Hopp til innhold

Kowalczyks trener: – Endringene ble gjort for at Justyna ikke skulle vinne igjen

WARSZAWA/OSLO (NRK.no): Justyna Kowalczyks trener er i harnisk over det endrede programmet i Tour de Ski, som han mener ble gjort ene og alene for å sikre sammenlagtseier til Marit Bjørgen.

Justyna Kowalczyk

Justyna Kowalczyks beslutning om å trekke seg fra Tour de Ski har skapt bølger hjemme i Polen

Foto: Kristine Nordvik Skeide / NRK

– Jeg føler meg litt trist, sier Kowalczyk til NRK noen timer atter at hun har tatt beslutningen om å stå over årets Tour de Ski.

Hun brukte i stedet dagen til å shoppe i Oberhof. Hjemreisen tar hun først lørdag.

– Et komplott

Samtidig skaper treneren hennes oppstandelse i Polen med uttalelsene han har kommet med etter at Kowalczyk trakk seg fra touren. Han er rasende over at arrangøren endret søndagens jaktstart til en sprint i fristil, som er en av Kowalczyks dårligste øvelser.

– Dette er et åpenbart kartlagt komplott, en bevisst handling til å øke sjansene til kun én person. Jeg vil ikke nevne med navn hvem jeg mener, men alle vet det. Programendring pga. mangel av snø er ren løgn, og alt ble gjort for at Justyna ikke skulle vinne igjen. Derfor har vi bestemt oss for å ikke delta i dette spetakkelet, sier Aleksander Wierietielny til polsk TV.

– Det er klart at han snakker om Marit Bjørgen, tilføyde TVPs kommentator Przemyslaw Babiarz like etterpå.

Kowalczyk selv sier avgjørelsen var en av hennes vanskeligste i karrieren.

– Men jeg mener det var en riktig beslutning. Det er ikke fair med fem skøyteteapper og to klassisk-etapper. Det er den vikitgste konkurransen i verdenscupen, og må være fair, sier hun.

Skal bruke Bjørgens resept

Kowalczyk skal bruke tiden fremover til å trene til OL.

– Nå skal jeg prøve å kopiere Bjørgens resept, som mange eksperter har prøvd å overtale meg til tidligere. Hun har droppet touren før viktige mesterskap som OL i Vancouver og VM i Oslo i 2011, og da vant hun flere gull. Nå skal vi se om resepten fungerer også i mitt tilfelle. Jeg har vunnet Tour de Ski fire ganger, og behøver ikke bevise noe mer, sa hun.

Kowalczyk understreker at hun ikke er sint.

– Men men jeg er trist fordi jeg likte touren, som jeg betrakter som mitt kongerike, men dette er ikke min tour.

– En parasitt

TVPs kommentator Marek Jozwik har kalt årets TdS for en skandale, og franske Pierre Mignerey fra FIS som sto bak endringer for en parasitt "som har noe galt i sitt hode".

– Man må passe på ham de nærmeste årene, fordi han dreper langrenn bevisst. Denne gangen har han drept ikke bare Tour de Ski, men hele verdenscupen. Herr Franskmann tror at han regjerer på sin egen privat gård, sier han.

Det er som om man, og sammenligner det med å bytte underlag i Wimbledon dagen før tennisturneringen skal starte.

Reklamebortfall

TVPs reaksjon er forståelig siden den statlige stasjonen som i tillegg til abonnement og statlig tilskudd også lever av reklame, har budsjettert med Tour de Ski som en stor inntektskilde.

Nå blir det store tap siden kun få polakker vil følge langrennssendinger uten Kowalczyk. På polske internettfora oppfordrer man til boikott av hele touren for å vise sympati med Kowalczyk og sende signal til FIS.

Polen står for 40 prosent av seertall i langrenn takket være Kowalczyk, og tv- eksponering er viktig for alle sponsorer – ikke bare polske.

– FIS kutter grenen de sitter på, kommenterte eksperter i TVP på lørdag.

Siste nytt

  • Xavi gjør helomvending – fortsetter som Barcelona-trener etter sesongen

    Xavi Hernández (44) har skiftet mening og forblir Barcelona-trener etter inneværende sesong. Tidligere i år valgte han egentlig å forlate jobben til sommeren.

    Nyheten ble offentliggjort under en pressekonferanse med Xavi og Barcelona-president Joan Laporta torsdag.

    Allerede onsdag kveld meldte spanske medier at Xavi ville fortsette som Barcelonas hovedtrener etter flere møter med ledelsen i klubben. De har lyktes med å overtale han til å fortsette i jobben ut kontraktsperioden.

    For et halvt år siden ble kontrakten forlenget til sommeren 2025. Han påtok seg treneransvaret for den katalanske klubben i november 2021. I fjor ledet han klubben til La Liga-tittelen.

    Det var i slutten av januar at Xavi bestemte seg for å slutte som Barcelona-trener etter inneværende sesong. Han forklarte at jobben var for slitsom i lengden.

    Xavi er blant de største spillerne Barcelona har fostret fram. 44-åringen fikk over 500 kamper for klubben mellom 1998 og 2015, og vant alt som kunne vinnes med Barcelona i løpet av den perioden.

    (©NTB)

    AC Milan v FC Barcelona - Preseason Friendly
    Foto: ETHAN MILLER / AFP
  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal