Her er funnene som overbeviste dopingjegerne

Vanlig bordsalt skulle bli en av de viktigste ledetrådene da WADAs utvalg avslørte det de mener er systematisk, statsstøttet doping i Sotsji-OL.

SPORT-DOPING/RUSSIA

OVERBEVIST: Richard McLaren og resten av WADA-utvalget mener de har bevis om at det foregikk systematisk, statsstøttet doping fra russisk side i Sotsji-OL.

Foto: PETER POWER / Reuters

Mandag presenterte WADAs uavhenige granskingskommisjon en rystende rapport om hvordan de mener Russland sto for statskontrollert, systematisk doping under Sotsji-OL.

Rapporten baserer seg i stor grad på informasjon fra varsleren, den tidligere sjefen for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014, Grigorij Rodtsjenkov.

Unormalt saltinnhold

Da informasjonen hans ble faktasjekket, var det noe så hverdagslig som bordsalt som ble en av de viktigste ledetrådene.

Det ble nemlig funnet uvanlig høye verdier av salt i russiske, negative dopingprøver fra OL.

– De var langt høyere enn hos normale, friske mennesker, sier Richard McLaren, som leder kommisjonen.

Årsaken? Det ble tilsatt salt i negative urinprøver som skal ha blitt hentet inn før OL. Disse prøvene skal ha erstattet de antatt positive prøvene som russere avga under mesterskapet.

Saltet ble tilsatt for å sørge for at vekten på prøvene ble helt lik. Vekten blir nemlig målt nøye på alle prøver, nettopp for å unngå juksing.

Ifølge rapporten foregikk byttene av urinprøver slik:

Utøverne skal ha avgitt urinprøver i perioder der de ikke hadde dopet seg. Disse ble deretter fryst ned. Noen ble testet for å forsikre om at de var rene, skriver utvalget i rapporten.

Når utøverne hadde nok prøver i frysen, ble de transportert fra Moskva til et lager i Sotsji. Denne fryseren skal ha blitt passet på av den russiske sikkerhetstjenesten, som rapporten slår fast at hadde en sentral rolle i dopingsystemet.

Saltfunnene gjorde utvalget overbevist om at Rodtsjenkov snakket sant, siden dette stemte overens med opplysningene han ga på forhånd.

moskva

På dette laboratoriet i Moskva skal ansatte ha vært med på å legge til rette for doping hos russiske utøvere.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Fant merker på urinprøver

Et annet konkret funn, var da de undersøkte 11 prøver som var lagret på en lab i Lausanne. Disse var fra russiske utøvere, og var registrert som negative. Men på innsiden av lokket på samtlige av prøvene ble det funnet merker som tydet på at de var blitt åpnet etter forsegling.

I tre av prøvene stemte heller ikke DNAet overens med DNAet til utøveren den skal ha vært fra.

Innholdet i prøvene inneholdt ikke spor av doping, men utvalget mener merkene fungerer som bevis på at innholdet har blitt byttet ut.

Lokkene på slike prøver skal i utgangspunktet være konstruert slik at når de er forseglet skal det ikke være mulig å åpne dem uten å lage merker.

Men russerne skal ha utviklet et verktøy som gjorde dette mulig likevel. Merkene ble ikke oppdaget av de internasjonale observatørene siden de var veldig vanskelige å se, men utvalget fikk tips om hvordan de kunne bli funnet – og fant dem etter systematisk leting.

Navngir personer

Utvalget baserer også rapporten sin på intervjuer av en rekke vitner. De har også lest gjennom flere hundre e-poster i arbeidet.

I rapporten navngis kommandolinjen fra øverste hold, ved den russiske sportsministeren og hans viseminister og høyre hånd, og helt ned til navngitte personer som er ansatte ved laboratoriene i Moskva og Sotsji.

– Staten planla, satte i verk, kontrollerte og gjennomførte dopingen, sier McLaren.

Ingen utøvere navngis i rapporten.

Siste nytt

 • Mener fotball-sesongen kan reddes

  De europeiske fotballigaene har ikke gitt opp å fullføre sesongene som er satt på vent av koronaviruset, fastslår Uefa-president Aleksander Ceferin. Han mener det er mulig å fullføre seriespillet dersom pandemien er under kontroll og man kan starte opp igjen senest i juni.

  – Vi kan starte opp igjen i midten av mai, i juni eller til og med sent i juni. Etter det vil sesongen trolig være tapt, sier Ceferin til den italienske avisen La Repubblica.

  UEFA Congress
  Foto: Yves Herman / Reuters
 • Må betale erstatning i voldtektssak

  Høyesterett har avvist anken fra tidligere Molde-spiller Babacar Sarr, som er dømt til å betale 150.000 kroner i erstatning til en kvinne i en voldtektssak.

  Kjennelsen gjelder kun erstatningsdelen av saken, skriver Nettavisen.

  Sarr ble i Romsdal tingrett frikjent for sovevoldtekt, men likevel dømt til å betale erstatning til den fornærmede kvinnen.

  Politiet mener at den daværende Molde-spilleren voldtok en kvinne mens hun sov i mai 2017. Frifinnelsen ble umiddelbart anket av påtalemyndigheten, men ankesaken er blitt utsatt tre ganger fordi Sarr ikke har møtt opp. (NTB)

  Eliteserien fotball 2018, Molde - Brann.
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
 • – Klarte nesten ikke å puste

  Juventus-stjernen Paulo Dybala er på bedringens vei etter å ha fått påvist koronaviruset. Han forteller om dager med sterke symptomer og trøbbel med pusten.

  Argentineren omtaler framgangen og hvordan virussykdommen har påvirket ham i klubbens sosiale medier:

  – Jeg føler meg bra, mye bedre faktisk. Jeg prøvde å trene de dagene symptomene var sterke, og da følte jeg meg ukomfortabel med én gang og klarte nesten ikke å puste. Etter fem minutter måtte jeg stoppe, sier Dybala.

  H1myFs-ACmk
  Foto: Laurent Cipriani / Laurent Cipriani

Sendeplan

Kl. Program Kanal