Her er funnene som overbeviste dopingjegerne

Vanlig bordsalt skulle bli en av de viktigste ledetrådene da WADAs utvalg avslørte det de mener er systematisk, statsstøttet doping i Sotsji-OL.

SPORT-DOPING/RUSSIA

OVERBEVIST: Richard McLaren og resten av WADA-utvalget mener de har bevis om at det foregikk systematisk, statsstøttet doping fra russisk side i Sotsji-OL.

Foto: PETER POWER / Reuters

Mandag presenterte WADAs uavhenige granskingskommisjon en rystende rapport om hvordan de mener Russland sto for statskontrollert, systematisk doping under Sotsji-OL.

Rapporten baserer seg i stor grad på informasjon fra varsleren, den tidligere sjefen for laboratoriet som testet de russiske utøverne under OL i Sotsji i 2014, Grigorij Rodtsjenkov.

Unormalt saltinnhold

Da informasjonen hans ble faktasjekket, var det noe så hverdagslig som bordsalt som ble en av de viktigste ledetrådene.

Det ble nemlig funnet uvanlig høye verdier av salt i russiske, negative dopingprøver fra OL.

– De var langt høyere enn hos normale, friske mennesker, sier Richard McLaren, som leder kommisjonen.

Årsaken? Det ble tilsatt salt i negative urinprøver som skal ha blitt hentet inn før OL. Disse prøvene skal ha erstattet de antatt positive prøvene som russere avga under mesterskapet.

Saltet ble tilsatt for å sørge for at vekten på prøvene ble helt lik. Vekten blir nemlig målt nøye på alle prøver, nettopp for å unngå juksing.

Ifølge rapporten foregikk byttene av urinprøver slik:

Utøverne skal ha avgitt urinprøver i perioder der de ikke hadde dopet seg. Disse ble deretter fryst ned. Noen ble testet for å forsikre om at de var rene, skriver utvalget i rapporten.

Når utøverne hadde nok prøver i frysen, ble de transportert fra Moskva til et lager i Sotsji. Denne fryseren skal ha blitt passet på av den russiske sikkerhetstjenesten, som rapporten slår fast at hadde en sentral rolle i dopingsystemet.

Saltfunnene gjorde utvalget overbevist om at Rodtsjenkov snakket sant, siden dette stemte overens med opplysningene han ga på forhånd.

moskva

På dette laboratoriet i Moskva skal ansatte ha vært med på å legge til rette for doping hos russiske utøvere.

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

Fant merker på urinprøver

Et annet konkret funn, var da de undersøkte 11 prøver som var lagret på en lab i Lausanne. Disse var fra russiske utøvere, og var registrert som negative. Men på innsiden av lokket på samtlige av prøvene ble det funnet merker som tydet på at de var blitt åpnet etter forsegling.

I tre av prøvene stemte heller ikke DNAet overens med DNAet til utøveren den skal ha vært fra.

Innholdet i prøvene inneholdt ikke spor av doping, men utvalget mener merkene fungerer som bevis på at innholdet har blitt byttet ut.

Lokkene på slike prøver skal i utgangspunktet være konstruert slik at når de er forseglet skal det ikke være mulig å åpne dem uten å lage merker.

Men russerne skal ha utviklet et verktøy som gjorde dette mulig likevel. Merkene ble ikke oppdaget av de internasjonale observatørene siden de var veldig vanskelige å se, men utvalget fikk tips om hvordan de kunne bli funnet – og fant dem etter systematisk leting.

Navngir personer

Utvalget baserer også rapporten sin på intervjuer av en rekke vitner. De har også lest gjennom flere hundre e-poster i arbeidet.

I rapporten navngis kommandolinjen fra øverste hold, ved den russiske sportsministeren og hans viseminister og høyre hånd, og helt ned til navngitte personer som er ansatte ved laboratoriene i Moskva og Sotsji.

– Staten planla, satte i verk, kontrollerte og gjennomførte dopingen, sier McLaren.

Ingen utøvere navngis i rapporten.

Siste nytt

 • Tok seg til Grand Slam-kvartfinale på 63. forsøk

  Den useedede tennisveteranen Alize Cornet tok seg til sin første kvartfinale i en Grand Slam-turnering da hun beseiret Simona Halep i Australian Open mandag.

  I 33 grader kjempet rumenske Halep og franske Cornet mot hverandre. 32-årige Cornet vant til slutt 6-4, 3-6, 6–4 i en kamp som varte i over to og en halv time.

  Halep står med to Grand Slam-triumfer i sin karriere.

  Cornet møter Danielle Collins i kampen om en semifinale. Collins slo Elise Mertens 4-6, 6-4, 6–4 mandag.

  Cornets gjennombrudd har latt vente på seg. Hun gjorde sin debut i Grand Slam-sammenheng i French Open i 2005, men hun har aldri tatt seg videre fra den fjerde runden før.

  – Det føles fantastisk etter den duellen jeg hadde med Simona i den varmen. Etter 30 minutter «døde» vi begge, og vi holdt på i to og en halv time, så Cornet.

  I tredje runde slo hun verdenstreer Garbiñe Muguruza.

  Tamarine Tanasugarn fra Thailand hadde den tidligere rekorden for flest kamper før en kvartfinale på Grand Slam-nivå. Hun kom seg til kvartfinalen i 2008 i sitt 45. forsøk, skriver nyhetsbyrået AP.

  Grand Slam-turneringene i tennis er Australian Open, French Open, Wimbledon og US Open. (NTB)

  Alize Cornet
  Foto: Andy Brownbill / AP
 • Hovland med ny karrierebeste på golfrankingen

  Norges golfess Viktor Hovland er oppe på 5.-plass på den ferske verdensrankingen. Det er bestenotering for 24-åringen.

  Hovland hopper inn foran Xander Schauffele og Justin Thomas på den gjeve lista. John Rahm topper fremdeles foran Collin Morikawa og Patrick Cantlay.

  Hovland ble nummer fire i Abu Dhabi-mesterskapet i helgen. Underveis i sisterunden kjempet han om seieren, men en trippelbogey og dobbeltbogey ødela sjansene for det.

  Denne uken skal Hovland spille i turneringen DP World Tour i Dubai.

  Sist uke var Hovland nummer sju på verdensrankingen. Han avsluttet 2021 på 8.-plass. Høyere enn nummer fem har den unge golfstjernen aldri vært.

  Hovland avsluttet 2021 med to strake titteltriumfer. Den første innkasserte han i Mexico, mens den andre kom i Tiger Woods' stjerneturnering på Bahamas.

  – Det har vært et ganske vilt år. Jeg tror og håper trenden fortsetter i 2022, sa 24-åringen til Discovery. (NTB)

   Viktor Hovland
  Foto: Mike Ehrmann / AFP
 • Chiefs til semifinale etter ellevilt NFL-drama

  Patrick Mahomes førte Kansas City Chiefs til NFL-semifinale i et ellevilt drama mot Buffalo Bills. Det ble 42-36-seier etter forlengning.

  Chiefs fikk ballen først i forlengningen, og det avgjorde en kamp der lagene ikke kunne slutte å score. Mahomes' touchdownpasning til Travis Kelce ble vinnerpoengene, etter at Bills og quarterback Josh Allen hadde hatt seieren dypt nede i lomma.

  Bare i kampens to siste minutter tok Bills ledelsen to ganger med touchdown, siste gang med 13 sekunder igjen. Chiefs tok ledelsen en gang og utlignet med den aller siste berøringen. 25 poeng i de to siste minuttene er sluttspillrekord.

  Allen kastet fire touchdownpasninger i kampen, samtlige til Gabriel Davis som dermed er den første med fire TD-mottak i en sluttspillkamp. Totalt hadde Allen ni touchdownpasninger i sluttspillet, men det er Mahomes og Chiefs som får møte Cincinnati Bengals i semifinale.

  – Det var en stor kamp mellom to store lag. Josh spilte ræva av seg, unnskyld språkbruken, sa Mahomes i TV-intervju rett etter sluttsignalet.

  Tom Brady, Aaron Rodgers og Ben Roethlisberger, den gamle garde av quarterback-superstjerner, var feid ut av sluttspillet uten å nærme seg sitt beste nivå. Så overtok den nye generasjonen rampelyset, og Allen og Mahomes bød på en uforglemmelig oppvisning i angrepsspill. (NTB)

  Kansas City Chiefs
  Foto: Charlie Riedel / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal