Hopp til innhold

Slakter dagens Toppserie-system – vil danne skandinavisk «superliga»

Stabæks hovedtrener, Per Inge Jacobsen, med et nytt forslag til utforming av Toppserien etter ramsalt kritikk av dagens system. Han ønsker at Norge, Sverige og Danmark går sammen.

Football, Toppserien, Stabæk - Lyn

VIL SAMLE SKANDINAVISK FOTBALL: Stabæk-trener Per Inge Jacobsen kommer med et annerledes forslag for Toppserien.

Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN NORWAY

– Hvorfor ikke slå oss sammen? Avstanden er ikke så store. Vi kan få til et slags sluttspill, der de beste lagene i Skandinavia møtes, sier Jacobsen til NRK.

Som NRK har omtalt, har svært mange i Toppserien vært sterkt kritisk til dagens seriesystem.

Det viser en undersøkelse, som 108 spillere i Toppserien har besvart. Kun én spiller er fornøyd, og 98 spillere vil skrote systemet neste sesong.

Kort fortalt innebærer seriesystemet at alle ti lag spiller mot hverandre to ganger, før serien deles i to med de fire beste lagene på den ene siden og de seks svakeste, samt de to beste 1. divisjonslagene, i det andre sluttspillet.

I sluttspillet der det kjempes om å rykke ned, vil poengene de har med seg fra grunnspillet nulles ut når sluttspillet starter. Dette er en av tingene som har fått mange til å reagere.

NRK-undersøkelse i Toppserien

SLIK SVARER SPILLERNE: Over 100 spillere i Toppserien har svart på NRKs uformelle spørreundersøkelse.

Foto: MARIUS SIMENSEN / GRAFIKK / BILDBYRÅN / NRK

– Hvorfor ikke slå oss sammen?

Blant dem som er kritisk er Stabæks hovedtrener Per Inge Jacobsen. Han vil i utgangspunktet ha en serie med tolv lag, med borte- og hjemmekamper.

Men han mener problemet er at det er for lite kamper til at man oppnår et ønsket nivå. Da har han et annerledes forslag.

Han vil ha et form for sluttspill mellom de skandinaviske landene.

– Vi har prøvd noe lignende med Royal League, men der tror jeg tidspunktet knakk ligaen. Jeg synes tanken var god, sier Jacobsen.

Selv om et slikt sluttspill trolig vil føre til å måtte spille i november og desember, tror han likevel at det ikke blir veldig problematisk å få til.

– Man må finne et tidspunkt av årets som passer for alle land. Det var litt av problemet med Royal League, med Danmark som avsluttet sesongen på våren. Det ødela konseptet litt, mener Stabæk-treneren, som blant annet har erfaring fra Avaldsnes og som assistent på Indias herrelag.

Les også Knallhard dom over Toppseriens seriesystem: – Vi blir latterliggjort

Football, Toppserien, Brann - Arna-Bjørnar

– Går i feil retning

Så er spørsmålet om det er realistisk å få til et skandinavisk samarbeid. Det mener i hvert fall Jacobsen.

– Jeg ser ingen begrensninger for at det ikke kan gå. Det er sikkert noen som har prøvd noe lignende før. Det er ikke større avstand fra Oslo til Göteborg sammenlignet med Oslo til Bergen eller Trondheim. Så det skal ikke være avstanden det står på, det må eventuelt være tidspunktet, sier han.

Fotboll, Damallsvenskan, Vittsjö - Häcken

NY MOTSTANDER: Dersom Per Inge Jacobsen får viljen sin, kan Andrine Hegerberg og Häcken bli en del av et skandinavisk sluttspill.

Foto: AVDO BILKANOVIC / BILDBYRÅN

Men det skal ha vært bred enighet for noen år siden at noe måtte gjøres. For snittalderen i kvinnefotballen var lav og klubbene var ikke godt nok rustet for europaspill.

– Norsk kvinnefotball går i feil retning. Fordi at om man ser på grunnlaget på hvorfor man skal bruke dagens system, var ett av kriteriene at man ønsker at spillerne skal spille lenger, med høyere snittalder. Nå har det motsatte skjedd, sier Jacobsen.

Et annet aspekt med et nytt system var å få opp antall profilerte utlendinger i Toppserien.

– Nå er det mange færre utlendinger, i tillegg er ikke kvaliteten på utlendingene som kommer på samme nivå som før, sier han.

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp er positiv til forslaget til Jacobsen. Han mener at alle gode forslag for å spisse konkurransen inn mot Europa-spill må frem.

– Det er en spennende løsning. Royal League var egentlig et godt forslag, men så ble det etter hvert litt b-preg over det hele. Et slikt forslag er mer fruktbart på kvinnesiden. Det handler om dynamikken i kvinnefotballen og hvordan det henger sammen, sier Torp.

Foreslår fire kamper mot alle lag

Vålerenga-trener Nils Lexerød er imot dagens system, men han har også et alternativt forslag.

– Jeg vil ha en Toppserie med åtte lag og fire kamper mellom hvert lag, med 28 kamper til sammen.

Nils Lexerød

KOMMER MED FORSLAG: Nils Lexerød vil ha færre lag, men flere kamper mot hverandre.

Foto: NRK

Lexerød har jobbet som U23-landslagstrener for kvinner. Da han jobbet for NFF kom han sammen med andre trenere med et forslag.

– Vi ble bedt om å gi en uttalelse om et forslag til et nytt seriesystem. Da foreslo vi åtte lag, med fire kamper mellom lagene. Vi hadde fått flere kamper, flere kamper mellom de beste lagene og vi hadde fått økt konkurransetrykk i ligaen, mener Vålerenga-treneren.

Men som trener for et av topplagene i ligaen føler han ikke på det at kampene oppleves som treningskamper.

Hver kamp teller i kampen mot Brann og Rosenborg med tanke på en mesterligaplass. Vi opplever at vi spiller tellende kamp hver uke, sier Lexerød.

Torp mener at Lexerøds forslag med åtte lag og fire kamper mot hverandre også kan være et alternativ. Men det har også sine ulemper, mener han.

– Vi er i et land der vi må ha med en del klubber, og kutter man ned med to lag til, så vil man miste klubber det er viktig å ha med i toppfotballen, sier Torp.

NRK-eksperten frykter man kan gå glipp av talenter dersom det blir færre lag og færre landsdeler involvert.

– Noen talenter må da spille på lavere nivå, og det er mange aspekter involvert som gjør at man må ha tunga rett i munnen. Det er viktig å involvere klubbene og ha en god prosess for hvordan man vil ha det, mener Torp.

Les også VIF-målvakta «rømde» frå nye Toppserien: – Systemet er heilt elendig

Football, Toppserien, Arna-Bjørnar - Vålerenga

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal