å møte på blomsterseremonien, påpeker han.

NRKs langrennsekspert Astrid Uhrenholdt Jacobsen tror også det som skjedde henger sammen med at de kommer fra en annen kultur.

– Jeg tror vi må huske at de drifter landslaget helt annerledes. Det er flere grupperinger og de har ikke samme treningsgruppe og trener. Det gjør noe med følelsen av brorskap og lagånd, sier Jacobsen.

Siste nytt

 • Frankrike utklasset USA - Selvmål sikret Israel ett poeng mot Mali

  OL tjuvstartet onsdag med både fotball og sjumannsrugby.

  I fotballkampen mellom Mali (U23) og Israel (U23) i gruppe D var det en sjansefattig og målløs første omgang.

  Mali hadde ballen mest og kom til flest avslutninger, men etter pause klarte backen Hamidou Diallo å sette ballen i eget mål.

  Få minutter senere utlignet spissen Cheickna Doumbia med hodet. Kampen endte med poengdeling.

  – Det var en vanskelig kamp, og vanskelig motstand, sier Israels kaptein Omri Gandelman til NRK.

  De israelske spillerne ble fraktet til stadion i politieskorte og det var mye sikkerhet på utsiden av stadion.

  – Vi fokuserer bare på kampen. Vi prøver å ikke høre på støyet utenfor, sier Gandelman.

  Japan leder gruppe D, etter 5-0-seieren over Paraguay. Israel og Mali deler andreplassen i gruppa.

  I kampen mellom Frankrike (U23) og USA (U23) i gruppe A, sto det også 0-0 til pause. I andre omgang sendte veteranen Alexandre Lacazette (33) Frankrike opp i ledelsen. Hvert U23 lag får ha med seg tre spillere over 23.

  Men også Frankrikes unge spillere kan å score mål. 22-årige Michael Olise doblet ledelsen fra utenfor boksen etter 70 minutter. Loïc Badé fulgte opp kvarteret senere og Frankrike vant 3-0.

  De leder med det gruppe A foran New Zealand, som slo Guinea 2-1 tidligere onsdag.

  Åpningskampen mellom Argentina og Marokko i gruppe B endte derimot i kaos, den kan du lese mer om her.

  Doumbia setter 1-1 mot Israel
  Foto: AFP
 • Fosser med kruttsterk triumf i O-ringen

  Den norske orienteringsløperen Kasper Harlem Fosser vant sprinten i O-ringen i Sverige onsdag. Verdenseneren tok seieren foran landsmann Jørgen Baklid.

  Fosser vant med 19 sekunder ned til Baklid.

  – Dette viser at sprintsatsingen til norsk orientering gir resultater. Utrolig moro at vi får til en dobbeltseier, og det har kommet opp en bra generasjon i Norge nå som presterer bra i sprint, sa duoen etter løpet.

  Verdensener Fosser klatret til 8.-plass i sammendraget. Svenske Emil Svensk leder.

  Baklid var også svært fornøyd med egen prestasjon.

  – Det var overraskende at jeg skulle slå alle disse toppløperne, bortsett fra Kasper da. Planen var å løpe fort etter at jeg kom til O-ringen uten de store ambisjonene sammenlagt. Det var utrolig moro å få det til i kveld, sa han.

  Marie Olaussen, som tirsdag slo Tove Alexandersson på mellomdistansen, ble nummer tolv på sprinten. Den ble vunnet av Fossers samboer Simona Aebersold. Olaussen er på 6.-plass sammenlagt.

  Torsdag er det hviledag for eliten i Sverige, før de siste konkurransene avholdes fredag og lørdag.

  (NTB)

  Kasper Fosser
  Foto: NTB
 • Svensk Warholm-konkurrent tatt for kokainbruk: – Jeg skammer meg

  Den svenske friidrettsutøveren Oskar Edlund (21) ble tatt for kokainbruk og dømt til bøter av politiet. Episoden skjedde på en fest i Stockholm før jul i fjor, men ble offentlig kjent først nå gjennom avisa Expressen.

  21-åringen, som konkurrerer på 400 meter hekk, har kun fortalt sine nærmeste om det som skjedde. Dermed ble ikke de svenske idrettslederne først kjent med kokaindommen like før OL.

  Kokain er ikke regnet som prestasjonsfremmende når det brukes utenfor konkurranse. Dermed har ikke Edlund brutt noen dopingbestemmelser og kan delta i OL.

  – Jeg skammer meg fryktelig mye. Det var på en fest etter sesongen der jeg ble tilbudt kokain, og jeg var dum nok til å si ja, sier han til Expressen.

  Edlund har EM-medaljer fra både U20 og U23-klassen. I år har han satt personlig rekord flere ganger. Med tiden 48,70 kvalifiserte han seg til OL, der drømmen er å avansere fra forsøksheatet i konkurranse med blant annet Karsten Warholm.

  Den svenske friidrettssjefen Kajsa Bergqvist sier deres fokus er å hjelpe Edlund. Han får blant annet tilbud om å snakke med psykolog.

  Friidrott, JVM, ankomst Arlanda, Oskar Edlund.
  Foto: BILDBYRÅN

Sendeplan

Kl. Program Kanal