Hopp til innhold

Djokovic etter Ruud-smellen: – Han fortjente å vinne

Casper Ruud (25) er klar for finalen i storturneringen i Monte-Carlo etter å ha brutt en stygg statistikk på tennisbanen.

ATP Masters 1000 - Monte Carlo Masters

ENDELIG: Casper Ruud tok en storskalp da han slo Novak Djokovic i Masters-semifinalen i Monte-Carlo.

Casper Ruud - Novak Djokovic 6–4, 1–6, 6–4

Verdenseneren har stått i veien for nordmannen i jakten på Grand Slam- og sluttspilltriumf tidligere, men endelig var det Ruuds tur til å strekke armene høyest.

– Det var en litt spesiell kamp. Vi har kanskje sett Djokovic spille bedre før, men jeg følte det var en god sjanse til å ta en skalp i dag, sier Ruud til TV 2.

På tribunen fikk man se pappatrener Christian Ruud, mamma Lele og kjæresten Maria Galligani feire seieren – måpende etter prestasjonen. Selv tok han det med fatning, takket Djokovic for kampen og tok seg en slurk på benken. Endelig satt den.

– Jeg har ikke alle svarene nå, men er veldig glad nå. Å slå nummer én har jeg aldri gjort, å slå Novak har jeg aldri gjort. Jeg er litt i sjokk nå, sier Ruud til arrangøren.

Djokovic

FRUSTRERT: Novak Djokovic klarte ikke å spille opp mot sitt beste.

Foto: VALERY HACHE / AFP

Djokovic mener Ruud fortjente seieren

Nå er han klar for sin første Masters-finale på grus, en snau måned før French Open innledes i Paris. Da kampen var over, gratulerte Djokovic nordmannen.

– Han spilte veldig godt, spesielt i begynnelsen av første og tredje sett. Jeg hadde muligheter, men det siste gamet gikk ikke så bra. Upressede feil og hans gode spill ... Han var solid frem til det siste slaget og fortjente å vinne, sier Djokovic under pressekonferansen etter kampen.

Det så en periode ut til at han kunne hente inn nordmannens forsprang.

«Vær så snill, ikke gi bort dette»

På grusen i Monte-Carlo var nordmannen i det umulige hjørnet i første sett, men i det andre tårnet det seg opp med feil og bomslag.

– Casper går ut i veldig fint driv, og så er det som alltid at Djokovic … Han finner noe og gjør noen endringer. Da blir det andre settet et sted Casper blir løpende mye. Da må han endre noe igjen, sier Øivind Sørvald, som utfører analysene i Team Ruud.

Frustrasjonen skinte gjennom TV-bildene på et tidspunkt.

– Hver jævla gang, ropte Ruud mot trenerbenken etter en av Djokovic' fulltreffere.

Han forklarer at det ble for mange feil og for mye slurv etter kampen.

ATP Masters 1000 - Monte Carlo Masters

LETTELSENS SUKK: Ruud kunne konstatere at han på sitt sjette forsøk mot Djokovic, endelig gikk seirende ut av kampen.

Foto: Denis Balibouse / Reuters

Nordmannen fikk samlet seg på mesterlig vis. Det tredje var han tilbake i toppslag. På et tidspunkt ledet han 3–0, men så svarte veteranen kontant med å utligne til 4–4.

– Jeg ledet i tredje sett og så kom han tilbake. Det er litt typisk for hvor gode disse fyrene er under press. Du tenker: «Vær så snill, ikke gi bort dette».

Men deretter så ikke nordmannen seg tilbake. Han fikk tre matchballer på stillingen 5–4, og på den siste av dem sendte han serberen ut av turneringen.

– Midtveis i det tredje settet stod det og vippet, men det var fantastisk hva han klarte å hente fram av energi og forehand. Helt enormt å se, sier Sørvald.

Første storskalp

Det er første gang på ni forsøk at nordmannen slår en av tennisens tre store spillere: Roger Federer, Rafael Nadal og Novak Djokovic.

For Ruud tok sin aller største skalp – og han avsluttet en skrekkrekke som viste 19–0 i sett til gigantene etter åtte kamper. Han har verken vunnet mot dem eller noen som har vært ranket blant topp tre i verden da han møtte dem.

Monaco Monte Carlo Tennis Masters

MÅTTE GNI SEG I ØYNENE: Casper Ruud sendte Djokovic ut på villspor.

Foto: Daniel Cole / AP

Søndag kan han bryte enda en barriere. Dersom han slår greske Stefanos Tsitsipas, vinner han sin største turnering hittil i karrieren.

– Jeg er ikke helt sikker, dette er en popcorn-kamp, men når jeg må velge, så går jeg for Ruud, sier tidligere verdensener Andy Roddick på Tennis Channel.

Han ble utfordret på hvem som går seirende ut av finalen.

– I morgen blir en spesiell dag. Jeg har jaget en stor tittel i tre år nå, og i morgen skal jeg gi alt. Stef er en bra spiller på alle underlag, men han har kanskje vært aller best på grus, sier Ruud.

Stef Tsi

KNALLTØFF MOTSTAND: Stefanos Tsitsipas har vunnet to Masters-turneringer, begge i Monte Carlo. Han jakter i likhet med Casper Ruud sin første Grand Slam-triumf i 2024.

Foto: VALERY HACHE / AFP

Tsitsipas står med to seirer i turneringen i Monte-Carlo.

– Jeg må komme ut i 100 og spille bra, sier Ruud, som har slått grekeren i to av deres tre møter.

Må pynte på statistikk

Den norske tennisstjernen har spilt en rekke store finaler tidligere, men har ennå ikke vunnet en turnering over 250-nivå.

 • Ruud har spilt tre Grand Slam-finaler uten å vinne. Han har tapt mot Nadal og Djokovic i French Open og Carlos Alcaraz i US Open.
 • Han tok seg til finalen av ATP-sluttspillet i 2022, men tapte mot Djokovic.
 • Samme år tapte han Masters-finalen i Miami mot Alcaraz.

Samtlige av Ruuds ti ATP-titler har hittil kommet i 250-serien, som er det laveste ATP-nivået etter 500 og 1000. Tallene henviser til hvor mange poeng en seier gir. De fire Grand Slam-turneringene gir 2000 poeng hver for seier.

Ruud var nummer ti på verdensrankingen før turneringen langs rivieraen. Han klatrer mandag til en 6.- eller 7.-plass avhengig av utfallet i finalen.

Rettelse: NRK skrev først at Novak Djokovic mente han selv fortjente å vinne kampen, basert på en feil oversettelse. Det riktige er at han mente Ruud fortjente seieren etter solid spill.

Siste nytt

 • To hjertestanser og flere kollapser i svensk storløp

  Flere deltakere er kjørt til sykehus grunnet kollaps i storløpet «Göteborgsvarvet». Løpet omtaler seg selv som verdens største halvmaraton, og 50.000 deltakere står på startstreken.

  23 stykker er sendt til sykehus. Arrangøren bekrefter til NRK at det dreier seg om to hjertestanser.

  – For to av dem er tilstanden alvorlig, sier Fanny Edstam, pressekontakt på Sahlgrenska sykehus til SVT.

  – Det er tydeligvis en del som har undervurdert varmen og at det er såpass varmt, sier Jack Waitz til NRK.

  Han jobbet med eliteklassen i arrangementet med 50.000 løpere på start.

  Det var 25–26 grader og stekende hete i Göteborg lørdag.

  – Det er mange som ikke har drukket nok, sier en sykepleier til SVT.

  – Det er mai, veldig mye pollen i lufta og så kommer den kraftige varmen i tillegg. Det er ikke mange som er vant til det, sier Waitz.

  – Det er et fantastisk opplegg med hensyn til førstehjelp og medisinsk assistanse, veldig imponerende, sier Waitz, som sier rundt 100 stykker jobber med medisinsk hjelp under arrangementet.

  Flere løpere drikker under Göteborgsvarvet
  Foto: BILDBYRÅN
 • Storhamar fullførte snuoperasjonen – klar for sluttspillfinale

  Den ferske europaligamesteren Storhamar gjorde jobben og er klar for sluttspillfinale i håndball etter 32-26 og 2-1-seier sammenlagt mot Sola.

  I finalen venter tre ganger Champions League-mester Vipers, som siden 2017 har vunnet 28 strake sluttspillskamper. Den første finalekampen spilles i Kristiansand førstkommende tirsdag.

  Storhamar ble forrige helg historisk som Norges første tittelvinner i europaligaen, som er nivå to i europeisk klubbhåndball. Rumenske Gloria Bistrita ble slått 29-27 i finalen.

  Sola gikk seirende ut av den første semifinaleduellen 7. mai, før Storhamar svarte og kvitterte til 1-1 og tvang fram en tredje og avgjørende kamp som altså Storhamar vant.

  Storhamars Anniken Obaidli under andre semifinale for kvinner i NM i håndball mellom Storhamar og Sola i Sør Amfi.
  Foto: Beate Oma Dahle / NTB
 • Norsk stoppertalent debuterte i Bundesliga

  Jonathan Vonheim Norbye er 17 år gammel og et av de største stoppertalentene Norge har. Lørdag fikk han debuten for Leipzig da de møtte Eintracht Frankfurt i Bundesliga. Norbye ble byttet inn på overtid i kampen som endte 2–2.

  Nordmannen, som er fra Alta, signerte for den tyske storklubben i fjor sommer.

  Jonathan Vonheim Norbye på Alta IFtrening i Finnmarkshallen.
  Foto: André Bendixen

Sendeplan

Kl. Program Kanal