Hopp til innhold

Nye krav kan ramme Djokovic-deltagelse i Frankrike

Frankrike innfører krav om at alle idrettsutøvere må være vaksinerte mot koronaviruset for å få lov til å konkurrere i landet, melder AFP. Det kan gå utover Novak Djokovics mulighet til å delta i Roland-Garros.

Australian Open Djokovic

NYE KRAV: Novak Djokovic på vei hjem til Serbia. Nå kan strengere krav i Frankrike gå utover deltagelsen i Roland-Garros.

Foto: Darko Bandic / AP

Det får det franske nyhetsbyrået opplyst fra regjeringskilder, melder NTB.

Grepet er overraskende, ettersom idrettsminister Roxana Maracineanu i forrige uke uttalte at enkelte arrangementer, som Roland-Garros-turneringen i tennis, får spesialunntak.

Det svarte hun da hun ble spurt om den uvaksinerte tenniseneren Novak Djokovic kunne delta i storturneringen.

Srdjan Djokovic, Novaks far, har da også virket sikker på at sønnen hans skulle spille på Roland-Garros.

– Forsøket på å «myrde» den beste idrettsutøveren i verden er avsluttet. Femti kuler i brystet til Novaks. Vi sees i Paris, uttalte han etter at Djokovic ble sendt ut av Australia.

Novak Djokovic

Novak Djokovic måtte forlate Australia.

Foto: MIKE FREY / AFP

Utvist fra Australia

Djokovic ble nylig utvist fra Australia etter først å ha fått medisinsk unntak fra Australian Opens vaksinekrav. Han er nå på vei tilbake til hjemlandet Serbia.

34-åringen opplyste søndag at han vil bruke den nærmeste framtid til å få ro.

Men ifølge presidenten for det franske tennisforbundet har det vært diskusjoner når det gjelder deltakelsen til uvaksinerte spillere i Grand Slam-turneringen Frankrike.

– Vi jobber i samarbeid med offentlige myndigheter, som vil klargjøre reglene for å ta imot utenlandske ikke-vaksinerte idrettsutøvere til turneringen, sier Gilles Meretton, som er sitert av FranceInfo Sport.

Nye strenge regler

Det skapte optimisme i Djokovic-leiren da den franske sportsministeren Roxana Maracineanu uttalte at Djokovic kunne delta i Frankrike, men etter at franske myndigheter vedtok strengere restriksjoner søndag, har altså tonen blitt en annen.

– Dette vil gjelde alle som er tilskuere eller profesjonelle idrettsutøvere.

– Når det gjelder Roland-Garros, er det i mai. Situasjonen kan endre seg, men det er klart at det ikke er noe unntak, sier ministeren, ifølge Reuters.

Djokovic har vunnet Roland-Garros to ganger, men står nå altså i fare for å bli utestengt fra nok en Grand Slam-turnering.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier strategien skal gå ut på å plage uvaksinerte til siste slutt.

President Emmanuel Macron har lovet å gjøre livet surt for uvaksinerte innbyggere.

Foto: Nicolas Tucat / AP

Endringene kommer etter at den franske nasjonalforsamlingen søndag ga den endelige godkjenningen til å innføre et omstridt vaksinepass i landet. En negativ koronatest eller bevis på nylig gjennomført koronasykdom vil ikke lenger være nok.

Vaksinepasset vil være nødvendig for at franske innbyggere skal kunne reise med intercitytog, delta på kulturarrangementer eller spise på restaurant.

President Emmanuel Macron har tidligere erklært at han vil gjøre livet surt for alle dem som ennå ikke har vaksinert seg.

«Heksejakt»

Tennisstjernen har fått både støtte og kritikk i vaksine-krangelen med Australia.

Serbias president beskyldte myndighetene for en «politisk heksejakt» da 34-åringen ble anholdt på flyplassen og plassert på et karantenehotell. Vaksinemotstandere har også demonstrert for å vise sin støtte til tennisspilleren.

– Djokovic er uten tvil en av de beste spillerne i historien, men ingen er større enn turneringen, uttalte imidlertid konkurrenten Rafael Nadal.

Siste nytt

  • Chelsea bekrefter: Enzo mister resten av sesongen

    Chelseas Enzo Fernandez mister resten av sesongen, det melder klubben på sine nettsider.

    Argentineren har vært under kniven på grunn av et lyskeproblem, og Chelsea bekreftet at operasjonen var vellykket. Samtidig betyr det at han er ute resten av sesongen.

    23-åringen har spilt 62 kamper for klubben etter at de hentet ham i januar i fjor.

    Carabao Cup - Final - Chelsea v Liverpool
    Foto: HANNAH MCKAY / Reuters
  • Wada skal etterforskes etter kritikk i dopingsak

    Verdens Antidopingbyrå (Wada) har bedt om en uavhengig gjennomgang av byråets håndtering av saken om en mulig dopingsak med noen av verdens beste svømmere.

    Ifølge Wada skal sveitseren Eric Cottier få adgang til sakens innhold og gi sin vurdering av byråets behandling av saken. Wada opplyser at arbeidet ventes å være ferdig om to måneder.

    – Wadas integritet og omdømme er under angrep. I de siste dagene er Wada blitt anklaget for partiskhet overfor Kina, opplyser antidopingbyrået.

    Lørdag kom nyheten om at kinesiske svømmere hadde spor av hjertemedisinen trimetazidin i prøver avgitt noen måneder før sommerlekene i 2021. 13 av dem deltok i OL i Tokyo.

    Kinesiske antidopingmyndigheter har avvist anklagene og hevder at utøverne skal ha fått i seg stoffet i mat under et stevne.

    Senere stilte Wada seg bak den forklaringen. Det har fått blant andre Det amerikanske antidopingbyrået (Usada) til å reagere sterkt. Den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart gikk mandag hardt ut mot Wada og mente at de dekket over for kineserne. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP
  • Amnesty reagerer kraftig – Fifa forsvarer Saudi-avtale

    Amnesty reagerer kraftig på avtalen Fifa har inngått med det saudiarabiske oljeselskapet Aramco. Fifa peker på at den bidrar til global utvikling av fotballen.

    Avtalen mellom saudiarabiske Aramco og Fifa er den siste i rekken av oljestatens involvering i idrett.

    Nyhetsbyrået AP hevder at avtalen er den største Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) har inngått med en sponsor om man regner per år.

    – Vi blir ikke lenger sjokkert over Saudi-Arabias bruk av sport som et PR-verktøy, og Fifa har til gode å imøtekomme bekymringer knyttet til saudiske myndigheters grove brudd på menneskerettighetene, sier prosjektleder Frank Conde Tangberg i Amnesty International til NTB.

    – Fifa har valgt å rulle ut den røde løperen for Saudi-Arabia som VM-vert og sponsor. Vi oppfordrer Fifa til å engasjere seg mer for å ta tak i risikoen knyttet til VM i 2034, sier Tangberg.

    NTB har kontaktet Fifa og spurt om forbundets respons på et samarbeid med Saudi-Arabia og bekymringene om brudd på menneskerettighetene.:

    – I tråd med vedtektene reinvesterer Fifa sine inntekter, inkludert inntektene fra Aramco-sponsingen, i å utvikle fotball over hele verden. Det er forventet at Fifa i 2023–2026 vil investere i overkant av 3,9 milliarder dollar i utvikling og utdanning, opplyser en talsperson i Fifa til NTB.

    – Dette inkluderer «Fifa Forward 3.0», fotballutviklingsfondet og andre initiativ som for eksempel å fremme kvinnefotball, dommerarbeid og teknisk utvikling. (NTB)

    Soccer FIFA 2034 World Cup
    Foto: Hassan Ammar / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal