NRK Meny
Normal

Antidopingsjef med varsko om IOC: – Dette virker uvanlig

Tidligere antidopingtopp Dick Pound mener det er helt uforståelig at IOC har startet to egne etterforskninger av russisk doping når det allerede finnes en uavhengig rapport.

Dick Pound

RASENDE: Dick Pound, tidligere president i Det internasjonale antidopingbyrået, er svært misfornøyd med OL-toppene.

Foto: Kerstin Joensson / Ap

Dick Pound, tidligere presidenten i Verdens antidopingbyrå (Wada), er rystet over hvordan Den internasjonale olympiske komité (IOC) behandler påstandene om russisk statsstøttet doping.

– Jeg skjønner ikke hva de tenker på. Jeg ser ikke hva som er poenget, sier Pound til Inside The Games.

IOC har nemlig startet to egne etterforskninger av russisk doping. De to etterforskningene er ledet av hvert sitt IOC-medlem.

Vil bare ta hensyn til egne resultater

Det betyr at IOC ikke skal ta hensyn til funnene i den graverende rapporten som allerede finnes, McLaren-rapporten. McLaren-rapporten ble laget av en uavhengig Wada-kommisjon, og inneholder det som har blitt regnet som klare bevis for statsstøttet doping i Russland.

Rapporten beskriver det som har blitt kalt «det groveste overtrampet mot antidopingarbeidet noensinne», men vil altså ikke få noen konkret konsekvens i IOC-systemet.

Det kom fram nærmest i en bisetning fra IOC, som skrev at de skal gjennomføre «alle passende sanksjoner» utifra de to nye rapportene. Underforstått: Ikke utifra McLaren-rapporten.

– Disiplinærkommisjonen må se på bevisene fra McLaren-rapporten. Hvorfor skal de finne opp hjulet på nytt, og samarbeide med Russland samtidig? spør Pound.

Skal samarbeide med russerne

Den første av IOCs etterforskninger skal undersøke om den russiske stat var involvert i doping under Sotsji-OL. Granskingen ledes av den franske dommeren Guy Canivet. Han er viseformann i IOCs etiske komité.

Den andre etterforskningen skal undersøke om positive russiske dopingprøver ble byttet ut i Sotsji. Granskingen ledes av det sveitsiske IOC-medlemmet Denis Oswald.

Begge to har lovet å samarbeide både med Richard McLaren og med russerne.

– Jeg går ut ifra at IOC forholder seg til resultatet av McLarens undersøkelser, som en uavhengig tredjepart. Hvis IOC, på lik linje med russerne, gjennom interne undersøkelser finner mer enn McLaren, går jeg også ut i fra at den informasjonen blir gitt videre til ham, sier Anders Solheim, leder i Antidoping Norge, til NRK.

Mener IOC graver seg ned i et hull

Nå er spørsmålet hva som skjer dersom IOCs egne rapporter kommer til en annen konklusjon enn McLaren, for eksempel hvis de ikke greier å bevise at russisk statsstøttet doping forekom under OL i Sotsji.

Eksperter forventet kraftige reaksjoner fra IOC allerede da McLaren-rapporten ble publisert i juli, men IOC valgte å la 271 russiske utøvere delta i OL. Pound mener det var første tegn på at de ikke kommer til å ta hensyn til rapporten.

– Når du graver deg selv ned i et hull, må du slutte å grave. Det har de ikke gjort, sier Pound.

IOC har så langt ikke kommentert saken, ifølge Inside The Games.

Siste nytt

 • Nytt nederlag for Zuccarello

  Drømmen om NHL-sluttspill henger i en enda tynnere tråd for New Yorks Rangers og Mats Zuccarello etter nok et tap. Det endte 3-4 mot Philadelphia Flyers. Det er ti poeng opp til New Jersey Devils, som har den siste «wild card»-plassen.

  Video Zucca spent foran ny sesong
  Foto: Nyhetsspiller
 • Ringerike rykker opp

  Drømmen om eliteserien brast for Arctic Eagles som ble knust av Ringrike i kveldens kvalifiseringskamp. Nordlendingene måtte ha minimum uavgjort, men Ringerike vant hele 7-2 og tar steget opp til øverste nivå neste sesong.

  Ishockey: Kvalifisering til Get-ligaen
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Graham Hansen briljerte

  Caroline Graham Hansen storspilte da Wolfsburg knuste Slavia Praha i mesterligaens kvartfinale. 23-åringen leverte både scoring og målgivende pasning i 5-0-seieren. Dermed har det tyske storlaget et meget bra utgangspunkt før returoppgjøret i Tjekkia.

  FBL-C1-WOMEN-PARIS-WOLFSBURG
  Foto: FRANCK FIFE / Afp

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NM alpint: Super-G, kvinner og menn
Morgensport og musikk
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
NRK Sport Live med NM alpint, super-G menn
V-cupfinale skiskyting: Sprint kvinner
Vinterstudio