– Russland bør utestenges fra alle internasjonale konkurranser

Ekspertene forventer kraftige reaksjoner fra IOC etter at en uavhengig kommisjon i dag la frem rapporten som hevder å bevise systematisk juks i russisk idrett.

Doping

SYSTEMATISK JUKS: Doping-prøvene til flere russiske utøvere skal ha blitt byttet ut med rene prøver under OL i Sotsji i 2014.

Foto: FRANCK FIFE / Afp

Dette er det groveste overtrampet mot antidopingarbeidet som noensinne har blitt avdekket. Nå forventer vi at IOC tar ansvar og suspenderer Russland fra deltakelse i alle internasjonale konkurranser i 2016, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim til NRK.

Han får støtte av antidoping-lege, Ingaard Lereim, som mener utestengelse vil være en naturlig konsekvens.

– Jeg håper inderlig at de internasjonale øvereste organene, som IOC og IAAF, kommer med sanksjoner som virkelig svir. Jeg forventer at IOC nekter russere å delta i sommer-OL i Rio. Det vil være en naturlig konsekvens av dette, sier han.

– Kan ikke leve med dette

Gerhard Heiberg, IOC-medlem, forteller til NRK at han har vært i kontakt med andre IOC-medlemmer og at de er enige om alvorlighetsgraden i dette.

– Vi er av samme oppfatning. Dette er helt sjokkerende og her må det reageres. Vi kan ikke leve videre med dette, det ødelegger internajsonal idrett fra innsiden, sier han.

Men Heiberg understreker at det ikke er enkelt å finne en rettferdig reaksjon.

– Vi må diskutere de nærmeste dagene om vi skal utestenge alle russere fra OL i Rio. Det blir ingen lett diskusjon og avgjørelse. Vi risikerer jo da å opptre og avstraffe kollektivt, hvilket i utgangspunktet ikke er riktig. Men på den annen side er dette så grovt at vi må vise at vi står for noe. Derfor må vi ta diskusjonen om det skal være kollektiv straff, eller opp til det enkelte særforbund å selv bestemme hva som skjer med utøverne.

– Når vil den avgjørelsen bli tatt?

– En avgjørelse vil bli tatt en av de nærmeste dagene, for det er ikke lenge til OL i Rio, sier han.

Grundig arbeid

De aktuelle russiske utøverne skal på forhånd ha avlagt dopingprøver som de visste var rene. Disse prøvene ble tatt med inn i et rom som lå vegg i vegg med test-rommene under lekene i Sotsji. Derfra skal de rene prøvene ha blitt byttet ut med de ferske prøvene, som angivelig ikke var rene, gjennom et «musehull» i veggen.

– Det er helt utrolig hvor grundig de har gått til verks i sin gjennomføring av det styrte jukset, sier Lereim, som føler seg trygg på at rapporten som nå er lagt frem har kommet frem til riktige konklusjoner.

– Richard McLaren (leder for kommisjonen som har gransket anklagene mot russisk doping, journ. anm.) er en ytterst solid etterforsker, så når han setter sin signatur under en slik rapport så er jeg sikker på at det er korrekt, sier han.

Siste nytt

 • Zlatan trente med Hammarby

  Zlatan Ibrahimovic trente skjærtorsdag med Hammarby, som svensken eier 25 prosent av. Hammarby-sportssjef Jesper Jansson forteller at spissen har vært hjemme i Stockholm noen dager og ville trene litt med ball, skriver NTB. 38-åringen har kontrakt med Milan ut sesongen, men det er foreløpig uvisst om svensken fortsetter karrieren eller ikke.

  Zlatan
  Foto: Henrik Montgomery / AP
 • Fra KooKoo til Färjestad

  Den norske landslagskeeperen Henrik Haukeland (25) forlater finske KooKoo og har signert for svenske Färjestad.

  Färjestad ble nummer to i den svenske serien denne sesongen.

  ISHOCKEY-VM 2019 NORGE-LATVIA
  Foto: Claudio Bresciani/tt Nyhetsbyrån / NTB scanpix
 • Uendret for Norge på FIFA-rankingen

  Norge er verdens 44. beste landslag, skal vi tro FIFA-rankingen som ble publisert torsdag. Det er ingen endringer blant de 50 øverste nasjonene. Belgia topper fortsatt foran Frankrike og Brasil.

  44.-plass er Norges høyeste posisjon siden 2013.

  EM-kvalifisering fotball menn: Norge - Malta
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal