Hopp til innhold

Reagerer kraftig på NRK-funn: – Hadde ikke vært akseptert utenfor idretten

Flere fotball- og likestillingstopper reagerer sterkt på NRKs avsløring om at norske toppklubber bruker tre ganger så mye på utvikling av guttespillere som på jentespillere. Landslagsspillerne mener det får store konsekvenser.

Lise Klaveness og Emilie Haavi.

ULIKE MULIGHETER: Fotballpresident Lise Klaveness og Roma-spiller Emilie Haavi er blant de som reagerer på NRKs funn.

Foto: NTB

– Vi vil jo at våre sønner og døtre skal møte vår folkebevegelse med en følelse av å være like mye verdt. Men det vil de ikke, de vil ikke føle seg like mye verdt, mener Lise Klaveness.

Fotballpresidenten er klokkeklar i talen da NRK viser henne funnene fra undersøkelsen vi presenterte søndag. Klaveness kjenner godt til problematikken og mener det er på høy tid med endring.

– Vi kan ikke leve med at vi møter døtre og sønner på en så ulik måte, sier hun.

Lise Klaveness

REAGERER: Fotballpresident Lise Klaveness mener vi ikke kan leve med forskjellene for unge talenter i norsk fotball.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

NRKs kartlegging viser nemlig at norske toppklubber bruker i snitt 42.000 kroner på utvikling av jentespillere, mens man bruker 112.000 kroner på hver guttespiller.

– Det er en skjevfordeling som norsk fotball ikke kan være bekjent av, reagerer daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen.

Forskjellen er tydeligst på treningsfeltet der hver trener i snitt har ansvaret for 17 spillere på jentesiden, mens på guttesiden har hver trener ansvaret for bare åtte.

– Jeg syns ikke det hører hjemme noe sted. Vi er klar over at forskjellen er der. Poenget er at det reproduserer en ulikhet når både ressurser og kompetansen er så skjev, sier Jørgensen.

Les også Isak (15) får tre ganger så mye støtte av norsk fotball som Helle (15)

Isak og Helle 2

– Ikke godt nok

De som allerede har tatt seg hele veien til toppen i fotballen, landslagsspillerne, sier at de dessverre ikke er overrasket over funnene NRK har gjort.

Jeg synes det er oppriktig kjipt at unge jenter vokser opp uten de samme mulighetene innenfor idretten som guttene i klassen gjør. Hadde det vært utenfor idretten og i samfunnet så hadde det ikke vært akseptert, sier Emilie Haavi.

Trening med Norges kvinnelandslag i fotball

HEMMENDE: Haavi mener forskjellene hemmer utviklingen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Også Chelsea-spillerne Maren Mjelde og Guro Reiten synes det er urettferdig.

Jeg synes jo det skal være like muligheter til å lykkes, og det er det jo tydeligvis ikke. Eller, det har vi vel visst at det ikke er heller, sier Reiten.

Alle er tydelige på at de store forskjellene i ung alder får konsekvenser for unge talenter.

En trener som har ansvar for 20 stykker, kontra det å ha ansvar for syv, åtte, ni, ti spillere, klarer ikke å ha den samme oppfølgingen. Man vil få dårligere tilbakemeldinger og det vil være hemmende for utviklingen, sier Haavi.

De får gjerne ikke den oppfølgingen som de burde hatt eller kunne fått. Man kan kanskje gå en trening uten å ha blitt sett, mens hos guttene har man tre trenere på samme antall spillere. Det er ikke godt nok, sier Mjelde.

Trening med Norges kvinnelandslag i fotball

SATSES: Mjelde mener Norge må henge med på den europeiske satsingen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Hun tror at utjevningen av disse forskjellene er viktig for norsk fotball også i europeisk sammenheng.

Hvis man ser på kvinnefotball ute i Europa nå, hvor vanvittig mye det satses. På de yngre også. Det er det som blir viktig for fremtiden. Skal vi i Norge henge med ute i Europa, så er vi avhengig av å få frem disse talentene, sier Chelsea-spilleren.

Les også Ett sekund ødela drømmen: – Føles som at jeg ikke får puste

Cecilie Fiskerstrand etter røket korsbånd. Olympiatoppen 2022.

– Har vært en ubevissthet

Fotball er i dag den idretten i Norge som samler flest jenter og Jørgensen mener det burde vært Norges konkurransefortrinn.

Hun er leder for interesseorganisasjonen for klubbene i de to øverste divisjonene i Norge. Deres mål er å være den fremste pådriveren for utviklingen av norsk kvinnefotball.

– Vi har sterk kultur for jentefotball på grasrota, men de har ikke blitt investert nok i. Det har jo skyldtes en fordelingspolitikk som norsk fotball har stått for i alle år. Jeg tror det har vært en ubevissthet rundt det som har gjort at skjevfordelingen har blitt som det har blitt, sier hun.

Hege Jørgensen

KRITISK: Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, mener Norge ikke kan være bekjent av skjevfordelingen i norsk fotball.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

Jørgensen sikter til fordelingen av mediepengene til utviklingsarbeidet i norske toppklubber som kommer via den såkalte akademiklassifiseringen.

Det er et verktøy som etablerer klare standarder for arbeidet med toppspillerutvikling i herrefotballen. Fra 2017 til 2023 skal cirka 300 millioner kroner av Norsk Toppfotball (NTF) og NFFs mediepenger investeres i utviklingen av unge spillere hos toppklubbene.

På samme tid får toppklubbene i kvinnefotballen 5,6 millioner av NFF og Toppfotball Kvinner til utvikling av unge spillere.

– Vi applauderer den jobben som har blitt gjort av herreklubbene og NTF. Det er en fantastisk jobb de har gjort. Men problemet er jo bare at forskjellene har blitt så store når ikke NFF har klart å kompensere for den gode jobben som har blitt gjort på guttesiden. Og så har økonomien begrenset det på jentesiden, sier Jørgensen.

Les også Slakter dagens Toppserie-system – vil danne skandinavisk «superliga»

Football, Toppserien, Stabæk - Lyn

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal