Oppgitt Danmark-sjef: – Vi skulle ikke vært på banen

Det danske fotballforbundet kom søndag med positive rapporter om tilstanden til Christian Eriksen. Men én ting irriterer: Kampen burde aldri vært fullført, mener danskenes landslagssjef.

QacNyYbVhQE

OPPGITT: Kasper Hjulmand mener danskene ble stilt overfor kun to valg etter Eriksen-situasjonen. Det likte han dårlig.

Foto: Stuart Franklin / AP

Ifølge Danmark-trener Kasper Hjulmand hadde laget hans kun to alternativer etter lørdagens sjokkhendelse:

Fullføre kampen lørdag kveld eller fullføre den søndag klokken 12.

– Oppfattelsen var at det var én av to muligheter. Vi måtte få det overstått, og jeg har dårlig samvittighet for at vi gikk på banen, men vi hadde kun de to mulighetene. Det var ingen som kunne tenke tanken på å sove, reise med buss tilbake og spille kampen dagen etter, sier han på en pressekonferanse lørdag.

– Vi skulle ikke ha vært på banen, legger han til.

Uefa begrunnet avgjørelsen om å gjenoppta kampen lørdag kveld med at spillerne selv ønsket det.

– Etter en forespørsel fra spillere på begge lag har Uefa gått med på å restarte kampen mellom Danmark og Finland i kveld 20.30, skrev de i en uttalelse.

Det viktigste er uansett at Eriksen er på bedringens vei, og rapportene fra DBU på søndagens pressekonferanse er med på å berolige en hel fotballverden.

– Vi har snakket med Christian et par ganger. Han er fortsatt stabil, og han vil fortsette å være til observasjon. Testene er fine, sier lege Morten Boesen i det danske fotballforbundet (DBU).

Bekrefter hjertestans

Boesen bekreftet på pressekonferansen at Eriksen fikk hjertestans da han gikk i bakken underveis i EM-kampen mellom Danmark og Finland lørdag.

– Det er vanskelig å si hvor nær vi var å miste Christian, men han var borte. Vi fikk startet hjertet hans igjen, men det var hjertestans, sier Boesen. Legen bekrefter samtidig at Eriksen ble gjenopplivet med støt fra en hjertestarter.

Hjulmand snakket selv med Eriksen søndag. Det var en samtale som gikk inn på ham - og Eriksens respons tok treneren på senga.

– Typisk nok brydde han seg om oss og familien sin. Han spurte «hvordan går det med dere?». Det er typisk han. Det viser generøsiteten og viser at han er en strålende spiller og et strålende menneske, sier Hjulmand.

– Det var godt å se smilet hans. Vi skal prøve å samle oss og spille for Christian, sier han.

Mener legen reddet Eriksens liv

Pressekonferansen ble arrangert i kjølvannet av lørdagens svært dramatiske hendelse i Parken i København. Der gikk altså danskenes største stjerne Christian Eriksen i bakken og lå livløs på gresset.

Det ble raskt klart at situasjonen var alvorlig, og det danske legeteamet ga umiddelbar hjerte- og lungeredning ute på gressteppet.

Søndag formiddag sendte Det danske fotballforbundet ut en pressemelding der de opplyste at Eriksens situasjon er stabil og at han skal igjennom flere undersøkelser.

Lagkameraetene hylles både for å ha lagt Christian Eriksen i stabilt sideleie, og for å beskytte både ham og hverandre under lørdagens dramatiske hendelse på banen. Den danske spilleren sier søndag at han har det fint.

Lagkameraetene hylles både for å ha lagt Christian Eriksen i stabilt sideleie, og for å beskytte både ham og hverandre under lørdagens dramatiske hendelse på banen. Den danske spilleren sier søndag at han har det fint.

2sTOjbb3lCI

Kasper Hjulmand er kritisk til at kampen ble fullført.

Foto: FRIEDEMANN VOGEL / AFP

Peter Møller mener innsatsen til den danske legen ble helt utslagsgivende for at Eriksen fortsatt er i live.

– Morten vil ikke rose seg selv, men hans innsats var vital for å redde Christian. Det vil jeg gjerne rose ham for, lyder det fra Peter Møller.

Eriksen-situasjonen har fått en hel fotballverden til å stå sammen rundt den danske stjernen.

Møller benyttet anledningen til å takke alle som har sendt varme tanker til danskene siden hendelsen oppsto.

Han sier de gode tankene er sendt videre til Eriksen og hans familie.

– Jeg vil gjerne sende en beskjed til danskene. Christian er ved godt mot, og spillerne har pratet med ham. Det gjorde et sterkt inntrykk på hele troppen at vi kunne snakke med ham, sier Møller.

RlhdAt8wQJ4

Det danske laget får mye ros for sin opptreden lørdag.

Foto: FRIEDEMANN VOGEL / Reuters

Kasper Hjulmand var tydelig rørt ved flere anledninger på søndagens pressekonferanse, naturlig nok.

En av journalistene som tok ordet roste ham for å i det hele tatt stille opp etter en hendelse som den han opplevde som sjef lørdag.

Hjulmand fullroser på sin side spillerne for måten de håndterte krisen som oppsto ut av ingenting søndag.

– Jeg kjenner mange lag som har fine verdier hengende på plakater, men når de blir trykktestet er det noe annet. Vi fikk et klart bilde av hvordan Danmark klarer den testen. Jeg er ekstremt stolt av spillerne og ekstremt glad for å se Christian er i orden, sa Hjulmand.

Mener spillernes innsats var uvurdelig

Legen Boesen, som får mye ros for sin kontante inngripen lørdag, roser også spillernes håndtering. Han opplyser på pressekonferansen at legernes arbeidsforhold var optimale ute på Parken-gresset.

Det skyldes, mener han, at de andre spillerne dannet en ring rundt Eriksen og holdt folk og kameraer på avstand.

uaHA_mlze34

Dette bildet beroliget en hel fotballverden.

Foto: Friedemann Vogel / AP

Han forteller at DBU raskt opprettet et team med krisepsykologer som hjalp Eriksens lagkamerater etter den vonde opplevelsen lørdag.

– Allerede vunnet danskenes hjerter

Fotballdirektør Peter Møller mener hendelsen har styrket samholdet i den danske troppen på enormt vis.

– Jeg føler spillerne allerede har vunnet danskenes hjerter. Jeg er utrolig stolt av det arbeidet som er gjort, sier Møller.

Finland vant kampen 1-0. Men den viktigste kampen vant Christian Eriksen.

Siste nytt

 • Sverige til kvartfinale i fotball

  Sverige er klar for kvartfinale i kvinnenes OL-turnering etter 4-2-seieren over Australia. Svenskene fulgte opp 3-0-seieren mot USA i åpningskampen med å sende Australia og Sam Kerr av banen med et 2-4-tap.

  Hovedoppgaven for det svenske laget var å stoppe den australske Chelsea-stjernen Kerr. Det lykkes de ikke med, for Kerr scoret to mål, men takket være Fridolina Rolfö og målvakten Hedvig Lindahl ble det likevel seier og avansement.

  Tokyo Olympics Soccer
  Foto: Martin Mejia / AP
 • Ingen finale for Christiansen

  Henrik Christiansen stilte som eneste nordmann i 400 meter frisvømming, men han klarte ikke å hevde seg. Det ble ingen finale på nordmannen.

  Han har både EM- og VM-sølv på øvelsen, og det var derfor håp om at han skulle ta seg videre fra forsøksheatet.

  Han endte imidlertid på tiden 3.48,88, og det holdt altså ikke til finale for nordmannen. Tiden hans var to og et halvt sekund bak hans norske rekord.

  – Jeg kjenner at det ikke stemmer helt, men samtidig har jeg vært borti dette før. Det behøver ikke å være negativt med tanke på 800 og 1500 meter, sier han til NRK.

  – Men jeg kjenner at teknikken blir litt masete, påpeker han.

  Det var for øvrig sveitsiske Antonio Djakovic som vant heatet Christiansen deltok i. Christiansen var 3,06 sekunder bak heatvinneren. Han endte som nummer 21 av de 36 deltakerne.

  OL-debutanten Andre Klippenberg Grindheim satset friskt og svømte inn på tiden 1.00.86 på 100 meter bryst lørdag. Det holdt til en 5.-plass i sitt heat.

  Hungary European Swimming Championships
  Foto: Petr David Josek / AP
 • Solskjær forlenger

  Ole Gunnar Solskjær blir etter planen i Manchester United frem til 2024 etter at han forlenget kontrakten. Han har også en klausul som gjør at han kan forlenge ett ytterligere år. Det bekrefter klubben selv på sine nettsider.

  Han skal snart gyve løs på en ny sesong og jakter på sitt første trofé med klubben.

  – Alle vet hvilke følelser jeg har for denne klubben, og jeg er strålende fornøyd med å signere en ny kontrakt, sier Solskjær på klubbens nettsider.

  Han hadde i utgangspunktet ett år igjen av kontrakten sin.

  Nordmannen tok over klubben i desember 2018, først på midlertidig basis. Våren 2019 ble han ansatt på permanent basis.

  Pre Season Friendly - Derby County v Manchester United
  Foto: Craig Brough / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal