Hopp til innhold

NRK-ekspert trygler medaljeduoen om å tenke seg om: – Det er veldig trist for norsk skiskyting

Først sikret Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland norsk medaljejubel. Deretter avslørte begge to at de er usikre på fremtiden.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, fellesstart 12,5 km for kvinner

OVERRASKET: Marte Olsbu Røiseland og Tiril Eckhoff er begge usikre på fremtiden etter OL-sesongen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Marte Olsbu Røiseland kan krone seg OL-dronning etter å ha tatt medalje i hvert individuelle renn, i tillegg til gull på blandet stafett.

Men like etter å ha avsluttet OL med bronse på fellesstarten kom hun med en oppsiktsvekkende innrømmelse:

– Jeg begynner å dra på årene også. Jeg får finne litt ut av hva jeg har lyst til å gjøre fremover, fortalte 31-åringen overfor Discovery.

Røiseland forklarer at hun og hennes personlige trener, Roger Grubben, ikke har lagt noen ny langtidsplan. Skiskytteren har foreløpig ikke bestemt seg for om hun fortsetter karrieren etter verdenscupavslutningen i mars.

– Jeg har ikke tatt noen stilling til det, så det er vanskelig å si om jeg er usikker eller sikker. Jeg har satt det litt på vent, så får jeg vurdere etter Holmenkollen.

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, fellesstart 12,5 km for kvinner

PALLEN: Franske Justine Braisaz-Bouchet flankert av Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland.

Foto: Heiko Junge / NTB

Leder verdenscupen

Røiseland leder verdenscupen sammenlagt før de tre siste verdenscuphelgene. Den gule trøya har 31-åringen aldri vunnet og med den vil sesongen bli komplett.

– Skiskyting er utrolig moro. Jeg skulle bare ønske jeg var mye yngre. Dette blir nok mitt siste OL. Jeg har hatt en lang plan, og en lang vei hit, og har sett frem mot dette i mange år. Jeg har noe å gå for etter OL, så får jeg se etter Holmenkollen, utdyper hun overfor NRK.

De siste tre årene har hun og trener Grubben jobbet målrettet mot OL, og ikke fokusert nevneverdig på tiden etter. Grubben sier han gjerne viderefører samarbeidet, om Røiseland bestemmer seg for å fortsette karrieren.

– Hvis Marte fortsetter er det ingen tvil om at jeg fortsetter. Jeg hjelper henne så lenge hun vil. Det er helt opp til Marte selv. Hun må kjenne på hva som er riktig for henne, sier Grubben i Discovery-studio og forklarer Røiselands tankegang:

– Det krever enorm motivasjon for de prioriteringene som skal gjøres. Sånn jeg kjenner henne, så må hun være sikker på at hun kan ta det enda litt videre.

Les også: Røiseland måtte endre OL-planen etter VM-nedturen: – Var en dårlig versjon av meg selv

Marte Olsbu Røiseland
Marte Olsbu Røiseland

Ingen Eckhoff-garanti

Heller ikke sølvvinner Eckhoff (31) vil bekrefte hvilke planer hun har for fremtiden. Hun virket tvilende da hun fikk spørsmål om hun vil delta i OL i 2026 i italienske Anterselva.

Ehhh ... Det tør jeg ikke svare på nå. Men det er fryktelig lenge til, så jeg må kanskje tenke på noen andre ting i mellomtiden der, sier Eckhoff til NRK mens hun ler.

Eckhoff og Røiseland-klem

KLEM: Eckhoff og Røiseland var veldig fornøyde med sølv og bronse på fellesstarten.

Foto: CHRISTOF STACHE / AFP

– Hva med neste vinter?

– Det får vi se, tiden vil vise, svarer hun, fremdeles med latter i stemmen.

NRK-ekspert Liv Grete Skjelbreid håper begge to tenker seg godt om og ikke tar en forhastet avgjørelse.

– De har begge vært med på mye og hatt veldig fine karrierer. Nå er de veldig slitne etter et langt og krevende mesterskap, og det er ikke riktig tidspunkt å ta en slik avgjørelse nå. De må fordøye alt og så kommer det an på motivasjonen deres, sier Skjelbreid.

Hun forstår godt at det er andre ting som frister, men håper at de finner lysten til å fortsette.

– Det er veldig trist for norsk skiskyting om begge legger opp samme året. Det er en liten luke å tette for de nest beste selv om vi har flere jenter på god vei. Det er en trygghet å ha de i laget. Om de legger opp blir alt fokuset flyttet til de yngre og det er nok litt for tidlig.

Les også: Eckhoff preget etter Tandrevold-kollapsen: – Jeg er ganske sliten

Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, stafett 4x6 km kvinner
Vinter-OL i Beijing 2022: Skiskyting, stafett 4x6 km kvinner

Sportssjef, Per Arne Botnan, har vært klar over at Eckhoff og Røiseland er usikre på fremtiden, men forteller at de ikke har hatt lyst til å prate om det før etter sesongen.

– Vi får se hva de tenker og gjør videre. Selvfølgelig så håper vi at de ønsker å være med litt til, og Tarjei har også sagt at han nok skal være med en sesong eller to til. De får føle litt på det når de er ferdige med de tre siste verdenscuprundene, sier Botnan til NRK.

– Marte og Tiril da, hvor sikker føler du deg på at vi kommer til å se dem neste sesong også?

– Nei, sikker kan du ikke være. Men jeg håper jo at dette gir litt mersmak og at de ønsker å være med litt til. Men neste OL blir nok litt langt fram, følger han opp.

Gullet tatt av vinden

Det ble norsk jubel på den siste OL-øvelsen i skiskyting, til tross for at gullet glapp. Kraftig vind skapte trøbbel for Eckhoff og Røiseland på stående.

– Akkurat nå er det nesten umulig å skyte, meldte Ola Lunde fra standplass på tredje skyting.

Eckhoff brukte lang tid på skyteserien, men ved hjelp av knebøy unngikk hun å skjelve like mye som på marerittetappen hennes på stafetten.

– Da tenkte jeg: «Ja ja, nå skjer det igjen». Jeg begynte å skjelve, men jeg klarte å beholde roen. Det var ikke lett i det hele tatt. Så klarte jeg å ta ned tre, og for meg var det en liten seier i seg selv, forteller Eckhoff.

Med to bom på de norske også på siste skyting kunne franske Justine Braisaz-Bouchet rykke fra, og forspranget ble såpass stort at hun kunne ta med det franske flagget på oppløpet og krone seg olympisk mester.

Sølvet skulle gjøres opp mellom Eckhoff og Røiseland, og på en dag der OL-dronninga følte seg sliten, fikk Eckhoff tidlig en luke på sisterunden.

Hun sikret dermed karrierens første individuelle OL-sølv.

– Det var veldig gøy. Jeg er fornøyd, det er personlig rekord, så jeg får ta med meg det, sier hun.

Røiseland kom i mål noen sekunder bak lagvenninnen og tok bronsen – hennes fjerde individuelle medalje i Kina.

– Det var så gøy å gå med Tiril. Hun var veldig sprek, det var ikke jeg. Jeg prøvde bare å henge med, så at jeg klarte bronse i dag var helt utrolig. Det smaker like godt som gull, forteller hun.

Siste nytt

 • Odermatt med kjempeomgang – norsk trio kniver om pallplass

  Alpinstjernen Marco Odermatt kjørte en vanvittig førsteomgang i storslalåmrennet i Val d'Isère og leder med 0,45 sekunder til Manuel Feller på andreplass.

  Den norske trioen Atle Lie McGrath (1,32 bak), Henrik Kristoffersen (1,49 bak) og Lucas Braathen (1,54 bak) ligger på henholdsvis 4.-, 5.- og 7.-plass, men er på sluddhold til pallen.

  Henrik Kristoffersen forteller om vanskelige forhold i de franske alper.

  – Det var veldig flatt lys, så jeg så ikke slagene. Plutselig får du et slag inn i svingene og skiene slår ut. Da er det en fordel med bedre lys enn i dag. Plasseringen er grei, men jeg er et hav bak Odermatt, sier Kristoffersen til Viaplay.

  Rasmus Windingstad kjørte ut.

  Førsteomgangen pågår fortsatt, men de antatt beste har kjørt. Andreomgang starter klokken 12.30.

  France Alpine Skiing World Cup
  Foto: Giovanni Auletta / AP
 • Østberg Amundsen koronapositiv - står over på Beitostølen

  Hedda Østberg Amundsen står over dagens 10-kilometer i verdenscupen på Beitostølen.

  – Hedda våknet i morges med sår hals og tester dessverre positivt på covid, sier landslagslege Marianne Aukland i en pressemelding.

  Legen opplyser at nærkontakter har testet negativt og er symptomfrie. Østberg Amundsen erstattes av Ane Appelkvist Stenseth.

  jIB43gU9eIg
  Foto: Terje Pedersen / NTB
 • Amerikansk sportsjournalist død i Qatar

  Den kjente amerikanske sportsjournalisten Grant Wahl (48), som dekket fotball-VM i Qatar, er død.

  – NPR kan bekrefte dødsfallet til sportsjournalist Grant Wahl. Han døde i dag i Doha i Qatar, mens han dekket kvartfinalen mellom Argentina og Nederland, skriver NPR-journalist, Russel Lewis på Twitter.

  Journalisten fikk mye oppmersomhet da han tidligere i mesterskapet forsøkte å ta seg inn på stadioen med en regnbuefarget t-skjorte på seg. Han ble imidlertid stoppet på vei inn.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Er Ola Lunde og fotball den perfekte kombinasjonen? 00:51
Neste