Hopp til innhold

Røiseland måtte endre OL-planen etter VM-nedturen: – Var en dårlig versjon av meg selv

OL-planen ble lagt allerede for flere år siden, men VM i fjor gjorde at Marte Olsbu Røiseland tok en ny runde med seg selv og de nærmeste. Hun måtte legge perfeksjonisten til side.

Marte Olsbu Røiseland

MÅLET NÅDD: Marte Olsbu Røiseland tok sitt første OL-gull da hun vant 7,5 kilometer sprint.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Først et stafettgull, så en individuell bronse på 15 kilometer. Og på sprinten gikk endelig den aller største drømmen i oppfyllelse for 31-åringen fra Froland.

– Jeg tror det var mitt beste løp noensinne, og det akkurat i dag. Det tar nok litt tid før det synker inn. Nå er jeg bare glad, sier Marte Olsbu Røiseland etter at OL-gullet var sikret på ganske suverent vis.

Det er rundt tre år siden planen som skulle lede til gull i Beijing i 2022 ble lagt. Det individuelle sølvet hadde hun allerede fra Pyeongchang, men Røiseland siktet høyere.

Les også Hemmelighetsfull Røiseland planla gulløp med psykolog

2022 Winter Olympics, day 7, Biathlon, Women's Sprint

NRKs ekspert Synnøve Solemdal fikk være med eksklusivt på de aller siste forberedelsene til lekene i den italienske høydelandsbyen Lavazé. Mens resten av skiskytterne gikk verdenscuprenn i Anterselva, hadde ekteparet Røiseland det de kaller litt kvalitetstid sammen. De hvilte, spiste og trente litt.

– Uten Sverre hadde jeg ikke holdt på med dette! fastslår Røiseland.

Hun var bare 15 da de møttes på skiskytterlinja på Sirdal videregående. Sverre var det store talentet. Marte var nesten dårligst i klassen. Nå er han trener for rekruttlandslaget. Hun er verdens beste skiskytter.

Marte og Sverre Røiseland

SAMMEN OM ALT: Marte møtte Sverre Røiseland på videregående og de har vært et par siden.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Trener Roger Grubben er den andre mannen Røiseland takker for at hun er der hun er i dag. De tre har nå vært et team i 15 år.

– Jeg har brukt mange timer på Marte, men alle har vært artige, sier Grubben.

– Kjente meg ikke selv igjen

Så fort forrige sesong var over, tok de ikke en pause fra idretten slik mange gjør. De satte seg i stedet ned for å diskutere og finpusse spesialopplegget for de neste 10 månedene.

Og det måtte noen endringer til etter at VM i Pokljuka ikke hadde gått som ønsket. Det ble bare en individuell bronsemedalje for favoritten.

KONTRASTER: Marte Olsbu Røiselands nedtur fortsetter i Pokljuka. Fjorårets gulltårer er byttet ut med gråt av skuffelse og fortvilelse.

GRÅT PÅ TV: Marte Olsbu Røiseland tok til tårene under NRK-intervju i VM i Pokljuka.

Foto: NRK

Det som plager meg mest er at jeg var en dårlig versjon av meg selv. Jeg kjente ikke meg selv igjen, spesielt ikke på skytinga. Jeg var plutselig blitt en person som begynte å «safe» inn skudd, i stedet for å være offensiv og kjøre på, minnes Røiseland.

For egentlig er hun kjent for å være den uredde. Den som stoler på seg selv og eget opplegg, fordi det er så nøye planlagt. Men i stedet ble hun nå redd for å feile og lot forventningspresset ta overhånd.

Jeg dummet meg ikke ut, men jeg gjorde ikke mitt beste og det ble bare helt middelmådig. Og hvem har lyst til å være en middelmådig idrettsutøver? Det er jo ingen!

Marte Olsbu Røiseland

MER OFFENSIV: På skytebanen har Marte Olsbu Røiseland hevet seg flere prosent denne sesongen.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

For perfeksjonist

Røiseland hadde dessuten trodd at hun skulle takle koronasituasjonen bra, men etter hvert tok frykten overhånd. Alt som ikke skulle skje, ble viktigere enn å hå holde fokuset på seg selv og det hun kunne gjøre noe med. Til slutt ble hun veldig sliten, overskuddet ble borte. Også målet om sammenlagtseieren i verdenscupen glapp.

– Alt ble et lite jag mot aldri å dumme seg ut, være nøye, være flink. Det var så mange ting man måtte være hele tiden. Det gjorde at jeg mistet litt av meg selv som skiskytter, sier hun åpenhjertig

Siden mai har hver eneste dag og hver eneste konkurranse handlet om å være best mulig forberedt til det som skjer i Zhangjiakou disse dagene i februar. Men nå med lærdom om at å ha balanse i livet er vel så viktig for Røiseland.

Marte Olsbu Røiseland

AFTERSKI: Marte Olsbu Røiseland lot NRK bli med på de siste forberedelsene før OL, i høyden i Lavazé.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Jeg har fått en litt annen innstilling til livet. Jeg fant ut at jeg ikke har lyst til å ha en sesong som i fjor en gang til. Og da var alle rundt meg veldig klare til å være der og hjelpe meg med det. Sverre har hjulpet meg mest, sier hun, og utdyper:

Vi hadde en prat om at vi kanskje var litt for nøye, litt for «flinke» til å isolere oss. Litt for flinke til å gjøre ting perfekt, som gjør at det ikke blir perfekt.

Og det hun har lært og vært sikker på i år, er at hun vil heller ta risiko enn å gjøre noe halvveis.

Jeg tenker det bedre å ta sjansen på at enten driter man seg skikkelig ut, ellers vinner du. Det er en mye kulere måte å leve på, fastslår skiskytterstjernen.

– Vi snakket mye om fjoråret, og jeg har merket forskjell på henne i år, sier trener Grubben.

Hun er blitt ett år eldre, mer rutinert og er veldig god til å takle motgang. Skjer det, så graver hun seg ikke ned. Hun lærer mest av det og klarer å rette det opp. Det er kanskje den beste egenskapen hennes, forteller Sverre Røiseland.

– Hun er unik

Og så fort den endelige planen var lagt, ble all tvil hun hadde følt på også lagt til side. Selv om det innebar å gjøre ting ingen andre på landslaget gjorde, som å faktisk være mer med familien, droppe enkelte samlinger og dra tidligere til OL.

– Det er nok mange som tror jeg kjører helt mitt eget opplegg, men det er ikke sant i det hele tatt. Det bare en liten del av toppidrettslivet jeg gjør litt annerledes, påpeker hun selv.

Grubben var Ole Einar Bjørndalens suksesstrener. Han ser noen likheter ved de to elevene, som at begge er like glad i å planlegge i detaljform. Men 52-åringen, som når er ekspert for Discoverys OL-sendinger, har aldri møtt noen som viser så stor konkurranseglede som Røiseland. Og i år kanskje mer enn noen gang.

– Jeg synes hun er unik.

– Hun har alltid så lyst til å prøve og bli bedre. Hun gleder seg til konkurranser og mesterskap, og har en positiv innstilling rundt det å få til noe. Hun er en type som gleder seg til sisteetapper og kampen i en presset situasjon. Marte er ikke redd for det. Hun kan bli skuffet, men ikke redd, mener Grubben.

Roger Grubben og Marte Olsbu Røiseland i Sirdal høsten 2020

LANGT SAMARBEID: Roger Grubben har vært Røiselands trener siden hun begynte på Videregående som 15-åring.

At hun er en mesterskapsløper er noe hun har vist før. I VM for to år siden tok hun medalje i samtlige øvelser. Også da hadde hun fulgt en tydelig og klar plan tilpasset henne. Også da var hun uredd og hadde skikkelig troa på at hun skulle lykkes.

Nå har hun tatt tre medaljer på OLs tre første øvelser.

Siste nytt

  • Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

    Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

    Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

    20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

    Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

    Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

    (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
    Foto: Annika Byrde / NTB
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

    Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

    Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

    Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

    Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

    Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

    I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

    Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
    Foto: Marius Simensen / NTB
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

    I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

    Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

    Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

    Årsaken var at båten var for full.

    Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

    Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

    Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)

    2P-7bT3AJRc
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal