Hopp til innhold

Kowalczyks trener: – Endringene ble gjort for at Justyna ikke skulle vinne igjen

WARSZAWA/OSLO (NRK.no): Justyna Kowalczyks trener er i harnisk over det endrede programmet i Tour de Ski, som han mener ble gjort ene og alene for å sikre sammenlagtseier til Marit Bjørgen.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyks beslutning om å trekke seg fra Tour de Ski har skapt bølger hjemme i Polen

Foto: Kristine Nordvik Skeide / NRK

– Jeg føler meg litt trist, sier Kowalczyk til NRK noen timer atter at hun har tatt beslutningen om å stå over årets Tour de Ski.

Hun brukte i stedet dagen til å shoppe i Oberhof. Hjemreisen tar hun først lørdag.

– Et komplott

Samtidig skaper treneren hennes oppstandelse i Polen med uttalelsene han har kommet med etter at Kowalczyk trakk seg fra touren. Han er rasende over at arrangøren endret søndagens jaktstart til en sprint i fristil, som er en av Kowalczyks dårligste øvelser.

– Dette er et åpenbart kartlagt komplott, en bevisst handling til å øke sjansene til kun én person. Jeg vil ikke nevne med navn hvem jeg mener, men alle vet det. Programendring pga. mangel av snø er ren løgn, og alt ble gjort for at Justyna ikke skulle vinne igjen. Derfor har vi bestemt oss for å ikke delta i dette spetakkelet, sier Aleksander Wierietielny til polsk TV.

– Det er klart at han snakker om Marit Bjørgen, tilføyde TVPs kommentator Przemyslaw Babiarz like etterpå.

Kowalczyk selv sier avgjørelsen var en av hennes vanskeligste i karrieren.

– Men jeg mener det var en riktig beslutning. Det er ikke fair med fem skøyteteapper og to klassisk-etapper. Det er den vikitgste konkurransen i verdenscupen, og må være fair, sier hun.

Skal bruke Bjørgens resept

Kowalczyk skal bruke tiden fremover til å trene til OL.

– Nå skal jeg prøve å kopiere Bjørgens resept, som mange eksperter har prøvd å overtale meg til tidligere. Hun har droppet touren før viktige mesterskap som OL i Vancouver og VM i Oslo i 2011, og da vant hun flere gull. Nå skal vi se om resepten fungerer også i mitt tilfelle. Jeg har vunnet Tour de Ski fire ganger, og behøver ikke bevise noe mer, sa hun.

Kowalczyk understreker at hun ikke er sint.

– Men men jeg er trist fordi jeg likte touren, som jeg betrakter som mitt kongerike, men dette er ikke min tour.

– En parasitt

TVPs kommentator Marek Jozwik har kalt årets TdS for en skandale, og franske Pierre Mignerey fra FIS som sto bak endringer for en parasitt "som har noe galt i sitt hode".

– Man må passe på ham de nærmeste årene, fordi han dreper langrenn bevisst. Denne gangen har han drept ikke bare Tour de Ski, men hele verdenscupen. Herr Franskmann tror at han regjerer på sin egen privat gård, sier han.

Det er som om man, og sammenligner det med å bytte underlag i Wimbledon dagen før tennisturneringen skal starte.

Reklamebortfall

TVPs reaksjon er forståelig siden den statlige stasjonen som i tillegg til abonnement og statlig tilskudd også lever av reklame, har budsjettert med Tour de Ski som en stor inntektskilde.

Nå blir det store tap siden kun få polakker vil følge langrennssendinger uten Kowalczyk. På polske internettfora oppfordrer man til boikott av hele touren for å vise sympati med Kowalczyk og sende signal til FIS.

Polen står for 40 prosent av seertall i langrenn takket være Kowalczyk, og tv- eksponering er viktig for alle sponsorer – ikke bare polske.

– FIS kutter grenen de sitter på, kommenterte eksperter i TVP på lørdag.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal