NRK Meny
Normal

Her er funnene som overbeviste dopingjegerne

Vanlig bordsalt skulle bli en av de viktigste ledetrådene da WADAs utvalg avslørte det de mener er systematisk, statsstøttet doping i Sotsji-OL.

SPORT-DOPING/RUSSIA

OVERBEVIST: Richard McLaren og resten av WADA-utvalget mener de har bevis om at det foregikk systematisk, statsstøttet doping fra russisk side i Sotsji-OL.

Foto: PETER POWER / Reuters

Mandag presenterte WADAs uavhenige granskingskommisjon en rystende rapport om hvordan de mener Russland sto for statskontrollert, systematisk doping under Sotsji-OL.

Rapporten baserer seg i stor grad på informasjon fra varsleren, den tidligere sjefen for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014, Grigorij Rodtsjenkov.

Unormalt saltinnhold

Da informasjonen hans ble faktasjekket, var det noe så hverdagslig som bordsalt som ble en av de viktigste ledetrådene.

Det ble nemlig funnet uvanlig høye verdier av salt i russiske, negative dopingprøver fra OL.

– De var langt høyere enn hos normale, friske mennesker, sier Richard McLaren, som leder kommisjonen.

Årsaken? Det ble tilsatt salt i negative urinprøver som skal ha blitt hentet inn før OL. Disse prøvene skal ha erstattet de antatt positive prøvene som russere avga under mesterskapet.

Saltet ble tilsatt for å sørge for at vekten på prøvene ble helt lik. Vekten blir nemlig målt nøye på alle prøver, nettopp for å unngå juksing.

Ifølge rapporten foregikk byttene av urinprøver slik:

Utøverne skal ha avgitt urinprøver i perioder der de ikke hadde dopet seg. Disse ble deretter fryst ned. Noen ble testet for å forsikre om at de var rene, skriver utvalget i rapporten.

Når utøverne hadde nok prøver i frysen, ble de transportert fra Moskva til et lager i Sotsji. Denne fryseren skal ha blitt passet på av den russiske sikkerhetstjenesten, som rapporten slår fast at hadde en sentral rolle i dopingsystemet.

Saltfunnene gjorde utvalget overbevist om at Rodtsjenkov snakket sant, siden dette stemte overens med opplysningene han ga på forhånd.

moskva

På dette laboratoriet i Moskva skal ansatte ha vært med på å legge til rette for doping hos russiske utøvere.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Fant merker på urinprøver

Et annet konkret funn, var da de undersøkte 11 prøver som var lagret på en lab i Lausanne. Disse var fra russiske utøvere, og var registrert som negative. Men på innsiden av lokket på samtlige av prøvene ble det funnet merker som tydet på at de var blitt åpnet etter forsegling.

I tre av prøvene stemte heller ikke DNAet overens med DNAet til utøveren den skal ha vært fra.

Innholdet i prøvene inneholdt ikke spor av doping, men utvalget mener merkene fungerer som bevis på at innholdet har blitt byttet ut.

Lokkene på slike prøver skal i utgangspunktet være konstruert slik at når de er forseglet skal det ikke være mulig å åpne dem uten å lage merker.

Men russerne skal ha utviklet et verktøy som gjorde dette mulig likevel. Merkene ble ikke oppdaget av de internasjonale observatørene siden de var veldig vanskelige å se, men utvalget fikk tips om hvordan de kunne bli funnet – og fant dem etter systematisk leting.

Navngir personer

Utvalget baserer også rapporten sin på intervjuer av en rekke vitner. De har også lest gjennom flere hundre e-poster i arbeidet.

I rapporten navngis kommandolinjen fra øverste hold, ved den russiske sportsministeren og hans viseminister og høyre hånd, og helt ned til navngitte personer som er ansatte ved laboratoriene i Moskva og Sotsji.

– Staten planla, satte i verk, kontrollerte og gjennomførte dopingen, sier McLaren.

Ingen utøvere navngis i rapporten.

Siste nytt

 • Beste norske på 19. plass

  Marte Olsbu ble beste norske på 19. plass under jaktstarten i Holmenkollen, 1.35 minutter bak vinneren. Ingrid Landmark Tandrevold ble nest beste norske på 23. plass. De norske startet for langt bak til å kunne prege rennet. – Å skyte 18 treff etter en dårlig start tidligere her i Holmenkollen, er jeg fornøyd med. Jeg reiser herfra med en god følelse nå, sier Olsbu. Darja Domratsjeva gikk fra Anastasia Kuzmina inn mot siste runden på stadion og vant.

  Fellesstart 12,5 km skiskyting kvinner
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Tre forfall til landslaget

  Tre spillere har meldt forfall til de kommende landskampene mot Albania og Australia, melder Norges Fotballforbund. Joshua King, Alexander Sørloth og Haitam Aleesami går ut av troppen. Inn kommer Ola Kamara (bildet) og Fredrik Gulbrandsen.

  Privatlandskamp i fotball herrer: Slovakia - Norge
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
 • USA tok gull i kjelkehockey

  USA slo Canada i finalen etter en ellevill snuoperasjon. På stillingen 1-0 til Canada, og med 37 sekunder igjen, utlignet amerikanerne, og sikret ekstraomganger. Der snappet de gullet etter mål av Declan Farmer.

  Pyeongchang 2018 Winter Paralympics
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cupfinale alpint: Storslalåm, kvinner
V-cupfinale alpint: Slalåm, menn
Sportssøndag: V-cup skiskyting og alpint
V-cup kombinert: Hopp
V-cupfinale alpint: Storslalåm 2. omgang, kvinner
Avslutningsseremoni Paralympics
V-cupfinale skøyter
V-cupfinale skøyter: 500 m kvinner
Vinterstudio
V-cupfinale skøyter: 500 m menn
V-cupfinale alpint: Slalåm 2. omgang, menn