Hopp til innhold

Reagerer kraftig på NRK-funn: – Hadde ikke vært akseptert utenfor idretten

Flere fotball- og likestillingstopper reagerer sterkt på NRKs avsløring om at norske toppklubber bruker tre ganger så mye på utvikling av guttespillere som på jentespillere. Landslagsspillerne mener det får store konsekvenser.

Lise Klaveness og Emilie Haavi.

ULIKE MULIGHETER: Fotballpresident Lise Klaveness og Roma-spiller Emilie Haavi er blant de som reagerer på NRKs funn.

Foto: NTB

– Vi vil jo at våre sønner og døtre skal møte vår folkebevegelse med en følelse av å være like mye verdt. Men det vil de ikke, de vil ikke føle seg like mye verdt, mener Lise Klaveness.

Fotballpresidenten er klokkeklar i talen da NRK viser henne funnene fra undersøkelsen vi presenterte søndag. Klaveness kjenner godt til problematikken og mener det er på høy tid med endring.

– Vi kan ikke leve med at vi møter døtre og sønner på en så ulik måte, sier hun.

Lise Klaveness

REAGERER: Fotballpresident Lise Klaveness mener vi ikke kan leve med forskjellene for unge talenter i norsk fotball.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

NRKs kartlegging viser nemlig at norske toppklubber bruker i snitt 42.000 kroner på utvikling av jentespillere, mens man bruker 112.000 kroner på hver guttespiller.

– Det er en skjevfordeling som norsk fotball ikke kan være bekjent av, reagerer daglig leder i Toppfotball kvinner, Hege Jørgensen.

Forskjellen er tydeligst på treningsfeltet der hver trener i snitt har ansvaret for 17 spillere på jentesiden, mens på guttesiden har hver trener ansvaret for bare åtte.

– Jeg syns ikke det hører hjemme noe sted. Vi er klar over at forskjellen er der. Poenget er at det reproduserer en ulikhet når både ressurser og kompetansen er så skjev, sier Jørgensen.

Les også: Isak (15) får tre ganger så mye støtte av norsk fotball som Helle (15)

Isak og Helle 2
Isak og Helle 2

– Ikke godt nok

De som allerede har tatt seg hele veien til toppen i fotballen, landslagsspillerne, sier at de dessverre ikke er overrasket over funnene NRK har gjort.

Jeg synes det er oppriktig kjipt at unge jenter vokser opp uten de samme mulighetene innenfor idretten som guttene i klassen gjør. Hadde det vært utenfor idretten og i samfunnet så hadde det ikke vært akseptert, sier Emilie Haavi.

Trening med Norges kvinnelandslag i fotball

HEMMENDE: Haavi mener forskjellene hemmer utviklingen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Også Chelsea-spillerne Maren Mjelde og Guro Reiten synes det er urettferdig.

Jeg synes jo det skal være like muligheter til å lykkes, og det er det jo tydeligvis ikke. Eller, det har vi vel visst at det ikke er heller, sier Reiten.

Alle er tydelige på at de store forskjellene i ung alder får konsekvenser for unge talenter.

En trener som har ansvar for 20 stykker, kontra det å ha ansvar for syv, åtte, ni, ti spillere, klarer ikke å ha den samme oppfølgingen. Man vil få dårligere tilbakemeldinger og det vil være hemmende for utviklingen, sier Haavi.

De får gjerne ikke den oppfølgingen som de burde hatt eller kunne fått. Man kan kanskje gå en trening uten å ha blitt sett, mens hos guttene har man tre trenere på samme antall spillere. Det er ikke godt nok, sier Mjelde.

Trening med Norges kvinnelandslag i fotball

SATSES: Mjelde mener Norge må henge med på den europeiske satsingen.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Hun tror at utjevningen av disse forskjellene er viktig for norsk fotball også i europeisk sammenheng.

Hvis man ser på kvinnefotball ute i Europa nå, hvor vanvittig mye det satses. På de yngre også. Det er det som blir viktig for fremtiden. Skal vi i Norge henge med ute i Europa, så er vi avhengig av å få frem disse talentene, sier Chelsea-spilleren.

Les også: Ett sekund ødela drømmen: – Føles som at jeg ikke får puste

Cecilie Fiskerstrand etter røket korsbånd. Olympiatoppen 2022.
Cecilie Fiskerstrand etter røket korsbånd. Olympiatoppen 2022.

– Har vært en ubevissthet

Fotball er i dag den idretten i Norge som samler flest jenter og Jørgensen mener det burde vært Norges konkurransefortrinn.

Hun er leder for interesseorganisasjonen for klubbene i de to øverste divisjonene i Norge. Deres mål er å være den fremste pådriveren for utviklingen av norsk kvinnefotball.

– Vi har sterk kultur for jentefotball på grasrota, men de har ikke blitt investert nok i. Det har jo skyldtes en fordelingspolitikk som norsk fotball har stått for i alle år. Jeg tror det har vært en ubevissthet rundt det som har gjort at skjevfordelingen har blitt som det har blitt, sier hun.

Hege Jørgensen

KRITISK: Daglig leder i Toppfotball Kvinner, Hege Jørgensen, mener Norge ikke kan være bekjent av skjevfordelingen i norsk fotball.

Foto: Frode Fjerdingstad / NRK

Jørgensen sikter til fordelingen av mediepengene til utviklingsarbeidet i norske toppklubber som kommer via den såkalte akademiklassifiseringen.

Det er et verktøy som etablerer klare standarder for arbeidet med toppspillerutvikling i herrefotballen. Fra 2017 til 2023 skal cirka 300 millioner kroner av Norsk Toppfotball (NTF) og NFFs mediepenger investeres i utviklingen av unge spillere hos toppklubbene.

På samme tid får toppklubbene i kvinnefotballen 5,6 millioner av NFF og Toppfotball Kvinner til utvikling av unge spillere.

– Vi applauderer den jobben som har blitt gjort av herreklubbene og NTF. Det er en fantastisk jobb de har gjort. Men problemet er jo bare at forskjellene har blitt så store når ikke NFF har klart å kompensere for den gode jobben som har blitt gjort på guttesiden. Og så har økonomien begrenset det på jentesiden, sier Jørgensen.

Les også: Slakter dagens Toppserie-system – vil danne skandinavisk «superliga»

Football, Toppserien, Stabæk - Lyn
Football, Toppserien, Stabæk - Lyn

Siste nytt

 • Maddison glitret da Leicester svarte kritikerne

  James Maddison scoret to ganger da Leicester tok tre uhyre etterlengtede poeng med 4-0-seieren over Nottingham i Premier League mandag.

  Seieren og de tre poengene gir etter alle solemerker Leicester-manager Brendan Rodgers arbeidsro, mens presset øker ytterligere på Nottingham-kollega Steve Cooper.

  Leicester hadde kun ett fattig poeng denne sesongen foran mandagens hjemmekamp. Nå har mannskapet til Rodgers fire, samme antall som Nottingham. Sistnevnte er tabelljumbo på svakere målforskjell.

  (NTB)

  Premier League - Leicester City v Nottingham Forest
  Foto: CRAIG BROUGH / Reuters
 • Schjelderup (18) toppscorer i Danmark

  Andreas Schjelderup, som spiller i Nordsjælland, scoret to nye mål mot Randers i den danske toppligaen mandag. Nordsjælland vant til slutt 3-1.

  Det gjør at han troner toppscorerlista med syv mål etter elleve spilte kamper.

  – Det er en fantastisk spiller, sa de danske kommentatorene etter kampslutt, ifølge VG.

  Seieren gjør at Nordsjælland passerte Randers, og leder nå den danske superligaen med ett poeng mer.

  Totalt har Skjelderup scoret 14 mål og gitt fem målgivende på 50 kamper.

  Fotboll, Danska Ligan, Nordsjällands Andreas Schjelderup
  Foto: ©ANDERS KJÆRBYE / FODBOLDBILLEDER
 • Poengdeling etter spesiell situasjon

  Grorud og Raufoss måtte dele poengene etter 1-1 i 1. divisjon for menn mandag.

  Det var Grorud som startet oppgjøret best, etter at Nikolai Hristov ble felt i boksen etter 38. minutter. Den straffen satte Peter Godly Michael sikkert, men få minutter seinere oppstod det en oppsiktsvekkende situasjon.

  Raufoss' Gard Simenstad gikk ut for å ta corner. Den skrudde han inn mot mål. Keeper Simen Lillevik gikk ut for å fange ballen, men det virket som om han trodde spillerne foran ville klarere. Det gjorde de ikke, og ballen gikk direkte i mål.

  Poengdelingen gjør at Raufoss er et steg lenger unna kvalifisering til Eliteserien, og Grorud et steg nærmere nedrykk.

  1 divisjon i fotball 2022: Grorud - Mjøndalen (0-1)
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 64 klipp
Sport
Spiller nå
Kjønn og religion er ingen hindring 00:45
Neste