Hopp til innhold

Røiseland måtte endre OL-planen etter VM-nedturen: – Var en dårlig versjon av meg selv

OL-planen ble lagt allerede for flere år siden, men VM i fjor gjorde at Marte Olsbu Røiseland tok en ny runde med seg selv og de nærmeste. Hun måtte legge perfeksjonisten til side.

Marte Olsbu Røiseland

MÅLET NÅDD: Marte Olsbu Røiseland tok sitt første OL-gull da hun vant 7,5 kilometer sprint.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Først et stafettgull, så en individuell bronse på 15 kilometer. Og på sprinten gikk endelig den aller største drømmen i oppfyllelse for 31-åringen fra Froland.

– Jeg tror det var mitt beste løp noensinne, og det akkurat i dag. Det tar nok litt tid før det synker inn. Nå er jeg bare glad, sier Marte Olsbu Røiseland etter at OL-gullet var sikret på ganske suverent vis.

Det er rundt tre år siden planen som skulle lede til gull i Beijing i 2022 ble lagt. Det individuelle sølvet hadde hun allerede fra Pyeongchang, men Røiseland siktet høyere.

Les også: Hemmelighetsfull Røiseland planla gulløp med psykolog

2022 Winter Olympics, day 7, Biathlon, Women's Sprint
2022 Winter Olympics, day 7, Biathlon, Women's Sprint

NRKs ekspert Synnøve Solemdal fikk være med eksklusivt på de aller siste forberedelsene til lekene i den italienske høydelandsbyen Lavazé. Mens resten av skiskytterne gikk verdenscuprenn i Anterselva, hadde ekteparet Røiseland det de kaller litt kvalitetstid sammen. De hvilte, spiste og trente litt.

– Uten Sverre hadde jeg ikke holdt på med dette! fastslår Røiseland.

Hun var bare 15 da de møttes på skiskytterlinja på Sirdal videregående. Sverre var det store talentet. Marte var nesten dårligst i klassen. Nå er han trener for rekruttlandslaget. Hun er verdens beste skiskytter.

Marte og Sverre Røiseland

SAMMEN OM ALT: Marte møtte Sverre Røiseland på videregående og de har vært et par siden.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Trener Roger Grubben er den andre mannen Røiseland takker for at hun er der hun er i dag. De tre har nå vært et team i 15 år.

– Jeg har brukt mange timer på Marte, men alle har vært artige, sier Grubben.

– Kjente meg ikke selv igjen

Så fort forrige sesong var over, tok de ikke en pause fra idretten slik mange gjør. De satte seg i stedet ned for å diskutere og finpusse spesialopplegget for de neste 10 månedene.

Og det måtte noen endringer til etter at VM i Pokljuka ikke hadde gått som ønsket. Det ble bare en individuell bronsemedalje for favoritten.

KONTRASTER: Marte Olsbu Røiselands nedtur fortsetter i Pokljuka. Fjorårets gulltårer er byttet ut med gråt av skuffelse og fortvilelse.

GRÅT PÅ TV: Marte Olsbu Røiseland tok til tårene under NRK-intervju i VM i Pokljuka.

Foto: NRK

Det som plager meg mest er at jeg var en dårlig versjon av meg selv. Jeg kjente ikke meg selv igjen, spesielt ikke på skytinga. Jeg var plutselig blitt en person som begynte å «safe» inn skudd, i stedet for å være offensiv og kjøre på, minnes Røiseland.

For egentlig er hun kjent for å være den uredde. Den som stoler på seg selv og eget opplegg, fordi det er så nøye planlagt. Men i stedet ble hun nå redd for å feile og lot forventningspresset ta overhånd.

Jeg dummet meg ikke ut, men jeg gjorde ikke mitt beste og det ble bare helt middelmådig. Og hvem har lyst til å være en middelmådig idrettsutøver? Det er jo ingen!

Marte Olsbu Røiseland

MER OFFENSIV: På skytebanen har Marte Olsbu Røiseland hevet seg flere prosent denne sesongen.

Foto: VEGARD GRØTT / BILDBYRÅN

For perfeksjonist

Røiseland hadde dessuten trodd at hun skulle takle koronasituasjonen bra, men etter hvert tok frykten overhånd. Alt som ikke skulle skje, ble viktigere enn å hå holde fokuset på seg selv og det hun kunne gjøre noe med. Til slutt ble hun veldig sliten, overskuddet ble borte. Også målet om sammenlagtseieren i verdenscupen glapp.

– Alt ble et lite jag mot aldri å dumme seg ut, være nøye, være flink. Det var så mange ting man måtte være hele tiden. Det gjorde at jeg mistet litt av meg selv som skiskytter, sier hun åpenhjertig

Siden mai har hver eneste dag og hver eneste konkurranse handlet om å være best mulig forberedt til det som skjer i Zhangjiakou disse dagene i februar. Men nå med lærdom om at å ha balanse i livet er vel så viktig for Røiseland.

Marte Olsbu Røiseland

AFTERSKI: Marte Olsbu Røiseland lot NRK bli med på de siste forberedelsene før OL, i høyden i Lavazé.

Foto: Gunnar Bratthammer / NRK

Jeg har fått en litt annen innstilling til livet. Jeg fant ut at jeg ikke har lyst til å ha en sesong som i fjor en gang til. Og da var alle rundt meg veldig klare til å være der og hjelpe meg med det. Sverre har hjulpet meg mest, sier hun, og utdyper:

Vi hadde en prat om at vi kanskje var litt for nøye, litt for «flinke» til å isolere oss. Litt for flinke til å gjøre ting perfekt, som gjør at det ikke blir perfekt.

Og det hun har lært og vært sikker på i år, er at hun vil heller ta risiko enn å gjøre noe halvveis.

Jeg tenker det bedre å ta sjansen på at enten driter man seg skikkelig ut, ellers vinner du. Det er en mye kulere måte å leve på, fastslår skiskytterstjernen.

– Vi snakket mye om fjoråret, og jeg har merket forskjell på henne i år, sier trener Grubben.

Hun er blitt ett år eldre, mer rutinert og er veldig god til å takle motgang. Skjer det, så graver hun seg ikke ned. Hun lærer mest av det og klarer å rette det opp. Det er kanskje den beste egenskapen hennes, forteller Sverre Røiseland.

– Hun er unik

Og så fort den endelige planen var lagt, ble all tvil hun hadde følt på også lagt til side. Selv om det innebar å gjøre ting ingen andre på landslaget gjorde, som å faktisk være mer med familien, droppe enkelte samlinger og dra tidligere til OL.

– Det er nok mange som tror jeg kjører helt mitt eget opplegg, men det er ikke sant i det hele tatt. Det bare en liten del av toppidrettslivet jeg gjør litt annerledes, påpeker hun selv.

Grubben var Ole Einar Bjørndalens suksesstrener. Han ser noen likheter ved de to elevene, som at begge er like glad i å planlegge i detaljform. Men 52-åringen, som når er ekspert for Discoverys OL-sendinger, har aldri møtt noen som viser så stor konkurranseglede som Røiseland. Og i år kanskje mer enn noen gang.

– Jeg synes hun er unik.

– Hun har alltid så lyst til å prøve og bli bedre. Hun gleder seg til konkurranser og mesterskap, og har en positiv innstilling rundt det å få til noe. Hun er en type som gleder seg til sisteetapper og kampen i en presset situasjon. Marte er ikke redd for det. Hun kan bli skuffet, men ikke redd, mener Grubben.

Roger Grubben og Marte Olsbu Røiseland i Sirdal høsten 2020

LANGT SAMARBEID: Roger Grubben har vært Røiselands trener siden hun begynte på Videregående som 15-åring.

At hun er en mesterskapsløper er noe hun har vist før. I VM for to år siden tok hun medalje i samtlige øvelser. Også da hadde hun fulgt en tydelig og klar plan tilpasset henne. Også da var hun uredd og hadde skikkelig troa på at hun skulle lykkes.

Nå har hun tatt tre medaljer på OLs tre første øvelser.

Siste nytt

 • Smell for Ruud – tapte for nederlender

  Tennisstjernen Casper Ruud tapte 1-2 i sett (6-3, 4-6. 4-6) mot nederlandske Botic van de Zandschulp i 3. runde av Masters1000-turneringen Miami Open søndag.

  27-åringen van de Zandschulp slo Ruud de to første gangene de møttes. I Roma på rødgrusen i fjor fikk Ruud sin revansj.

  Denne gangen ble det et nytt tap for Ruud.

  – Han er en god spiller som har egentlig alle slag i boka. Jeg må prøve å finne på noe lurt for å klare å slå ham, sa Ruud foran søndagens kamp.

  Ruud tok seg til finalen i fjorårets turnering. Da ble det tap mot nåværende verdensener Carlos Alcaraz.

  Natt til lørdag slo Ruud belarusiske Ilja Ivasjka i strake sett i ATP1000-turneringen. Ruud er seedet som nummer tre og gikk dermed rett til den andre runden i storturneringen.

  Turneringen i Miami er den siste før grussesongen i Europa starter. Det er Ruuds favorittunderlag. (NTB)

  Miami Open Tennis
  Foto: Wilfredo Lee / AP
 • Mol og Sørum tapte finalen i Mexico

  Sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum tapte mot svenske Jonatan Hellvig og David Åhman i finalen i verdenstourturneringen i Mexico søndag.

  Det var duket for en spennende finale i mexicanske Tepic søndag kveld. Mol og Sørum tapte for den unge svenske duoen i semifinalen i EM i München i fjor, og gjentar tapet i årets finale.

  Nordmennene klarte aldri å nå opp til svenskene, og tapte i det første settet 21–16.

  Heller ikke i det andre settet klarte nordmennene å vippe kampen i sin favør. Til slutt ble det tap 21–15.

  Dermed ender den norske duoen med en sølvplassering i turneringen.

  Åhman (21) og Hellvig (21) har tatt sandvolleyballverden med storm det siste året og vil trolig fortsette å være en tøff konkurrent for den norske toppduoen i flere år fram i tid.

  Mol og Sørum er regjerende olympiske mestere og har vunnet en rekke turneringer på verdenstouren. De vant årets første Elite16-turnering i Doha i starten av februar. (NTB)

  EM Sandvolley München 2022
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Antonio Conte ferdig som Tottenham-manager

  Den italienske trenerstjernen Antonio Conte er ferdig som trener i Premier League-klubben Tottenham.

  London-klubben bekrefter beslutningen om å avslutte samarbeidet med italieneren på sine nettsider søndag kveld.

  De opplyser videre at Contes assistenttrener Cristian Stellini skal lede laget ut sesongen. Tidligere Tottenham-spiller Ryan Mason skal være hans assistent.

  – Vi har ti kamper igjen av sesongen og kjemper for en mesterligaplass. Vi alle trenger å stå i dette sammen, sier styreleder Daniel Levy i en uttalelse.

  Conte ble ansatt som Tottenham-manager i november 2021. Han erstattet da Nuno Espírito Santo.

  Italieneren klarte aldri lede de liljehvite til det som ville vært et svært etterlengtet trofé. Det er han samtidig ikke alene om å ha slitt med. Tottenham har bare vunnet ett trofé de siste 20 årene.

  Etter at Tottenham spilte 3-3 hjemme mot tabelljumbo Southampton lørdag, serverte manager Conte en verbal kraftsalve av sjeldent merke mot både egne spillere og klubben.

  – Jeg ser mange selvopptatte spillere, og spillere som ikke vil hjelpe hverandre og spille med hjertet. Jeg er skikkelig opprørt, sa italieneren.

  London-klubben ligger i øyeblikket på fjerdeplass i Premier League. 17 poeng skiller opp til Arsenal på tabelltoppen. Ned til Newcastle på plassen bak er det fem poeng.

  Nylig røk klubben ut av Champions League etter å ha tapt over to kamper mot Milan. (NTB)

  FILE PHOTO: Premier League - Southampton v Tottenham Hotspur
  Foto: PAUL CHILDS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste